luni, 12 aprilie 2021

Cît de frumos se pot distribui lichidele economice cu eleganță în rîndul tefeleilor

Cînd PSD spunea anii trecuți că trebuie impozitate multinaționalele, care își ascund profiturile în paradisurile fiscale și evită taxele, drept pentru care România e văduvită de veniturile necesare dezvoltării, au sărit toți cu gura să demonizeze această idee. Vai, ce a mai fost la gura deontologilor. Cum au zbierat. Ce indignare virtuoasă, pe bază de spume la gură. Trebuia combătută neapărat o asemenea idee pernicioasă, specific pesedisto-comunistă și care vinde țara la ruși și la chineji.

Acuma, ce să vezi? Vine ditamai civilul de la fruntea finanțelor aproape civile ale României, cînd la BNR, cînd la Consiliul Fiscal, distinsul domn civil Dăianu, o minte strălucită, civilă, deosebită, și spune fix același lucru. Măi, dar fix același lucru. 103% FIX ACELAȘI LUCRU, în interviul de azi dat distinsei, deosebitei oficine civile Hotnews.

Stai așa, să vă dau citat, să nu mă acuzați că sînt cu propaganda sovietică și că vreau să vă pun mintea pe bigudiuri, să vînd din nou țara la ruși și la chineji:

“Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine sa ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv.

Cei care în România au blamat fenomenul de profit-shifting, de “optimizare fiscală” nu au fost priviți cu ochi buni de reprezentanți ai mediului de afaceri. S-a și bătut monedă pe faptul că ar pleca capitalul din țară… Ce spun aceștia acum, când și Trezoreria Americană este înverșunată împotriva arbitrajului fiscal; și fosta administrație americană pusese ochii pe profiturile externe ale unor multinaționale, care se derobau de obligațiile față de fiscul american.

FMI și OCDE, guverne europene, Comisia Europeană gândesc în mod similar. Unii să ia aminte la ce spune repetat comisarul Paolo Gentiloni. OCDE de ani de zile arată că practici ale multor companii mari au erodat baza de impozitare, au ascuns profituri cuvenite statelor. Chiar premierul Florin Cîtu amintea că banca unde a lucrat i-a propus să își ia bonusuri printr-un vehicul special. Și sunt convins ca nu este caz singular. Lecția Pandemiei, când multe companii, peste tot în lume, au cerut sprijin de la guverne adâncind deficite bugetare, ar trebuie să fie tema de reflecție și acțiune.”

Doamne, ce cuvinte frumoase! Ce fraze bine alese, înțelepte, lipsite de orice fel de emoție stricăcioasă! Auzi tu, de fapt pînă și FMI și pînă și Comisia Europeană gîndesc la fel. Vai, fată, să știi că ăsta chiar are dreptate. Doamne, ce om deștept! Vorbește rațional, ca un economist civil rațional, care apără și servește interesul național. Cîtă rațiune! Cîtă reținere în vorbe și cît șarm discursiv discret! Nu vorbește ca ticăloșii ăia de kaghebiști de la PSD, care întărîtă lumea în mod iresponsabil împotriva multinaționalelor și a stăpînilor financiari ai lumii, servind interesele lui Putin.

Nu știu cum s-a nimerit, însă, vorbește diferit, dar spune fix, repet, FIX același lucru precum pesedeii. Multinaționalele ascund banii și nu-și plătesc taxele. Multinaționalele ar cam trebui puse cu botul pe labe și ar cam trebui convinse să mai învețe și scăderea, nu doar adunarea. Să li se sucească un pic mîna la spate, în mod elegant, nu altfel, să înceapă să învețe să mai plătească și taxe, nu numai agenți de influență.

Pardon, iar vorbesc urît, plin de emoții nasoale, jegoase, ca nasoii ăia jegoși de pesedei ai lui Putin. Cum Dumnezeu de nu găsesc și eu cuvinte discrete, elegante, necesare, spuse în așa fel încît să nu se supere nimeni, mai ales conducerea de unitate și de stat?

Ce să mai crezi? Eu cred că trebuie arestat degrabă Dragnea și ieșit repede, dar repede în Piața Victoriei pentru a se protesta #masiv împotriva acestor idei vicioase, jegoase, veninoase, care distrug pur și simplu România. România nu trebuie să adopte astfel de idei oribile, specifice comuniștilor, și nu trebuie să încurajeze valori reprobabile și care vînd țara la ruși și la chineji.

Soluția e simplă: toată lumea la protest și Dragnea arestat pentru sîngele vărsat. Repede, trebuie toată lumea deontoloagă să #rezist la asemenea manipulări economice ordinare.

Probabil că vă întrebați: de ce să-l aresteze pe Dragnea și nu pe Dăianu? Păi simplu. Păi cum să arestezi elementele de bază ale societății aproape civile din România? Cum? Să se aresteze ei între ei? Unde ajungem în halul ăsta? Cine mai conduce țara, dacă ne luăm de la asemenea vorbe deviaționiste?

Deci nu Dăianu. Dăianu fiind civil, nu se poate în nici un chip aresta un asemenea civil care e nevoie să exprime idei raționale, specifice interesului național civil.

Și atunci, simplu, rațional, inevitabil, dacă nu putem aresta civilii, măcar pe Dragnea să-l mai arestăm încă o dată, căci e necesară menținerea urii în rîndul tefeleilor la cele mai înalte cote de progres și de civilizație pe bază de arestări.

Vă place cum își iau ideile înapoi? Vă place cum nu protestează nimeni la aceste cuvinte care vînd țara la ruși și la chineji? Vă place ce elegant, ce discret, ce necesar diseminează domnul Dăianu diverse lichide corporale la toți tefeleii? Doamne, cu cîtă eleganță le-o dă. Jos pălăria pentru asemenea pricepere discursivă. Le-o spune atît de frumos, de întorlocat și de elegant încît săracii nici nu-și dau seama că primesc proteine înțelepte, necesare.

Ghinion.



.

0 comentarii: