Estimarea participarii la vot, defalcata pe
principalele categorii socio-demografice.
Sursa: CCSB.
Estimarile brute de prezenta la vot pe diversele categorii socio-demo au fost ajustate cf. cu ratele specifice de emigratie recenta (tinerii mai mult, batranii mai putin, etc), identificate tot in cercetari CCSB (prezenta in tara cf. sex / varsta / marime localitate).
Nu ma puneti sa va povestesc graficele, ca le vedeti si singuri.
LATER EDIT: Mda. On second thought, m-am razgandit. Hai sa va spun cine merge la vot, in cuvinte simple si clare, ca patru petale, pentru voi astia cei graphically-challenged.
Categoriile socio-demografice care prezinta probabilitate mai mare sa participe la vot, cf. declaratii cu doua luni inainte de turul I al alegerilor, sunt:
- Cei din rural
- Cei peste 45 de ani (si mai ales peste 60 de ani)
- Cei cu studii primare
- Neoprotestantii ("pocaitii")
- Pensionarii si agricultorii
- Cei cu venitul destul de mare pe gospodarie
Marea majoritate a acestor categorii sunt strans legate intre ele (rural, batrani, studii primare, pensionari si agricultori).
Deci sa nu spuneti ca nu v-am spus cine va vota in locul vostru, mai astia care va dati pe bloguri, mai astia voi tinerii din urban cu studii superioare. Da? Deci sa nu va aud ca va jelitzi pe urma ca cine iese si ce face. Pen' ca voi, ca nishte loaze leneshe, nu va ducetzi la vot. Deci ciocu mic si joc de glezne. Altii hotarasc pentru voi, pen' ca voi nu avetzi suficient de mult sange in picioare sa va deplasatzi cinci sute de metri.
Deci repet: sa nu spunetzi ca nu v-am spus.
luni, 28 septembrie 2009
Estimarea participarii la vot
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
21 comentarii:
Interesant profil. Cum iti explici ca la vot sunt, de obicei, mai multi barbati decat femei si mai multi absolventi de studii superioare decat ponderea in populatie?
Nu ma pricep insa mi se pare ca variatiile pe categorii socio-demografice sunt extrem de mici. Este normal?
@ Radu: deocamdata vorbim de nivel declarativ. Insa cea cu mai multi absolventi de studii superioare... Hm. Ma indoiesc. Vezi ca ai o corelatie intre studii si varsta.
Pe de alta parte, poate sa apara o apatie in randul lor. Mofturosi, dom'le, mofturosi, intelectualii astia.
@ Zaffcat: ba nu, variatiile sunt destul de mari. Cele mai importante sunt cele Urban vs Rural si cele pe varsta (cu cat mai in varsta, cu atat creste participarea la vot)
scuze: exceptand pe cele legate de varsta :-)
Pai acelea sunt cele mai importante, pentru ca definesc segmente total distincte de etape ale vietii, de stil de viata, de nevoi si aspiratii. Deci si de motivatii diferite de vot.
Vezi ca mai sunt unele pe ocupatie (dar legate tot de varsta / rural)
Io ma duc la vot ca nu inteleeeeg?
Tu? In nici un caz. Ai treburi mult mai importante de facut in acea zi: ai un blog de tzinut...
:rofl: :p :wink:
Ce se da? ca daca nu se da nimic mai bine ma duc la birt.
Din nou multumirile de rigoare:P
@ Victor: Oferta este diversificata in functie de vot. Daca votezi cu cine trebuie, primesti bani. Daca votezi cu cine nu trebuie, primesti una dupa ceafa. Sau doua, ca e la oferta.
@ Irina: You're welcome! Oricand, cu placere :)
Stimate sondor, corporatistul are probleme cu miscare. Lupta pe blog cu democratia, dar le e lene sa aleaga ceva. Bine ca nu ii trimitem dupa patrunjel ca uita sa vina acasa. In Bleen e toata speranta.
Ba pardon: in tzarani shi casnice e toata sperantza. Telectualii de mult nu mai reprezinta o sperantza.
:)
Atît de sătui de Băsescu, conform declaraţiilor, poate se urmesc şi intelectualii, că de vorbe...Facem pariu că se urnesc la urne ?
Cate datorii am acumulat pana acum?:P
:) There is a payback day, you know...
:)
E tocmai cum e mai rau! Aia care tre sa aiba grija de viitor ii doare la basca si uite cine voteaza pentru noi, studii primare, peste 60 si ruralu. Dureros, ma duc la vot!!! Schimba procentru la intelectuali ca merg cu nevasta.
Nu se pune. 2 persoane egal aproximativ zero. Stii tu cum zice manualul: aproape peste tot :)
Tinerii? Cand vor merge la vot? Simplu. Cand vor incepe sa imbatraneasca, sa-i doara salele si reumatismu, sa se gandeasca la pensie si la medicamente si la pomana. Pomana cu coliva. Pomana cu pachetul inainte de vot. In termeni stiintifici politici corect, se numeste "asistentialism".
Ism-ul ma-sii de viatza... :(
Aia care trec de "red line" sunt cumva mai omogeni? mai similari?
Aia care raman sub red line sa fie cumva mai diferiti intre ei, cu experiente de viata mai diverse, cu "valori" mai eterogene?
Just my two cents
Aha. Traditionalisti vs moderni. Moderni vs postmoderni. Aha. Gotcha. Ipoteza plauzibila.
Moartea datoriei, Cristi. Moartea datoriei... :/
@Turambar,
Nu am datele CCSB la indemana dar am datele INSOMAR de la ultimele exit-polls din 2008 - parlamentare si 2009 - europene:
%studii superioare 17%-18%
%barbati 55%-56%
Deci, mai educati si mai... barbati! :)
Tz tz tz. Radule, trebuie sa analizezi comparativ, sa calculezi intensitatea (ratio), nu procentul din populatie.
La educatie, 17-18% este aprox. egal cu cel din populatie (16%). La barbati, intr-adevar, 55-56% e semnificativ mai mare decat cel din populatie (48%).
Insa repet si aici ce am spus si in alte parti: prezidentialele nu sunt parlamentare. Alta motivatie. Alta patima.
:/
Trimiteți un comentariu