Ca si continuare a ideilor exprimate cu atita claritate, dar superficialitate acum o saptamana (mausulizatzi prin cliculizare aici pentru a va adapa de la izvoru de intzelepciune grafica anterioara a acestui blog), si pentru a prefigura acel mare articol mare cu care tot va amenint de trei luni incoace, cu evolutia indicatorilor economici in Romania, y compris PIB-ul, va prezint astazi evolutia punctului de pensie in Romania. De la pashopt incoace, adica din 2001, de cind am gasit date disponibile pe site-ul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale - sau cum Dumnezeu i-o fi zicind azi, ca le schimba astia denumirile numa-numa, sa demita dujmanii de partid si sa-si puna oamenii lor.
Concluzia sa stiti ca ramine aceeasi, pe care de altminteri v-o inoculeaza cu perseverenta si limpede obiectivitate si televiziunile noastre de stiri: traim intr-o catastrofa perpetua, din care doar intzelepciunea lor netzarmurit-isterica ne poate scoate, provided the ratings are good and the wages are paid on time, asa sa ne ajute Dumnezeu, ca ratele astea la Ferrari te seaca, frate.
Deci catastrofa. Deci sa fugim, ca asemenea dezastru si saracie si jale si foamete si distrugere si pirjol nu s-a vazut de mult.
De acum un an.
De acum doi.
De acum trei ani.
De acum patru ani.
De acum cinci...
(sa continui? Pot s-o tin asa cit e tastatura de mare si rabdarea voastra de lunga)
Deci luati de bucurati-va ca nu sinteti pensionari, ca nu stiti ce pierdeti. Tinerete voiosie hormoni viitor speranta giogozitate putere de munca dinti sanatosi si articulatii care nu dor.
:wink:
PS: De observat marea ironie a istoriei politicilor sociale din ultimul deceniu. In timp ce guvernarea Adrian Nastase, in numele doctrinei social-democrate, consecventi cu marea lor iubire de oameni, mai ales a celor asistati, a tinut necrutator punctul de pensie sa nu scoata capul deasupra inflatiei, in schimb guvernarea Calin Popescu Tariceanu, in numele doctrinei liberale, consecventi cu ura lor de clasa pe care o au fata de cei care nu produc plus-valoare, a dat drumul la punct din lant, a pornit tzishnitoarea, nascatoarea de bani si de fericire, la crescatoarea de bunastare in rindul pensionarilor, dublind practic punctul de pensie, desi panta cresterii PIB-ului (sa moara pisica de rushine, promit ca o sa va pun si PIB-ul) a fost aceeasi pe parcursul celor doua guvernari.
Vorba shpagatistului: traim in aceasta tzara si asta ne secatuieste si ultimele resurse de coabitare cu paradoxu', nu?
:wink: again
duminică, 19 septembrie 2010
Evolutia catastrofala a punctului de pensie in Romania
Scris de Turambar at 18:51
Etichete: Politics, Responsabilitate sociala, Romania, Sociologie, Statistica
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
22 comentarii:
Stii cum e, veru' Turambar, nici cu isteria nu-s de acord, dar nici cu incercarea-ti de a demonstra cat de absolut mirific o ducem noi conform graficelor. Nu vrei tu sa lipesti graficele astea peste graficele altor tarishuare de prin UIE, ashea, for the fun of it? Ca stii cum e, om fi ducand-o noi multumitor precum zici, da' suntem un pic mai prin anii '60, ashea -- nush daca o fi tocmai o treaba de visat noaptea cu caracter de ideal in viata. =))
Ashea e,la "Nush"(ca si la "Felics") in Cotetz,academia "Fane Ideologu" a Penalilor(de la boier Dinescu la obersturmbamfuhrer Hurezeanu) propovaduieste cal.extra a covrigilor in coada,dupa preluarea Ciolanului in 2012,cand s-o deschide cornul Abundentzei Paturician !...
stai sa vezi lunile astea cum jucaria cea noua (inflatia) corecteaza linia rosie si o pune sa lucreze intru gloria programului de guvernare (reformist desigur)
Tu vrei sa bage baselu shaizeciu si nu stii cum sa o spui:).
Totushi, in ciuda faptului ca graurii retrasi ne-au ghidonat alegerile in ultima jumate de sfert de suta de ani , n-are nene si ei dreptu' sa creshte pensiile alea nitzel?
Iate ezemplu: tata inginer gradiu 1 shefus de shefus raspunderis de raspunderis castiga 90 de dolari pe luna in '90(91, 92..). Honoriu injinier de la firma privata redica de dooj' de ori mai mult acum (tot de la tata ce e drept).
N-are bre drieptul sa ieie si ei pensionatzii ceva din cresterile aistea care este? (sau nu mai este...:-)
Tocmai am vorbit cu un pretin repatriat temporar de la goagal, si imi zicea cam ce e cu
pensiile alea private la ei: e private, nu e obligatorii, dar: daca depui la fondu mutual nu plateshti pe suma impozitus. Daca scoti banii de la fond inainte de perioada x de cotizare platesti x2 impozitus retroactivus. Adica nu scoti banii, ca nu vrei tu :). Intre timp, nishte unii se ocupa de crize de prabushiri bursiere si falimente de fonduri de grauri :))
E grea problema asta. Cred ca cel mai cinstit sfat e ala cu facutul de copii, ca de pensie nu poate fi nimeni sigur, desi moral ar fi sa fie.
parerea mea
Şi ziceai că's eu rău şi-al dracului de gură! (Trec peste faza cu spumele...)
Detest sa-mi insulte cineva inteligenta . Bookmarked this.
Nic, de ce esti neted? Daca aveai fie minimul interes, fie minima inteligenta, ai fi vazut ca graficul cuprinde efectul inflatiei / al maririi preturilor.
Aceasta netezime a mintii necesita o interventie chirurgicala. Cut, mon cher. Delete, neicushorule. Tu ai venit aici ca sa combati aspru, nu ca sa te informezi.
Dilit, forumizdule.
:(
Tariceanu a facut cu manutza lui ce PSD nu indraznea sa faca direct (dublarea punctului de pensie). Iar Ageamian continua sa sustina ca a facut bine (de aia o fi disparut din guv. fantoma?). Ipotizand o venire la guvernare a PSD este posibil un punct de pensie la 45%? Mai ales tinand cont ca deficitele -de la anul- vor fi avizate de CE????
@Anonim
Cel putin la momentul asta, treaba cu 45% e pe langa realitate intr-adevar. Opozitia mizeaza pe reducerea scurgerilor de bani pe clientela si a evaziunii -- bullshit, aia nu e o baza reala, aia trebuie intai facuta palpabila si abia apoi fundamentate puncte de pensii pe chestiunea cu pricina.
Sa nu fim mai catolici decit Papa: o crestere a pensiilor era necesara, dat fiind pe de o parte faptul ca Romania a avut parte de aproape 10 ani de crestere economica, pe de alta parte dat fiind decalajul evident fata de celelalte tari UE (vezi mai sus, comentariul liberalei de Anca :wink:).
Problema nu este ca au crescut, ci ca au crescut mult mai mult decit putea sa duca economia. Stii tu: cuvintul ala magic, sustenabilitatea, minca-l-ar ciinii sa-l manince.
In rest, sint doar vorbe si spume electorale. Ce o sa fie cind o sa vie PSD-ul la guvernare? Naiba stie. Dupa cum si acest grafic arata, sint impredictibili: semnalizeaza stinga si fac dreapta, cum zicea vorba de duh din anii '50-'60.
:wink:
Suztenabilitatea. Scartz. Daca maine vine o criza de aia de o sa dispara toti banii din lumea asta, razboi atomic etc, sa vezi tu ce sustenabilitate ai sa dai o pensie de un leu per pensionar....
Sustenabilitatea pe intervale constante ale unei functii e o stupiditate aproximativa, necesara ce e drept, dar care nu are cum sa te asigure. Aia e. Mai bine le zicem ca nu le mai dam nimic si gata.
Puteam macar sa pacalim "problema" cu o dubla moneda, cum s-a intamplat in China, de ex, devalorizam usor leul si in felul asta economia reala legata de euro (a doua moneda) ramanea in picioare...
Asa devalorizam si leul, crestem impozitele, micsoram salariile, otravim fantanile si stam sa ne uitam ce se intampla.
Exista un prag de prabusire economica dupa care nicio pensie nu mai e platibila. Si?Asta inseamna ca acum sau acu 100 de ani erau prea mari? Or fi. Da atunci e tare trist.
@ Pongo: Mda. In asemenea cheie catastrofica putem sa gindim orice: ca disparem ca dinozaurii, ca vine bomba atomica si ne face cenusa pe zid. Eu iti propun sa raminem in zona plauzibilului si sa gindim cu masura, nu cu vadimitatzi.
@ Adi: Tocmai ai demonstrat ce crestin destept esti. Zit la stapinul tau, sa faci spume acolo!
Pai criza fix asta a fost: o catastrofa.
Draga Turi,
M-am ferit pan-acu' sa-ti spun, probail din respectoasa pudoare: "Ai o mama frumoasa!"...Si stiu ce spun, mama ta da "tatar"!...Daca nu puneai pozele, n-as fi-nndraznit sa stiu!...
Adica: "Te iubesc la infinit ba Turi!"...Ai,ai ai, mama ta!
De la Legile lui Murphy citire:
"Ce e bun din punct de vedere politic nu e bun din punct de vedere economic.
Ce e bun din punct de vedere economic nu e bun din punct de vedere politic."
@ Itzic: Mai, tu vrei sa-mi spui ceva si nu stii cum... :wink:
@ Florin: Si cea mai importanta: Ce e bun din punct de vedere caloric nu e bun din punct de vedere al colesterolului."
:wink:
Mai Turi, ca nu stiu cum, nu-i bai ca gasesc eu,oricat s-ar "ascunde", esentzialul este ca stiu ce!...Sa-ti spun!...
in 2006, bug asig sociale a fost excedentar. in 2007, la fel. in 2008, a avut un deficit de 0.03% din pib. trebuiau sa se opreasca in vara lui 2008. dar vorba lui murphy de mai sus....
alta problema a fost ca boc a bagat pensia minima garantata in plina criza, in 2009. asta e beyond murphy.
"alta problema a fost ca boc a bagat pensia minima garantata in plina criza, in 2009. asta e beyond murphy."
He, he... ... ... Corect!
Era nevoie de voturi... Acum se fac ca ploua...
18 feb 2009 - http://www.realitatea.net/guvernul-a-aprobat-introducerea-pensiei-minime-garantate-de-350-de-lei_461286.html
"Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a instituit pensia sociala minima de 350 de lei...."
Adica pomana electorala. Pensionarii CAP care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat (al lor, asa amarat cum era, era separat) si care aveau 40-50 de lei pe luna pensie s-au trezit peste noapte cu 350 de lei pensie. Acesti bani, la tara, nu-s de neglijat. Acum, sa ne intrebam cu cine au votat cei cu pensia majorata astfel.
"Masura, anuntata de luna trecuta, *va presupune costuri de la bugetul de stat, de la care se va plati - prin Ministerul Muncii* - diferenta dintre suma pe care o primesc persoanele cu pensii sub 300 lei (din aprilie) si 350 lei (din octombrie) si pensia minima introdusa acum de executiv. De aceasta masura vor beneficia peste un milion de pensionari."
Cum spuneam, pensionarii cooperatori n-au contribuit dar acum sint bagati la sistemul de pensii de stat.
Costul? 100 de milioane de euro pe luna.
Pai de unde sa mai fie bani de pensii si de altele la asa o mita electorala ... ... ... ?
pai campania electorala tocmai trecuse. nici macar pomana electorala nu a fost. a fost murder one.
Ma refeream la alegerile prezidentiale, din 22.11 si 6.12.2009:
"Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a instituit pensia socială minimă de 350 de lei. Ea va fi acordată în două tranşe: de la 1 aprilie pentru cei care au pensii până în 300 de lei şi de la 1 octombrie pentru cei care au pensie sub 350 de lei", a spus premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de guvern.
Măsura, anunţată de luna trecută, va presupune costuri de la bugetul de stat, de la care se va plăti - prin Ministerul Muncii - diferenţa dintre suma pe care o primesc persoanele cu pensii sub 300 lei (din aprilie) şi 350 lei (din octombrie) şi pensia minimă introdusă acum de executiv."
Tot de aici:
http://www.realitatea.net/guvernul-a-aprobat-introducerea-pensiei-minime-garantate-de-350-de-lei_461286.html
Trimiteți un comentariu