joi, 21 februarie 2008

Un copac pe zi: PALTINUL

Azi, paltinul de munte. Acer pseudoplatanus. Ii mai zice si sycamore, insa asta este un termen portmanteau, care cuprinde sub palaria-i mai multe tipuri de copaci.

Ramanem la vorba romaneasca. Paltin de munte. Il gasitzi pe vaile umede, intunecoase, pe versantzi, in etajul mediu si superior al fagului, cum spun biologii in termeni lemnosi.

Are frunza mai mare shi cu unghiuri ceva mai drepte decat ale artarului obisnuit ("obisnuit" aici in sensul de artar canadian). Scoarta gri, patata in tot soiul de umbre si nuante. Iar trunchiul, usor neregulat, ca desenul unui copil caruia ii tremura mana. Linie romantica, neregulata, nu de rigurozitate dreapta si severa, precum la brad sau la bambus.

E neam pe aici, prin partile noastre, cu jugastrul si cu paltinul de campie. Iar toamna este un vis de copac, cu frunzele in toate culorile posibile, maronii, roscate, portocalii, galbene, gri.

Este verisorul ceva mai lipsit de staif, dar dupa mine mai frumos, mai autentic, al platanului. Daca vorbim in analogii medievale, platanul este nobilul ingamfat, resplendisant si grav shi mare shi solid shi un pic anchilozat, cu incheieturile usor muscate de guta. In schimb, paltinul de munte este cavalerul tanar, stralucitor si zvelt, dar si mai saracut si mai putin dezvoltat fizic, care insa se avanta si urca acolo unde boierul nu indrazneste, ca isi pierde suflul si potcapul.

Acolo, sus, pe munte. Unde daca nu va ducetzi, va pierdetzi sufletul. Pe Padina lui Calinetz. Acolo, unde sunt paltini inca netaiatzi.

PS: Aici un site excelent despre arealele de distributie ale multor copaci europeni. Highly recommended. Au si o fisa de prezentare a platanului de munte. In engleza, format PDF.

=====

LATER EDIT: Aici gasiti o prezentare in detaliu a paltinului, sub denumirea de sicamor. Se pare ca este unul din copacii respectati in Elvetia.

Instinctele mele de observatie au fost corecte. In padurile de fag, creste izolat. Creste de maniera semi- sau total dominanta acolo doar unde fagul nu poate. Pe coaste abrupte, sus, spre creste, la marginea liniei superioare a padurii, in zonele unde e apa, zapada si bolovani. Si ii place calcarul. De'aia e plin de paltini in Piatra Craiului.

Uite aici descriere, de pe pagina de mai sus (Wood Plant Ecology)

Habitat characteristics which appear to favour the dominance of sycamore include:

1. good humidity and soil moisture;

2. shady and moist sites, usually strewn with rock fragments and boulders, chiefly on substrata rich in calcium, near places where water seeps out of the ground; and

3. high air humidity, permanent good water supply (from precipitation, stream, spring or ground, without the soil being deprived of oxygen) and a certain instability of the soil.

As a subcalcifuge species it is favoured by heavier (more clay) sediments. In northern France and Belgium sycamore is common mostly on north facing slopes but is absent from south facing slopes.


Puteti citi aici, pe subpagina de Life Cycle, mai multe despre distributia paltinului in Europa si despre preferintele, asocierile sale. Adica ecologie. :)


















6 comentarii:

Anonim spunea...

Interesant.
Pentru mine platanul, paltinul si artarul erau acelasi lucru; acum vad ca sunt oarece deosebiri.
Omul cat traieste tot invata...

Batranul.

Turambar spunea...

Neah. Copaci diferiti. Scoarta diferita. Frunze (usor) diferite. Un ochi antrenat face diferenta dintre diversele specii cat ai zice califragilistic.

:) Ma bucur ca te-am ajutat sa striveshti un pic din corola de necunoashtere a lumii.

:)

Dana spunea...

Multumesc Pentru articol. Eram pe terasa si admiram arborele care-mi face umbra.Mi- a starnit curiozitaea iar tu ai completat cunoasterea corollei de minuni a Lumii.
:)
;)

Turambar spunea...

Ma bucur ca te-am facut sa admiri corola de minuni a lumii :)

gigihebean spunea...

Mulțumesc ! Frumoasă invitație la cunoaștere ! :)

Anonim spunea...

Va admir la fel cum admir si natura, dar ramaneti un mister asa cum va fi si natura pentru totdeauna... <3