joi, 2 octombrie 2008

1984

Nu stiu cum naiba, dar numai experientze de'astea care au de'a face cu toalete am zilele astea. Stiu, scarbos. Viatza, doamnelor, nu edulcorare literara.

Azi, intr-o institutie respectabila de stat (foarte de stat, in sensul de foarte oficiala, nu de stat degeaba), s-a intamplat sa trebuiasca sa trec pe la buda. Curat, decent. Nu stralucitor, hartia igienica destul de ieftina, insa curat. Capacul la buda, ridicat. Deh: la barbatzi se poarta. Si pe partea interioara a capacului, scris cu litere de'alea de vopsea neagra puse cu sablonul: 1984.

Mda. 1984.

Stau, ma uit, tot 1984. Mustacesc pe sub mustatza. Ipotezele imi curg pe sub tampla.

Poate e numar de inventar. Neah. Prea mare coincidentza.

Inseamna ca e anul de cand a fost montat. Hai, nu fi idiot, mon cher!, imi sopteste ingerul de pe umarul drept. Unde dracu' ai vazut tu capac de veceu sa reziste din 1984?).

Inseamna ca ramane, prin eliminare, cum facea distinsul domn Sherlock Holmes, improbabilul. Cineva chiar a citit 1984 si face o trimitere subtila si subversiva la caracterul cu accente totalitare al institutiei. Cu vopsea neagra data cu sablonul. Te pomenesti ca o fi vreun grafitti de'al vreunui Bansky anonim de Dambovitza?

Mda. Complicata viata asta oficiala, nu?

:)

8 comentarii:

Anonim spunea...

Deci capac de wc. Deci 1984. Se leagă. Nou-limba şi vechi-caca.

Anonim spunea...

Ohhhhh....
Nu te supara... La ce institutie?

Anonim spunea...

Da, da, are dreptate cornul. La ce institutie? Poti sa ne dzici codificat, sa facem si noi un efort mental mai acuzat si sa nici nu se spuna ca porcaiesti institutiile statului.
Non-sequitur: sint de acord cu anonimul de la postul de deasupra sau dedesubt, care zice ca pe fond de criza turn-out-ul la vot va creste. Unii vor dori sa-si schimbe predictiile.

Turambar spunea...

Bine. Va spuns codificat: O institutzie :)

Depinde lumea cat de grava percepe criza. Sa nu fie si asta doar un balon de sapun.

Anonim spunea...

Merci, Vera - si intr-adevar ma gandisem la Vera Calin (alive and very much kicking, din ce am citit). Turambarr, esplicatia e asta: criza spune ceva unora mai alfabetizati, adica aceiasi care se gandeau sa-i dea in mamele lor cu votul lor cu tot si sa-si faca vacanta de trei zile in liniste, undeva unde nu ar avea drept de stampilat. In aceleasi capete s-a suprapus peste cuvantul criza sintagma cu renuntarea la impozitul unic. Suna rau de tot, ca acum nu mai e vorba de americani, e vorba de Unlimitedul meu, de Subaru al tau, de vacanta de iarna a Verei si tot confortul sporit cu care ne-am obisnuit. Si asa au fost radicalizati cei mai delasatori dintre alegatorii romani, aia de n-au stiut nici macar sa-i multumeasca primarului lor smecher. Si pt 4 ani de confort s-au hotarat sa renunte la cel al celor 3 zile. Criza a picat prost pt Bloody Mary (rosu de tomata cu ceva suc de lamaie, galben).
Vera, excelenta idee sa continui subiectul la acest post:)))))))))

Turambar spunea...

Ma tem ca perceptzia de criza economica si de Subaru dus pe apa sambetei nu se va concretiza in vot. Lumea, o data deceptzionata si sictirita de neputirintza si de manjeala universala in care se scalda alesii, e greu sa o mai intorci sa voteze. Parerea mea este ca doar in alt tip de momente de amenintare, mult mai personalizate si care fac trimitere nu la bani, ci la dreptate (gen mineriada 1999, sau VAdim Tudor in turul II, sau Adita in turul II) s-ar mai putea mobiliza lumea la vot. Altminteri, injura si'si vede de treaba.

Parerea mea.

Anonim spunea...

turambar - Nu. Nu pot sa vouch pentru categorii pe care nu le cunosc, dar cea din care faci parte chiar tu, late 20's to late 30's, educati si cu joburi convenabile, vor fi mai motivati sa faca drumul pin' la scoala din colt. E drept ca ei nu sint multi si sint exclusiv in urban. Zi-ne tu de ce 'muncitorii si taranii' ar ignora electiunile? mai ales ca majoritatea vor afla ca e vot uninominal si ca acusha alesii vor fi obligati sa se responsabilizeze (mai mult. Ha-ha!)
Incerc sa empatizez numai cu subiectele 'micro' (traiul de toate zilele si chestii umane, 'frinturi de viata si cuget' - eh? buna, nu?), da' sint domni vizitatori pe blogul tau care ma incita.

Turambar spunea...

Aia cu franturi de viatza shi de cuget deja m'a trimis la dulapiorul cu medicamente lichide din Scotzia, sa'mi potoleasca tusea.

E clar: viatza e complicata shi necesita esplicatzii.

Hai noroc!

:)