De ceva timp tot fac pe tzatza (adica pe baba) prapastioasa. Acum un an, aici va spuneam ca o sa fie nashpa. Tot cam in perioada aia, aici tot asta faceam. In general, cam toate postarile mele pe teme demografice vorbesc despre viitorul nashpa care ne ashteapta.
Acum ma vad nevoit sa va o spun din nou. Pretextul: vorbele bine cumpanite ale profesorului Ghetzau.
Sa shtitzi voi, dragii moshului cei iresponsabili shi tineri shi hedonishti: cand multzi oameni cu cifrele la cap va spun ca o sa fie nashpa, atunci sa fitzi siguri ca o sa fie nashpa.
:(
* * *
Întrebarea nr. 5
Guvernele europene încearcă pe toate căile să crească natalitatea, multă lume deplânge îmbătrânirea populaţiei şi scăderea numărului de locuitori pe "bătrânul continent", de parcă trendul ar fi ireversibil. Se anticipează declinul civilizaţiei occidentale... Dar oare chiar e aşa rău ? Ciuma Neagră a ucis între 30 şi 60% din populaţia Europei în 1347 şi în anii care au urmat, dar generaţiile următoare au beneficiat de pământ mai mult, case mai ieftine, muncă mai bine plătită... Europa nu a decăzut atunci, ci dimpotrivă. Deşi teoriile conspiraţioniste paranoide spun că elitele vor să depopuleze planeta, adevărul e că tocmai suprapopularea avantajează elitele, punând presiune pe săraci.
Nu credeţi că scăderea (lentă, nu bruscă) a populaţiei poate fi un lucru bun, chiar dacă pune presiune pe serviciile sociale şi pe nivelul de trai al vârstnicilor ? Mai ales pe un continent cam aglomerat, cum e Europa.
Vasile Ghetau
Paralele cu istoria demografica a Europei din secolele trecute au o valoare foarte limitata. Declinul demografic al populatiei europene, care se intrevede din aproape toate prognozele existente, nu provine din cresterea mortalitatii, ci din reculul masiv al natalitatii si mentinerea acesteia la valori scazute, mult sub nivelul de inlocuire a generatiilor. Numai o redresare masiva a natalitatii (de fapt, a fertilitatii - numarul de copii la o femeie) ar putea evita derapajul demografic al continentului nostru. Dupa unii specialisti insa, revenirea fertilitatii la nivelul de inlocuire a generatiilor - 2,1 copii la o femeie - nu mai poate fi atinsa. Sa nu uitam ca tarile europene dezvoltate au avut si mai au inca o demografie relativ sanatoasa si datorita imigratiei. Numai ca studii recente, foarte pertinente, arata limitele pe care le poate avea imigratia si pericolele pe care aceasta le implica pentru tarile europene, inclusiv din perspectia conservarii identitatii culturale nationale. Viitorul demografic al Europei este sumbru, oricum am privi lucrurile. Iar cauza majora este denatalitatea, o contributie majora la aceasta avind si stilul de viata al tinerilor.
O populatie care se afla in declin si intr-un proces de imbatrinire demografica masiva practic nu isi mai poate gasi resurse interne de redresare.
* * *
Tot interviul aici. Dupa ce il terminatzi, va rog eu lasatzi dracu' Internetul ala adictiv si ducetzi-va sa facetzi copii...
:(
joi, 21 ianuarie 2010
Viitorul suna sumbru
Scris de Turambar at 19:54
Etichete: Demografie, Responsabilitate sociala, Romania, Sociologie, Wisdom
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
7 comentarii:
„glasul celui care strigă în pustiu...” :)
n-or să se schimbe lucrurile prea curând.
(nu știam de interviu, foarte instructiv)
Iti... multumessssc.... pentru ca ma sprijini in demersul extinderii PNL. =)) Da, mai, faceti copii, ca ne trebe musai electorat frajed si nu merje pe fundal de natalitate scazuta, da?! Ia, la treaba! Sa v-ajut. (Duaaaaamne, cum a sunat asta... Pffff! =)) )
Sfarsitul "Doar programe foarte bine concepute, generoase si implementate cu responsabilitate, urmarite in timp ca eficienta, ar mai putea revigora valori culturale si de alta natura ale trecutului, favorabile familiei cu copii. " aduce intrebarea: Care programe ?
cu intrebarea:
Cine le implementeaza ?
cu ultima intrebare:
La noi ?
E scary. Scary rau. Si mi-e teama ca nu rezolvam asa, cu mobilizarea individuala. Nici cu speranta in programe pe termen lung implementate in Romania, nu s-a mai vazut asa ceva pe aici de la Traian incoace.
Mai curand ma gandesc sa nu imi bazez batranetile pe nici un fel de ajutor de la statul roman. Ba chiar ar fi de preferat sa ma prinda momentul intr-un loc mai putin plin de batrani infuriati ca si-au mancat tineretile degeaba si de tineri infuriati ca au o armata de mosi si babe de tinut in spate.
Dar care ar putea fi locul acela, ca ma uit pe harta si zau daca il intrezaresc? Australia? Dubai? Singapore?
@ Joness: SUA. China. Poate UK si Franta.
Poate daca am lasa femeile sa fie ceea ce au fost proiectate sa fie nu am mai avea problema asta. Oricum, de la pensie eu cred ca e cazul sa va luati gandul.
Multumesc ca mi-ai amintit de inca un scenraiu apocaliptic. La asta nu m-am mai gandit de ceva vreme.
Deci ce e mic negru si bate la usa? Viitorul!
Trimiteți un comentariu