joi, 3 iunie 2021

Curaj, găină, că te vaccinez

Știți de ce intrau cei mai mulți români pe vremuri în Partidul Comunist? În nici un caz din convingere. Ci dintr-o judecată foarte cinică, sănătoasă: să fie lăsați în pace, să nu devină țintă a ostracizării publice. Nu credeau o iotă din ce se bălmăjea cu entuziasm fals la vestitele ședințe de partid, unde politrucii se chinuiau să facă din rahat bici. Nu aveau nici un pic de aplecare ideologică spre învățămintele politice. Pur și simplu aplicau străvechea înțelepciune strămoșească a românilor care suportau cu stoicism fiecare asupritor de-a lungul istoriei și se făceau că fac ca ei: Ghiță, Ghiță, pupă-l în bot și papă-i tot.

Iar acum acuzăm o generație întreagă că au fost comuniști. Au fost comuniști pe dracu’. Au fost comozi. Au fost oportuniști de-ăia de tip lache, agresiv-pasiv. Au vrut să nu fie frecați la cap mai mult decît e cazul. În rest, fiecare își vedea de viața lui proprie și personală. Iar cînd ajungea acasă, dădea în mod curajos drumul la apă și pornea radioul în baie, să asculte Europa Liberă. După care, în mod la fel de curajos, îi înjura de mamă și de morți și de restul invectivelor necesare pe comuniști, pe ruși, pe Ceaușescu, soarta, americanii care nu mai vin și apa care nu e caldă, doar rece. Așa, cum vă dă acuma Nicușor cu generozitate: doar decît apă rece.

Știți de ce se vaccinează cei mai mulți români, pe vremurile astea ale noului Partid Comunist Progresist? Fix din același motiv. În nici un caz din convingere. Ci pur și simplu să fie lăsați în pace și să nu fie ostracizați de către necruțătoarea mașinărie de propagandă. Dintr-o judecată foarte cinică, sănătoasă: stăpînii noștri de acum ne freacă la cap să ne vaccinăm. Dacă nu ne vaccinăm, devenim țintă, obiect al oprobriul public, cap țintă cruce. De ce să mă risc să mă tăvălească ăștia, să ajung paria? Mai bine mă risc și bag o chestie în mine, îl las pe-ăla să mă înțepe.

Și pe urmă eu îmi văd de ale mele, îi înjur cu curaj în gînd, chiar și în șoaptă la baie, după ce dau drumul la apa rece care ar fi trebuit să fie caldă. Și pe urmă mă duc la Mega, îmi pun masca pe față să cumpăr o citirică și niște parizer de-ăla bio, organic la copii. Și poate-poate chiar ajung să dau o fugă și prin Grecia. Că doar dacă ne vaccinăm avem voie la libertățile noastre elementare. Ei se fac că respectă democrația. Noi ne facem că ne supunem. Nu credem o iotă din ce bălmăjesc ei acolo cu fals entuziasm, în noile ședințe de îndoctrinare progresistă. Ne doare în cur și-n cot de ei. Îi pupăm în bot și păpăm ce ni se permite, o citirică, un parizer bio, făcut din resturi de zgîrciuri. Și înjurăm în mod curajos în gînd, ba chiar uneori și în șoaptă.

Zilele trecute m-am vaccinat și eu. Sînt curajos. Al naibii de curajos. Poate-poate chiar o să-mi dea voie să merg și în Grecia.

PS: Vă recomand excelentul articol al lui Daniel Bejan pe această temă: Vaccinul conține vacanțe. Moshe Mordechai, ca de obicei, scrie bine și necesar. O bestie. Un medieval. Un om liber. Liber degeaba, pe vremurile astea cînd libertatea e o insultă, o obscenitate, o fantasmă.

Ghinion.

.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Da , o expunere de motive zic eu , suficienta pentru ca cei mai multi dintre romani sa-si fi depus adeziunile pentru a fi primiti in PCR insa... din pacate , i-ati uitat pe cei ce faceau asta DIN CONVINGERE . Culmea , erau cam la fel de multi precum cei descrisi de dv.stra insa...chiar credeau in comunism si-n binefacerile aduse de el . Pe umerii si munca astora a fost construit fundamentul acestui stat de kakat pe care stau azi , impostorii ce formeaza Statul Roman . Am fost atent si la ... " motivarea " acceptarii vaccinarii pe care-ati prezentat-o : POATE , POATE ...Nu-i suficienta si nici macar serioasa nu-mi pare a fi plus ca , nu se poate face o analogie intre motivul dv.stra si motivele alora din vechime ce-si puneau capul pe altarul comunismului .Aia nu vedeau , chiar nu aveau alta alternativa , dumneavoastra nici macar n-ati avut rabdarea sa cautati asa ceva .Cat despre libertatea despre care spuneti c-a devenit o insulta in zilele noastre { " un lux " dupa spusele unui parlamentar roman } pai , nici macar in RAI aia primii si singurii doi oameni de pe Pamant n-au fost liberi ...chiar daca umblau in pielea goala conform Sfintelor Scripturi . Oricum , interesanta postarea si-mi permit sa va felicit pentru ea .

Anonim spunea...

-Tov Bula , dumneata de ce nu iei cuvantul in sedintele noastre de partid ? Nu ai nici o opinie ?
- Ba da !
- Atunci de ce nu ne impartasesti si noua opinia dtale ?
- Pt ca nu pot fi de acord cu ea !