Domnilor, e o catastrofa: tiranul isi bate joc de noi.
Doamnelor, e vremea sa plecam din tzara: asha nu se mai poate.
Domnishoarelor, punetzi-va vestele de salvare: e un dezastru, ce mai! Nemernicii va vor viola, in loc de pensie.
Domnishorilor, ce mai statzi: ajutatzi domnishoarele: convingetzi-le. Facetzi si voi ceva sa va meritatzi pensia asta imputzita shi mizera si din ce in ce mai mica.
Dar va rog eu: ultimul care pleaca, sa stinga nu lumina, ci televizorul.
Of of, mai mai... :(
PS: Pentru cei care au nevoie de explicatii suplimentare: am folosit acelasi procedeu de compatibilizare a sumelor banesti in preturi 2010 ca cel folosit in cazul salariilor, pentru a neutraliza efectul inflatiei si pentru a avea o serie de date compatibila pe o perioada mai lunga.
Deci cum va spuneam: dezastru nenorocire tiran dictator catastrofa sa fugim asha nu se mai poate e intolerabil trebuie alegeri anticipate.
Sa nu zicetz ca nu v-am spus... :(
Sursa, ca de obicei, INSSE (seriile Tempo).
luni, 13 septembrie 2010
Evolutia catastrofala a pensiilor in Romania
Scris de Turambar at 13:04
Etichete: Grafice, Politics, Responsabilitate sociala, Romania, Sociologie, Statistica
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
26 comentarii:
Mosule, de la Basescu li s-au marit pensiile. Iar nenorocitii de liberali nu mai pridideau sa le taie, fir-ar ei sa fie de criminali.
Ai dracu liberali. Eu i-as interzice si aresta.
Sau invers. Depinde de ce sfat imi dau consilierii.
:wink:
Niste imbuibati pensionarii astia, dar medicamentele, medicamentele, cat costa medicamentele? Serios vorbind cosul ala nu prea e reprezentativ, ar trebui puse si utilitatile si costul medicamentelor si asa mai departe. Intrebarea este cum sunt distribuiti banii, care e mediana, nu media si acolo s-ar putea sa avem niste surprize.
Dane, cresterea preturilor medicamentelor a fost luata in considerare atunci cind s-a ajustat cu Indicele Preturilor de Consum.
Mediana? Nu am date. Tot ce se raporteaza oficial este la nivel de medie.
Dan: medie, mediana tot "evolutie catastrofala" ramane. Iar daca pui si numarul persoanelor in plata ... trebuie sa umbli la superlative.
Turambar: la ce telenovele am vazut zilele astea in non-tv, aproape ca incep sa te inteleg :( Dar raman la parerea ca ar trebui sa-ti lasi cititorii sa aleaga si sa nu alegi in locul lor.
PS: Daca deschideai televizorul acum cateva minute aflai ca "progresul" trece prin marirea pensiilor pentru fostii lucratori din institutiile de forta. :(
vezi ca-s date publice la mmuncii.ro, pdfuri greu utilizabile dar... sunt.
Txs for the tip, mate. Cam pe unde as gasi eu pdf-urile alea? Ca sa nu scurm precum gaina mazochista in ditamai gramada de comunicate de presa inutile.
:(
LATER EDIT: Gata, gasit. A fost mai simplu decit ma asteptam.
Txs anyway :)
18 feb 2009 - http://www.realitatea.net/guvernul-a-aprobat-introducerea-pensiei-minime-garantate-de-350-de-lei_461286.html
"Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a instituit pensia sociala minima de 350 de lei...."
Adica pomana electorala. Pensionarii CAP care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat (al lor, asa amarat cum era, era separat) si care aveau 40-50 de lei pe luna pensie s-au trezit peste noapte cu 350 de lei pensie. Acesti bani, la tara, nu-s de neglijat. Acum, sa ne intrebam cu cine au votat cei cu pensia majorata astfel.
"Masura, anuntata de luna trecuta, *va presupune costuri de la bugetul de stat, de la care se va plati - prin Ministerul Muncii* - diferenta dintre suma pe care o primesc persoanele cu pensii sub 300 lei (din aprilie) si 350 lei (din octombrie) si pensia minima introdusa acum de executiv. De aceasta masura vor beneficia peste un milion de pensionari."
Cum spuneam, pensionarii cooperatori n-au contribuit dar acum sint bagati la sistemul de pensii de stat.
Costul? 100 de milioane de euro pe luna.
Pai de unde sa mai fie bani de pensii si de altele la asa o mita electorala ... ... ... ?
biiingoooo.... :(
Turambar, ne crezi tâmpiţi? Oricât de dus cu pluta ai fi, nu se poate să-ţi fi scăpat amănuntul că timp de două decenii pensiile au fost permanent sub valoarea de start, aia din 1990. Într-o logică normală, valoarea pensiilor, corectată cu inflaţia, ar fi trebuit să fie măcar aceeaşi cu anul de luat drept bază. Nu s-a întâmplat aşa. Şi tu îi înjuri c-au trăit mai bine circa un an de zile? Bine, ştiu, au scăzut salariile, numărul salariaţilor, a crescut munca la negru, numărul nesimţiţilor care-şi fac case de milioane de euro, dar sunt plătiţi(şi plătesc impozite) la nivelul salariului minim pe economie. Dar ceea ce faci tu este o mizerie, prin ceea ce sugerezi. Dacă lăsai dracului graficul, fără comentariu, mai înţelegeam. Aşa, ironia ta, grosieră, e mai mult decât deplasată. Dar, cine ştie, poate îţi face şi ţie capitalismul un "cadou", să vezi cum e să ai pensie "nesimţită"!
Domnu Turambaru'nu mai da domle pe net statistici dastea pe serie temporala. Cine te-a invatat domle statistica? Pai domle, ca sa fii pe linie, trebe sa le dai ori pe kilogram de boabe la hectar ori in litri de lapte pe cap de vaca furajata ori in metri liniari de otel-carbon. Nu vezi ca se supara onor domnu Constantin.
Cat o sa am pensia de la stat? Nu stiu.
In schimb este in plan o pensie facultativa sau o asigurare de viata. ;)
Da, Constantin. Din felul cum reactionezi si ce spume faci, chiar te cred.
:(
Subtire, stralucitule; ia vezi tu cum a "crescut" GDP-ul si te vei calma. Si cauta din 86, nu din 90 cand a scazut drastic.
Stralucitule, am o rugaminte: sa-i spui cui vrei tu sa se calmeze, dar nu mie. La tine pe tarla, potzi sa rosteshti orice, oricum. Aici, mai subtzire. Calmeaza-te tu mai intai si vezi-ti lungul nasului.
Pentru folosintza ta calma si intzeleapta, am si evolutia GDP, pe care o pastrez pentru un articol concluziv.
Esti calm, da? Esti politicos, da? Te potolesti cu mirlania, da?
Turambarr, asta face parte din cele cinci mituri ale sistemului de pensii
http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-7356330-marian-preda-sociolog-cele-cinci-mituri-ale-sistemului-pensii-din-romania.htm
e acolosha un document foarte util, atasat textului, pentru cei pasionati de cifre.
In rest, jos clopul pentru blogul tau!
dan: acolo demitizarile erau:
-pensiile nu-s chiar asa de mici in raport cu salariile
-pensionarii nu-s cei mai saraci romani
aici turambar demitizeaza DIRECTIA evolutiei :( punand si anii recenti (avea si luni recente dar.. s-o fi temut sa nu intre la subminare).
@ Dan: Txs mate :) :friends: Stiam raportul lui Marian Preda.
@ Parvan. Sint si luni recente? Unde? Cine? Cum? Cind?
click pe statistici (ultimul din dreapta); scroll; undeva in second screen, click pe 2010 ... si iese pdf-ul :)
moaaama, ce chestie a demitizat si marian preda: pensionarii nu sunt cei mai saraci. mai saraci decat ei sunt elevii, somerii, agricolii si cei pe cont propriu. ultimele 2 categorii nu se prea obosesc sa-si declare veniturile.
dintr-un tabel la http://www.cnpv.ro/esnp2009_anexa7.pdf am inteles ca:
- fata de 1990, in 2009 puterea de cumparare a salariului este de 125% iar a pensiei de 122%.
- in 1990 raportul pensie/salariu era de 47%. in 2009 (dupa Marea Marire) raportul era de 52%. uau.
sunt tare curios care este raportul in ungaria, cehia, polonia sau spania, italia, irlanda, grecia sau franta , germania, uk. plus,care este evaziunea fiscala pe salarii pe dincolo si cat este la noi.
ma indoiesc ca problema actuala a sistemului de pensii este faptul ca acestea s-au majorat din 2000 pana acum. pana una alta, un sfert din populatia activa s-o carat sau nu este fiscalizata, plus vreun sfert din pensionari sunt escroci pt ca s-au dat loviti (pe de alta parte decat somer la 59 de ani, mai bine escroc)
Da, ai dreptate: adevarata problema nu o reprezinta atit cresterile de pensii, cit cresterea volumului absolut de pensionari si erodarea raportului asistati : producatori (as zice pasivi : activi, dar incepetzi cu rautacisme de-alea eftine).
Marlania incepe cu bascalia groasa la adresa imbuibatilor cu 80 de euro. GDP-ul Romaniei capita e in 2009 in scadere fata de 2008 la vreo 10800 (in dolari cu inflatia corectata). In 90 era 9300. Sunt sigur ca vei aminti si ca e sub Botswana si Gabon care au peste 12000, sub Rusia, sub Ungaria si Polonia, care au peste 16000, sub Cehia care are 21000.
Da'... un chart d-asta cu pretzu' berii... poacie-se?
Of, Doamne, Gropare, ce ne facem noi cu tine, mai iresponsabilule, mai irecuperabilule, mai antisocialule, mai ficatizatule?
Ca apai tat numa' la beutura tzi-i gindu, chiar si cind vorbeshti de sociologie si de grafice si de alte lucruri serioase, tu, ardelene, tu.
Huoo! La suc si apa minerala cu tine. Asha nu se mai poate! Nevasta-ta stie ce dorintze ai tu pe Internet? Ar trebui sa ia nishte masuri, sa te aduca pe stic... pardon, pe calea cea buna.
:rofl:
Trimiteți un comentariu