Ieri vă prezentam ponderea categoriilor ideologice din România, așa cum rezultă ele în urma autodefinirii (răspunsurile la întrebarea: "Cînd vine vorba de politică, se vorbește despre "stînga" și "dreapta". Pe o scală de la 1 la 10, unde 1 înseamnă "stînga", iar 10 înseamnă "dreapta", Dvs. unde considerați că vă situaţi?").
Rezultatele erau interesante. Spre deosebire de alți ani, cînd structura era bine înclinată spre stînga, în momentul de față (săptămîna trecută, cînd a fost realizat sondajul) identificăm o simetrie de mai mare dragul la români: o cincime de stînga, o cincime de dreapta, alte două cincimi de centru, să-i echilibreze, și cea de-a cincea bucată pe care-i doare la bască, habar n-au să răspundă, lăsați-mă frate cu stînga și cu dreapta voastră, r'ați ai dracu de sociologi cu sondajele voastre care mințiți poporu cu televizoru, eu fac cu ce mînă nimeresc și-mi iese bine de fiecare dată.
Buun. Dacă am lămurit acest aspect al cunoașterii inutile, atunci să continuăm analiza și să ne uităm cum votează aceste categorii.
Rezultatele sînt previzibile (cu excepția celor care sînt mai puțin previzibile, evident, dar asta nici nu mai trebuia să menționez, face parte din fișa postului oricărui raport sociologic care se respectă: cuvinte complicate, fraze de lemn, grafice multe și muuultă, muuultă serendipitate. Serendipitate la toată lumea, că e destulă).
Deci.
Fig. 1. Structura votului politic pe categorii ideologice
Fig. 2. Specificități / Poziționare
(Diferențele față de structura generală de vot)
Stînga votează cu PSD, cu PSD și cu PSD. Punct. Două treimi din cei care se definesc de stînga votează cu PSD. Mai scoate capul și-un PPR pe-acolo, ceea ce presupun că stîrnește fiori de încîntare, respectiv fiori reci la consultanții politici, depinde de care parte a ușii Cotroceniului se află acești consultanți, prietenii noștri, ei ne comandă sondaje, ei să se spele pe cap cu ele, dacă nu le convin rezultatele.
La centru e jale mare, deci diversitate și suspin. Aici se diferențiază PNL. Aici are PNL marea sa expansiune din ultimul timp. Aici se vor da bătălii crîncene în anii ce vor veni. Tot aici mai scoate capul și PRM, dar tare pare-mi-se mie că miroase a ipocrizie, a un soi de self-defense: să moară mama, sînt de centru, democrat și echilibrat. Mai vedem. Mai studiem...
La dreapta, în cele din urmă, apare și PDL, alături de PNL. La dreapta regula e simplă: niet PSD. De-abia aici își mai păstrează PDL oareșce ceva din strălucirea de dinainte de măsurile de austeritate. Însă marele cîștigător aici este tot PNL, cu un scor semnificativ peste procentele lor generale.
În cele din urmă, cincimea celor nefediniți ideologic, a celor care votează mai degrabă cu punga, cu pixul, cu lozul și cu caietul de datorii de la crîșmă decît cu patima capului și a trăirii ideatice (hai că sînt culmea: de parcă ceilalți ar fi întruchiparea cetățeanului ideal pe lumea asta; doamne, ce naiv ești, Turambare!),
deci cei nedefiniți ideologic votează cu PSD, cu PPR și în nici un caz cu PDL. Deh, easy come, easy go, cum ar zice Ezechiel. De haram dai, haramului se duse. De unde-ai dat (la alegerile trecute), de acolo Domnu' să-ți dea, maică, trăiască-ți familia matale, că mare bucurie ne-ai făcut cu punga asta, dar dacă vrei să te votăm data viitoare, mai trebuie să mai dai o dată, ce crezi că e la promoție? Pînă atunci, însă, maică, taaare supărați sîntem, maică, pe tine, că ne-ai tăiat alocația la copiii ăștia care moare de foame păi uită-te la ei, din ce să mai cumpere amărîtu ăsta de bărbati-miu băutură, de ce ai tăiat salariile și pensiile maică, că nu mai face lumea copii în ziua de azi că le iei și banii ăia de concediu de maternitate, păi maică cum să te mai votăm maică dacă ne iei, nu ne dai?
The rest is silence. Amănunte metodologice vă dezvălui doar dacă mă frecați la cap (săptămîna trecută, 1,019 cazuri, telefonic, reprezentativititate națională, blah blah). Analiza a fost făcută pe subpopulația celor estimați a participa la vot (46% din populație).
Deci rămîne cum am stabilit? Deci pregătiți pungile, stimabililor, căci cu ideologia mai greu la deal cu boii de Marx, Engels, Spencer și Mills la deal, da? Machiavelli și Hobbes să trăiască, pupa-le-aș eu gurița aia a lor de cadavre descompuse, pline de praful secolelor și de rahat de viermi, că ei au știut cel mai bine cum stă cu natura umană.
:wink:
LATER EDIT: Ovidiu Voicu, La Coltul Strazii, ne ajuta cu info suplimentara. Sociologii astia, sint plini de cifre, dom'le :) :friends:
marți, 14 decembrie 2010
Cu cine votează stînga? Dar dreapta?
Scris de Turambar at 10:04
Etichete: CCSB, Oamenii de stiinta face chestii, Politics, Romania, Sociologie, Sondaje
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
9 comentarii:
Aha, interesant, poate ca fraza asta "Analiza a fost făcută pe subpopulația celor estimați a participa la vot (46% din populație)." ar fi trebuit sa mearga in primul paragraf si nu in penultimul. Stii cum este, jurnalistu'si ingineru' raman blocati la tabele nu mai ajung cu lectura si la sfarsitul articolului.
Asta pentru a fi sigur ca cititi tot ce scriu. Da' tot tot tot.
:p
PS: Nu sint mari variatii daca faci analiza pe total populatie. Concluziile ramin fix aceleasi, difera un pic doar intensitatile.
Circotasule... :(
lasa ca daca difera intensitatea cu fro 40.000 de votanti tot se gaseste unu sa se mai uite odata pe cifre sa vada el unde ? unde? unde? da ce? da ce?
Aia cu PRM-u poa sa fie si "sa moara mama lor, luati d'acia, zbang, si la stanga si la dreapta", pentru o buna pozitionare fata de obect, in perspectiva unor directe si tze tan tuei-uri (la cap de preferinta) tre sa fi centrat, ce mama masii!
:-)
Taica, din primul tabel, reiese clar ca romanashul nostru are in el o serendipitate cu totul intamplatoare... Adica el se defineste de stanga si voteaza cu dreapta... Aici nu pricep eu. Face laba sau gandeste? Si daca da, cu ce mana, in ce alternanta si cu ce cap? :))
Se mai pune și problema a ce înțeleg oamenii prin dreapta și stânga. Din acest punct de vedere mi se par mult mai bune sondajele în cruce pe o axă economică și pe una socială-libertate individuală. Un astfel de sondaj, cred, ar demonstra că românul e undeva către național-socialism, favorizând, adică, un control al statului asupra economiei și o morală foarte strictă (pro-life în loc de pro-choice, împotriva drepturilor pentru homosexuali, etc)
altfel spus, electoratul dur este cam asa impartit: 8% pdl, 10% pnl (dreapta) si 15% psd (stanga). jumatatea plina: orice ar face, intra in parlament. jumatatea goala: restul e galeata, punga si pantofi cu toc sau gargara de locomotiva tip basescu, antonescu, ilici ilici uber alles.
deci "dreapta" voteaza impotriva veniturilor nesimtite, a imbogatitilor, a presei, pentru centralizare, indemnizatii, bun-simt, pensii minime, limitarea daunelor acordate fostilor detinuti politice.
Oare de asta sa para mai echilibrat? :D
da' io va-ntreb pe amundoi, Ovidiu & Turambar: din analizele astea ne putem da seama care partid romanesc e mai "umbrela" decat celelalte?!? multam :)
Trimiteți un comentariu