Cînd s-a scăzut TVA-ul la alimente, marile lumini ale economiei românești au sărit imediat de creier în sus, să clameze catastrofa. Cîte spume la creier au mai făcut atunci! Vă mai amintiți? N-a fost nici o catastrofă. Din contră. Țara a beneficiat de pe urma acestei politici fiscale.
Cînd s-a scăzut TVA-ul pe ansamblu, la fel, o perioadă toți deontologii acestui pămînt au clamat catastrofa. N-a fost nici o catastrofă. Din contră: lucrurile au mers mai bine.
Cînd s-au scăzut contribuțiile sociale, la fel. Urlete și țipete și spume la creier. CTP-ul era mic copil la cît de roșii de indignare erau cei de la Consiliul Fiscal. Nu s-a întîmplat nimic. Țara a avut una din cele mai mari creșteri economice din istoria sa recentă.
Cînd s-a dezbătut legea dării în plată, urlelete au început din nou. Cei de la bănci mai aveau un pic și făceau atac de apoplexie. Lor li s-au alăturat întelepții triști și înțelepți de la BNR. Vai, cît dezastru! Vai, cîtă suferință! N-a fost nici dezastru, nici suferință. Băncile au raportat profituri istorice anul trecut. Le merge rău de tot în țara asta catastrofică, sărăcuțele de ele...
Acuma o luăm de la capăt. Se propune taxa pe cifra de afaceri, să nu mai facă multinaționalele măgării, să-și exporte profitul în paradisurile fiscale, să ocolească taxele, să-i lase doar pe proștii de români să plătească taxe? Dintr-o dată un cor imens de bocitori la comandă a început să urle. Vai, dezastru! Vai, catastrofă! Vai, sărăcuții! Vai, o să ne plece luminile economice! O să smulgă din beton fundațiile fabricilor și vor fugi în Maroc, în China, în Patagonia! O să fie dezastru! O să fie Coreea de Nord!
Da, da. Cum să nu. Ne-am lămurit cît de patrioți sînteți, toți voi ăștia care plîngeți de mila străinilor. Ne-am lămurit cît de pricepuți sînteți la economie, voi toți ăștia care ați fi în stare să vă scoateți și mama în port, la produs, dacă asta ar aduce o pierdere PSD-ului. Oameni cîinoși, care pentru un ce profit electoral sînt în stare să-și vîndă țara și să o facă slugă la străini.
Da, da. Cum să nu. O să fie catastrofă. O să fie catastrofă pentru voi, ticăloșilor, că n-o să vă mai primiți banii de la stăpînii voștri. Că propaganda voastră nu reușește să-i împiedice pe cei care au curajul să vină să le spună străinilor “aveți de dat niște bani către România, pe care tot vă fofilați și nu-i dați”. Mama voastră de ticăloși... :(
.
Cu Crin, iese Georgescu președinte fluierând
Acum 2 ore
9 comentarii:
Mirele,
te rog sa faci o analiza sociologica pe cifre/grafic,cu urmatorii indicatori:cifra de afaceri, cheltuieli cu salariile, impozite salariale, profit brut, impozit pe profit si o sa vezi ca daca impozitezi la cifra de afaceri, nu ai alta solutie aritmetica decat sa tai salariile, asta la multinationale care dau salarii bune, au de unde taia, iar pe cei cu salarii minime pe economie care n-au de unde taia, faliment...
parerea mea este ca impozitarea pe CA este o mare prostie, toata lumea are de pierdit
Dragul meu unchi, pina acum sint sute de mii de firme care platesc deja la cifra de afaceri, tinind cont de toate cele spuse de tine. Si lucrurile functioneaza. Nu e corect ca taxele sa fie pentru unii muma si pt altii ciuma.
Destul de simplista abordarea ta si in articolul asta, la fel ca si in precedentul.
Este gresit sa compari scaderea TVA cu 1% cu aplicarea impozitarii pe CA sau alta nazbatie de acum cateva saptamani, cea cu impozitul pe venitul global/pe gospodarie. Nu de alta, dar din punct de vedere al complexitatii si al gradului de pregatire al institutiilor statului pt a aplica asemenea masuri, comparam mere cu pere.
Nu sunt de partea nimanui in aceasta discutie (nici de partea criticilor, dar nici de partea promotorilor) dintr-un simplu fapt: ambele parti se arunca cu capul inainte, tipic romaneste, fara sa studieze/simuleze/dezbata in profunzime masurile respective. Si uite asa, de cele mai multe ori, masuri bune sunt prost implementate si nu se obtine nici pe departe efectul scontat.
Asta este inca unul din multele capitole prin care ne indepartam de lumea civilizata si stabila...adica tot ce se face la noi este la modul pompieristic si isteric. Daca masurile astea, unele dintre ele chiar bune, ar fi fost studiate amanuntit si mai ales implementarea lor, atunci am fi putut face un lucru bun pt tara asta. Nu trebuie ca ceva atat de complex sa se implementeze intr-o luna sau doua pt ca asa vrea Dragnea, care acum da inapoi pt ca a inceput sa inteleaga impactul.
Hai sa mai gandim si capul, nu doar cu picioarele. Vrem impozit global sau pe gospodarie, dar minunata instituie ANAF inca iti cere copie dupa buletin si timbru fiscal pt orice rahat de operatiune pe care o faci la ghiseu, ca sa nu mai spun de zilele pierdute cand vrei sa inmatriculezi o amarata de masina, de ex.
Deci hai mai intai sa modernizam institutiile abilitate, hai sa gandim bine si minutios masurile astea si impactul lor si apoi hai sa le implementam atunci cand suntem pregatiti. Restul e doar gargara ieftina...
corelatie nu inseamna cauzalitate. Economia e un pic ca aikido in apa, ca un stol de grauri si masurile "centralizate" e ca un uliu care incearca sa carmeasca turma de grauri. Nu functioneaza cum zici matale. Daca functioneaza la IMM-micro e doar pentru ca vine cu reducerea birocratiei. Deci partea buna e reducerea birocratiei. Atat, nu are legatura cu suma de plata, procent sau alte balarii. Reducerea birocratiei e cel mai important lucru pentru o firma si cu cat e mai mica cu atat e mai relevant. Mai apoi cu taxarea profitului - e vanare de vant. Iti explicam ca la un copil mic ce esti, naiv si oval. Amu tu poti sa spui ca e ca la aikido si ca lovitura chiar si mimata, e una din fazele care permit initierea reconcilierii cu adversarul (amu poti sa zici ca ar fi corporatiile). Dar pentru asta trebuie sa exista uke. Nu e sigur ca in cazul de fata uke e uke, si ca tori nu e doar un betiv care arunca random lovituri jur imprejur si in mintea lui viseaza ca contruieste un viitor luminos.
vai de capul tau , cine te-a mintit ca romanii platesc altfel decat multinationalele? toata lumea plateste impozit pe profit in tara asta , legea daca se va schimba va afecta in ceea mai mare parte romanii , ei sunt primii care vor da faliment sau isi vor muta firmele prin bulgaria sa plateasca taxe acolo , o multinationala aduce locuri de munca iar o multinationala isi permite sa plece in tari unde le merge mai bine , sa vad daca astea pleaca unde face locuri de munca statul? la cfr calatori? tot ce e de stat merge brici in tara asta , avem sine de pus in muzeu , daca ai sti putina economie ai realiza si tu ca nu ne indreptam in directia buna de cand e psd la guvernare , te rog doar sa ii spui cat s-a depreciat leul de la alegeri si pana azi ? aici se reflecta adevarata economie in puterea leului fata de euro nu in minciuni politice
Bai, dar multi anonimi mai iubesc multinationalele zilele astea. Ce harnici, bre, ce harnici. V-ati luat solda? Aveti energie proaspata in voi? Civili. Civili everywhere. PS: lasati-o pe aia cu s-a depreciat leul, ca macane. Stiti economie mai mult chiar decit pisica mea. Si eu nu am pisica.
Cred ca am spus destul de clar in comentariul meu (publicat de tine) ca nu vreau sa iau partea nimanui in discutia/dezbaterea asta si cu atat mai putin multinationalelor, dar ca mi-as dori ca macar odata in astia aproape 30 ani scursi de la asa-zisa revolutie, sa facem si noi un lucru cum trebuie. Adica analizat, pregatit si implementat cum trebuie. Revolutii fiscale (cum vrea sa faca acum PSD), eu cred ca sunt bune, dar nu la fiecare 6 luni si la modul asta pompieristic. Masuri bine gandite si bine implementate ar trebui sa functioneze cel putin 10-15 ani de acum inainte, nu sa fie schimbate peste 6 luni de cel care il va inlocui pe Tudose.
Si inca ceva, ca sa ne pastram pe teritoriul lumii reale si nu doar a dezbaterii electronico-virtuale, cum am mai spus, te invit sa vizitezi mai des sediile ANAF din Bucuresti...chiar si atunci cand nu ai treaba cu institutia amintita, doar asa...ca sa iei pulsul strazii. Si dupa aia mai vorbim despre revolutii in fiscalitate.
Probabil la asta a făcut referire anonimul de mai sus. Și nu este caz singular. Strigător la cer este și comportamentul nemților de la Leoni care a ieșit la suprafață în urma unui accident stupid la o fabrică de-a lor din Bascov, lângă Pitești când a murit o tânără din Serbia chipurile venită la Bascov din Prokuplje – Serbia pentru perfecționare, zic unii, pentru training, zic alții și angajată la negru, zic eu. De ce să dea nemții impozitele aferente salariilor satatului român când poate foarte bine să aducă din Serbia (țară care nu este membră UE) salahori cu care să împartă bara-bara ce ar fi fost obligați să dea statului român dacă avea angajat un român. Tare aș vrea să umblu în REVISALUL companiei Leoni de la Bascov și să constat că nu figurează niciun sârb, din sutele de muncitori de la Bascov, ca angajat temporar. Sărmana victimă, i se termina contractul pe o perioadă determinată, chiar a doua zi, ea fiind chipurile angajată de la 1 ianuarie 2017.
Nimeni, presă, instituții, n-au mai zis nimic, că doar nemții e cei mai corecți oameni de pe planetă și nu putem risca să-i supărăm că pleacă la ei acasă și ne lasă pe drumuri 17.000 de angajați din cele trei fabrici aflate în România și mai strică și pedigriul prezidentului.
Savuros articol si multi anonimi ce comenteaza infocat. :) Si, da, fie vorba intre noi, exista sute de mii de firme - microintreprinderi, ce platesc la cifra de afaceri. Si, atat...cam asa ar trebui sa ramana.
Trimiteți un comentariu