Semnele sînt din ce în ce mai clare: nemții bat palma pe termen lung cu rușii, peste toată Europa Centrală și de Est, ieșind astfel și mai mult de sub umbra americanilor care, de 70 de ani încoace, de cînd s-a terminat al doilea război mondial, se tot proiectează peste peninsula Europa. Se conturează din ce în ce mai limpede un Heartland continental, drept contrapondere autonomă la imperiul maritim american.
În marele joc geostrategic, singurul joc care contează, sîntem un biet pion. Nu avem nici resursele materiale, nici resursele simbolice în stare să ne facă să stăm pe picioarele noastre, proprii și personale.
Ca să înțelegeți diferența de magnitudine, americanii cheltuie în fiecare an doar pe întreținerea bazelor militare din străinătate, vreo 800 la număr, cît aproape tot PIB-ul întregii Românii. Repet: cît tot PIB-ul nostru, nu cît bugetul nostru. Cine știe diferența dintre PIB și buget, înțelege. Cine nu o știe, îi explic degeaba, oricum mă chinui inutil, rămîne prost pe vecie.
Fiind un biet pion în acest mare joc geostrategic, singurul joc care contează, nu avem ce face decît să avem un aliat dintre cei mari. Cei mari fiind ăia mari, de-i numeri pe degetele la două mîini: America, China, Germania, Anglia, Rusia, Japonia, Franța, India (mai recent), Israel, Iran și... și... și cam atît.
Deci cu care? Pendularea recentă a românilor, dincolo de alianțele formale numite UE și NATO, tot între Germania și SUA se face. Căci NATO e America, iar UE e Germania. Restul nu contează. Francezii sînt niște bieți bicisnici neputincioși. Italienii și mai și. Israelul are jocul lui separat și aparte și nu e, totuși, în aceeași ligă cu ăia mari de tot. Britanicii joacă jocul pe care îl știu de secole: perfizi și separați. Deci fie nemții, fie americanii.
Problema este că nemții sînt din ce în ce mai prieteni cu rușii. Iar rușii, după cum bine știm și după cum sondajele în mod constant vin să ne confirme, sînt percepuți de către români ca fiind principalii neprieteni ai României.
Că e adevărat, că e fals, nu discut, nu e treaba mea, oricum voi vă pricepeți mai bine la toate, deci orice v-aș spune eu tot aia o să credeți. Însă nu contează dacă e adevărat sau fals. Contează ce crede poporul. Iar poporul, opinia publică, vocea contribuabilului, este puternic rusofobă – ca și alte țări din zona asta a Europei Centrale și de Est, aflată pînă de curînd, o jumătate de secol și mai bine, sub controlul sovietic.
Deci românilor nu le place de ruși. Pe de altă parte, nemții cam bat palma cu rușii. Pe de altă altă parte, americanilor nici lor nu le place de ruși, fiind definiți, alături de chinezi, drept principalii lor adversari. Deci cum credeți voi că se așează lucrurile, ținînd cont de aceste ecuații?
Concluzia e simplă. Plus cu minus dă minus. Minus cu minus dă plus. Ori ne schimbăm atitudinea față de ruși, dacă vrem să fim în continuare sub influența principală a Nemției. Ori, încet încet, punem din ce în ce mai multă bază pe americani.
Nu cred că e posibil ca românii să-și schimbe părerea prea ușor despre ruși. Oricît de mult s-ar chinui propaganda ariană, cum s-a încercat și s-a reușit să se atenueze, de-a lungul a două generații, tensiunile dintre nemți și francezi, nu o să reușească. Românii n-o să aibă niciodată sentimente pozitive față de ruși.
În consecință, o să fie pe dos: românii o să înceapă să-și dea seama că nemții nu sînt, totuși, chiar așa de cușer. Pe termen mediu – zece ani și mai mult –o să ne dăm seama că pacea nemților cu rușii nu ne convine și o să ne căutăm și mai mult siguranța în brațele americanilor. Nu numai noi vom fi în această situație - și polonezii vor gîndi la fel, dacă nu o fac deja.
Pe asta se bazează strategii americani atunci cînd încurajează alianța regională Polonia – România. Pe asta se bazează strategii americani cînd, în fața unei Vechi Europe din ce în ce mai distante și a unei Turcii din ce în ce mai neootomane, își construiesc un nou picior de pod continental în țările Noii Europe.
E simplu. E atît de simplu. Dincolo de incidentele de parcurs – președinte de etnie germană, care va avea două mandate, banii europeni prin care UE vor încerca să ne cumpere bunăvoința, încetul cu încetul opinia publică românească va conștientiza această nevoie de alegere.
Acum românii încă nu fac diferența. Pentru ei și UE și NATO sînt la fel de bune, și nemții și americanii sînt la fel de necesari. În cîțiva ani, însă, poate în zece, poate în mai mulți, poate în mai puțini, românii vor începe să-și dea seama că nemții fac jocul rușilor și vor începe să resimtă asta. Deocamdată această gîndire este doar la nivel de elite – fie elite ideologice, fie elite de forță: militari, servicii, justiție. În cîțiva ani această nevoie de alegere va permea și restul societății.
Să vezi atunci propagandă.
.
Cu Crin, iese Georgescu președinte fluierând
Acum 11 ore
9 comentarii:
In preajma ultimului razboi eram filofrancezi dar economic depindeam de Germania . Azi e la fel , sintem filoamericani ( cf sondaj ) dar depindem economic de nemti ( zisa UE) caci americanii au investit doar in ONG-uri si DNA , nimic concret economic ( A propos , AmCham in schimb e f vocala ) . Ar trebui sa vina si ei cu ceva investitii ca de vorbe ne-am cam sastisit.
Pufosule, constat cu placere ca incepi sa depasesti nivelul ridicol de simplist al articolelor despre "tefelei " si conspiratii mondiale conduse de Soros ! Bravo!
Acum, revenind la articolul tau. Buna tema si bine pusa problema ! Dar sa ne oprim cu laudele aici ca to se urca la cap :))
Un singur comentariu scurt am de facut. Sper din tot sufletul ca poporul asta roman cu atat de multe bube 'n cap sa fie macar de data asta capabil sa ia o decizie corecta...la fel si politicienii sai. Istoria recenta nu este incurajatoare, dar cu toate balbele si problemele de acum, este totusi cu mult mai bine decat in anii 90 sau inainte de "revolutie " iar eu incerc sa-mi pastrez optimismul.
In concluzie, sper ca decizia sa fie in favoarea celor care pun banu' si protectia militara pe masa. Suna cinic, dar trebuie sa devenim pragmatici. Daca americanii chiar au un interes real pt zona asta, atunci sa investeasca masiv si sa o tranforme intr-o Coree de Sud (aici sunt de acord cu comentariul Anonimului anterior). Eu nu m-as supara deloc sa ajungem la un asemenea nivel de dezvoltare (din toate punctele de vedere).
Daca nu sunt dispusi sa investeasca si raman doar la nivel de retorica ieftina si vanzare de armament la mana a doua, atunci sa mergem pe mana nemtilor si sa le lasam lor, ca sunt mai mari si mai puternici si mai smecheri ca noi, relatia cu Rusia.
Oricum ar fi, cartea asta extrem-extrem de importanta trebuie jucata cum trebuie. Iar acel "cum trebuie " trebuie sa fie interesul nostru si al copiiilor nostri pe termen lung si nu doar pana la urmatoarele alegeri.
Da, ai dreptate, chiar daca esti basist :) Zece flotari, repede, cu Elena in spate!
Nu crezi in Soros si in ONGuri si in razboi modern? Esti varza. Esti un pufos naiv. Zece flotari, repede, cu Maior in spinare.
De acuzatia cu basismul nu mai zic nimic, ca am obosit. Dar la faza cu Nuti, da as face chiar mai mult de 10 flotari dar pe fata, nu pe spate:)))
Ref conspiratii si razboi modern (informational prin manipulare in mediile online), da mai cred din cand in cand, dar nu vreau sa ma resemnez mioritic ca "uite domne, noi am fi vrut sa facem o gramada de lucruri bune dar nu ne lasa Soros si reptilienii". Toata viata mea m-am batut cu mentalitatea fatalista a celor din jurul meu. Or fi si conspiratii si interese politico-economice, dar cea mai mare vina/raspundere pt halul de subdezvoltare al Romaniei o au politicienii Romani si poporul roman din cauza resemnarii si statulul cu p&la-n mana si asteptat de la altii sa ne rezolve problemele.
Mie mi se urca sangele in cap cand citesc statistici oficiale sau cand ma uit in jurul meu si vad cati oameni nu muncesc, nu fac nimic, nu produc nimic dar toata lumea vrea sa traiasca bine...ca nemtii daca se poate. Capitolul asta si cel cu depopularea masiva a Romaniei prin emigratie, ar trebui sa fie prioritatea 0 a oricarui politician din Romania pt ca fara astea 2, toate discutiile despre viitor devin inutile...
N-am înțeles de ce tot insistă libertarienii pe ideea că românul este puturos și nu vrea să muncească. Meleoanele de români plecați în pribegie dovedesc contrariul. Păi, foarte bine face românul din încă România, simplul fapt că ai un loc de muncă în sectorul privat din România nu te scoate din sărăcie, așa cum se întâmplă în orice stat capitalist. Nu văd unde este motivația muncii. Vom ajunge la veniturile cetățenilor din Germania atunci când legislația fiscală va fi ca în Germania unde munca culege din PIB mai mult decât capitalul, nu cum se întâmplă în România, unica țară din Europa unde muncii îi revine 31% din PIB și capitalului 55%, raport specific coloniilor. Îmi mai explica un afânat, tot p-aicilea, cum că asta nu este o problemă, se poate corecta. OK, să vedem acest lucru corectat și după ne putem face planuri și strategii de dezvoltare. Până atunci, dacă se va întâmpla vreodată acest lucru, este inutil să te agiți și să visezi la cai verzi pe pereți. Trecerea contribuțiilor CAS și CASS de la angajator la angajat adâncește acest raport, este încă un cadou acordat capitalului în defavoarea muncii, bogații vor fi mai bogați iar săracii și mai săraci.
Chestia cu rușii și cum doresc ei să ne ia țărișoara este o pură imbecilitate. Ce să ne ia rușii, nouă românilor? Ce mai are în proprietate statul român? Mai nimic.
Ne cotropesc rușii ca să le ia partenerilor austrieci aproape jumătate din activele ce le deținea acum 15 ani România? Trebuie să fi naiv să crezi că o țărișoară ca Austria a avut bani proprii să cumpere aproape jumătate din România! Cu siguranță, au cumpărat cu ruble. Ce ne mai iau rușii? Industria neferoaselor care este deținută tot de ei?!
Dacă Rusia s-ar hotărî să invadeze teritoriul actual al României, alții ar trebui să-și facă probleme. Românilor le poate lua, eventual, datoriile de la băncile străine.
Este de preferat să fi colonia unui singur stat decât colonia mai multor state. La un eventual divorț, fiecare își va lua propria bucățică din România.
USA este interesată doar de ieșirea la Marea Neagră și eventual de pungile de gaze din platforma marină. N-aș merge pe mâna americanilor. Gradul de ipocrizie fată de cel al europenilor este mult mai mare. Personal, apreciez politica pe care o face Orban Victor în Ungaria, chiar dacă multe acțiuni ale acestuia îndreptate împotriva statului român nu-mi convin.
da, ne plac dictatorii, da' pana cand incep sa ne asupreasca si pe noi. Iubim martzafoii, da' numa' pana cand actiunile lor ne dauneaza. Sa se schimbe, primesc, da' sa nu se revizuiasca nimica
@ Marius Frinculeasa
Cand ai cel putin 4 milioane de cetateni majori care nu apar de foarte-foarte multa vreme prin nicio categorie (salariat, pensionar, somer), mie imi miroase a puturosenie. Nu vad nicio legatura cu aia 3-4 milioane de romani plecati la munca in strainatate. Aia au plecat tocmai pt ca au vrut sa munceasca.
Eu citesc zilnic articole economice, grafice si evolutii si mi se pare ca traim pe planete diferite. Romania, doar pe vremea lui Ceausescu a reusit sa aiba peste 6 milioane de salariati si un raport supraunitara intre salariati si pensionari in favoarea primilor. De atunci incoace, timp de aproape 30 de ani, numarul celor care au muncit oficial (cu contract de munca) a scazut continuu.
Nici in Germania de dupa al doilea razboi mondial probabil ca nu exista o mare motivatie a muncii (asta pt ca ne place sa ne comparam la modul tamp cu Germania in orice, de-o vreme incoace). Oamenii aia munceau pe vremea aia doar ca sa manance/supravietuiasca, dar in Romania se pare ca o ducem f bine din moment ce 4 milioane de oameni maturi (peste 18 ani si fara sa fie pensionari) nu simt nevoia sa munceasca si sa contribuie la acel buget de stat de la care asteptam cu totii servicii de sanatate, invatamant, infrastructura, ca in Germania daca se poate.
Ti-am mai spus-o si in postari anterioare. Mai avem mult pana sa aplicam un sistem de impozitare ca cel din vest. Mai intai trebuie sa cresti niste capital si de abia dupa sa-l impozitezi. Daca dezechilibrul ala intre impozitarea muncii si a capitalului te framanta asa de mult, poate faci si niste comparatii intre Romania si alte tari UE in privinta populatiei active si ocupate in total populatie. O sa ai niste surprize mari. Strategii de dezvoltare pe termen lung cu o populatie activa si ocupata de sub 25% din populatia totala, nu prea se pot face. La genul asta de structura merg doar pomenile electorale ca sa mai castigam alegerile inca o data.
In ce priveste discutia referitoare la Rusia, repet. Eu nu stiu de modele economice/companii de success rusesti care sa fi investit si sa fi creat mii de locuri de munca nu neaparat in Romania, dar in Europa asta in general. Singurele lucruri pe care le vinde Rusia sunt hidrocarburi si arme. De fiecare data cand le-a ajuns cutitul la os, au preferat sa mai ocupe o tara decat sa dezvolte companii si investitii. Am mai dat si exemplul industriei siderurgice (Otelul Rosu Targoviste) si a modelului de succes implementat de rusi care a condus la faliment. Si nici macar nu e singurul exemplu.
Cam asta am spus si eu referitor la USA, dar in alte cuvinte.
In ce-l priveste pe Orban, cred ca il apreciezi un pic simplist. O fi si din cauza retoricii lui puternic populiste, nationaliste si anti-occidentale. Un adevar destul de crunt al Ungariei din ultimii ani (se poate vedea si pe cifre) este ca si aici s-a pornit un fenomen migrational destul de puternic. Nu la nivelul Romaniei care este depasita doar de Siria (tara aflata in razboi civil de 5 ani), dar nici cu ungurii nu mi-e rusine. Si cred ca nu pleaca de bine...
Cititorule, poate ți-a scăpat informația în care Rusia a fost în 2016 nambăr oan la exportul de grâu, i-au întrecut chiar și pe amerecani. Nu le mai plânge de milă! În Ungaria, membră UE, Rusia construiește două noi reactoare, la Pacs, cu finanțare în ruble de 10 miliarde euro, cam jumate din cât s-a imprumutat statul român de la FMI ca să-i facă cadou băncilor străine, ca să nu plece din România și drept răsplată acestea nu plătesc nici măcar impozit pe profit, chipurile pentru că n-au avut. Săracele!
Germania după război a beneficiat de finanțare babană. Aia a fost motorul. Acum, România n-are voie să depășească deficitul de 3%. Probabil ne putem dezvolta cu un asemenea deficit doar în mintea ta de economist cititor de propagandă!
Analiza este incompleta. Te-ai oprit la ce era important. Soarta celor doua tari la momentul cand cele doua blocuri vor intra in conflict. Imi pare ca asta este directia.
Trimiteți un comentariu