marți, 11 decembrie 2012

Sǎ nu uiți, Darie, sǎ nu uiți, CSOP-ule

În 2008 Lǎzǎroiu dǎdea ochii scîrbit peste cap cǎ nu știm sǎ facem Exit Poll, cǎ trebuia nu știu ce eșantion cel mai foarte imens și cǎ ne spune el mai bine ce și cum.

În 2009, toatǎ floarea cea vestitǎ a intelighenției metodologice dǎdea ochii peste cap scîrbitǎ cǎ Exit Poll-ul nostru în turul 2 a dat diferențǎ de 1 punct procentual fațǎ de rezultatul cel mai foarte real, ǎla aranjat de SIE. Și toatǎ lumea îi ridica în slǎvi doar pe CSOP. Cei mai foarte strǎlucitori.

Acum, în anul de grație 2012, nimeni nu zice nimic, dar absolut nimic de rezultatele Exit Poll-ului CSOP, singurul, dar singurul damn it care a zbîrcit-o oribil: USL 54, PP-DD 10.

Adicǎ, dacǎ poate n-ați înțeles cum devine situația, diferențǎ la Cam Dep de -4.6 la USL, de +2.4 la PDL și de -3.8 la PP-DD. Sau la rezultatele de la Senat, și mai și: -5.1 la USL, +2.2 la PDL și -4.5 la PP-DD.

Sebastian Lǎzǎroiu, ce faci bre, te-ai ascuns de tǎvǎlug?

PS: Dar cu Exit Pollul de la Gorj unde unii, nu dau nume, au dat 68%, fațǎ de alții, 60% unul sau 62% altul? Alo, clientu! Le-ai dat banii? Chiar i-au meritat?

.

7 comentarii:

Valentin Berceanu spunea...

Zi-le, Mirele, ca merita din greu. E am facut numai un curs de teoria sondajelor prin facultate (intre altele era si cursul de la care chiuleam cel mai des) dar care m-a facut, totusi, sa pricep ca e o stiinta asta cu sondajul si nu e cu datul in bobi.
În alta ordine de idei, si voi ati compensat cam mult de-ati dat ARD-ul la 19 ;)

traian spunea...

Pardon, să iertați, coane Mirelică, că întreb : luzaroiu... ce-i aia, luzaroiu ?

kilroy spunea...

Pai raspunsul e simplu. luzaroiul credea ca stapanul da ordin si serviciul ala aranjeaza iar cifrele. dar stapanul a uitat sa ii comunice si lui cum sta treaba. Nasoool.
Si ca sa ma repet, exit-poll-ul v-a iesit foarte bine, eu ma asteptam la vreo 2% abatere

Andrei Musetescu spunea...


Domnule Palada,

Acum câteva zile am aflat că aţi publicat, pe blogul dvs., două texte: “Să nu uiţi, Darie, să nu uiţi, CSOP-ule” şi, fiind alegerea mea să nu reproduc titlul complet, “Cine a avut dreptate? Cine …?”.
Faptul că vă lăudaţi singur reprezintă o opţiune personală. Pe parcursul unui exerciţiu prelungit, repetat şi insistent de autoadmiraţie şi în serviciul acestuia, dumneavoastră, însă, omiteţi, deformaţi şi schimbaţi ceea ce nu vă convine. Toate acestea semnalează un evident apetit manipulator. Dacă adăugăm agresivitatea şi grosolănia, rezultă un amestec a cărui nocivitate nu poate fi ignorată. De aceea, vă rugăm să publicaţi acest răspuns.
Exemple de omisiuni? Nu spuneţi nimic despre calitatea exit poll-ului realizat de CCSB la referendumul din 29 iulie 2012. Nimic şi despre cele realizate cu prilejul alegerilor locale de anul trecut. Iar lista e mai bogată.
Deformări? Un exemplu îl găsim în prezentarea rezultatelor exit poll-ului realizat de CSOP la alegerile parlamentare din luna decembrie 2012. Citarea completă a rezultatelor constituie o regulă elementară pe care dvs. nu o respectaţi. Probabil nu vă pierdeţi timpul cu detalii inutile şi dăunătoare cauzei precum citarea sau informarea corectă şi completă.
Cât respect şi încredere pot exista în cineva care, dominat de dorinţa de a-şi clama superioritatea, nu menţionează că în rezultatele CSOP au fost explicit incluse 10% ce nu au fost alocate niciunui partid (9% refuzuri şi 1% voturi declarate anulate de persoanele intervievate)?
Merită menţionat faptul că noi nu considerăm un eşec acel exit poll. Nu a fost, însă, nici un succes, precum altele în trecut. Am analizat tot ceea ce s-a întâmplat şi sunt convins că acum suntem mai bine pregătiţi să rezolvăm corect dificultăţi neaşteptate (cum au fost rata mare de refuzuri şi problema distribuţiei acestora în comparaţie cu opţiunile de vot declarate).
În ceea ce priveşte situaţiile neconfortabile, vă manifestaţi ca un vajnic adept al rescrierii istoriei. Nimic nu pare să vă împiedice să schimbaţi ceea ce nu vă convine. Deplângeţi faptul că exit poll-ul CCSB la turul 2 al alegerilor prezidenţiale din 2009 a fost criticat deşi „... a dat diferenţǎ de 1 punct procentual faţă de rezultatul cel mai foarte real ...”. Această opinie este ridicolă deoarece ierarhia candidaților comunicată de CCSB a fost greşită. Ce spuneţi însă despre CSOP, singurul din cele 4 institute care au realizat atunci exit poll-uri care a estimat corect atât ierarhia cât şi scorurile? Că rezultatul raportat de noi a fost „aranjat de SIE” (!!??). Această afirmaţie poate fi caracterizată în multe feluri. Niciunul măgulitor.
Vă solicit să prezentaţi public argumentele care, din punctul dvs. de vedere, justifică opinia dvs. referitoare la exit poll-ul CSOP din decembrie 2009.

Andrei Muşetescu
Director executiv CSOP
7 ianuarie 2013

Turambar spunea...

Serios? Inclusiv NS / NR? Si cum de la alte exit polluri n-ati dat y compris cu NS / NR? Mai sa fie... :)

Altminteri, apreciez furia Dvs. O emotie nobila, autentica.

Anonim spunea...

Domnule Andrei Musetescu, sinteti penibil. La cum coafati sondajele as spune ca frezati ridicolul.

Andrei Musetescu spunea...

Domnule Palada,
Eu m-am lămurit. De aceea, nu vă voi mai răspunde.
Înainte de a încheia, doresc să vă rog să nu mai faceți presupuneri în legătură cu stările mele sufletești. Nu sunt furios. Nici supărat sau mânios. Vă voi spune despre ce e vorba dacă vă veți cere scuze pentru ceea ce ați afirmat despre CSOP. Și nu numai.
Andrei Mușetescu
Director Executiv CSOP
9 ianuarie 2013