Reteta de premieriabil la foc mic de mass-media voioasa, dar obedienta, in numele interesului national, ca trebe.
Se ia un premieriabil (asta in analogie cu prezidentziabil, da?).
Precum fleica, el trebuie sa fie aratos. In aceasta lume a imaginii si a comunicarii preponderent vizuale, in care cuvintul magic este "sa treaca sticla", oamenii politici trebuie sa fie fatzosi. Vezi Reagan, vezi Obama. Vezi Tariceanu. Nu te uita la Basescu :p (desi putem discuta despre o stilistica vizuala care rezoneaza la un anumit target si in acest caz)
Buuun. Avem ingredientele prime: premieriabilul. E bun, e gustos, e fatzos, e aratos, are vorbele la el, corespunde cu clima si ambientu si cu necesitatile momentului. Avem chiar si cuptor de copt premieriabilul, adica mass media. Mai greu, ca mai toate cuptoarele au fost arvunite de altii, insa in cele din urma s-a gasit si din acela. Mic, dar bun.
Acum sa-l bagam la cuptor. Sa-l pregatim spre servire.
Mai intii, ca la orice act care trebuie sa provoace placere, preludiul. Incepem incet-incet sa anuntam mesenii ca vor minca o masa buna. Incet, sa li se faca pofta. I se rosteste numele. Mai i se rosteste numele inca o data. Repetitio, mater studiorum. Pe urma le dam cu materia prima pe la nas un pic, sa stirnim simturile olfactive de rit vizualo-etologic.
Dupa o fezandare de teasing, trecem la pasul urmator. Bagam fleica la cuptor. Scoatem prezidentiabilul la inaintare sa spuna si vorbe. Facem un interviu, in asteptarea primaverii, a epuizarii absolute si a ultimei resurse de utilitate a lui Boc. Deh, vine iarna, creste intretinerea, viata-i grea, lumea-i rea, sa stoarcem si ultima picatura de zeama de ura sa-i cada in ochi lu' asta, cum il cheama, lu' asta mic care s-a sacrificat ca un soldat disciplinat ce este, sa nu mai aiba ce ramine amareala de fiere de shukar pentru urmatoru'.
Pe urma, cind vine primavara, pe un cal alb va veni si salvatorul. Aspect dolicocefalic, falca ferma, par grizonat, ochii mijiti a profesionalism crincen, precum cel fara de nume in westernurile spaghetti, privirea aruncata in lateral, catre viitor, aspect impecabil cu cravata si costum, foto dintr-o parte, usor artistic, retinut, vorbe la purtator, viziune, strategie, salvare, luminare, speranta. Tot tacimul.
Mda. Predictibil. Dar si semn de lucru facum cum trebuie. Doamne, parca ar avea consultanti de la Pro (hei, that was a joke, yes?)
In rest, dincolo de rautacismele turambariene, salvatorul cam are dreptate. Ce spune, spune. O singura hiba dinspre analiza de continut verbala (ca pina acum am facut mai mult componenta non-verbala): vorbele un pic cam lemnoase, specifice celor de la Ministerul de Externe. Aici ar trebui lucrat un pic, la spontaneitate, autenticitate, un strop de gust de altceva. Sa nu dea in patima lui Stolojan. Dar repet: e greu o data ce te-ai formatat lingvistic intr-un anumit tipic sa iesi din el. Lemnul diplomatic, toujours l'amour. Sa facem totul. Cu abnegatie si talent. "Avem nevoie de un dialog real si de vointa comuna". "Pentru aceasta trebuie sa credem cu tarie". "Poate constitui unul dintre motoarele dezvoltarii moderne a tarii". "Spre binele si propasirea tarii." Hei! George Orwell, The Politics of English Language. Read it, fer Xst sake!
Insa pe fond, dincolo de aceste sughituri de manierisme prafuit-diplomatico-vetuste, ca sa nu zic altfel, de fapt nu spune lucruri gresite. Cam asta este calea, adevarul, viata si coabitarea in acest sistem de relatii internationale, ca sa intru si eu in registrul asta lingvistic - Doamne, iarta-ma, ca am promis ca nu o sa gindesc in limbaj de lemn. Lucrurile care trebuie facute trebuie facute. Daca trebe, trebe. Alta reteta, alta pricepere, dincolo de cea comunicational-mediatica. Aici Realpolitiku da un cot vinjos Holywoodului si-i ia locul, dar discret, mai departe de ochiu camerei de luat vederi.
Deci ramine cum am stabilit, da? Primavara tzara sa nu ne facem de ocara.
:blink:
* * *
Va trebui sa gasim caile rationale pentru formarea si consolidarea capitalului national.
Reprofesionalizarea rezulta din modul in care fiecare intelege sa se autodepaseasca, pornind de la ideea ca inovatia este cheia succesului. In orice caz, in orice scenariu de viitor, orice am face, elementul cheie rezida in factorul uman. Educatia, cercetarea, stiinta si sanatatea sunt elementele fundamentale ale progresului in orice tara si, cu atat mai mult, in Romania.
O populatie bine educata si informata reprezinta chezasia stabilitatii si eficacitatii functionale ale institutiilor democratice. Altfel, insasi substanta democratiei este pusa in pericol. Este cat se poate de evident ca doar o populatie bine educata poate sa devina imuna la intoxicare si manipulare.
Situatia financiara se aseamana cu grija fata de sanatate: nu ma duc la doctor abia atunci cand nu are ce sa imi mai faca, ci atunci cand apar primele simptome ale suferintei. Aici intervine puterea de anticipare care tine de profesionalism.
politicianismul a devenit atat de apasator si invadator in Romania, incat ne-am departat periculos de aplicarea criteriilor de competenta.
Daca vrem sa depasim slabiciunile sistemice trebuie sa avem o gandire pe termen lung, un plan, o strategie care sa enunte cu claritate prioritatile. Iar implementarea unei asemenea strategii de dezvoltare trebuie sa angajeze autoritatea statului.
Autoritatea se castiga prin credibilitate, iar aceasta este data de profesionalismul autentic.
Care este institutia in care aveti cea mai mare incredere? Calin Georgescu: Institutia poporului roman. Intelepciunea bine asezata a unui popor se construieste in timp si evolueaza pe parcurs. Un popor care a trecut prin multe incercari ale istoriei nu se poate schimba foarte usor.
Sursa: Ziare.com, unde va invit sa cititi interviul promotional in totalitate si sa admirati poza. Mare pricepere marketingul asta cu damf de Holywood, mai Internautzilor mai.
:) :wink:
joi, 18 noiembrie 2010
Reteta de premieriabil la foc mic de mass-media
Scris de Turambar at 04:59
Etichete: Politics, Rautacisme, Responsabilitate sociala, Romania
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
7 comentarii:
Ziare.com....cu predilectie eu:P....Imi place ca am gasit omul care starneste reactii:P
Da. Am vazut si poza, am citit si inceputul... Si m-am oprit acolo. Sunt satul de vorbe, promisiuni, viziuni si alte goaze... De la Burebista incoace cam toti au facut acelasi lucru. Au vorbit. Frumos si pe intelesul pulimii (mai mult sau mai putin). Si am ramas cu vorbele-n gat... Noi. Ei si-au vazut de treaba lor... Tot inainte!
Fac pariu salariul pe o luna al premierului, ca si asta are ochii albastri. Ca daca nu provine din institutie, nu prezinta incredere, deh
@Metr Turambar,
se potrivea cu mediu si ambientu la inceputul anilor 90. A trecut vremea lor, a tehnocratilor. Inainte de alegeri pui unul din partid, ca tehnocratii fug la prima incaierare politica mai serioasa. Iar daca satelizeaza pe langa cei din grupul de la Roma si ONU cu atat mai mult nu are legatura cu economia romaneasca. Mai mult, avem nevoie de un om care sa reprezinte un viitor nou posibil conses politic, ca sa mai deblocam ceva din Parlament pana la alegeri nu doar un simplu executant.
Probabil ca Georgescu este din categoria Johanis, scos in fata ca iepure de rezeva de catre PSD si PC.
Am si eu o expresie tare draga, verishuare, si care merge pusa-n practica tare lejer (si este pusa-n practica la modu' insistent): protsapirea neamului -- atat de scurt, dar atat de profund, incat intra pe-o parte si iese pe ai'lalta. =))
Interesting. Ce e drept si cu asta postul de premier poate fi "securizat" probabil
Perfect recipe from a great chef. You've just made my day!!!
Trimiteți un comentariu