miercuri, 21 aprilie 2021

Criza Covid o să dureze cel puțin încă niște ani buni de aici încolo

Cel mai mare secret pe care guvernanții nu vi-l spun, ca să nu vă urcați pe pereți de pe acum, este că sînt foarte puține șanse ca sărăcia asta de criză Covid să se termine anul ăsta, indiferent cît de pricepuți vor fi ei în a distribui vaccinul în rîndul lumii.

Ciuma lui Iohannis, că deja așa a început să fie denumit Covidul, va dura și anul ăsta. Dar și anul viitor, în 2022. Și foarte probabil și în 2023.

Primesc telefoane și bîrfe avizate că instituțiile statului deja au în vedere scenarii de criză Covid care să dureze 4 ani de zile, cum a durat și gripa spaniolă. Și dacă băieții tunși scurt, întocmai și la timp se gîndesc la asta, înseamnă că e probabilitatea mare chiar așa să fie.

4 ani de zile înseamnă din 2020 în 2024. O viață de om. Aproape cît al doilea război mondial. Cît îi ia fetei mele să-i fie distrus tot liceul, din clasa a noua pînă într-a doisprezecea. O bătaie de joc fenomenală, despre care distinșii noștri conducători fac pe dracu în patru să nu ne spună.

Acest secret nu este ascuns oamenilor doar de lașii noștri care ne conduc. Nu. E foarte probabil ca foarte multe guverne să aibă aceeași atitudine prudentă, vicleană, cinică. Lașă.

Nu spuneți oamenilor că va fi nasol pe termen lung, că pe urmă chiar n-o să mai putem să ne înțelegem cu ei deloc. Dați-le zăhărelul speranței, că oricum vine vara și oricum vara ne permitem să-i scoatem din coteț, cîteva luni, cît e ceva mai cald și pot să evite spațiile închise, unde virusul e cel mai periculos.

Nu le spunem că la toamnă și mai ales la iarnă iar vine frigul și iar o să-i închidem prin cotețe. Că următorul val e foarte posibil să fie și mai mare decît acesta.

Că în martie 2022 va fi mai nasol decît în martie 2021.

De ce se va întîmpla asta?

Virusul ăsta nu prea știe carte. El știe un singur lucru: trebuie să treacă prin toată populația avută la îndemînă. Populația unei țări. Populația globului. Pentru virus nu contează. Pentru el nu există granițe, că v-am zis că nu știe carte. Cît timp există oameni la îndemînă, lui îi e foame.

Virusul nu se va rezuma la logica de tip națională, pentru că vom fi niciodată în stare să închidem de tot granițele, să transformăm omenirea în sute de borcane naționale izolate ermetic. Deci cît timp e lume pe glob, virusul are hrană la dispoziție. Pe tot globul.

Gîndiți-vă la virus ca un foc într-o căpiță de fîn uscată. Ditamai căpița de fîn, răspîndită pe ditamai globul. Virusul nu se oprește pînă nu arde tot fînul. Poți tu să dai cu apă degeaba (să bagi lumea în carantină), căci el are suficient de mult loc să se ascundă mocnit în interiorul căpiței. Și cum oprești apa / carantina, că nu poți să ții lumea în închisoare la infinit, cum o ia voios de la capăt de unde rămăsese, ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat.

Virusul poate să ardă toată populația globului în două feluri. Sălbatic, natural, cu morți mulți. Sau cu păcăleală tehnologică, prin vaccinare, cu morți mult mai puțini. Evident că e de dorit să fie fără morți decît cu morți. De unde și legitimarea morală, instituțională a soluției pe bază de vaccinare.

Problema vaccinării este că nu e suficient de acceptată de lume și nici suficient de eficientă.

De ce nu e eficient vaccinul?

Pe termen scurt, într-o anumită fereastră de timp de cîteva luni, marea majoritate a vaccinurilor sînt într-adevăr eficiente. Cele mai multe din ele, cu excepția celui chinezesc, mai mult decît mulțumitor de eficiente, peste 90%.

Însă vaccinurile pentru virusul gripal, din păcate, nu sînt permanente, cum se întîmplă cu vaccinurile pentru alte feluri de boli. Îl faci acum pentru cîteva luni. Pe urmă efectul lui în corp se reduce treptat. Pînă cînd peste cîteva luni, poate trei, poate șase, poate nouă, nu știm cu siguranță, ești din nou numa bun pentru a lua din nou boala. Deci îl faci degeaba, că boala nu dispare.

Don’t get me wrong. Nu sînt anti-vaccinist. Ci doar trag concluzii. Știu că sînt concluzii cinice. Dar realitatea e cinică. Evident că nu-l faci degeaba pentru tine. Căci îl faci în primul rînd să nu mori tu, pe persoană fizică. Din punctul acesta de vedere e cît se poate de eficient.

Însă din punct de vedere al gîndirii globale, de luptă împotriva virusului Covid, vaccinarea nu va rezolva soluția. Vom fi întotdeauna suficient de mulți neimunizați încît virusul să aibă păpică umană la dispoziție, să-și facă damblaua, să-și atingă destinul biologic.

Ca și consecință, pentru un virus gripal ca acesta, imunizarea nu va fi suficient de rapidă încît să-i ia mau’ virusului dintr-o dată. Păstrînd analogia cu căpița de fîn cuprinsă de flăcări, nu vom avea niciodată o găleată de apă suficient de mare încît s-o trîntim dintr-o dată peste ea, peste o căpiță de fîn imensă cît tot globul, să ai un vagon cosmic de apă care s-o fleșcăie iremediabil, să moară și mama ultimei flăcări ascunse.

Nu vom avea la îndemînă o astfel de intervenție bruscă. Cît timp vaccinarea se face treptat, va trece din păcate suficient de mult timp încît vaccinurile să-și piardă din efect și să se spele imunitatea individuală. Și să o iei de la capăt, să fii din nou virgin în fața virusului.

În plus, virusul va avea suficient timp de mutații, să apară tulpini noi, la care vaccinurile din momentul respectiv să nu funcționeze suficient de bine. Vezi ce se întîmplă în momentul de față în Africa de Sud sau în India. Sau în Brazilia.

În plus, ai și o puternică limitare atitudinală. Mai în toate țările unde avem date disponibile, cel mult 60% din populație este de acord să se vaccineze. În România, de exemplu, variază între 55%-60% atunci cînd funcționează propaganda pro-vaccinare și sub 50%, spre 45%, atunci cînd apar informații negative despre vaccinare, cum a fost cazul cu recentul scandal AstraZeneca.

Nu e doar în România. E în multe țări, indiferent dacă sînt dezvoltate sau nu. Și francezii sînt jumate-jumate. Și englezii sînt. Și italienii sînt. Și americanii sînt. Deci nu e că sînt românii primitivi și medievali. Peste tot există un astfel de segment al societății care să respingă vaccinarea. Ăia pe care distinsul domnul Cîțu ar vrea să-i interzică, să nu-i ia prizonieri, probabil să-i ducă într-un loc discret și să... Și să...

Și să nu-i ia prizonieri.

Outch. Are cam mulți oameni pe globul ăsta domnul Cîțu de rezolvat. Miliarde de primitivi pe care ar cam trebui să-i rezolve.

Toate acestea pe care vi le-am spus pînă acum fac viitorul foarte dificil. Covidul nu se va rezolva anul ăsta, în 2021. Înțelepții dictatori abuzivi din capul dictaturilor sanitare în care dintr-o dată s-au transformat toate statele lumii nu vor reuși să vaccineze suficient de multă lume, suficient de repede.

Și atunci o vom duce așa de manieră nedefinită, încă un an, și încă un an. Și încă un an. Cînd un pic mai bine. Vară terase un pic de mare cu jandarmul la hotel. O păcăleală de libertate, o spoială de normalitate. Cînd mai rău. Cu morți mulți și carantine și distinși deontologi făcînd spume la gură și oprimînd lumea și băgînd țări întregi la coteț.

O să ziceți că sînt nebun la cap și anti-vaccinist. Că vreau să întărît lumea și că mă plătesc bubulii, rușii, chinejii, ca să destabilizez bunătate de dictatură sanitară militară înțeleaptă și să vînd țara la ruși și la chineji. Lăsați, că știu. Toți securiștii care mă monitorizează și-mi transmit recomandări triste, dar înțelepte doar asta au în gînd.

Ce te faci, însă, coană Miță dictatoareo, cînd din ce în ce mai multe voci încep să spună același lucru? Nu doar în România cea plină de oameni nasoi care vor să vînză țara la ruși și la chineji. Ci și în țări occidentale. Și nu doar nepricepuți într-ale medicinei. Ci și medici.

Iată un recent articol apărut în Wall Street Journal. Nu în cotidianul Monitorul de Mizil. Nu în revista de specialitate Steaua Kaghebeului. În ditamai WSJ. Semnat nici mai mult, nici mai puțin decît de un medic, profesor universitar. Dr. Joseph A. Ladapo, associate professor at UCLA’s David Geffen School of Medicine.

Și ce zice distinsul domn medic profesor universitar în WSJ? Exact ce vă spune și nasolul de Palada. O să fie nasol. O să dureze mult. Brace yourselves: winter is coming.

Articolul se numește, cît se poate de sugestiv, An American Epidemic of ‘Covid Mania’. Și iată cîteva citate.

“The problem isn’t only the overreaction to the virus but the diminution of every other problem.”

“People who insist we should press on anyway, because variants will prolong the pandemic, should be reminded that a large reservoir of unvaccinated people in the U.S.—and in the world—will always exist. We cannot outrun the variants.”


We cannot outrun the variants. Deci după cum vă spuneam. Deci nasol. Nu putem omorî virusul suficient de repede, nu putem acoperi suficient de multă populație. A large reservoir of unvaccinated people will always exist.

Virusul e aici să-și facă damblaua ani buni la rînd, dragii mei fraieri care încă mai credeți în Moș Crăciun și în ce vă spun înțelepții de Iohannis, Arafat, Cîțu. O să fie la fel de nasol și la anu. O să trăim într-o închisoare perpetuă. Doar că încă n-a venit Vlad Voiculescu să vă dezvăluie la nervi și acest secret de pe coridoarele Ministerului Sănătății. Că aia de pe acolo știu deja, au deja în vedere scenarii în acest sens.

Criza Covid va fi un pretext deosebit pentru strînsul șurubului și pentru permanentizarea stării de alertă, adică a dictaturii ascunse sub acest titlu aparent benign. Un prext excelent pentru limitarea drepturilor și libertăților cetățenești elementare. Dreptul la muncă. La deplasare. La exprimare. La tot ce-ți avut și-ați pierdut în ultimul an.

Și mai ales și mai ales, dreptul la speranță.

O să fie bine. O să vă placă. Chiar o să vă placă.



.

0 comentarii: