Un calcul simplu ne ajută să înțelegem dimensiunea ajustării de ieri, raportată la PIB.
Avem cele două reduceri: la salarii 25%, la pensii 15%. Nu știu exact cam care este raportul în bugetul consolidat de stat (ăla mare, inclusiv cel cu asigurările sociale) dintre pensii și salarii. Estimez, fără a mă înșela prea mult, că sînt aprox. egale (da, știu: aș putea să caut. Comme on: e 7 dimineața. Îmi beau cafeaua. Nu mă puneți la cazne intelectuale).
Deci fondul de salarii aproximativ egal cu cel de pensii. Deci atunci ajustarea e și ea o medie aritmetică (două ponderi de 0.5). Deci ajustarea medie este de 20% (media dintre 25% și 15%, da? pentru cei certați cu artimetica)
Buuun? Cam cît reprezintă cheltuielile cu salarii și pensii din total buget? Hmmm. Tough question. Iar mă puneți la cazne intelectuale. Păi din 100% total buget să dăm la o parte investițiile, achiziții, plata dobînzilor, ce mai e pe-acolo. Ar rămîne – spuneți-mi dacă greșesc – o parte consistentă, undeva în jur de 80% care se duc pe salarii și pensii. Buuuun. Aplicăm acest coeficient de 0.8 la scăderea de 20%, să vedem cu cît ar scădea apăsarea omului gras pe omul slab. Cu cît ar scădea cheltuielile la buget. Ce economie s-ar face. Avem o scădere a cheltuielilor de 16% (0.8 x 20%, da?).
Deci o scădere a cheltuielilor la buget de 16%. Buuun.
Următoarea întrebare: cam cît este bugetul din total PIB? Damn it. Aici chiar ar trebui să știu cifra hiper-super-para-exactă. Undeva între 35% și 38%. Na, că știu aproximativ exact :). Deci banii economisiți din total PIB ar fi între 16% x 35% și 16% ori 38% (din nou, correct me if I'm wrong). Deci undeva între 5,6% și 6.08%.
Dar stați așa, că nu-i așa. Aceste scăderi de pensii și salarii se fac doar din luna iulie. Adică fix pe jumătate de an. Deci coeficientul de corecție asupra influenței pe PIB-ul din 2010 este de 0.5. Adică 0.5 x 5.6% .... 0.5 x 6.08%.
Adică, să nu o mai dăm cotită, undeva între 2.8% și 3%.
Iată că avem astfel o estimare suficient de exactă a efectului pe care aceste scăderi de salarii și de pensii le au asupra deficitului bugetar. Identificăm o reducere a deficitului bugetar din PIB pe anul 2010 undeva în jur de 3%.
Adică exact fics ajustarea dintre estimările de creștere economică de pe la începutul anului și cele făcute mai recent. La începutul anului se estima că economia României va crește cu aprox. 3%. Acum se estimează că nici nu crește, nici nu scade. În consecință, un calcul invers a dus la cele două procente: 25% și 15%. Probabil că de fapt a dus la un 20% la care guvernanții au zis: hoooo! Că pensionarii pe de o parte o duc mai greu, iar pe de altă parte votează mai intens. Așa că scădeți-le lor mai puțin, că și așa au dus-o greu pînă acum, și atunci, ca să păstrăm scăderea totală, scădeți de la salariați mai mult.
Simplu, nu? Vedeți ce înseamnă să știi artimetică și să ai un vag habar despre structura PIB-ului?
LATER EDIT: Iata ca, datorita faptului ca Turambar citeste si ziarele :) :p, avem si cifre mai exacte. Sursa: ziare.com, acesti nemernici portocalii si vinduti puternii demonice, acesti nashparlii online care nici nu-ntzeleg cum de-i mai citesc in loc sa sorb lumina din adevarata presa care spune doar fapte adevarate. Nu-i asha, stralucitorilor adevaratzi?
Mda. Sa revenim la cifre, ca parca manipularea prin cifre este muuuult mai decenta decit cea prin vorbe :p
Deci.
Deci, salariile, 9.4% din PIB. Adica reducerea de 25% inseamna o economie de 2.4% din PIB. Pe jumatate de an, 1.2% din PIB.
Pensiile, 12% din PIB. Reducerea de 15% inseamna o economie de 1.8% din PIB, adica pe jumatate de an de 0.9% din PIB.
Laolalta, o reducere a deficitului bugetar de 2.1% din PIB.
Bingo. Am fost pe-aproape. Ce mi-e doi, ce mi-e trei...
(Aici toti economistii Romaniei si universului imi vor sari in cap cu toate topoarele conceptuale din dotare, aratindu-se ultragiati de faptul ca ignor din poignet un punct procentual din PIB, adica ceva peste 1 miliard de euroi. Iar eu vin si va spun: in marja de eroare, Mitica. La mine ce e sub un punct procentual, se pierde prin crapaturi. Deh, deformatie (si defloratzie) profesionala.)
:p :p :p
vineri, 7 mai 2010
Un calcul simplu
Scris de Turambar at 07:10
Etichete: Economie, Politics, Romania, Statistica
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
13 comentarii:
L-am facut si eu aseara, (0.25x9%din PIB la salarii+15x12%din PIB la pensii) da 5 procente pe an, si cam 2,8 pe 7 luni. Cum deficitul era de 8 acum l-au bagat in 5,9 pe care l-au preconizat. La anul o sa-l bage in cele 3 procente pe care le avem voie de la UE.
Dar totul e mai complicat pentru ca o iesire de 3 procente din consum o sa ucida pe multi privati si o sa cada PIB-ul la randul lui.
dacă disponibilizări n-a vrut nimeni să se facă...
bani din piatră seacă nu se pot scoate. doar din tiparniță, ceea ce n-ar fi fost chiar de dorit :)
Aplauze, veru' Turambar, everything's in the numbers, it's always in the numbers, whether we admit it or not. We're numbers! :))
Morning stuff. :)
You're a number. I'm a statistic.
:p
Te-om accepta si asa. =))
Pe cifre s-au repezit totzi, imediat. Dar cu impactul psihologic al masurilor, cum stam? Deja ma vad, spasit, la usa vreunei tipe de la administratia financiara, obligat sa ascult tot felul de tampenii legate de "pungashii" privati, care-au generat toata brambureala... Si il vad si pe inspectorul de la primarie/garda/anpc infiintzandu-se urgent la usa mea, tzinand cu tot dinadinsul sa-mi explice: "Da'... eu nu trebuie sa traiesc?"
Ha. De parca pana acuma nu faceau la fel. Peter, ecsplicatzia asta nu tzine. Try another one.
:wink:
PS: Auzi, dar cu impactu psihologic al transformarii Romaniei in Grecia cum ramane? Ce vrei: naspa azi sau de o infinitate de patrusutenouazecisicinci de ori mai nashpa peste doi-trei ani?
Ma oameni buni... :(
Nice try, Horvarh. Nice try.
Dane m-ai spart cu scaderea consumului frate. Si tu si PNL ce smiorcaiti pe spinarea defavorizatui. De nu spui ca s-a consumat nesustenabil si tocmai asta ne-a aruncat pe orbita dragule. Cand aud argumentul ca nu mai ia statul 16% de la bugetari ma faci sa rad.
lol. si eu simt cam aceleashi simtzaminte, TOG. dar ma aptzin... :)
TOG: faci o confuzie. 16% de la bugetari aplicat la o suma mai mica ar insemna scadere de venituri. Problema pare intr-adevar deglijabila datorita prioritatii la plata (desi implicatiile pe CAS, CASS si eventuala accelerare a pensionarilor si somajului pot fi probleme serioase).
Ce zice Dan e altceva. Aia 3% sunt bani care nu se dau deci nu se cheltuie. Cheltuielile ar fi fost la benzinarie, la supermaket etc ...si acolo ar fi generat TVA si 16% catre stat.
Pai de fapt asta spune si Dan. Cei 2-3% care se iau de la bugetari, daca acestia i-ar fi avut, s-ar fi concretizat cei mai multi dintre ei in cheltuieli personale, ale bugetarilor (carne, piine, tigari, benzina, haine, alea alea) care ar fi generat TVA.
Iar Dan mai spune ceva: ca scaderea nu e liniara. A scazut cu 2% suma data bugetarilor, acestia in consecinta vor cheltui doar cu 2% mai putin din PIB. Nu, de fapt ei vor cheltui si mai putin de-atat. Aici intervine efectul psihologic: sint sarac, trebuie sa ma restring - mai mult decit cu cit mi-a scazut venitul.
Ce nu vede Dan, sau nu vrea sa spuna, este ca aceste cheltuieli (cei 2%), nefiind sustenabile (producem mai putin decit cheltuim), trebuie acoperite prin imprumuturi. Si cum nimeni nu-ti da pe de-a moaca, inseamna ca ele genereaza cheltuieli suplimentare la buget sub forma de dobinzi. Si structura, usor-usor, devine din ce in ce mai nesustenabila.
Ca si cum te-ai imprumuta sa traiesti pe picior mare. Iei de la camatari. Cind vine scadenta, ori le dai alora un deget, ori te mai imprumuti inca o data, si mai mult (imprumutul initial + dobinda + ceva acolo, de scobitori) si tot asa, pana vine vremea scadentei finale si camatarii atunci nu se mai bucura la doar un deget de-al tau, ci fac cirnati din tot ce insemni tu: osisoare, putza, matze, pulpitzele de pe bucile curului, muschii gustoshi de la ceafa, pe care i-ai crescut cu cheltuiala la sala.
Nasol, nu? Cam asta face acum Grecia: e pe punctul de a se revolta ca trebuie sa devina cirnatzi.
:(
n-as paria pe efectul psihologic de care zici. El are trei premise discutabile:
- veniturile sunt doar salarii de la buget
- tot venitul se duce in consum
- pensionarii/salariatii sunt captivi in sistem
Despre credite si rostogolirea lor problema reala e atunci cand n-ai de unde sa te mai imprumuti, iar asta tine de incredere. Iar stirea zilei de ieri nu e legata doar de procente ci de faptul ca un creditor a zis ca nu ne mai da banii. Noi ne-am oferit sa facem ceva carnati si ei tot au zis ... mai vedem nu dam transa in iunie, poate in iulie :(
Trimiteți un comentariu