marți, 3 noiembrie 2015

“Jos Ponta” pe înțelesul celor care fie nu înțeleg, fie nu vor să înțeleagă

Toată lumea pune intensitatea manifestației din seara asta doar pe seama indignării civice.

Vineri seară, oameni au murit nevinovați datorită încălcării unor reguli de siguranță de care trebuia să se asigure că sînt respectate niște stimabili din zona autorităților publice.

Deci vrem capul lui Moțoc! Cine e de vină? Ăla să plătească! Dar nu numai ăla, că toți sînt vinovați. Huo Piedone. Huo Oprea. Huo Daniel, că n-ai zis ce trebuia și n-ai fost unde trebuia. Huo Arafat. Huo Ponta. Huo toți.

Stai așa. Stai un pic. Ce are Ponta cu tragedia de la clubul Colectiv?

Păi are. N-are direct. Dar are. Că nu are bască.

Lucrurile stau după cum urmează. Acum un an de zile, o seamă de români, mulți, au votat cu Ponta și au vrut ca acesta să fie Președintele României. În același timp, o altă seamă de români, mulți și ei, au votat să iasă Iohannis Președintele României.

Cei mai mulți dintre aceștia - și care s-au dovedit a fi mai mulți decît ăia care îl voiau pe Ponta – au următoarele caracteristici dominante.

A micuț: sînt de regulă mai tineri, mai frumoși și mai sălbateci.

Și b micuț: îl urăsc pe Ponta cu toată sinceritatea tinereții lor de frumoși anti-comuniști, anti-sovietici, anti-chinezi, anti-pesediști.

Nu l-au votat pe Iohannis că le-ar fi plăcut neapărat de figura lui solemnă și țeapănă. Nu, ei au votat de fapt împotriva lui Ponta.

Din varii motive, că nu le place de fața lui, că-l consideră un comunist kaghebist care vinde țara la ruși și la chinezi, că e produsul acelui partid nasol care e yuk și cîh și nașpa și nasol, adică al PSD-ului, din toate aceste motive și probabil și datorită faptului că n-are bască, nu le place de el.

Nu numai că nu le place de el. Mai mult: îi cam vor pielea pe băț. Nu îl suferă, îl urăsc, îl disprețuiesc, îi vor pierzania politică, fizică și metafizică. Să pice Ponta! Să piară Ponta! Jos cu Ponta!

Doar că asta nu prea s-a întîmplat. Buba mare, fetelor.

În ciuda votului lor puternic anti-Ponta și a trăirilor lor puternice și sincere, deci frumoase și sălbatice, Ponta nu a căzut. A trecut un an de zile și venerabilul înțelept solemn și țeapăn care acum conduce România nu a reușit să-l dea jos pe nasolul de Ponta.

Cumva, nu știm cum, minune mare maică, Ponta a supraviețuit politic și a rămas în continuare Premierul României. Mai mult și mai nasol pentru tinerii frumoși și sălbateci ori pentru Iohannis: a continuat să facă treabă bună la Guvern.

Drept pentru care e jale mare. Ponta nu a plecat. Gîfa în gîtul lor e mare cît casa. Indignarea e cît antena de emisie-recepție de pe Cotroceni. De ce nu pleacă Ponta? De ce mai e acolo? De ce mai există? De ce nu face nimeni nimic?

Noi l-am vrut jos și down și under și out și verboten de un an, de un secol. De ce nu ni se îndeplinește pofta și dorința și furia și ura? Mama lu’ Ștefan cel Mare, domnu’ Președinte, ce facem noi aici, că nu facem nimic din mandatul pe care vi l-am încredințat?

Drept pentru care tristul accident din clubul Colectiv, mai ales datorită faptului că acolo au murit îndeosebi oameni tineri, i-a făcut pe toți cei anti-Ponta să descopere un motiv nemaipomenit de fabulos să își strige din nou dorința neîndeplinită de un an de zile: Jos Ponta!

Nu e doar o strigătură civică. Nu este doar despre morți și despre furia la adresa nedreptății morții acelor tineri nevinovați, care voiau doar să asculte rock.

E și o strigătură politică, născută din exasperarea faptului că au votat împotriva lui Ponta și totuși dorința lor nu se întîmplă.

De-aia se strigă în seara asta Jos Ponta. Nu numai de-aia. Nu sînt atît de pătimaș politic ori de naiv încît să nu accept că principalul motiv este, totuși, indignarea la adresa felului în care au murit niște tineri nevinovați. Dar și de aia se strigă. E un pretext nemaipomenit pentru trezirea din amorțire a unor nemulțumiri latente, de ordin strict politic, a unor neîmpliniri și frustrări de tip “n-are bască, de ce nu pică?”.

Dumnezeu să-i odihnească pe cei morți, să ajute să fie pedepsiți cei vinovați și să dea înțelepciune celor vii să înțeleagă ce se întîmplă în mintea lor cea plină de emoții și de neîmpliniri.

The rest is silence. Valar morghulis.

.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Turambar (îți spun așa că pe numele ăsta te-am cunoscut, pe KG, pe când Ponta era și el tânăr și sălbatec), să îți spun de ce vreau eu ca Ponta să demisioneze: din cauza plagiatului. Doar atât. Eu nu am copiat nici măcar în școala generală sau în liceu, mi se pare profund incorect, și nu pot fi împăcat cu gândul că premierul a făcut asta și a rămas în funcție. În rest, bătăliile lor politice nu mă interesează, nu vreau să plece Ponta ca să vină X de la PNL, PDL sau orice P. E vorba de un principiu și de bun-simț până la urmă.

Unknown spunea...

Hai du-te-n plm de ipocrit care n-a copiat niciodata! :))

berenger spunea...

oricum ai lua-o, mirel, s-a umplut paharul pentru ponta. trebuia să place la plagiat, trebuia să plece când nu i-a ieșit să-l dea jos pe băsescu, trebuia să plece când a pierdut alegerile, trebuia să plece când a devenit urmărit penal (și mai sunt alte zeci de momente când decența i-ar fi impus să plece - și așa ar fi avut o șansă să revină). agățându-se cu disperare de funcție, ponta e demult cel mai tânăr cadavru din politica românească.

Anonim spunea...

E adevarat, Mirel, nu are nicio vina ponta. De fapt, nimeni nu are nicio vina. Doar cei care se duc in astfel de locuri si se gandesc ca autoritatile isi fac treaba. Iti dai seama cat de prosti sunt sa se gandeasca asa?!? Cum sa te gandesti ca autoritatile isi fac treaba!??!! De cate ori citesc astfel de postari ma gandesc ca te stiu, doar ca te stiu cu totul altfel...

cici spunea...

:) dragut

Anonim spunea...

@Unknown Plm, probabil de-aia n-am avut vocație să ajung prim-ministru.

Diana spunea...

Foarte simpatica viziunea ta si nu in ultimul rand, intr-o mare masura, corecta si realista. Eu l-am votat pe neamt ptr.ca nu am vrut sa iasa Ponta si altul cu mai multe sanse decat joha nu era. Dar nu ma dau deloc in vant dupa el, abia se misca...
De multe ori mi-am dorit sa isi dea Ponta demisia si nu ptr.ca a gresit, ci pentru ca sustinea cu mult tupeu ca e nevinovat, desi a fost prins cu cioara vopsita. Am fi ipocriti sa spunem ca vreunul din noi, oricare ar fi acela, nu are pata sau nu greseste niciodata, dar frumos ar fi sa recunoastem si sa invatam din greseli. A nu recunoaste sau a arunca vina pe altul este o tara foarte urata a romanului, de aceea nici nu invata din greseli:). Demisia pe care si-a dat-o pentru o greseala care nu ii apartine, evident, nu m-a satisfacut deloc, insa culmea e ca "m-a lasat fara obiect:)"; dupa acest gest chiar am inceput sa 'il indragesc", poate doar ptr. ca acum il simt in postura de victima care a platit ptr.ceva ce nu ii apartine.
In schimb mi se pare total aberant sa iesi in strada si sa protestezi pentru toate nemultumirile tale personale, profitand de o nenorocire intamplata unor bieti copii care s-au inghesuit si ei sa profite gratuit de un concert, iar niste retardati inconstienti s-au jucat cu focul in spatiu inchis.
Urla ca vor schimbare, alegeri anticipate, insa uita ca exista posibilitatea de a isi exprima votul, la termnele legale; ca orice alegere anticipata/referendum costa bani grei, din buzunarul contribuabilului. In schimb, cand trebuie sa voteze, considera ca nu au cu cine si se abtin sa isi exprime optiunile. Si vor schimbarea sistemului peste noapte, dar nu constientizeaza nicio clipa ca sistemul suntem noi toti; pana nu ne schimbam fiecare atitudinea, obiceiurile proaste, pana nu vedem barna din ochii nostri...nu se va schima nimic, indiferent cine va accede la putere.

Alex spunea...

Eu recunosc ca am votat Johannis pe motivele indicate de tine. A-l vota pe neamt strict pe campania de imagine (lol, ce campanie? ce imagine?) ar fi insemna sa-mi investesc sperantele intr-o imagine care se poate prabusi prea usor. Am vazut cum s-au daramat promisiunile lui Obama despre "change", din primul mandat, parca era un iz de chestie similara.

In fine, o iau pe campii.

Ponta nu-i mieluselu' pe care-l desenezi tu. L-am futut in gura pe Boc desi omu' nu prea avea optiuni pe timp de criza, mi s-ar parea cumva dubios sa-l laud pe actualul care beneficiaza de o oarece conjunctura favorabila. Iar performanta omului e .. discutabila, sa zicem, avand in vedere deficitul bugetar cu care ne lasa. Sau halul in care diverse companii de stat inca functioneaza, a se vedea CNADNR care orisicat ar fi ea regie autonoma, totusi apartine de Ministerul Transporturilor si a facut-o de oaie de nu-i adevarat.