miercuri, 29 august 2007

Despre asta este vorba de fapt

Interviul din România Liberǎ de care pomeneam mai înainte.

http://www.romanialibera.ro/a103568/tariceanu-a-ratat-o-vizita-la-moscova.html

Interviu - "Tariceanu a ratat o vizita la Moscova"

Tariceanu a ratat o vizita la Moscova"

Miercuri, 15 August 2007

Interviu realizat de Sabina Fati

Mircea Popa, 65 de ani, disident promoscovit inainte de 1989, cand a si cerut azil politic in URSS, este astazi unul dintre putinii romani priviti cu bunavointa la Kremlin. In perioada 1975-1982 a editat revista Orizont a Ambasadei Cehiei la Bucuresti, a fost apoi director de cinematograf si corespondent ad-hoc al agentiei ruse Novosti in perioada evenimentelor din decembrie, motiv pentru care a fost arestat sub acuzatia de transmitere de informatii catre puteri straine. In prima perioada a anilor ‘90 a lucrat alaturi de Miron Mitrea la consolidarea Confederatiei sindicale Fratia, iar dupa revenirea PSD la putere in 2001 a devenit consilierul lui Cozmin Gusa. Intre 2001 si 2003 a editat revista "Noua Rusie", iar din 2003 coordoneaza Agentia "Rusia la zi", un site care si-a suspendat recent activitatea.

» Site-ul "Rusia la zi" pe care l-ati coordonat pana recent si-a suspendat acivitatea sau s-a inchis? De ce?

— si-a suspendat activitatea. Eu am infiintat acest site impreuna cu Sorin Rosca Stanescu, iar in iunie 2004 cineva a cumparat de la noi 60 la suta din actiuni, astfel incat am putut demara o activitate cotidiana, fiindca pana atunci functionam in regim saptamanal.

» Cine este investitorul?
— O firma din Insulele Virgine.

» Cine este reprezentantul acestei firme? E cunoscut in mediul public autohton?
— Nu vreau sa-i dau numele, fiindca nu vreau sa creez o situatie-limita, desi acest om ar merita sa fie pomenit.

» E implicat in viata politica?

— Intr-un fel. In orice caz, site-ul a reusit sa penetreze presa romaneasca, iar per total am putut observa ca mass-media au inceput sa aiba mai multe informatii despre Rusia. Am inceput sa avem tot mai multe abonamente, chiar pentru institutii publice: Ministerul Industriei, Guvernul, SRI, Rompres.

» De ce nu incercati sa gasiti finantari pentru site-ul "Rusia la zi" de la Moscova?
— Poate parea paradoxal, dar Rusia nu este interesata sa fie privita cu atentie din afara si acest site nu a fost tocmai salutat la Moscova.

» De ce?
— Pentru ca Rusia vrea sa spuna despre ea ce vrea ea.

» Site-ul era destul de prietenos cu puterea de la Moscova, apareau acolo foarte putine articole critice la adresa lui Putin, iar selectia era bine facuta in acest sens.
— E adevarat. Noi nu am vrut sa facem nici apologia Rusiei, dar nici sa avem o atitudine negativa, de altfel nu am primit niciodata o oferta de sprijin din partea Kremlinului. In schimb, cel care a inchis "Rusia la zi" a crezut ca-i face o placere lui Traian Basescu. In realitate a facut rau mediei romanesti.

» Cel care detine 60 la suta din "Rusia la zi" si care a inchis site-ul are deci influenta in politica.
— Da. Aceasta inchidere apare pe fondul atitudinii negative fata de Rusia a Guvernului si Presedintiei. Inchiderea site-ului a fost un act nervos si brutal.

» De fapt cat costa intretinerea acestui site?
— 7.000 de euro pe luna.

» E o suma destul de mica si ar putea fi furnizata de investitorii rusi din Romania.
— Daca as accepta bani de la Moscova sau de la oamenii de afaceri veniti de acolo, s-ar confirma zvonul ca as fi platit de rusi si atunci site-ul nu ar mai avea destula credibilitate.

» De ce nu-l finantati din propriile afaceri? Se spune ca detineti firme in domeniul energiei, cum e Energi Co, dar si alte companii in care sunt implicati afaceristi importanti precum Sorin Ovidiu Vantu.
— Eu nu sunt atat de bogat, am doar o editura, restul sunt speculatii.

» Dar militati pentru aducerea investitorilor rusi in Romania.
— In 2002, la Summitul ruso-american de la Roma, cei doi mari actori au impartit din nou Romania: SUA si-a luat 70 la suta din importanta geostrategica si Rusiei i s-au rezervat 70 la suta din importanta economica, iar lucrurile evolueaza potrivit acestei intelegeri despre care nimeni nu scoate o vorba.

» Din perspectiva unui filorus ca dvs. aceasta intelegere ar putea parea buna, dar din perspectiva intaririi democratiei autohtone lucrurile ar putea parea alarmante.
— Aceasta intelegere ar fi trebuit sa fie buna pentru Romania fiindca i-ar deschide pietele estice.

» Aceasta este si teoria premierului Tariceanu. Il cunoasteti?

— Nu, doar pe consilierul sau Dorin Marian.

» Ii dati sfaturi lui Dorin Marian?

— Il cunosteam inainte de a fi la Guvern, dar de cand a devenit consilierul premierului am avut doua intalniri pe aceasta tema si daca are nevoie de sprijin eu sunt gata sa i-l acord. Problema lui Tariceanu este ca nu stie regulile de baza: nu poti merge la Moscova neasistat.

» Cine ar trebui sa-l asiste?

— Oameni care se pricep la acest lucru.

» Dvs.?
— Poate noi, eu si Cozmin Gusa.

» Le-ati oferi premierului, Guvernului acest sprijin?
— Cred ca nu au nevoie. Guvernul nu vrea sa-si recunoasca lipsa de competenta in legatura cu Moscova. Dl Tariceanu a ratat in decembrie anul trecut o vizita la Moscova.

» Cine ce greseala a facut?
— Defectiunea tine de Guvern.

» Primul ministru se pregateste totusi pentru o vizita la Kremlin in aceasta toamna. E posibil sa o rateze din nou?

— Nu stiu. Se fac multe greseli si exista multe prejudecati. Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a fost recent la Sankt Petersburg si cand s-a intors a spus ca vine de la Amsterdam. Guvernul se teme de electorat atunci cand sacrifica relatia cu Rusia si accepta pierderi inclusiv economice din acest motiv. Nici un om politic nu are curajul sa afiseze o atitudine pozitiva fata de Rusia.

» Sunteti un filorus declarat, iar inainte de 1989 ati cerut chiar azil politic in URSS, intr-o perioada in care disidentii preferau Occidentul. Ce fel de relatii aveati la Moscova?
— Aveam relatii cu sovieticii, sigur ca da, participam la receptii cu ei, eram un disident de stanga, l-am atacat pe Ceausescu dinspre Moscova.

» Atunci i-ati cunoscut pe Iliescu si pe Magureanu?
— Nu, Magureanu a vrut sa ma cunoasca in 1990, atunci cand eram la CSI Fratia.

» Sunteti in relatii bune cu Virgil Magureanu?

— Nu. Eu il acuz ca a distrus Fratia. In 1990 scoteam revista "Argument", iar Mitrea mi-a propus sa transfer publicatia sindicatului si sa intru in biroul executiv al organizatiei. In acel moment venisera la Fratia o serie de reprezentanti sindicali din SUA, cu bani, instructori, logistica. Eu am primit 85.000 de dolari doar pentru revista. In perioada aceea sindicalistii americani veneau mereu la noi, iar Ion Iliescu a vrut sa ne cunoasca tocmai din acest motiv, temandu-se ca se va dezvolta o miscare sindicala proamericana si el ar putea pierde masa de manevra de care avea nevoie.

» In 1989, cand ati fost arestat, a fost o coincidenta ca v-au plasat in aceeasi celula cu fostul ofiter de informatii Mircea Raceanu?

— Nu cred, mai ales ca in aceeasi celula mai era cineva acuzat ca ar fi agent britanic, Raceanu era agent american, iar eu eram socotit agent sovietic.

» Ati avut relatii cu serviciile secrete ale URSS sau ulterior ale Rusiei?

— Eu probabil ca as fi ajuns agent al KGB in anii ’70, dar KGB n-a vrut tocmai pentru a ma proteja.

» Ati fi vrut?
— In anii ‘70 probabil ca da, fiindca Ceausescu era o problema mare.

» Desi spuneti ca nu ati avut relatii cu KGB, totusi cunoasteti o serie de investitori rusi proveniti din serviciile secrete sovietice cu care sunteti asociat la Centrul de Afaceri Romano-Rus.
— In 2001 eram asistentul politic al secretarului general al PSD, care era Cozmin Gusa. Atunci a venit un fax de la Moscova in care se preciza ca partea rusa era de acord cu vizita noastra acolo, desi noi nu ceruseram nimic. Cu alte cuvinte, Gusa a fost ales de Kremlin ca posibila interfata politica in Romania.

» De ce l-ar fi ales pe Gusa?

— Eu cred ca a ales in primul rand PSD si apoi pe Gusa.

» Dvs. de ce l-ati consiliat pe Gusa?
— Altcineva m-a trimis la Gusa.

» Cine?
— Nu spun. Eu trebuia sa fiu un fel de expert sindical, iar Gusa trebuia sa puna in practica proiectul PSD ca SPD (Partidul Social Democrat din Germania), cu sprijin din partea acestei formatiuni, dar acest proiect nu le-a convenit oligarhilor din partid.

» Liderii PSD au fost de acord sa-l ajutati pe Gusa?

— Nu, ei m-au si dat afara, in iunie 2002, iar apoi au vrut sa-l anihileze pe Cozmin.

» In presa s-a speculat ca Gusa ar fi avut relatii in cercurile influente de la Moscova peste capul liderilor PSD.

— E adevarat, vizita lui Adrian Nastase la Moscova in 2002 si cea a lui Ion Iliescu in 2003 au fost negociate de Cozmin Gusa. Totusi, PSD ar fi vrut sa-l pastreze in partid.

» Mai sunteti consilierul lui Gusa?
— Suntem prieteni.

» Pe Iulian Vlad, seful Securitatii in perioada 1987-1989, cand l-ati cunoscut?
— In 2001, de ziua lui Cozmin Gusa.

» In perioada referendumului s-a vorbit despre implicarea unor cercuri influente de la Moscova in politica autohtona si mai ales despre aparitia lui Alexandru Kondiakov, consultantul rus care s-a intalnit inainte de demiterea presedintelui cu mai multi lideri de partide. Dvs. i-ati facut legatura cu Tariceanu?
— Nu.

» Kondiakov are parghii prin care ar putea influenta anumiti politicieni romani?
— Cred mai degraba ca el poate da anumite raspunsuri atunci cand este intrebat la Kremlin despre anumite situatii de la Bucuresti.

» Ce ar putea rezolva Tariceanu daca va fi primit la Kremlin in aceasta toamna?

— Vizita la Moscova trebuie pregatita: trebuie sa se hotarasca daca vrea spectacol sau vrea sa rezolve probleme. Daca ar fi sa-i dau gratis un sfat, i-as sugera lui Tariceanu sa-i invite pe toti oamenii de afaceri rusi din Romania la un cocteil si sa-i intrebe ce-i nemultumeste. De pilda, patronul rus care a cumparat fabrica de sarma de la Campia Turzii si COS Targoviste ar vrea sa cumpere si centrale pe carbune.

» Toate centralele pe carbune?
— Da.

» N-ar fi periculos sa intre parti importante din industria energetica pe mana rusilor?
— Nu. Petromidia lui Dinu Patriciu a vandut, se pare, recent 20 la suta din actiuni rusilor.

» Exista temerea ca acesti oameni de afaceri ar putea importa in Romania mafia ruseasca, sistemul oligarhic si celelalte tare ale sistemului rusesc, punand in pericol democratia fragila autohtona.

— Dar ce, eu, daca-i invit acasa pe japonezi, trebuie sa le preiau si obiceiurile?

"Sunt stanjenit de relatia cu Sorin Rosca Stanescu"

» Inainte de 1989 ati scos o foaie subversiva "Libertatea" impreuna cu Sorin Rosca Stanescu. stiati ca el avea relatii apropiate cu Securitatea?


— Nu. Cu Rosca s-a intamplat ceva, fiindca el si-a predat carnetul de partid si a venit la mine sa ma intrebe daca am pe cineva legat de Moscova, fiindca se simtea in pericol. Dupa aceea am facut samizdatul impreuna, dar el a fost cel care l-a oprit, spunandu-mi ca sunt probleme. Putin dupa aceea am fost dat afara de la Cinema Miorita, unde lucram.

» L-ati suspectat ca a tradat?
— Nu.

» Acum in ce relatii sunteti cu el?
— Sunt stanjenit in relatia cu Sorin Rosca Stanescu. Eu nu sunt certaret, dar el a fost cel care l-a adus pe investitorul care acum a inchis Agentia "Rusia la zi". Nu pot sa cred ca ei doi nu au avut o discutie inainte de a hotari ca trebuie inchisa agentia. Ei doi au inchis agentia.

» Este vorba despre Sorin Ovidiu Vantu?
— Nu stiu.

0 comentarii: