Hai, scurt, pe fuga. Alte suparari.
In primul si in primul rand, intrebarea din titlu: Credeti in Justitie? Stiu, in aia din Romanica nu prea credetzi, si e posibil sa aveti motive sa nu o faceti. Dar in aia din Irlanda, ce ziceti? Sunt irlandezii mai mobilati la capul etic si moral?
Buuun. Vad ca lumea in sala da din cap, aproba pozitiv, ca sa ne ecsprimam asha. Nu suntem in Bulgaria, deci scuturatul viguros din cap de sus in jos inseamna "da". Deci credetz in justitia din Irlanda, acest mandru tigru celtic care a castigat pentru prima data in ultimii saizeci de ani marele slem la Turneul celor 6 Natiuni (bravo, O'Driscoll! Bravo! Attaboy...).
Pai atunci ia uite ce zice aceasta judecatoreasa din tara cea verde, din Insula de Smarald: tiganii isi cresc copiii ca sa fure.
Tiganii isi cresc copiii cu gandul de a-i invata sa fure, se pare ca aceasta este cultura lor, acesta este modul in care, din pacate, functioneaza aceste familii. Este o cultura diferita, nu are nimic in comun cu a noastra, iar magazinele noastre sint jefuite pe banda rulanta.
(repet: o sa le spun rromi aici atunci cand o sa le spunem in limba romaneasca nemtilor Deutch sau galezilor Cymru; pana una alta, depreciativ sau nu, tzigani raman, ca asha am invatzat eu limba asta).
Deci o alta scara a valorilor. Deci ochiul de antropolog spune asha: identificam o cultura (in sens antropologic folosit cuvantul) cu alte valori dominante. Asa cum sunt culturi cu propensiune pentru munca, somn, razboi, adunat scoici sau pentru cantat sau pentru catarat pe munti sau pentru plantat praz cu perseverentza, sunt unele cu propensiune pentru furat. Printre care si tiganii. Aha. Ce facem, oameni buni? Suntem politically correct sau ii spunem harletzului harletz? Le suflam in fund, ii sprijinim sa creasca emotional si moral, sau ii rugam sa se poarte la fel cum se poarta si restul lumii in tara asta si in Irlanda si in Spania si in Ital... Ba nu. In Italia nu. In Italia e prea cald si bine sa mai si munceshti, nu, sicilienilor?
Astept comentariile indignate ale politicilor corecti.
Alta suparare: monopolul notarilor. Aici colegul meu de studii Ion Ghise are o teza de doctorat interesanta, despre legiferarile meseriilor reglementate (profesiile liberale) si despre serparia de interese de pastrare a monopolului care se ascunde in spatele acestora.
Alta suparare: scoatem mai multi popi decat doctori. Problema nu ar fi ca ii scoatem, ca pot sa fie cati vrea lumea, dar nashpa shi nasol este ca ii platim din buzunarul bugetului. Milioane si milioane de euro pentru biserici, lumanarese si alte indoctrinari agresive, in loc sa facem strazi, spitale si scoli. Cititi comentariile pentru un exemplu de dezbatere viguroasa. Nu, pe bune. No joke. Sunt acolo argumente pro si contra bine sustinute. Mai scapa si injuraturi, dar per ansamblu majoritatea sunt intr-un registru lingvistic articulat.
Alta suparare: Daniel Funeriu a primit aviz negativ. De ceilalti ma doare la basca, stiu ca e joc politic. De omul asta insa nu.
Dupa cum va spuneam: pe fuga. Pe fuga, mama ei de viatza. Sa fugim, pana nu ne napadesc popii si lumanaresele prin pliurile creeerelor noastre ocupate si inutile. Sa fugim suparatzi, si sa nu ne mai oprim decat in Irlanda. La protestantzii aia catolici si perseverentzi si rai care stiu sa joace rugby si care dezvolta o propensiune valorico-culturala pentru baut whiskey, ceva de speriat.
:(
vineri, 30 octombrie 2009
Credeti in Justitie?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
5 comentarii:
Credintele astea o sa ne macine pana o sa devenim cu totii mormane de nisp cu forme aleatoare.
- dap poti sa crezi sau nu in justitie dar cat timp faci asta pe baza salariului, inaltimii, portului si graiului ... de fapt nu crezi in "justitie" ci in imagine despre ea. Cati oameni ai vazut interesati sa urmareasca spete si proceduri ... ma tem ca aia e justitie si ma tem ca nu prea ne intereseaza ca zicem ca nu ne priveste
- dap poti sa teoretizezi mult si bine pe tema tigani vs rromi ... dar cat timp nu vorbesti necontextualizat despre educatie, despre norme, depre valori, despre integrare despre infractionalitate. Da... esti politically incorect ca nu apreciezii banii cheltuiti pentru ale spune tiganilor rromi. Politically corect ai fi fost daca ai cerut ca banii aia sa fie folositi pentru combaterea abandonului scolar ... sau macar a stergatorilor de parbrize.
- dap poti sa vorbesti de monopolul notarilor sau altor bresle ... dar la fel de bine ai putea vorbi despre conservarea breslei prin lege aplicabila celorlalti si nu prin norme profesionale interne.
- dap poti vorbi de finantarea popimii ... dar poti la fel de bine vorbi de ierarhia prioritatilor de finantare din bani publici. S-o sa constati ca ierarhia nu-i data de vreo viziune sau de nevoi ale "publicului" ci doar de nevoile celui care imparte.
- dap poti sa crezi ca Funeriu era solutia miraculoasa in educatie ... dar in acelasi timp te poti uita la un sistem de invatamant care implementeaza minciuna, furtul si-n care copiatul e materia principala si-n care elevul e dusman iar profesorul intangibil. Daniel poate schimba lucruri din orice pozitie nu-i musai sa fie ministru acum.
Deci draga turambare ... nu cred in nimic ... de dragul tau. Incerc sa cercetez inainte de a crede. :P
Credinta ca poti cerceta inainte de a crede e o credinta mai putin periculoasa :P
:)
Inspirat de treaba asta cu cercetarea si credinta... am scris un post despre o cercetare retorica... si am credinta (trista) ca cercetarea mea e mai limpede decat toate cercetarile tale riguros metodologice :)
Daca nu ar fi existat whiskey, irlandezii conduceau de mult lumea :)
o s-o fac eu pe "politicul corect" si-am sa-ti raspund. mai pe larg.
cred ca te-am mai amenintat o data, dar nu mai tin minte dac-am facut-o. si de data asta dac-o fac, o voi face pe larg. S.P.E.R.
:)
Trimiteți un comentariu