In Romania, cf. BEC, dupa date INSSE, sunt 18.2 milioane de alegatori (alegeri europarlamentare, iunie 2009).
De fapt, in Romania, tot cf. INSSE, sunt 17.5 milioane de alegatori (populatia Romaniei la 1 ian 2009; voi reveni cu un articol separat care sa scoata in evidenta in detaliu diferentele si sa dea sursa cifrelor oficiale).
Si acum sa facem socoteli.
Ca referendumul sa fie validat, trebuie sa aiba o participare de 50% + 1 din cifra aia cea mai foarte oficiala de 18.2 milioane. Adica trebuie o participare de 9.1 milioane de romani la vot.
Pe de alta parte, in Romania sunt de fapt doar 17.5 milioane de votanti, din care in strainatate (si cu sanse f mici de participare la vot) sunt vreo 2.5 milioane (cifra larg acceptata in varii surse de specialitate). Adica efectiv in Romania sunt fics 15 milioane de alegatori.
Sa facem atunci calculul pe bune, cel efectiv, nu cel oficial. 9.1 mil / 15 mil = 61%. Deci trebuie o participare efectiva, reala (nu oficiala) de 61%.
Ia sa vedem, ce ziceti? Reuseste tema puternic afectiva propusa de stralucitor sa aduca la vot 61% din romanii din Romania, aia reali, babe, mosi, pensionari, mecanici, profesori, tarani si alti someri, care sa vina cu furci, cu coase, cu aruncatoare de flacari si cu sandvishuri cu napalm sa beleasca la boierii cei prea multzi shi prea corupti?
Aici e cheia, copiii moshului. Acest branci emotional de marketing politic de pricepere manipulatorie care sa faca trecerea peste pragul de 50% oficial (adica de 61% real).
Si sa stiti ca diferenta nu e prea mare. Daca discutam in cifre oficiale, deja in sondajele noastre tot apare o participare la vot OFICIALA de aprox. 45-50%. Deci doar un mic pas pana la 50% + 1.
Deci... Deci completatzi voi aceste puncte-puncte...
vineri, 25 septembrie 2009
61% emotie si furci si coase
Scris de Turambar at 11:39
Etichete: Alegeri, Basescu, Manipulare, Marketing, Politics, Romania, Sociologie
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
20 comentarii:
Deci: (...) care e diferenta dintre un referendum validat si unul nevalidat?
Un ne-.
Un vot. Pragul de 9.1 milioane participanti la vot
Ambele raspunsuri sint corecte. Prin (si ca) urmare urmatorul raspuns este de asemenea corect: niciuna ;) . Corect?
Mai Turambare,
N-ai inteles ca miza nu e referendumul...nici pe base nu il intereseaza daca e validat sau nu...pe el il intereseaza alegerile prezidentiale si ...atat...mai bine faceti ceva masuratori sa vedeti ce spun chematii la vot...despre intentiile de vot la prezidentiale...
@Turambar: Nu m-aş grăbi să exclud toţi românii din străinătate din calcule până nu vedem cum organizează MAE alegerile. Participarea lor a fost foarte scăzută în trecut, dar anul acesta există premizele legale pentru deschiderea unor secţii în afara reprezentanţelor diplomatice sau onorifice şi mai există o motivaţie suplimentară pentru participare dată de tema referendumului.
(17,5? Parcă eram 16,8 la ultima numărare, dar e posibil să mă înşel)
@Ionuţ: contează puterea simbolică a rezultatului, în perspectiva alegerilor din 2012.
@Ovidiu: cu un ciocan poti bate niscai cuie ori sparge ceva capete, fie ca e de firma ori ba. Cum tot de firma fiind un ciocan nu se transforma in masina de spalat rufe. That's all folks. Ce conteaza este cine are in mina coada ciocanului si cum il minuieste, din motiv ca se poate lasa cu urmari placute sau nu (pentru purtatorul de ciocan, desigur).
@ Anonim: ba din contra: tu nu ai intzeles nimic.
@ Ovidiu: Sursa aici
http://www.insse.ro/cms/rw/resource/populatia%20stabila%20la%201%20ianuarie%202009%20si%2018.xls?download=true
Atat INS cat si DGEIP ofera date fara corectii privind numarul total migranti externi. Se fac corectii in functie de numarul celor care au migrat definitiv sau al celor care s-au inregistrat in Italia, Spania, etc. Adica circa 1.1 milioane. MIRA ar trebui sa incerce un recensamant la nivelul tuturor localitatilor din RO pentru a afla volumul cat mai exact al migratiei externe, temporare sau definitive.
Draga Mirel,
sunt foarte curioasa cine va avea capacitatea sa explice ca, de fapt, prin acest gest simplu a recunoscut simplu ca nu poate castiga decat trisand.
Bineinteles, nu va fi validat niciun referendum. Cei de la MAE nu au ce face in acest sens pentru romanii din strainatate. S-a dovedit ca depinde in masura de maxim 25% de ceea ce fac ei. Motivele pentru care nu vin la vot sunt de cu totul alta natura. Dar, oricum, nu asta conteaza. Nu conteaza nici faptul ca si daca va mai castiga un mandat nu va fi in stare sa revizuiasca Constitutia (pentru ca nu va putea face o majoritate care sa ii permita asta). Conteaza doar impresia artistica pentru cine are umor
Parerea mea e ca si daca s-ar multiplica cu 10 numarul de sectii de vot in Italia si Spania (ceea ce, in opinia mea, e un efort mare si nu se va intampla), tot nu vor vota mai mult de 40.000 - 50.000 de romani, ceea ce e sub 1% din totalul votantilor. Poate ca in cazul unui tur II ar conta...
Apropos, cand se tine referendumul, in turul I sau in turul II? Sau in ambele? :)
Alt apropos, alora dela INS le era greu sa puna o coloana si cu SIRUTA?
@ Radu: INS si DGEIP nu fac corectii. Dar eu sunt obligat sa le fac, sa fiu sigur ca imi ies esantioanele cum trebuie.
@ Ioana: Pe langa impresia artistica, de fapt si in fond si la urma urmei conteaza succesurile, nu? Cine iese stralucitor tura urmatoare, nu?
Cum ne invatza pe noi nenea ala roman din Brazilia cu logica liderului: supravietzuieshte numai unul. Restul mor sau sunt sinucishi. Si nu conteaza regulile.
@ Radu: Stay cool. Poate MAE sa deschida 14 mii de SV-uri in strainatate. Sunt doua probleme:
a) nu prea are cu cine sa le populeze (personal care sa coordoneze SV-ul)
b) si daca ar avea, lumea tot nu o sa vina la vot. The emotional bonds are mostly broken, din pacate.
SIRUTA? He. He he. Cine stie sa faca munca de chinez batran, pune si SIRUTA. Da si tu un e-mail si iti trimit lipitura.
dar daca ar exista, prin absurd, un partid mai inteligent, care pana la referendumul de modificare a Constitutiei (nu asta de acu la alegeri, ci ala de mai tarziu, dupa ce isi da parlamentu cu presupusu) ar impune si un recesanmant intre timp?
dracu
Dracule, de orice te banuiam, dar nu de naivitatea care razbate din felul in care alaturi termenii limbii romane. Pai mai stimabile diavol, in Romania nu poti sa folosesti sintagma "partid destept", mai Aschiutza mai Uciga-l toaca. Nu se poate. Este o ireconciliabilitate in vorbe, mai sulfurosule.
Ca sa nu mai spun de chestia cu recensamantul. Pai stralucitorii nu stiu cum sa faca sa se codeasca sa nu-l faca in 2010, asa cum sunt recomandarile ONU / UNESCO sau cine dracu se ocupa la nivelul masonilor mondiali, de recensaminte la ani rotunzi (multipli de 10). Teoretic recensamantul ar trebui facut in 2012. Masonii mondiali imping statul roman sa il faca in 2010. Iar statul roman nu stie cum sa-l mai amane pan'la sfantu asteapta, pt ca ii convine aceasta stare de incertitudine, ca altminteri ar fi probleme la sectiile de votare si, printre altele, si la colegiile distinsilor colegi parlamentari.
Si tu vrei recensamant in doua, trei, sase luni. Ha! Drac naiv si copilaros ce eshti... :blink:
@Turmabar, ai dreptate. Fara corectii am face raportari la un public... inexistent. Stii ca dupa alegeri institutele de sondaje sunt urecheate ca au dat inainte o participare la vot mai mare decat cea reala. O cauza a acestui lucru e si diferenta dintre bazele reale si cele oficiale de raportare, dincolo de supraestimarea comportamentelor pro-sociale. Si iti dai seama cum stau lucrurile in masurarea audientei, unde raportarea datelor nu se rezuma la simplele procente ci se trece la indivizi. Si avem televiziuni urmarite, radiouri ascultate si ziare citite, nu gluma!
@Turambar,
Acum am citit si al doilea post. Merci de SIRUTA dar... am si eu chinezii mei! :) Tocmai rezolva problema... Dar stiu data viitoare unde sa apelez!
Apropos, nu ar trebui sa apara pe INS date de la 1 iulie 2009? Asa ar fi corect...
@ Radu: Stiu, am fost si noi la un moment dat acuzati ca supraestimam participarea la vot. Asta ne-a facut sa ne rafinam atat filtrul, cat si maniera de comunicare a datelor.
In masurarea audientei? Nu vrei sa stii. Sunt presiuni si tensiuni f mari in acest domeniu din partea televiziunile de a se ignora populatia plecata in strainatate. Pt ca daca s-ar lua asta in considerare, punctul de rating ar scadea semnificativ (la aprox. 85%, corespunzator raportului 15 / 17.5) si televiziunile ar incasa mai putini bani la acelasi efort de GeRePe.
Repet: nu vrei sa stii. Un exemplu clasic de intruziune a interesului (in sensul larg al cuvantului) in actul de masurare sociala.
Chinezi? OK. Pune-i la treaba, mama lor de salariati :)
INSSE iunie 2009? Nu stiu daca se misca chiar atat de repede. Din cate stiu, time-lag-ul este de aprox. jumatate de an, daca nu chiar si mai bine.
Anul trecut, inainte de parlamentare, au dat cifrele din 1 iulie 2008. Asadar se poate! ;)
Stai, ca mai e pana atunci. Si pun pariu ca le vor tine la piept pana cu o saptamana inainte de alegeri :)
Trimiteți un comentariu