miercuri, 12 februarie 2014

Să piară țara dacă nu se face cum vreau eu!

Acum 2000 de ani, împăratul Nero dădea foc Romei pentru a cânta poeme în fața focului. Romanii nu l-au iertat. Istoria nu l-a iertat.

Acum, în zilele noastre, Traian Băsescu dă foc României pentru un bicisnic câștig electoral, încercând să evite pierderea puterii.

Nero măcar avea scuza că era nebun. Traian Băsescu însă nu este nebun. Este cinic și calculat. Face orice îi stă în putere să nu piardă puterea. După mine, potopul.

FMI este una din instituțiile internaționale care a ajutat România să obțină stabilitate economică și să se redreseze în urma marii crize ce a zăticnit lumea în ultimii 5 ani. Între 2010 și 2012, instituțiile financiare internaționale au fost singura piedică împotriva derapajului total al guvernării Băsescu-Boc. În tot acest timp, la București, Fondul nu avea un partener de discuție în Guvern, ci un piroman căruia trebuia să îi ascundă chibriturile ca să nu dea foc la țară.

Acțiunile din ultimele luni ale Președintelui au dus la suspendarea de facto a Acordului care a permis până acum României să se împrumute la unele din cele mai mici dobânzi din istorie și a asigurat stabilitatea macroeconomică. Nu există vreun motiv pentru refuzul Președintelui de a semna decât încăpățânarea. FMI a agreat recent măsurile economice și fiscale, inclusiv acciza sau posibilitatea scăderii ratelor pentru un milion de români.

Dar acesta sunt detalii de ignorat pentru Președinte. Băsescu pur și simplu refuză să semneze scrisoarea cu FMI din considerente politicianiste, aruncând în aer înțelegerea și primejduind toate cele obținute cu greu în ultimii ani: echilibru macro-economic, creștere economică și a nivelului de trai, îmbunătățirea ratingului de țară.

Asta nu este singura pagubă provocată de refuzul Președintelui Băsescu de a semna scrisoarea cu FMI. Din cauza aceluiași refuz, România riscă scăderea de la 95 la 85% a cofinanțării de la UE. Zeci de milioane de euro vom plăti în plus doar pentru că acesta este hatârul locatarului de la Cotroceni.

Umorile destructive ale Președintelui nu se opresc aici. Pe lângă FMI, mai recent i-a cășunat și pe BNR. Nu contează că BNR e una din instituțiile care conferă stabilitate acestei țări. Traian Băsescu umblă pe lângă zidurile sale cu șomoiogul de câlți îmbibați în motorină să-i dea foc pentru că BNR refuză să-i facă jocurile politice iresponsabile.

Aseară, Traian Băsescu se arăta nervos de felul în care BNR a decis să susțină politicile de Guvernului, să încurajeze creditarea și consumul și să ofere expertiză pentru măsura privind reducerea ratelor la credit pentru aproape un milion de români. Nu contează că nici BNR, nici FMI și nici Guvernul nu împărtășesc opinia Președintelui, altfel recunoscut pentru erorile majore și dureroase pe care le-a făcut cât a controlat Executivul.

În timpul acesta, BNR este cea care, prin politicile monetare, a ajutat la atingerea celei mai mici inflații din ultimii 25 de ani, neutralizând monstrul care ne-a întunecat existența post-decembristă: creșterea prețurilor. Dacă anul trecut a crescut salariul mediu net mai mult decât inflația, sporindu-se puterea de cumpărare a populației, aceasta este și pentru că Banca Națională și-a făcut treaba.

În timp ce Președintele este pornit să atace tot ce îi stă în cale, Guvernul, împreună cu BNR și Autoritatea de Supraveghere Financiară, caută mecanisme pentru sprijinirea dezvoltării pieței de capital, cea care, în perioade de criză, poate compensa timiditatea băncilor sau a investitorilor străini.

Azi, la sediul Bursei de Valori București a avut loc conferința cu tema "Crearea unei piețe de capital internaționale în România” la care conducerea BNR și a Guvernului României, guvernatorul Mugur Isărescu și premierul Victor Ponta au stat alături de reprezentanții ASF, BVB și ai mediului de afaceri pentru a găsi soluții pentru întărirea pieței de capital din România. Asta după ce anul trecut, prin decizia Guvernului de a privatiza pachete de acțiuni din companiile de stat pe bursă, BVB a primit un nou impuls de activitate.

Concluzia e simplă: în timp ce unii construiesc, alții poartă ranchiună și distrug tot în cale.

Traian Băsescu se supără și încearcă să distrugă tot ce nu îi este servil. Toți cei care nu adoptă poziția Boc în fața sa trebuie sa fie neutralizați, distruși, aneantizați, discreditați. Chiar dacă aceasta are efecte secundare catastrofale.

Președintele, după cum ne-a obișnuit, aruncă țara în aer doar pentru a plăti niște polițe.

Păcat..

1 comentarii:

Anonim spunea...

coane, nu pot sa spun decat ca regret al naibii de tare ca Turambar a fost vandut la pachet cu Mirel Palada. sincer regret!

asta e comunicat de pus pe pagina guvernului, nu pe blog, unde lumea se asteapta sa gaseasca altfel de balarii.

asta e, astept ca Mirel Palada sa fie dat afara (sa sa renunte) din functia de purtator de vorbe, si sa-l regasesc candva pe blogeru Turambar, ala care era simpatic si avea simtul umorului.

nu ma intelege gresit, sunt uns cu destule alifii, stiu ca din cand in cand trebuie sa mai facem si porcarii in viata ca sa ne intretinem, sa mai plecam capul, sa mai manacam si oleaca de rahat. been there, done that. dar ma intristeaza sa vad pe cineva in pozitia asta.

Dracu

p.s. asa, de dragul de a ne certa, nu erau uslasii aia care zbierau in gura mare ca Baselu vinde tara la FMI, si ca prima lor grija, odata ajunsi la guvernare, va fi sa ii ia la suturi in cur pe FMI-isti? pai acu, cand base face fix ce voiati voi, e de cacao?