E clar: asta este primul pas spre alegerile anticipate si spre comasarea nu in toamna, ci in vara. Sintem la inceputul lui februarie.
Scenariul e simplu: se vor face propunerile de premier / cabinet in asa fel incit sa fie respinse succesiv trei la rind. Asta va duce la dizolvarea parlamentului si generarea de alegeri anticipate.
Intrebarea este: au timp, procedural vorbind, sa treaca prin toti pasii formali pentru a ajunge cu alegerile anticipate in acelasi timp cu cele locale, aproximativ in iunie?
Vedeti deja in acest sens si declaratiile ungurilor privind dificultatea trecerii unui premier tehnocrat prin Parlament.
Se joaca. Se joaca...
LATER EDIT: Vedeti si declaratia lui Ponta tot in acest sens, facuta la ora 11:24.
LATER LATER EDIT: Vedti si declaratia lui Antonescu tot in acest sens, facuta la 11:37
.
.
De ce nu merităm autostrăzi 2024
Acum 10 ore
13 comentarii:
Daca ar fi toti de acord atunci ar respinge pe banda rulanta, formal, propunerile cerute de procedura. Sunt date termene maxime dar nu si minime in ce priveste propunerile de formule de guvern. Asa ca s-ar putea dizolva parlamentul si la sfarsitul lui februarie nu? Chiar daca ar fi o campanie electorala de 45 de zile si tot s-ar putea face alegerile inainte de luna mai. Ramane si timp de campanie pentru iunie.
Da, asa ma gindeam si eu si asa probabil se va intimpla. Respingeri pe repede inainte. In 30-45 de zile, sa zicem. Asta inseamna ca intram in aprilie. Stabilim data alegerilor in aceeasi perioada cu alegerile locale si de fapt campaniile electorale se suprapun in cea mai mare masura - exact lucrul pe care si-l doreau cu totii.
Salut
Comform Constitutiei trebuie sa treaca cel putin 60 de zile de la demisia guvernului pana la dizolvarea parlamentului si asta daca se resping doua propuneri pentru guvern. Plus inca o luna pentru campania electorala. Daca scenariul tau ar fi corect am avea alegeri pe la sfarsitul lui mai inceputul lui iunie.
Exact la tzanc, nu? Exact cind trebuie sa se suprapuna sau cvasi-suprapuna cu cele locale? :)
Decizia CCR spune ca cele doua tipuri de alegeri nu se pot suprapune. Chiar Ponta a precizat acest lucru in declaratia la care faci referire.
PDL nu are interes in alegeri anticipate. Nu are interes sa intre in alegeri cu guvernul Boc in functie, adica cu un balast de imagine. In plus, daca faci alegeri anticipate, in constiinta publica se insinueaza ideea ca ai esuat, nu ti-ai putut finaliza mandatul, ai fost incompetent, deci iesi pe usa din dos, pe minus, adica mai putine voturi. Scenariul nu face sens.
Dimpotriva, PDL are nevoie, acum, de un guvern de imagine, care sa si mareasca un pic pensiile si salariile, in aprilie, cu cateva nume cu priza si sa se afle in acelasi timp si la butoane in timpul alegerilor. Scenariul asta face sens.
Dupa "protestele strazii", PDL scazuse din nou in zona 15-18%. Ramane de vazut care va fi efectul noilor mutari, daca vor fi bine facute.....
Matematic si constitutional sansele sa fie anticipate sunt mari, datorita demisiei premierului. So, miscarea pare pro dorinta opozitie. De ce ar lasa presedintele portita asta? Ca scapare, miscare negandita sub pressing, nu e, doar nu suntem copchii.pe mine personal ma pune serios pe ganduri. Actuala putere pierde teren, deci trebuie sa negocieze cat mai are ceva de oferit.Cu cine negociaza?? Ce negociaza??
poate isi negociaza cei 2 ani ce ii mai are de mandat. zic si eu...
Alegeri in vara si suspendare in toamna. Nu vad alt scenariu. Altfel Base nu promulga nimic.Cu asta ne vom umple tot anul 2012.
Speranta mea era ca, totusi, campaniile vor fi total separate ...
motivarea de la CC pt comasarea din toamna nu lasa loc la comasarea din iunie.
Da, am citit si eu motivarea Curtii Constitutionale. Nu permite nici prelungirea mandatelor primarilor, nici comasarea lor (desi argumentele pt comasare sint de tot risul - vezi, de ex., "cresterea exponentiala a dificultatii" - te apuca risul cu "exponentialitatea"). Deci alegeri separate, dar probabil f apropiate unele de altele, in mod necesar parlamentarele inaintea celor locale, pt a asigura colaborarea si fidelitatea primarilor. In consecinta, e f probabil sa avem o suprapunere f mare a celor doua campanii electorale.
Da, ai nimerit-o cu joaca, ce sa zic :)
Sensul comasării era să amâne alegerile. Sunt multe forțe politice artificiale generate de PDL care au nevoie de timp să se dezvolte ca să poată ciupi din voturile USL. În plus, PDL are nevoie de timp pentru o reorganizare imagologică. Alegerile anticipate ar avantaja doar USL-ul. În plus.. trebuie să vină valul de fonduri europene în țară. Sunt foarte multe argumente care arată că PDL trebuie să tragă de timp, nu să se grăbească.
Trimiteți un comentariu