Cititi la Bogdan Glăvan. Si articolul in sine, evident, dar cu putzintica rabdare si comentariile, unde si Turambar are o contributie daca nu esentiala, atunci macar lunga.
:)
joi, 18 februarie 2010
Long rant about serious issues
Scris de Turambar at 10:06
Etichete: Blogosfera, Economie, Responsabilitate sociala, Romania, World
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
8 comentarii:
Prietene, îţi răspund aici, pentru că dincolo e delirul în floare. Nu sunt un fan al statului, şi cu atât mai puţin al staului comunist. Am multe de împărţit cu statul ăla.
De fapt aici intervine obligaţia de a defini statul în realităţile de acum, nu plecând de la fantasmele noastre.
Eu îl văd ca pe un mecanism de gestiune colectivă a riscurilor. Există o lungă listă de riscuri care pot fi gestionate de indivizi fără intervenţia statului. Educaţie, sănătate, pregătire profesională, familie, etc. În condiţiile în care există acces universal la astfel de sisteme. Este decizia mea: dacă vreau să fac ceva în viaţă, trebuie să învăţ. Sunt discriminat în dorinţa mea, sau nu? Dacă da, atunci statul intervine. Dacă nu, eşecul este al meu. la fel şi succesul.
Sunt însă riscuri care nu pot fi gestionate decât colectiv, prin mutualizare, dacă vrei. Plăteşti taxe şi impozite pentru un pachet de servicii. Vrei mai mult, există sisteme complementare, plăteşti mai mult. Dar indiferent ce se întâmplă, ai acea plasă de siguranţă, care nu te face să te întorci la stadiul de animal.
Cu toată democraţia noastră de doi bani, avem posibilitatea alegerii. Din păcate, ne lipsesc atât spiritul critic, cât şi informaţiile necesare alegerii corecte. Timpul le rezolvă şi pe astea.
Eşti un tip raţional, şi meseria te face să înţelegi mai bine complexitatea. România este însă ţara soluţiilor simple. Care, de fapt, nu sunt soluţii, sunt caricaturi.
E ca şi când ai fi obligat să reglezi un mecanism, fără să ştii ecuaţiile de reglare. Nu-ţi place răspunsul, şi tot introduci comenzi, sperând că o nimereşti pe cea bună, fără să ştii ce dracu e în cutia neagră. Asta au făcut şi comuniştii, asta fac şi onor guvernanţii noştri, de la stânga la dreapta şi invers.
Şi crede-mă, sunt lucruri care nu se învaţă la locul de muncă, vezi Geoană.
Gheorghe, eu te vad facut posta intr-o puscarie infecta, si asta cat mai repede, drept rasplata pentru toti viermii intestinali si intoxicatiile pe care le raspandesti in jur.
Ce zici, pare "echitabil"?
:D
@ Constantin Gheorghe: in privintza reglarii in orb, ai dreptate. E vorba de priceperea gestionarii unui sistem complex. Din pacate, comunistii nu numai ca nu stiau chestia asta, ci faceau rau cu buna stiinta. Aici adeptii statului minimal au dreptate: cu cat mai multe fraie dai statului in mana, cu atat creste riscul sa dea rasol sau sa-l apuce amokul si sa i se urce la cap. La fel si in economie: mastodontii imensi, gen GM, versus the nimble adapters. Vezi, de ex, felul in care serviciile bazate pe open sources ajung sa fie mai adaptate nevoii decat cele concepute sub intentie centrala.
Orice ai spune, comunismul trebuie condamnat, condamnat, condamnat. Trebuie sa spunem si sa repetam si sa repetam cu putere, ori de cate ori e cazul, ca ce s-a intamplat a fost nasol, un nasol de aceeasi speta si magnitudine ca si nazismul. Faptul ca tu incerci, bineintentionat sau nu, sa gasesti circumstante atenuante acelei perioade te face sa fii suspectat ca tii cu ursul, ca ai o agenda ascunsa in spatele manierei in care prompt vii si scoti in evidenta doar, repet, doar disfunctionalitatile actualului sistem, pe de alta parte discutand doar, repet, doar despre partile bune ale acelei epoci care inca nu s-a sedimentat in mentalul colectiv ca fiind marea nemernicie care a fost. Si atunci lumea se intreaba: ce-l mana pe el in lupta? Doar nostalgia?
In rest, tot ce ai afirmat aici, repet, tot, sunt 105% de acord cu tine. De altminteri, cu alte cuvinte am cam spus acelasi lucru in partea cealalta.
@ RaduBT: inteleg ca patima te face sa te svarli in registre lingvistice urate. Please don't. Suntem oameni, nu brute. Iti acord circumstante atenuante, dar nu persista in invective. Cuvintele politicoase si retorica de cristal sa stii ca, on the long run, fac mai bine. Iti inteleg si iti impartasesc banuielile la adresa lui Constantin Gheorghe. Asta nu trebuie insa sa te faca sa ii doresti ce le-au facut sovieticii inaintasilor nostri. Nu e "echitabil".
:/
Prietene, înainte de a-l condamna eu, şi nu am motive să mă împotrivesc condamnării(dar mai contează şi cine o face!), comunismul a fost condamnat de istorie. Pentru mine e mort şi îngropat. Dar comunismul nu este o chestie atât de simplă, nu a fost uniform. Au fost largi zone de autonomie, a evoluat în timp, a produs şi efecte pozitive. Dacă suntem lucizi, vedem ce luăm de acolo, ce respingem, cum ar trebui să vedem ce e bun în sistemul actual, şi ce trebuie schimbat. Sistemul adaptiv optimal este cel mai productiv, din toate punctele de vedere. Ca să fie adaptiv, trebuie să rămână deschis, inclusiv la critică.
Din acest punct de vedere, comuniştii au fost mai inteligenţi: fără să facă prea mare tămbălău, au continuat programul de modernizare interbelic. Cu oamenii care l-au conceput, cu tot. Uită-te pe Enciclopedia aia scoasă la Fundaţiile Regale, şi compară cu "planurile cincinale" de până prin anii 60-70. Căile ferate electrificate, metroul, hidrocentralele, etc. erau prinse acolo. Şi comuniştii s-au simţit obligaţi să-l ducă la final. De ce? De ce noi am distrus tot după 1989? Nu era nimic de continuat? Economic şi social, nu politic. Nu trebuie să discutăm lucrurile astea?
Eu zic ca nu trebuie sa luam nimic din comunism. Eu zic ca aceleasi lucruri (hidrocentrale, cai ferate, metrou) s-ar fi facut mai bine si mai cu cap intr-un sistem bazat pe respectarea omului si pe libera concurenta. De catre stat. Exact cum s-a intamplat si in Statele Unite, si in Franta, si in Germania, si in Italia. Si aia au facut hidrocentrale si centrale atomice si metrou si autostrazi. Mai multe, mai bune, mai repede si mai cu cap decat comunistii.
Deci aici nu ai deloc, dar deloc dreptate. E ca si cum ai spune ca vezi tu, pana si gravitatia functiona pe vremea comunistilor si atunci, datorita faptului ca ei au fost de acord cu gravitatia, ar trebui sa fim de acord cu faptul ca au facut si lucruri bune. Nope. Nu tine. Oricine ar fi fost pe vremea aia facea metrou, la fel cum oricine ar fi fost pe vremea aia asfalta strazile sau baga curent electric. Din contra, prezenta sistemului comunist ne-a facut sa fim inapoiati, sa nu avem toate strazile asfaltate, toate satele cu curent, toate autostrazile facute. Asta pentru ca oamenilor nu li se dadea voie sa aiba masina, pentru ca trebuia sa te inscrii pe o lista de asteptare pana secretarul de partid considera, in marea sa benevolenta, ca ai voie sa ai masina, ca ti se face marele favor de a avea masina. La fel si cu casa, si cu televizorul color, si cu pamantul.
Statul comunist a fost nemernic. A futut creierele unui popor intreg. Nu ai nici un argument, nici o bruma de ramasita de motiv sa-i gasesti circumstante atenuante.
Punct.
:/
Prietene, şi tu vii de acolo, şi eu vin de acolo. Tu ai trăit mai puţin în sistemul ăla, eu mai mult. Dar statul nu există în afara noastră. A fost el nemernic, am fost noi nemernici. Punct. Şi ce facem? Noi suntem nemernici, şi ăia care s-au născut după nişte îngeri?
Nope. Dupa cum s-a putut vedea, statul exista si in afara noastra. Mai ales atunci cand este adus pe turelele tancurilor si cand primul lucru pe care l-au facut invadatorii a fost sa distruga elitele, la puscarie sau la canal sau mai simplu, cu un glont in ceafa, si sa baby-sit noile elite de tractor cu consultantii gen Pantiusha, timp de 10-15 ani de zile.
Nu-mi spune te rog ca noi suntem statul, pentru ca nu suntem. Statul e una, restul e alta :/
Gheorghe il condamna, il crede ingropat, insa daca il intrebi DE CE uite ca habar nu are. Culmea e ca tocmai el in imprastie mai departe, la fel cum si "altii" (involuntar inclusiv tu), perpetuati niste erori ce vor lasa (dupa parerea mea) milioane de victime, din nou.
Povestile cu "socialismul" care se adapteaza tin doar la niste oameni slabi la minte. Dovezile sunt la orice pas, iar daca acestia nu ar refuza pur si simplu niste rationamente logice uite cum tot esafodajul s-ar prabusi urgent. Chestie care le-ar da dureri de cap extrem de mari.
Leftistii de pretutindeni insa se autoamagesc cu iluzia "zicem ca voi insa facem ca noi", pentru ca "noi stim mai bine" (deh, bugetari), insa acum nu observa ca exact chestia asta s-a intors impotriva, ca tocmai ineficienta lor este cea care isi cere drepturile.
Criza de acum va redefini extrem de multe lucruri si cred ca ati vazut si voi asta. Deja totul se "radicalizeaza", deja nu mai poti sta indiferent. Sunt sigur ca peste 10 ani vei spune si tu (turambar) ca hidrocentralele trebuie facute doar de privati (pentru a se evita "overprice-ul" si coruptia aferenta), ca indiferenta in fata acestor principii liberale (CHEIE) este echivalenta cu nepasarea unui paznic ce adoarme cu tigara in gura desi e la 2 metri de un depozit de benzina/gaz metan.
In puscarie ar trebui sa intre toti, de la proiectantul care nu a lasat spatii suficient de mari intre caile de acces si containere, managerul care stia ca paznicul vine ametit si fumeaza non stop si pana la primarul care a aprobat PUZ-ul desi distanta fata de oras era prea mica. Culpa e comuna.
NU mai e nevoie de alte zeci de milioane de morti (ca asta e efectul socialismului intotdeauna), nu e nevoie sa vedem din nou la ce se va ajunge. Ar trebui sa fie clar deja pentru toti. In vremurile de acum este de mii de ori mai riscant sa incercam din nou asa ceva.
Trimiteți un comentariu