luni, 2 noiembrie 2009

Cine scrie, scrie

Uite, tocmai am primit recent, doar acum cateva saptamani (:p) (comme on, shtii prea bine ca am fost ocupat), o leapsha de la Rekinoo (zice ca vine drept si direct de la mogul. o sa-l intreb in dimineatza asta pe mogul sa vad daca chiar asha este, sau doar e a spin from Ovidiu). Deci intrebarea care este este: Cine scrie cel mai bine?

Ete na. Simplu. The Economist. Punct. Neeext!

Bine, bine, lasam gluma la o parte. Sa fim seriosi si sa intram in spiritul lepshei.

Deeeci.

Deci inevitabil si indubitabil si inexorabil ca cel mai bine scrie Vlad. Vlad Petreanu. De departe. By far. Scrie atat de bine, incat simt nevoia nu doar sa-l mentionez, ci sa si il vorbesc in paragrafe lungi si complicate. I have come not just to tell Petreanu, but to praise him.

Deci.

Deci Petreanu are acel echilibru de seninatate, giocozitate, implicare sociala rea si incrancenata, dar pentru o cauza nobila, toate infofolite bine bine spre impecabil in scriitura, in vorbe si fraze bine cumpanite si rele si bune si faine si gustoase. Nici prea-prea, nici foarte-foarte, nici prea lungi, nici prea scurte, nici prea baroce (asa ca asta), nici prea telegrafioase, nici fara atribute, dar nici cu prea multe, nici calare, nici pe jos. Ce mai, Petreanu are talent la scris.

In plus, combinatia de subiecte, mostly serioase si legate de preocupari publice, dar asezonate din cand in cand cu delicioase povesti despre criminalii din acvariu, provoaca dependenta. Daca stau sa fac o comparatie, Petreanu uneori imi provoaca aceleasi gusturi mentale despre vorba si viata pe care pe vremuri, cand l-am descoperit, mi le-a provocat Steinbeck. Stiu, stiu: sa pastram masura. Dar asa, ca si analogie...

Deci simplu. Deci inevitabil: Petreanu.

Pe urma? Hmmmm. Lemme think. Ca primul a fost spontan si ejaculatoriu. Dar urmatorii trebuie sa fie ganditi / cumpaniti / balansati.

Hmmmm. Lemme think.

E clar ca Groparu makes the short list. Nu ma intrebati de ce. Simplu. Pentru ca e ca mine: neserios si jester. Si pentru ca este inepuizabil in inventivitate. E un soi de Ion Creanga care s-a incotorlat cu Luca Pitzu si cu Manara si a iesit o sexospaimie logoreica, un delir ardelean demn de povesti la gura sobei, cu mandra goala infashurata in jurul tau, sa-tzi tzina de cald.

:)

Apoi, e clar ca Moshe & Mordechai si Mosh Califar intra si ei in academia blogosferica. De ce? La fel de simplu: pentru ca sunt buni. Pentru ca sunt momente in care dau cu cuvintele bine, dar bine de tot. Stiu, se vor supara ca ii iau la pachet. Dar in mintea mea ei asa sunt. M & M. Nu se topeste in mana, se topeste in creer.

Hmmmm. Lemme think some more.

Stiu. O sa ma injurati. O sa spuneti ca sunt stereotipic. Dar sa stiti ca Zoso, dincolo de pozele lui si de postarile alea platite, in care ne povesteste cum se da el cu Audi si cat de proaste sunt strazile patriei noastre Republica Subdezvoltata Romania si ce nasoi e jurnalistii care fura de la blogeri, sa stiti ca Zoso chiar scrie bine atunci cand vrea. Si vrea destul de des. Cu carne, cu convingere, cu vorbe bine gasite (caci despre asta este vorba in propozitie aici: vorbe bine gasite, da?). Si nu, nu e periutza. Nici Zoso nu are nevoie de periutze, nici eu nu am nevoie sa-i dau. Pur si simplu e bun. Punct.

Pe urma ar mai fi Dulce Mahala. Mare om, mare caracter. Mare scriitura. Atunci cand vrea, evident. Doar ca el nu se baga in chestii de-astea nashpa si jegoase, cu realitatea si cu socialul si cu jos tiranu sus tiranu unde-i spuma sa fac spuma la gura despre politica romaneasca. Nu, el haladuie prin mlashtinile nostalgiei, prin mahalaua tineretzii, prin deshertaciunea literaturii inutile. De citit.

Si ultimul, dar nu cel din urma, evident nu cel din urma, cateodata cel dintai: Razvan Exarhu. Cand scrie omul asta, scrie cocosator de bine. Pentru ca, nu uitati, aici vorbim mai ales despre scriitura. Deci Exarhu.


Honorable mentions: La coltul strazii, Chinezu, Dan Popa, Romania Obiectiva, Sebastian Corn.

Pentru ceilaltzi, fara suparare: aici e vorba de scriitura, da? De vorbe bine alese si cumpanite purtate de vant, care zdrangane platoshele de arama si cad aheii precum frunzele in vant, secerati de mania lui Hector.



:)

16 comentarii:

Traian spunea...

Sluga dvs preaplecata :) ( Si scrieti domnu' MOS fara "h" Cosmpolitule care esti cosmopolit ! :P )

Sergiu spunea...

Turambar,

Vezi link-ul de mai jos. Se face referire la un sondaj CCSB, dar cred ca referirea este eronata:


http://www.telegrafonline.ro/1257112800/articol/101700/detronarea.html

Sergiu spunea...

Turambar,

Sondajul la care se face referire pe site-ul: "www.pesurse.ro" are vreo legatura cu realitatea ?


http://www.pesurse.ro/2009/11/btlie-mare-pentru-locul-ii.html#comments

Sergiu spunea...

Uite ce circula pe forumuri:


"Sondaj nou(nepublicat inca) CCSB - Antonescu si Geoana la egalitate

--------------------------------------------------------------------------------

Geoana si Antonescu la egalitate, Basescu in scadere, cifrele sunt urmatoarele: Traian Băsescu - 29% -Mircea Geoană - 24% -Crin Antonescu 24% -Sorin Oprescu - 8% -Corneliu Vadim Tudor - 6% -Kelemen Hunor - 6% Gigi Becali - 4%

Totul se negociaza in aceste momente, fiecare zecime de procent , dupa finalizarea studiului, asa ca, vor iesi mai bine pe piata cei care dau mai mult la punctul de "sondare"."

Nu crezi ca ar trebui sa luati o pozitie fata de aceste dezinformari ?

Turambar spunea...

Telegraf? Fie sunt rau intentionati, fie fac confuzie cu sondajul INSOMAR. La noi niciodata Basescu nu a iesit pe locul II.

Forumuri? O porcarie. Nu e al nostru. M-a sunat si Harnagea sa ma intrebe daca asa este. Cred cel mai probabil ca este lansat din zona liberala.

Realitatea este alta, draga Sergiule, si cine stie cunoaste. Cine nu, mananca si ei vorbe, doar doar o ramane ceva in urma calomniei si manipularii ieftine.

Sondajul cel mai recent? Nu, nu cred ca va fi facut public.

Sergiu spunea...

Cine stie, cunoaste...asa este...
Dar ma irita sa vad cum isi dau cu parerea pe forumuri toti neavenitii, care cred ca le stiu pe toate...si mai grav sa mistifice niste informatii....

Sper sa nu ne uiti cu "prognoza" deja traditionala pe care o faci inainte de alegeri....

Si inca ceva, si nepublicarea unui sondaj, poate spune multe...

Vorba ta....cine stie....cunoaste...

Pe cand treceti la urmatorul sondaj ?

Sergiu spunea...

Si inca ceva...suma procentelor din sondajul de "pe surse" si de pe forumuri da 103,5%....cine stie, cunoaste.....

Turambar spunea...

S-a modificat schimbarea intre timp: il facem public, pentru ca prea apar multi neaveniti care vorbesc in numele nostru (y compris ticalosul de Ioska).

Intr-o jumatate de ora facem comunicat de presa.

Sondajul urmator? E in teren.

Sergiu spunea...

In teren sau pe telefon ?

Sergiu spunea...

Publica-l si pe site sau da-ne o adresa ca s-ar putea sa mai dureze pana se popularizeaza ....

Turambar spunea...

Dupa cum vezi... :)

Someone spunea...

Vai de păcatele mele, domnu' Turambar, m-aţi umplut de datorii :-)

Groparu spunea...

Coane, pai mersi frumos de aprecierile tale! Io numa' atata zic: deie Domnu' sa ai la fel de putintel timp ca si pan-amu, ca daca tu si altii va apucati de scris zilnic, io o sa fiu istorie.

PS: place treaba aia cu mandra infasurata in jurul tau, ca mi-am adus aminte de un banc blogosferic: "La ce e bun Groparu intr-o partida de amor? Sa tie lumanarea, mon cher, sa tie lumanarea!"

Turambar spunea...

@ Someone: lasa, lasa, ca stiu ca ai de unde sa dai. :)

@ Groparu: Ca sa adorm mai greu, seara imi place sa-mi proiectez pe ecranu creerului interior propriu shi personal urmatoarea fantasma in creer: cum se onduleshte sherpeshte o fiintza regeshte muiereshte goleshte si trupeshte peste trupul lui Groparu care gropareshte in fatza la shemineshte, pe burteshte shi cu mult catalizator alcooliceshte.

Ce dezmatz! Ce detalii vizuale! Ce lumina de lumanari. Ce blana de urs polar. Ce flacari si ce gemete.

Ce coshmar...

:rofl:

Groparu spunea...

Las' ca odata m-oi filma intre multe femei, si ti-oi trimite. Nu mai am de gasit decat vreo 14, ca pe celelalte zero le-am gasit deja!

Turambar spunea...

lol. cum zicea sarmanu mao tze dung, iadul sa'l odihneasca: marshul de o mie de mile incepe cu primul pas.

asha shi la tine: babardeaua de 15 femei incepe cu prima fantasma. (ha! de parca numai la tine... la noi totzi, ashtia care respiram aer cu hormoni masculini in vene si'n sprancene)

vezi sa nu se termine tot acolo, ca-i pacat de tineretzile tale...

:) :rofl: