marți, 8 februarie 2011

Popularizare cu cap facuta

Un tinar indian remarcabil, Salman Khan, analist financiar de profesie, a pus pe picioare un proiect pe cit de ambitios, pe atit de nobil: sa explice in cuvinte simple, pe intelesul tuturor, diverse concepte din stiinta.

E vorba despre Khan Academy.

Da, stiu, numele suna un pic pompos. Insa realizarea este, sa stiti domniile voastre, pe masura.

Fie ca e vorba despre limbajul matematic al acesteia, fie ca e vorba de regina stiintelor, fizica, fie ca urca pe scala agregarii si se duce in chimie, astronomie, biologie, economie, istorie, Khan prezinta de maniera vizuala si gustoasa si accesibila concepte fundamentale.

Nu conteaza ca este simpla artimetica :) ori nasterea stelelor, testul hi patrat, criza economica, revolutia franceza, suprafetele conice, polimerizarile ori oglinda parabolica.

Khan bizgaleste creativ pe tablita Doodle si repeta si repeta si croseteaza informatie pina o intelegi. Salman are un talent remarcabil de a reprezenta vizual simplu ideile si conexiunile.

Sa nu ma intelegeti gresit: nu e vorba de mare complicatie si adincime in prezentarile lui Salman. Nu vorbim de cursuri de facultate, ci de idei de baza prezentate sugestiv. Despre subiecte fundamentale pe care copiii sa le inteleaga cum trebuie. Proiectul lui a pornit de la nevoile copiilor de clasa primara, de la ideea de a da meditatii la matematica nepoatelor sale.

Insa chiar si asa ce a realizat Salman este remarcabil: mii de lectii, vizionate de milioane de oameni. Cu siguranta stocul de intelegere al lumii a fost crescut de acest indian de 34 de ani.

Un domn, indianul asta Salman. Pina si Bill Gates recunoaste ca se uita la unele din filmuletele acelea pentru a-si reimprospata cunostintele.

Iar eu azi am avut o mica iluminare in fata filmului asta:E vorba despre intelegerea consecintelor asimetriei in Univers. Da, stiu: ambitios gind. Dar azi m-am jucat de-a Dumnezeu in gind si am inteles, in fibra intima a sinapselor am intzeles, cum s-a zaticnit si s-a urnit la inceputuri Universul asta al nostru, dintr-un motiv foarte simplu: din lipsa de simetrie.

Da, stiu. Au mai spus-o si altii:

La-nceput, pe când fiinţă nu era, nici nefiinţă,
Pe când totul era lipsă de viaţă şi voinţă,
Când nu s-ascundea nimica, deşi tot era ascuns...
Când pătruns de sine însuşi odihnea cel nepătruns.
Fu prăpastie? genune? Fu noian întins de apă?
N-a fost lume pricepută şi nici minte s-o priceapă,
Căci era un întuneric ca o mare făr-o rază,
Dar nici de văzut nu fuse şi nici ochi care s-o vază.
Umbra celor nefăcute nu-ncepuse-a se desface,
Şi în sine împăcată stăpânea eterna pace!...
Dar deodat-un punct se mişcă... cel întâi şi singur. Iată-l
Cum din chaos face mumă, iară el devine Tatăl!...
Punctu-acela de mişcare, mult mai slab ca boaba spumii,
E stăpânul fără margini peste marginile lumii...
De-atunci negura eternă se desface în făşii,
De atunci răsare lumea, lună, soare şi stihii...
De atunci şi până astăzi colonii de lumi pierdute
Vin din sure văi de chaos pe cărări necunoscute
Şi în roiuri luminoase izvorând din infinit,
Sunt atrase în viaţă de un dor nemărginit.


Fix aceeasi fulguratie am avut si eu azi, cu gridul particulelor elementare in minte asezate ordonat, nemuritor si nemiscat, cu exceptia uneia, care a facut primul zvic.

Ce ti-e si cu intelepciunea asta a particulelor cuantice...

:blink:

PS: Atit pe pagina de Wikipedia, cit si Marius Comper pe Facebook scot in evidenta asemanarea dintre proiectele Khan Academy si Academic Earth.

PPS: Salman Khan va fi unul din invitatii conferintelor TED de anul acesta, care urmeaza sa se tina in curind, la sfirsitul acestei luni.


2 comentarii:

p spunea...

˝Un tinar indian [..] a pus pe picioare un proiect pe cit de ambitios, pe atit de nobil: sa explice in cuvinte simple, pe intelesul tuturor, diverse concepte din stiinta.˝

Educatie la indieni, inceputuri:

http://www.youtube.com/watch?v=iKmHaAAr1Ho&feature=fvsr

Ichak Dana, Beechak Dana, adica o samanta , doua seminte.
In educatie ca la agricultura, si ca si-n orice alta forma de cultura.
Arunci niste seminte, culegi mai tarziu.Poa´ sa dureze generatii dar pana la urma sigur culegi ceva.

Jocuri spunea...

destul de interesant