Ideile si simtamintele mele in legatura cu anumite lucruri ar putea fi exprimate asa: se vorbeste foarte mult despre iertare, care este buna din punct de vedere al moralei crestine. Exista insa anumite nuante si anumite pozitii. Datoria mea, fie ca sunt inca sau nu regele in functie al Romaniei, ramane sa am grija de tara mea. Ati amintit mai devreme ca s-au purtat urat cu mine (Regele tace prelung)… Da, e adevarat. Si cat am fost departe, si dupa ce m-am intors. Dar aceasta este o problema personala, iar in chestiuni de ordin personal, poti ierta sau nu, e o decizie proprie. (Regele tace din nou). Dar, atunci cand vezi ce au facut unii din tara ta, poti ierta asa ceva? Eu, ca un crestin, consider ca nu, nu poti. Zeci de milioane de oameni au fost practic distrusi, au trecut printr-un iad absolut, iar dintr-o data vine cineva si spune, ei bine, totul s-a sfarsit, sa uitam. Nu, sa nu uitam. Poporul evreu are un fel de rugaciune, cred ca titlul ei e “Ne amintim.” Iar daca poporul nostru si alte popoare vor tine minte [crimele comunismului], acela va fi un fel de a gandi perfect moral si pozitiv. Dar, e un lucru extrem de dificil dupa atatia ani, pentru ca iti pierzi simtul de orientare.
Regele Mihai, interviu Europa Libera, 13 august 2009
miercuri, 2 septembrie 2009
Quote of the day
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
5 comentarii:
Bravo! Sau cum se zice-n matematica, quod erat demonstrandum.
Multumesc!
In budism se spune ca cel ce NAZUIESTE spre cunoastere trebuie
sa fie la fel de INDARJIT ca un vie
rme ce roade un sicriu.
Pentru a sti unde am ajuns trebuie sa stim de unde am plecat,pentru a
sti unde vrem sa ajungem trebuie sa stim de unde plecam.
Cam pierdere de vreme acest interviu. Nu asteptam ceva sclipitor, dar de la cineva care are pretentii (unele s-au si implinit) e cam dezamagitor.
Domnule Turambar,
Cu toata simpatia pe care vi-o port, nu ma pot impiedica sa nu-mi exprim surprinderea pentru aprecierea pe care o acordati acestui pasaj din interviu, de vreme ce il considerati citatul zilei. Despre care “zeci de milioane de oameni” aminteste dansul ca au fost distrusi? Despre romani nu poate fi vorba, caci populatia Romaniei a sporit in toate deceniile in care el nu a mai fost in tara. Sa fie vorba despre soldatii germani, aliati, japonezi etc. pieriti in razboi de ambele parti ale fronturilor? Sau despre cei morti in gulagul sovietic, asa cum s-ar presupune din mentionarea crimelor comunismului? In orice caz atunci ar fi trebuit amintiti si cei ucisi in lagarele de exterminare naziste. Dar poate ca tocmai asta dorea fosta majestate sa se treaca cu vederea, caci pana la 23 august totusi a fost rege, alaturi de conducatorul tarii, Antonescu, timp in care a avut loc holocaustul evreilor din Romania. Iar fostul rege mai spune: “cand vezi ce au facut unii din tara ta, mai poti ierta?“, ar fi de presupus ca se refera la acesti ultimi 20 de ani, dupa 1989, perioada in care Romania a pierdut economic mai mult decat intr-un razboi si in care atatia romani sunt in continuare ingrijorati de ziua de maine. Iar amintirea, memoria perioadei trecute, e confundata in interviu cu iertarea. In concluzie, un interviu fara substanta, confuz, pe care ex-regele ar fi fost bine sa se abtina sa-l acorde. Cum de altfel inutila este si reluarea sa pe acest blog.
Trimiteți un comentariu