Sergiule, bucura-te. S-a modificat schimbarea.
Dupa lupte seculare, care au durat secole, decenii, ba chiar si zile, timp in care au aparut si vreo alte doua sondaje, putem in cele din urma sa-l publicam. Tocmai am vorbit cu clientul, maine oricum apare in presa. De altfel, va ca a si inceput sa apara in alte parti, cum ar fi de-un par examplu la Sutu.
Atunci l-am intrebat pe client daca e OK sa apara si aici, daca tot s-au hotarat in cele din urma sa il faca public. Si el a zis ca e in regula. Si atunci gata. Precum stralucitorul Becali, am facut tzac pac compose edit html publish post si uite-l aici.
Asadar si prin urmare, la munte si la mare, in orice imprejurare, pe ploaie si pe soare, sondajul spre lecturare, mirare, turbare, tocare si publicare.
Doamnelor si domnilor, without further ado: ta daaaaam.
Restul, inclusiv scumpele precizari metodologice de care sunt sigur ca Ovidiu va intreba si va fi nemultumit ca nu cuprinde si pe-aia cu selectie aleatorie simpla :), aici, sa se bucure si ochii vostri la un pdf cap coada.
marți, 13 octombrie 2009
Cel mai recent sondaj CCSB
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
58 comentarii:
Interesant, dar raman totusi la parearea ca Crin nu are mai mult de 13-14%, iar cele 3-4 puncte s-ar redistribui la primii doi candidati.
Raspunsul final il vom afla pe 22 noiembrie...
Tu le stii mai bine, Sergiule, ca un om mare. Noi, cu probabilitatile, coane Fanica, si cu raul si cu ramul.
Ramane cum am stabilit: 22 noiembrie. Cade intr-o duminica, daca nu ma'nshel...
:wink:
1. PDF-ul e de la sondajul vechi, din iulie.
2. Ipoteza mea este ca formularea "X, din partea Y" influenteaza alegerea; in particular, ma gandesc ca Oprescu se alege cu 1-2% din cauza ca este introdus drept independent.
3. Legat de (2), care este de fapt formularea de pe buletinele de vot? Doar "Nume", sau "Nume+partid"?
4. Pagina 12-13: ati vota un protestant/evreu/etc.? Sunt curios cum ar fi raspunsurile la "catolic". Idei?
Multumesc
e o diferenta cam mare, intre 31% al vostru si 37% al CSOP, pt Basescu :)
a, am citit din urma, intre timp.
in fine, lucrurile se misca repede, ce-i drept :)
dar de ce nu schimbati ordinea pe grila. in ordine alfabetina, nu matematic, ca iese scara magarului:P
Turambare stii ca nu ma pricep, lumineaza-ma cu aia 3% la ungur si e ok Saru' mana :)
@ Davidv:
1. PDF-ul este asta proaspat, din 10-11 oct. Vezi ca tu, in loc sa apesi pe botonu "Apasati aici pentru a porni downloadul", apesi mai jos, la fisiere asemanatoare, si dai in ala vechi, din iulie, facut pt Meir
2 - 3. Formularea "X, din partea Y", replica formularea de pe buletinul de vot. Asa va scrie si acolo, in cabina de vot, iar lumea va vota in consecinta.
4. "Evreu / Neoprotestant". Pe noi de fapt ne interesa sa vedem in ce masura romanii ar fi de acord sa voteze un evreu, dar nu puteam sa punem intrebarea asa, goala, hodoronc-tronc. Si atunci am mai pus si alte categorii etnice sau religioase. Dar nu puteam sa le punem pe toate (catolic, musulman, slovac), din considerente de marime a chestionarului
@ Omen: Time will tell.
@ Catalin: din considerente de usurinta de citire. Toata lumea se infige cu interesul in valorile mari, ale castigatorilor. Pe ei asta ii intereseaza: cine castiga si care e ierarhia. Si atunci facem graficele in consecinta. Daca l-am fi facut alfabetic, iese tot o varza de pieptene vizual greu de citit.
@ Traian: De ce 3%? Pentru ca in general ungurii se incalzesc mai greu. Si in alte sondaje cu ceva timp inainte de vot procentele lor sunt ceva sub ce obtine. In plus, motivatia etnica de vot este mai slaba de data asta: nu mai e miza intrarii in parlament care sa genereze disciplina lor remarcabila de vot. Pana acum o saptamana, Kelemen obtinea 1%. Se pare ca incet incet urca, dar estimez ca nu va obtine toate voturile maghiarilor care vor veni la vot. E putin probabil ca la urne sa obtina 6-7%, cum eram noi obisnuiti de la unguri pana acum. O parte din unguri voteaza politic / util (cu candidatii care ei cred ca au sanse sa castige)
Bună dimineaţa, m-ai strigat? :)
Mulţumim pentru grafice, sunt instructive.
Selecţia aleatorie simplă pot să o intuiesc. Mi-ar fi plăcut să scrie care e cadrul de eşantionare, da' pot să supravieţuiesc şi fără :D
Văd că aţi revenit de la varianta duală la CATI simplu. Bănuiesc că nici clientul n-a avut prea mulţi bani.
Daca e CATI, inseamna ca nu i-ati prins si pe tarani, ca ei sunt la cules la camp in perioada asta.
Cadrul de esantionare? Ha. Asta imi aduce aminte de bunul meu prieten si sfatuitor intr-ale metodologiei Ostap Bender: Dar cheia de la seif nu o vrei?
Ha. Auzi tu, cadru de esantionare.
:) Joke aside: 7 regiuni x 6 marimi de localitate. Deci stratificat neclusterizat.
Ha. Ostap, auzi tu ce vor romanii astia de la tine, bre...
:)
Cand le facem repede repede repede, ca trebuie repede repede repede si pe urma se mocaie clientul inca trei zile dupa ce ne grabeste atomic la secunda, atunci nu mai avem timp sa facem varianta duala, si cu F2F.
Nu, nu a fost vorba de bani in acest caz. Cum spunea distinsul nostru fost sef Adrian Sarbu, binecuvantata fie-i priceperea furioasa de aruncat cu scrumiera dupa subalterni: Banii nu sunt o problema.
:rofl:
@ B Scharke P: Taranii sunt in general greu de prins, pentru ca fug repede, avand achizitionata o asemenea experienta comportamentala inca de pe vremea lui Stefan cel Mare, Sfant si Luptator cu turcii, cat si a rascoalei de la 1907. Se numeste selectie naturala.
Problema cu adevarat este atunci cand taranii se opresc din fugit, isi amintesc ca au coasa sau furca sau grebla in mana si se intorc la 180 de grade si incep sa se apropie cu repeziciune de operatorii de interviu. In acest caz, selectia naturala functioneaza in sens invers: scapa doar operatorii care fug repede. Dar repede, nu gluma. In acest fel, in cursul ultimilor ani am reusit sa obtinem unii dintre cei mai buni operatori in viata din Romania. Chiar ne gandim cu unul de-al nostru din Ialomita sa-l inscriem la Olimpiada.
:rofl:
Joke aside: sa stii ca taranii ii gasesti acasa greu si la telefon, si daca te duci sa-i bati in poarta, face to face. Tot aia e. Sunt aceleasi dificultati de ajungere la subiect.
Sondajele e grele, dar ne invatza sa supravietzuim cu fuga. Run, polster, run!
:rofl: again
35-28-20-6-5 WOW ... se intampla lucruri importante
Mda. Stai sa vedem, sa se confirme. Sa nu sarim cu concluzia prematura.
:blink:
Chiar si la nivel de incertitudine ... o ipoteza de genul trendurilor astea complica mult posibilul actional :)
10-11 e dupa 8-9 cand partidul lansa un candidat in lipsa. O incertidune de genul asta se poate implanta adanc in mentalul "traseistilor"
Mă scuzi că insist, da' m-ai provocat :D
În straturile alea, când faci în sfârşit selecţia simplă probabilistă cu care te lăudai, ce listă foloseşti? Abonaţii Romtelecom? Sau şi alţii?
Abonatii Romtelecom si RDS / RCS
Eu nu inteleg un lucru: cum de doar 60% din votantii PDL voteaza cu Basescu?
Pare neverosimil...
ma lasa nervii cu sondajele astea:P
Turambar,
Cu toata consideratia dar 35 ptr psd si 28 pdl e prea de tot....si 20 pnl...
Vreau sa spun ca nici un alt institut nu are astfel de cifre la partide....
Dupa cum spuneam, Sergiule: tu le stii mult mai bine, ca un om mare.
:/
Păi vezi? Dacă-i luai şi pe-ăia de la Vodafone sigur ieşea Geoană mai bine, că a dat Vnghelie telefoane mobile anul trecut în campanie :P
cum e daca apare sfantu proverbial care salveaza omenirea? Johanis -ca premier si candidat la presedentie ? va avea expunere imensa si sustinere din partea PNL care nu are sanse, din partea UDMR, si din partea PSD daca intra in turul 2. Eu o vad ca singura varianta in care Basescu are sanse reale de a pierde, si in care e probabil sa piarda si PDL urmatoarele alegeri.
Am destule rude la tara dar te rog sa ma crezi pe cuvant de onoare ca nici una are telefon fix.
maria@ problema e daca rudele tale difera de vecinii cu telefon fix :)
Turambar@ Dupa discursul de asta seara in care presedintele a aruncat responsabilitatea iesirii din clenci in carca partidului care-l sustine.... am senzatia ca daca faci un post cu slideul voturilor pe partide (10-11 oct stiu).... poti schimba soarta politica a romaniei :))
7 regiuni x 6 marimi de localitate. Deci stratificat neclusterizat.
cum adică neclusterizat? stratificat pă mărime să înţeleg, da' şapte regiuni înseamnă toate regiunile din ţară?
dacă-i şapte regiuni, e clusterizat. pă regiuni. că dacă cele şapte regiuni reprezintă toată ţara(şi nu un eşantion random de regiuni dintre mai multe), atunci nu are sens să le pomeneşti.
Nu, tapirule, alea sunt straturile. Deci stratificat. Deci de fapt multistratificat, ca sunt mai multe. Clusterizat (adica ciorchinizat) ar fi fost daca, in loc sa ma duc sa fac selectia aleatorie direct la unitatea ultima, la individ, as mai fi facut niste selectii intermediare la nivel de agregari spontane. Adica daca din tot ciorchinele as fi ales mai intai niste boabe la intamplare (localitatile, strazile, gospodariile) si de-abia pe urma m-as fi apucat sa gust din ele.
Asta e clusterizarea: cand mai faci niste selectii aleatorii intermediare, la nivel de supra-unitate de esantionare. In acest caz, unitatea de esantionare e persoana, iar nivelul suprapersonal unde aleg intermediar sunt localitatile (nu pot sa iau din toate, atunci ma hotarasc doar la cateva, la intamplare), strazile, gospodariile.
Asta este tehnica la esantioanele F2F (face to face, in teren, la domiciliul intervievatilor), cum ar fi de-un par examplu la sondajul pe care acum il avem in teren. La telefon, unde pot face o selectie aleatorie simpla o data ce definesc straturile si intersectia lor, nu mai e nevoie.
Daca dai o cafea, iti tin si-un curs... :)
@ Ovidiu: lasa-ma cu telefoanele mobile in esantioane, ca iti babardeste iremediabil esantionul.
@ Maria: asculta-l pe Cristi, ca stie ce spune. Daca dai o cafea, iti tinem un curs de esantionare. Si tie, si lu' Tapiru.
@ Cristi: pregateste-te, ca avem de treaba. Trebuie sa tinem un curs de esantionare la entuziastii forumisti. O sa primim cafea sa ne punem si-n cap.
:)
N-ai tu idee cata cafea si tutun am consumat incercand spre exemplu sa explic ponderarea RIM. Problema e ca cei care "dau cafea" rareori chiar sunt interesati de esantionare, de multe ori .. "vor alte cifre" iar pentru asta cafeaua e inutila.
In toamna lu' 2008, cand ati cam luat'o'n freza, CCSB a facut exit-poll la sectia unde votez. Pe acest blog Lazaroiu ti-a spus ca ati gresit esantionarea. In vara lui 2009 ,cand a fost OK, CCSB n-a mai inclus sectia respectiva in esantion. Sa inteleg ca Lazaroiu a avut dreptate?
O sa foloseasca CCSB aceeasi esantionare din vara 2009 si pentru prezidentiale?
P.S. Folosirea pluralului se refera si la voi si la INSOMAR.
N-as fi Radu daca n-as fi putin critic: referendumul propus de Presedinte vizeaza 2 aspecte:
- modificarea structurii parlamentului (din bicameral in unicameral)
- reducerea numarului de parlamentari la circa/maxim 300.
Asa a si enuntat cererea Presedintele in scrisoarea catre Parlament.
Tu in sondaj ai combinat cele doua aspecte intr-unul singur, ceea ce metodologic nu e chiar kosher. S-ar putea ca pe buletinul de referendum sa existe 2 intrebari, una privind structura Parlamentului si alta privind numarul maxim de parlamentari...
P.S.@Cristophe, o sectie de vot nu iti compromite semnificativ un esantion de marimea celui de la exit-poll. Poate ca vreo 10-15 sectii nefericit alese pot induce distorsiuni. Lazaroiu s-a dar putin in spectacol pe aici in toamna lui 2008. Dar asta nu inseamna ca Turambar nu a tras invataminte din acel moment. Rezultatele s-au vazut la urmatorul exit-poll. Si sunt convins ca Lazaroiu nu are vreun merit in privinta asta...
Scopul meu e doar să te fac să publici detaliile privind eşantionarea, ca să citesc graficele respective informat şi să gândesc mai departe cu capul meu. În rest doar chibiţez :D
Cred că e corect să faci ipoteza că populaţia posesoare de telefon fix (sau în cazul tău Romtelecom+RDS) este la fel cu populaţia studiată, rezultatele sunt acceptabile pentru a descrie starea de fapt.
Nu aş încerca însă să fac predicţie având în spate tipul ăste de ipoteze pe care nu le pot proba în practică. N-am de unde să ştiu dacă nu cumva există un factor ce îmi schimbă semnificativ populaţia de telefonişti ficşi.
Dar până la urmă, nici populaţia ţintă nu e clar care e, că statul român are mai multe metode de a-şi număra cetăţenii, fiecare cu rezultatele ei :D
Si ca sa fiu critic pana la capat:
Universul cercetarii cred ca e format din ”indivizi adulti, neinstitutionalizati, din Romania care locuiesc in gospodarii dotate cu posturi de telefonie fixa din retelele Romtelecom, RDS/RCS, UPC si altele”. Circa 3 milioane gospodarii, parca...
N-asa? :)
Şi stai că tocmai am descoperit cum ai viciat alegerile!
Pe graficul tău, Nati are cel mai mic zero dintre cei cu zero, aşa de mic că nici cifră nu i-ai dat. În consecinţă, Nati s-a scârbit şi s-a retras. Vezi cum laşi ţara fără preşedinte, sondorule manipulator?!
:))
Stai putin, Ovidiu. Conform logicii lui Becali, si Nati poate aspira la ...marja de eroare!!!
Ce, l-am omorat pe Nati?
Nuuu! Sunt un nazist, un nemernic, un sociolog... Woe to me. Voi fi alergat de Mossad pana la sfarsitul vietii mele de gaucho argentinian.
:blink:
@ Christophe: Sa stii ca exact din cauza absentei de prezenta a sectiei tale de votare a fost Exit Poll-ul de la europarlamentare mai exact decat cel de la parlamentare. Cum ziceai ca-i zice la sectia aia a ta de votare, sa ma feresc de ea, ca ne poarta ghinion?
:rofl: :/ Joke aside: Ti-a explicat Radu cel putin la fel de bine ca mine cum sta situatiunea. Iar Sebastian sa stii ca nu are dreptate. Rezultatele Exit Poll-ului de la parlamentarele din nov 2008 au fost diferite de cele oficiale nu din cauza nepriceperii noastre, ci din cauza priceperii altora. Priceperii altora de a muta voturi dintr-o parte in alta.
@ Radu & Ovidiu: Dar voi chiar credeti ca eu nu lucru acolo la baza aia de date sa o aduc la structura care este? Ati auzit de priceperea cea stralucitoare in materie de ponderare, exersata pe zeci si sute de baze de date si de sondaje? Pai atunci care mai este rostul meu in viata?
Tz tz tz. Ce oameni. Cata carcoteala.
:p
@Turmabar,
O intrebare: folosesti vreun soft atunci cand ponderezi baza de date?
Vai de mine, nici gând să neg priceperea ta în arta ascunsă a sociologului, ponderarea. Doar că mi s-a întâmplat să văd şi ponderări care fac mai mult rău decât bine. Nu de-ale tale, desigur, nu de alta, dar tu n-ai publicat niciodate bazele de date :P
@ Radu: Tu ce crezi, asha, la o prima strigare a mintzii?
Tz tz tz. Ma dezamagesti, Radule. Evident, Mr Watson.
@ Ovidiu: cum sa nu. Noi astia de la CCSB, niste nemernici, spre deosebire de fix toti ceilalti buni samariteni care publica toate, dar absolut toate bazele de date.
Hai, mai Ovidiule... Unde ai vazut tu baza de date de la ceilalti publicata vreodata? Ca o dai la client, asta e altceva. Dar publicata asa la liber, nu prea.
Stiu, o sa-mi spui Barometrele de Opinie Publica. Dar acelea au fost publicate de client, nu de institut. In rest, show me please, ca sunt tare curios.
Despre ponderare: da, ai dreptate. Da, stiu despre ce vorbesti. Dar ai incredere in stralucitorul de Turambar: stiu unde sunt hibele si chichitele. Stiu care sunt limitarile. Stiu care sunt the loopholes. Stiu sa le aduc pe calea cea buna :)
Pai daca folosesti un soft de ponderare ce e asa de greu sa o aduci la structura dorita? Chestie de o jumatate de ora... :)
Radule, n-ai inteles nimic. Softul care pondereaza (adica SPSS-ul, bre, ca sa nu creem confuzii) doar pune greutatile de ponderi de weight pe care i le dai tu. Dar calcularea se face ad creierum und at complicatum, ca de fiecare data e usor diferit ca si provocare intelectuala.
Deci daca intrebarea ta a fost: "folosesti cumva un soft special, doar pentru ponderare, in care pur si simplu sa bagi niste cifre si sa scoti cuminte, repede si mecanic alte cifre, intr-o jumatate de ora, cat iti ia sa fumezi o tigara de-aia lunga de-a ta", raspunsul atunci este NU.
Deci, in concluzie, ashadar si prin urmare: folosesc un soft, SPSS-ul pentru a aplica rezultatele ponderarii calculate de mine. Folosesc alt soft, foarte special, numit Excel, pentru a juca sah cu cifrele :)
:) Ei, am inteles ceea ce spui tu. Asa faceam si eu pana cand mi-am dat seama ca ponderearea inseamna o matematica ceva mai complexa, care poate fi mai usor facuta cu un soft. Si cand am comparat rezultatele a fost extrem de usor sa ma decid.
Ce am pierdut: acea provocare intelectuala.
Ce am castigat: precizie. Si timp pentru alte provocari intelectuale...
:)
Softul de ponderare de care vorbeam eu nu e SPSS. SPSS face exact ce ai spus tu, pune ponderile. Daca imi permiti o sugestie: cand ai timp arunca o privire peste WesVar.
OK. Inseamna ca am intzeles amandoi acelasi lucru diferit :)
Chestia asta cu "cel mai recent sondaj CCSB" mi se pare depăşită. Pe net circulă deja yet another CCSB survey.
Măi, da' voi nu vă mai odihniţi? :D
nu dau cafeaua, ca ma pricep si io la d'astea
d'aia intrebam, credeam ca ai ales 7 regiuni, aleator, din 29.
stratificare pe regiuni si pe marimea orasului. pe ce regiuni, si de ce pe regiuni? cu oversampling and weightning?
....ah, se discuta deja, se cheama "ponderare"...
a, si care a fost rata de refuz? (sau, ma rog, de participare)
a, doi: de ce nu folositi STATA? SPSS, bleah...
tapirul. dau eu cafea dar explicam care-s alea 29 de regiuni la care te-ai gandit. ca vreau sa zic si eu ca pricep :D
mireille, coment-urile voastre m-au lasat siderat precum ox-ul la gate-ul nou. Pai mua credeam ca-mi spui cene castiga, sa nu mai mergem la vot (frig). Cand colo' tate coment-urile sint legate de mirifica tehnica aplicata in asudatul sondaj. Adeca, si tu mireille ma intelegi, e ca si cum ai ajunge cu doamna Pamela Anderson in pat (alta nu-mi veni) si tu analizezi cit de calitativa e cusatura de la bikini-ul distinsei.
@ Tapiru: Tapirule, mi-a luat-o Cristi inainte. Itz explica el cum e cu regiunile, marimea localitatii, oversampling (nu, in general nu e nevoie sa facem; uneori pe Dobrogea ar trebui, dar doar la volume mai mici de esantion) si weighting.
@ Sese: Da bine, bre. Cu Pamela sa te bagi tu in pat, ca e baba batrana cu braul de lana.
Lasa, ca te spun eu la nevasta-ta, ce faci tu la pescuit... :) :p
păi aş fi curios.
dooşnoo de regiuni, am zis şi io aşa. în america au clusterizat pe county-uri de exemplu (un studiu mare), din 1400 au selectat 100, în astea 100 au selectat şcoli, şi în şcoli copii (clusterizare dublă carevasăzică). plus că au oversample pentru nu'ş ce minoritate. şi au făcut tot CATI, nu face to face (ce-i drept, eşantion ceva mai mare, de vro dooşunu de mii)
pă regiuni în românia, eram şi io curios. poate când oi avea un grant să fac un studiu în românia, folosesc informaţia de acum (că atunci o să îmi ceri mai mult de o cafea :-) ).adicătelea, tehnica în sine, nu teoria, că pe aia o mai ştiu.
a, dacă tot vreţi să daţi un curs, mai tare m-aş bucura de terminologie, că io am învăţat-o direct în engleză. cum zici, varianţă? modelare structurală a ecuaţiilor? analiză factorială? tragere de şireturi??? analiza potecilor?
uite m-am lămurit cu eşantion şi ponderare. da' cum zici, greutate de eşantionizare? :-P
Neah. Dificultate de esantionizarizarizare. Sa vorbim corect, te rog...
:)
nu bre. greutate, ca la Nicu Vlad.
...sau poate e, elegant, factor de ponderare. sau coeficient.
anyway, musai sa faceti sondajul din doo in doo saptamani. Gallup a luat tzeapa mare in '48 ca s-a oprit prea repede. adica, clientu' sa plateasca sondaj din doua in doua saptamani, normal.
Stai bre turambarre, ca io vaz ceva nou aici.
Sa inteleg corect: matale sustii ca oricine intra in T2 (si dupa aparente, Geoana intra in T2), il va invinge pe Basescu?
(sa, stiu , +-3%, probabilitate 95%.... still - am interpretat eu corect, tu sustii ca Base va pierde alegerile? Daca nu se schimba nimic, evident.)
+-3%, probabilitate 95%
adica, in termeni stiintifici, se joaca pana in ultimul minut, pana la ultima sectie de votare, pana la ultimul vot, pana la ultimul proces verbal
Am zis ca inteleg deja chestia cu probabilitatea (am scris "sa" in loc de "da", poate nu s-a inteles ce am vrut sa zic).
Sa reformulez, ca sa reducem variabilele : inteleg ca, dupa opinia ta (in urma studiului facut), daca la data X (11 oct. daca am retinut corect) ar fi fost turul 2 Basescu vs. Geoana, tu ai fi dat o probabilitate mai mare de 50% sa castige Geoana, si mai mica de 50% sa castige Basexu.
Corect?
(si identic pt. practic orice contracandidat, Basescu ar fi avut sanse mai mici de 50% de castig, dupa parerea ta)
Trimiteți un comentariu