Cea mai eficientă țară în a-și vaccina populația, Israel, de fapt nu a vaccinat decît 55% din cetățeni. Jumătate, cum ar veni. Adică jumătate încă sînt disponibili să fie năpădiți de virus.
Să-i scădem pe cei care au trecut prin boală în mod natural – deși există și în acest caz o suprapunere semnificativă, te-ai și îmbolnăvit, ai și făcut vaccin. Și să emitem ipoteza plauzibilă că cel puțin o treime din israelieni încă sînt puternic vulnerabili la infectare.
Mult. Cam mult. Loc destul.
Drept pentru care avem știrea recentă că Israel, în toiul verii și al sezonului estival, după marea sărbătorire că vezi Doamne au terminat cu covideala, acum îi pune din nou pe cetățeni să poarte mască. Deocamdată la interior. În curînd, probabil, și afară. Pe căldurile astea, să vezi distracție. O să fie. O să fie...
Restul țărilor sînt în urma sau mult în urma Israelului. Undeva în jur de 30%. Doar 30%. Maxim 30%. Mai adăugați să zicem încă vreo 20% trecuți în mod natural prin boală și nevaccinați. Să zicem 50%. Deci doar jumătate sîntem protejați.
Restul de jumătate, e loc destul ca virusul să zburde prin aceste subpopulații fără imunitate. Loc destul pentru valul patru, mai ales că varianta Delta, cea indiană, se dovedește a fi chiar și mai virulentă decît cea britanică ce a generat în primăvară ditamai valul și isteria.
Evident că există o discrepanță între cîți sînt vaccinați cu două doze (să zicem în medie 30%) și cîți sînt vaccinați cu o singură doză. Nu intru în detalii metodologice.
Ce vreau să atrag atenția: în lumea noastră, occidentalo-dezvoltato-post-greco-romană, încă mai e loc suficient loc în populație încît virusul să zburde nestingherit și să provoace un val patru cel puțin la fel de consistent ca și valul trei din primăvară.
Problema știți care este?
Că cei mai mulți părerologi și estimatologi estimează că acest val va avea loc undeva în toamnă. Să zicem septembrie / octombrie / noiembrie. Trece vara în emisfera nordică, revine frigul, vine valul patru. Ookey. Business as usual. Mai încolo. Stai să treacă vara și mai vedem. Mai e pînă atunci. Niște luni bune de zile. Om trăi și om vedea.
Ei, aș. În felul în care decurg lucrurile, acum aflîndu-ne la sfîrșitul lunii iunie, tare mă tem că luna august ne va lovi în freză cu un ditamai iureșul de virus estival.
Cînd toată lumea își închipuie că-și va face vacanța lejer de vară, șpriț și Aperol și soare și mare și distracț, să vezi distracțul dracului cînd ne vom trezi că în august ne bagă înapoi la coteț. Granițe închise. Mobilitate puternic restrînsă. Masca înapoi pe bot. Culcat pe burtă, ne atacă aviația inamică, vine Covidul.
Durerea va fi cu atît mai mare cu cît va exista o discrepanță puternică între așteptările noastre focalizate pe loisir și realitatea care va fi focalizată pe suferință și restricții.
În mintea noastră ne închipuim că o să fie vacanță. Însă în mintea lu’ Angela și lu’ Boris și lu’ Klaus și lu’ Florică și lu’ Raed și lu’ Valică Gheorghiță (Doamne, ce nume predestinat!), deja înflorește noul val de dictatură sanitară.
Îi simt cum își freacă mînuțele alea ale lor naziste de nerăbdare să facă din nou pe micii Dumnezei cu noi. Dumnezeii mamilor lor de mici Dumnezei bicisnici.
O să fie bine. O să vă placă. Să nu ziceți că nu v-am spus.
Ghinion.
.
Bolojan, Radu Eremia și austeritatea
Acum 3 ore
4 comentarii:
Ce dragut, sa crezi ca vaccinul te apara de COVID. Ce dulce. Ce suflet nobil.
@Anonim: ai un LIKE.
Tare faza -"jumătate sîntem protejați" de kovrig. :D
Bine dar , evreii se laudau c-au depasit cifra de 85% vaccinati si-atunci , de unde chestia aia cu 55% ? In plus , daca va venii acel val 4 ce se va intampla in afara faptului de-a fi iarasi arestati la domicilii : alta vaccinare OBLIGATORIE ?
Cel mai probabil e fie diferenta dintre vaccinarea cu o doza vs cu doua doze (rapel), ori vaccinarea pe grupe de risc ridicat (de ex. batrinii)
uite aici: 57.5% cu o doza / 53.5 cu doua doze.
https://www.haaretz.com/israel-news/israel-vaccine-data-how-many-have-already-been-inoculated-for-covid-1.9626604
deci 85% vaccinati era la grupele de risc (60+)
Trimiteți un comentariu