Dat fiind cǎ sîntem la începutul Recensǎmîntului și dat fiind cǎ avem de-a face cu o creștere a temperaturii retorice la adresa acestui act de mǎsurare oficialǎ care se face o datǎ la 10 ani, simt nevoia sǎ vǎ recomand sǎ citiți argumentațiile fraților Voicu pe acest subiect.
Ambii cercetǎtori în zona științelor sociale, atît Bogdan cît și Ovidiu susțin pertinent importanța recensǎmîntului și ne argumenteazǎ de ce e bine sǎ rǎspundem la întrebǎri. Fǎrǎ patimǎ. Fǎrǎ isterisme. Fǎrǎ catastrofisme.
Bogdan Voicu: De ce e important sǎ rǎspundem la Recensǎmînt
În orice ţară cât de cât civilizată ai nevoie de date clare care să permită proiectarea de politici de dezvoltare pe termen lung. Acest lucru constituie o axiomă a modului în care lumea se dezvoltă în prezent. [...] Recensământul este aşadar un exerciţiu de autocunoaştere al societăţii, absolut necesar pentru a putea decide ce resurse vor trebui alocate în următorul deceniu pentru educaţie, sănătate, religie, securitatea naţională, infrastructură publică etc.
Ovidiu Voicu: Politizarea stupidă a recensământului. De ce e bine să răspundem onest recenzorilor.
Aşteptăm de la statul român să folosească cât mai eficient banii noştri pentru a ne oferi serviciile de care avem nevoie. Orice om cu scaun la cap înţelege că pentru a aborda eficient o chestiune trebuie mai întâi să o cunoşti. Politicile publice nu fac excepţie. Pentru a se adresa eficient cetăţenilor, statul trebuie să îi cunoască. Pentru a face programe naţionale adecvate este nevoie de înţelegerea societăţii căreia acestea i se adresează. Recensământul este unul dintre instrumentele esenţiale pentru fundamentarea politicilor publice.
Vǎ rog eu: citiți cele douǎ articole și purtați-vǎ în consecințǎ, ca niște cetǎțeni, ca niște oameni cu mintea la cap, nu ca niște neandhertalieni de presǎ și de partid :(
.
vineri, 21 octombrie 2011
De ce e important să răspundem la Recensământ
Scris de Turambar at 06:02
Etichete: Blogosfera, Prieteni, Respect, Responsabilitate sociala, Romania, Sociologie, Statistica
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
12 comentarii:
:)pot sa-i consider doua persoane diferite si sa nu admit ca-i o pozitie frateasca? :)
Nu de alta dar recensamantul e un instrument pentru politici pubice/ sociale/comerciale/ investitionale etc.
Suntem mai multi interesati de date cat mai fidele si ar tebui sa spunem in clar "îndemn să răspundeţi responsabil la întrebările recensământului" ... responsabil insemnand constienti ca referendumul asta este premisa pentru politicile de toate felurile din urmatorul deceniu.
PS: da stiu ca "politizarea" era doar un keyword sexy si ca greutatea era pe "stupida", dar tocmai circumstantierea asta referendumul lui X sau impotriva lui Y mi se pare o sursa de zgomot impotriva "responsabilitatii"
la "politizarea excesivă" nu intră cumva și tam-tam-ul excesiv legat de religie?
@ Cristi Pirvan: :) yup, you're completely right
@ Tapirul: mda. sa-i spunem "ideologizare". "culture wars", cum zic americanii. Insa atita timp cit statul da bani institutiilor religioase sa functioneze din taxele noastre, atunci da, cuvintul e bine gasit "politizare"
:-)
accentul era pe "excesivă"
Esti excesiv, mon cher. Pe caldura asta tie iti arde de rigoare analitica, acum cind lumea e pe cale sa se distruga, acum cind catastrofa e aici la usa, acum cind pina si Huidu va merge la inchisoare. Tz tz tz. Ce oameni chitzibushari :) :p
Intrebarile prea multe si prea greoaie. Clar, parerea mea de nespecialist...
Chiar ieri am asistat la un dialog in care un recenzor ii spunea unei doamne care are puterea si stiinta sa-l indrume : X are 7 clase. Ce bifez? Pai stai sa vedem : ce are absolvit ? 4 clase, deci punem casuta cu 4 clase .Alta intrebare: X nascuta in Teleorman, trecem si domiciliu anterior ?? Zic si eu : nu, ca doar n-o fi avut BI de la nastere . Se suna un 'prieten' mai informat in ale recensamantului , care da verdictul final : da, ii mai trece un un domiciliu - cel al mamei cand a fost nascuta.
Intrebari pentru specialisti: 1. ce relevanta are cate domicilii anterioare a avut o persoana ? (presupun ca sunt multi care habar n-au cate domicilii au avut anterior) si 2. Daca omul are 5,6,7 clase, de ce-l retrogradez la 4 ??? :)
Intrebarile nu sint nici multe, nici greoaie. Clar, parerea mea de specialist :) :p
Ce relevanta are cite domicilii anterioare a avut? Pt a calcula fluxurile de migratie interna si pentru a identifica zonele cu presiune de imigrare, resp. de emigrare interna.
Comme on... Toata lumea vad ca se pricepe la metodologie, asa, dintr-o data :(
Stiam ca o sa te supar ;)
Cele relatate pe scurt sunt extrem de reale ... Mai zicea o tipa : daca eu sunt nascuta in Oravita, dar mama avea domiciliul in Timisoara, ce domiciliu anterior trec??
Dificultatile de intocmire le au recenzorii in cartierele sarace, cu populatie nescolita :(
De pe net : http://census2011.gc.ca/ccr05/ccr05c/pdf/ccr05c_000_015.pdf - recensamantul din Canada din febr 2012 - 10 (ZECE) intrebari :(
Coane.....
Deci eu zic ca ....da!
Adica trebuie...dar sa stim si noi!!!
Vorba exegetilor compatrioti!!!
Pai cum asa??? Sa facem schimbare dar fara sa schimbam putin pe ici pe colo in punctele esentiale???
:))
Ma intreb daca la intrebarea religioasa unde, cand, cum, vorbea cineva mai sus de "excesiva politizare".....cand trebe sa raspundem despre numarul centralelor de apartament , cate, cum si de ce.....o sa fie vorba de "centralizare excesiva"???
Damn....si ai zis sa nu fiu neandertalian de Berceni.....!!! Shame on me!!!
:)))))
ei, turambar, uite, să nu zici că's habotnic
http://9gag.com/gag/370095
No problemo, raspund cu drag DAAAR nu ma vor gasi, ca n-au cum... Suna la mine, nu raspunde nimeni, deci raspund vecinii, parerea lor. Nu, nu popa, ca nu ma cunoaste, si nici administratorul de bloc, ca stau la casa. Poate raspund si parintii mei, care stau in alt judet, tot parerea lor...
O sa fiu "replicat" la recensamint, poate chiar sint deja, de un numar necunoscut de ori, intr-o varietate nebanuita de avataruri. Cam atitea cite pareri.
Fara politizare, recensamintul asa cum se face e o prostie, nu inseamna nimic. O sa iasa ca sintem o populatie de tarani, tigani si pensionari (cam aia de-au fost gasiti pe-acasa, si care le au cu popa si cu administratorul de bloc), cu media de virsta cam mare, cu infinitezimale procente de altceva.
Eu n-am sanse sa vad in cite variante exist in listele lor, n-am sanse sa completez undeva on-line formularul, si sa spun ce am de spus chiar eu despre mine. N-am sanse sa ofer o varianta corecta si completa de raspuns. Aia din categoria mea (oamenii educati, cu venituri relativ mari, cu mobilitate mare, cu un oarecare grad de independenta) sint mai toti in aceasta situatie. In ce fel va ajuta asta statul roman sa aiba ceva in tolba politicilor si pentru noi? Si de ce sa aiba, cind sintem undeva pe la 1%?
Trimiteți un comentariu