Cam asa spune lumea ca va participa la vot. Nu spun ca va fi 48%. Fereasca Dumnezeu! Asta doar nenorocitii de sociologi care nu nimeresc datele o pot spune. Eu ma limitez a spune ca 48% din stimatii conlocuitori din Bucuresti cu drept de vot declara, sus si tare, cu mana pe inima cea sincera, ca vor veni la vot.
Oare asa sa fie? Nu stiu. Intrebati sociologii. Mama lor... :(
Badea, ai legatura!
:)
joi, 12 iunie 2008
Prezenta la vot
Scris de Turambar at 11:57
Etichete: Alegeri, Bucuresti, Exit Poll, Politics, Sociologie, Statistica
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
36 comentarii:
Total falsa estimarea...stim cu totii ca cei cu studii superioare vor fi cei mai activi, urmati de cei cu studii medii...si apoi de cei cu studii primare...ca la turul I...de curiozitate, ati incercat sa faceti o simulare a rezultatului turului 2, pe structura socio-demografica a celor care au participat la turul I (respectand, deci, ponderea de la turul I) ?...ar fi interesat...
Turambar, de ce fugi de intrebari, chiar si atunci cand intrebarile pe care ti le punem nu se regasesc in chestionare ?
Eu as fi multumit daca mi-ai spune - in opinia ta - care dintre candidati va fi votat mai mult dimineata si care mai spre seara...cum nu aveti o astfel de intrebare in esantioane...ne poti spune parerea ta...iar fiecare intelege dupa cum poate raspunsul tau...
Spun. Nu cred. Cercetez!
Nu fac mai nimic de 10 zile, in afara de sedinte de educatie civica pentru prieteni si colegi. Azi i-am spus directoarei executive sa anunte stafful ca sintem o organizatie de drepturile omului si ca atitudinea noastra civica trebuie sa acopere diverse alte domenii, cum ar fi votul de duminica si chestii ecologice. Si sa ii previna ca o sa le controlez cartile de identitate, sa vaz daca s-au dus sa votez. Cu Blaga, bineinteles, ca doar n-o sa dam orasul pe mina PSDului. Desi nu inteleg de ce au jucat atit de prost cartea cu Oprescu si au devoalat intentia cotrocenista INAINTE ca omul sa beneficieze duminica pe 15 de aura de indpendent pe care s-au chinuit sa ne-o bage pe git.
Nu fug de intrebari. Doar nu raspund la ele.
Si No Comment e o optiune, nu? NeSe / NeRe, cum spunem noi... :)
He. He he.
Joke aside: nu sunt diferente marcante intre valul I al Tracking Poll-ului si valul II.
In privinta votului de dimineata: si Oprescu, si Blaga au batraneii lor. Therefore, greu de spus.
In privinta studiilor: poate ca cei cu studii superioare vor fi cei mai activi (desi ma indoiesc), insa ei, totusi, reprezinta doar aprox. o treime din Bucuresti. Ponderea cea mai mare o reprezinta cei cu studiile medii (aprox. jumatate). Therefore, partea lor de vot va fi cea mai importanta, nu? :)
Vezi sa nu incurci afinitatea / intensitatea de consum cu structura consumului (de ex: poti sa ai o categorie socio-demo cu o afinitate ridicata de consum, insa ea sa aiba o pondere mai redusa in populatie; atunci, per ansamblu, ca si cota de piata tot o pondere redusa o va avea, no matter how strong they consume things. or parties. or polls :) )
Turambar,
Daca la turul I au fost peste 40 % din votanti cu studii superioare (Insomar spune ca 42%), inseamna ca exista un comportament similar si in turul II...la toate alegerile, persoanele cu studii superioare sunt mai active...in acest context, un scor clar in favoarea unui candidat, in cadrul acestei categorii, ar putea inclina mult balanta...
In legatura cu diferenta marcanta care nu ar exista intre cele doua valuri, in conditiile in care diferenta dintre candidati este destul de mica (2% - la Insomar), intelegem ca s-ar mentine aceeasi ordine (fiecare stie propria ordine)...
insa ar fi interesant daca crezi ca tendinta este de apropiere intre candidati sau de departajare mai clara (chiar nemarcanta) ?...oricum, ne-ai ramas dator cu votul de seara, chiar daca stim ca atat Oprescu cat si Blaga au tinerii lor (pe baza intrebarilor din chestionar, cel putin teoretic, nu stii care se vor duce dimineata sau seara, dar...poti avea o parere)...
Oricum, multumim ca ne-ai mai spus cate ceva...dar, inca ne este foame...
Probabil nu vor veni in procentajul asta la vot. Exista un comportamnet specific vis-a-vis de raspunsul la aceasta intrebare (Veti participa la vot?) pe anumite categorii? Adica, mint (si se mint) toti la fel sau unii sunt mai dispusi decat altii sa minta (sa se minta)?
Ciudat procentajul la sectorul 3. In primul tur au avut cea mai scazuta participare la vot. Daca si la procentajul asta de participare in sectorul 3 (fief-ul lui Blaga) conduce Oprescu, atunci Blaga are sanse minime.
57% in S3? ... cum spuneam predictia lui CATI pe actiune e limitata :)
Eu cred ca nu trece de 30% decat daca declara INMH-ul cod portocaliu :)
Prezenta in sectorul 3 e intr-adevar exagerata (am inteles ca asa se intampla de obicei - nu toti cei care declara ca se duc la vot, chiar se duc) insa e importanta in relatie cu celalalte sectoare. Chiar daca prezenta reala va fi mai mica cu 20%, presupun ca va fi mai mica in aceeasi proportie in toate sectoarele.
Cristi,
Bleen24 are dreptate: nu conteaza atat de mult cifra (stim cu totzii ca nenorocitzii de sociologi ofera estimari prea mari de participare la vot), ci relatia sa cu cifrele din celelalte sectoare. Therefore, e posibil sa se intample un cod portocaliu in S3. Nu stiu insa daca va fi suficient, in conditziile in care avem alte coduri, de alta culoare, in alte sectoare (nu dau nume, doar cifre: 4 si 5 :) :p )
Codul portocaliu nu trebuie sa fie in s3 ci in regiune .. ca oamenii sa nu plece la gratare, tara, mare munte.
Cat despre distributie egala n-as fi sigur, prea a devenit S3 din al mai neinteresat in cel mai interesat. Sigur e o disonanta cognitiva la mijloc... care-i face sa se declare mai civici, si cred ca e legata tocmai de prezenta mica in turul I desi sectorul lor e cel mai ce dintre sectoare.
Ps: de fapt cred ca-s doua disonante care converg:
- unii se simt vinovati ca n-au votat lista lu' negoita
- altii ca n-au penalizat orasul mare si urat (permanent comparat cu frumosul lor S3)
Yup. S-ar putea sa ai dreptate. Disonanta cognitiva. Cel mai sector care - rushinica rushinica - nu a ieshit sa voteze.
La fel cum tiganii spun 76% ca merg la vot :)
la tigani e prea complicat ca de fapt ai p'aia care s-au declarat tigani la telefon ceea ce deja implica o atitudine civica :)
Dar in S1, S2 si S6 ce coduri avem ?
In S1 si S3 Blaga are mai multe voturi decat Oprescu (in S3 scorul e de 55 la 45). In S2, S4 si S6 Oprescu e in avantaj dar nu la diferente mari. Diferenta o da sectorul 5, unde scorul e de cca 60 la 40 ptr Oprescu. Batalia se va da intre S5 si S3. Desi primul e sectorul cu populatia cea mai scazuta, diferenta de aprox 20 de puncte intre Oprescu si Blaga nu e putin lucru. Raportul intre prezentele la vot in 5 si 3 va decide castigatorul (avand in vedere echilibrul in celelalte sectoare - nu stiu daca optiunea lui Ontanu catre Blaga va avea vreo influenta in sect 2 - eu cred ca nu).
La Insomar, pe sondajul efectuat la sfarsitul saptamanii trecute erau urmatoarele procente:
S1: VB 54; SO 46;
S2: VB 48; SO 52;
S3: VB 56; SO 44;
S4: VB 45; SO 55;
S5: VB 41; SO 59;
S6: VB 48; SO 52;
Media: VB 48,8; S.O. 51,2;
Oare n-au intervenit evolutii intre timp ? In S3, Negoita a inceput o campanie puternica de sustinere a lui Blaga, cu afisaj explicit si cred ca in ziua alegerilor s-ar putea ajunge in S3 la un 62-38, VB vs SO. Sustinatorii lui SO din S3 pot fi demobilizati de campania lui Negoita (omul cu 80 %).
Tineti cont si de faptul ca cei cu studii superioare vor reprezenta intre 40 si 43% din esantion (ca la turul I), ceea ce il avantajeaza, cel putin teoretic, pe Blaga. Sunt multe variabile care intra in joc...Si inca ceva...s-ar putea ca cei care il antipatizeaza pe Vanghelie sa fie mai mobilizati in S5, ceea ce indirect i-ar profita lui Blaga care ar mai castiga 2-3% (care s-ar putea insa compensa cu o prezenta mai scazuta in S3)...deci multe variabile cu final necunoscut...Ar fi interesant sa stim daca diferenta dintre candidati in tracking-poll - uri se micsoreaza sau se mareste...este si acesta un element important in analiza...
Relatia Negoita-PDL-Blaga la sectorul 3 e destul de complicata. Negoita a avut 91000 voturi, PDL-62000 si Blaga-46000 (jumatate cat Negoita).
Liberalii au fost disciplinati: Orban-12000, PNL-11000 (candidatul la sector a fost un candidat-formalitate - 4000 voturi). Diaconescu a avut 10000 voturi, PSD-21000, candidatul la sector - 11000. Oprescu a avut 32000 de voturi. Cu alte cuvinte: 10000 de la PSD, 15000 de la PDL, 7000 de la restul.
E adevarat...insa Negoita a avut, pentru turul 1, o campanie separata de Blaga in sector...nu apareau in aceleasi afise...acum e diferit...negoita (omul foarte credibil, cu 80%) apare singur in poze spunand "avem/am nevoie de blaga pentru continuarea proiectelor din sectorul 3". Acum, vazand acest mesaj, iti vine cam greu sa votezi cu oprescu...impotriva a ceea ce iti spune (cere) Negoita....omul in care ai mare incredere...ca reactie...cred ca multi simpatizanti ai lui Oprescu vor absenta de la vot in sectorul 3...repet, campania de acum din sectorul 3 este diferita de cea pentru turul 1, cand au fost doua campanii independente...la fel este si in 2, dar impactul nu va fi acelasi (in sectorul 2 va aparea o anumita confuzie intre votantii lui Oprescu si ai PSD, care desi va scadea procentele lui Oprescu, nu va afecta in mod substantial rezultatul pe sector)...ce zici, schimba datele problemei ?...
Turambar,
Ai disparut....?!
Turambare,
La voi in firma nu e nimeni politically correct ca sa le zica 'la tigani' ca 'e romi'?! Hai, cu un pic de ironie, rromi?
Nu, n-am disparut. Am fost ocupat. De-abia acum am intrat in casa. Jos, la cutia postala, un pliant cu Negoita si cu Blaga (locuiesc in Sectorul 3 - go figure: I'm a happy man). Intru in casa, trantesc geanta pe jos, dau drumul la televizor si nimeresc peste Blaga primind o tanara in audienta la Pro TV, care vroia sa se angajeze la Primarie. Intrebarea lui Blaga: "Dar de ce nu vrei altceva? La o firma privata, de exemplu?" Moment de exasperare in tribuna, printre sustinatorii sai. Ochi rostogoliti, priviri shucarite. E clar: eshti dobitoc, mon cher.
Lasa, ca nici Oprescu nu e cine stie ce. "Secanta Nord - Sud..."
Mama voastra....
@ bleen24: I love you, babe. Ca tine nici eu nu poci caci ca sa le spun. Bravas. Sa mai treci pe aici... :)
@ Cristi: Yup. There's plenty of difference there. Heterodefinire vs Homodefinire, si valorile total diferite asociate cu asta. Dar ata ete: asta spun oamenii, asta dau si eu mai departe.
@ Anonymous & Bleen24: Avetzi dreptate: bataia este intre Sectorul 3 si Sectorul 5 (cu o contributie secundara din partea Sectorului 4, mind you). Cand se termina meciul si cand termin si eu de mancat McHamburgerul asta care s-a racit deja, va dau scoruri pe sectoare, sa le comparam cu cele ale Insomarului.
Na, ca va dau si cifre. Mama voastra de profitori... :)
@ Mihai: La noi in firma nimeni nu este politically correct. We are a bunch a cut throats and beggars and thiefs.
Joke aside, la noi in firma si in rapoartele de cercetare or fi si oameni politically correct. Dar la mine pe blog, sa moara mama lu' Stefan cel Mare, nu e nimeni. Eu stiu sa le spun "tigani". M-am chinuit ceva timp, in a very politically correct manner, sa le spun "rromi". Dar sa moara mama lu' Stefan cel Mare daca imi iese. Nu sunt eu. Nu sunt spontan. Autentic. Cand englezii in vor denumi pe galezi "cymru", si nu "welsh", iar cand rushii le vor zice germanilor "Deutch", si nu "nemtzi", atunci o sa revin si eu la rromi si nu o sa ii mai denumesc tigani. Cum spuneam: heteroidentificare vs homoidentificare.
Gata! Incepe repriza a dooa. Am auzit ca Germania shi-a luat-o pe cocoasha de la Croatzia. Se intampla lucruri interesante. Si mie mi s-a racit hamburgerul.
Mama voastra cu blogul vostr... pardon: al meu. Cum imi mancatzi voi sufletul si timpul si nu ma lasatzi sa imi vad de hamburgarii mei cei sanatosi si plini de vitamine.
Huooo! La oaseee! La procente! La munca!
:)
Turambar,
S-a terminat meciul...suntem nerabdatori sa comparam cifre...in seara asta am vazut atacuri concertate impotriva lui Oprescu...pana si pe OTV (titlu "Nu vrem ca Bucurestiul sa devina rosu"). Electoratul de dreapta va fi foarte motivat (la PRO TV s-a scandat: "Iliescu nu uita, Bucurestiul nu-i al tau")...sunt curios care vor fi efectele electorale, daca vor fi...
Turambar,
Mai asteptam scorurile pe sectoare ?
Suntem nerabdatori sa analizam...
Stim ca esti obosit...dar mai sunt doar 3 zile...
apreciez lupta stransa pe Bucuresti... dar oricat as aprecia o lupta dreapta, tot cu dreapta tin... si sper sa nu oferiti tarii o premiera: capitala rosie. dar ceva date pe Iasi Turambare nu ai? pls...
Turambar ne-a sedus cu niste cifre pe sectoare care urmau sa vina... dar... ne-a abandonat...noi l-am asteptat....Pe Iasi nu are date, pentru ca nu au facut exit - poll nici pe 1 iunie.
Oricum, exista un sondaj insomar realizat la sfarsitul saptamanii trecute: G.N. - 52; D.O. - 48. Deci, meciul se joaca si depinde mult de mobilizare...
http://xkcd.com/435/
Tot ce am inteles eu din toata discutia este ca Negoita este noul star al politicii dambovitene :)
Scuze, am fost ocupat.
S1 SO 50 VB 50
S2 SO 46 VB 54
S3 SO 48 VB 52
S4 SO 58 VB 42
S5 SO 65 VB 35
S6 SO 48 VB 52
Nu, pe Iasi nu avem date. Dar nu pentru ca nu am facut in turul I. Era o posibilitate sa facem doar pe turul II.
In functie de scorurile de la locale, de relatia intre votul ptr consilii judeten/locale si votul ptr primari, se pot stabili, cu o relativa acuratete, nucleele dure ale partidelor, numarul de simpatizanti soft si votanti de circumstanta, si comportamentele acestora.
Rezultatele de la sectorul 3 sunt foarte, foarte educative, din punctul asta de vedere.
Bre, nea Turambare, cat mai e mercurialu' de vot la tura asta?
Turul 2 la primarii de sectoare il avantajeaza pe Oprescu (mai putin sect 6) in conditiile in care candidatul din pole-position e pro-Oprescu (Chiliman, Piedone, Vanghelie) si isi mobilizeaza oamenii la vot.
@ Victor: nu shtiu, bre. Eu sondez, nu mituiez.
@ Bleen24: Da. You're right. Asta este si unul din motivele pentru care cred ca duminica Oprescu va castiga. la mustata, insa va castiga.
But I might be wrong. Nobody's perfect..
Coreland scorurile comunicate de Turambar cu cotele de participare din primul tur pe sectoare, am obtinut o medie de 51,8 ptr. SO. si 48,2 ptr. VB. In raport de participarea la vot pe sectoare, prezentata in articol, probabil ca CCSB a obtinut 51,3-51,4 ptr. S.O. si 48,6 - 48,7 ptr. V.B.
As fi curios daca datele au in vedere ultimul val sau datele cumulate ale tuturor valurilor de dupa primul tur...ar fi important de stiut...oricum, scorul de la sectorul 3 mi se pare prea strans (52-48), astfel incat datele Insomar par mai aproape de realitate pentru acest sector.
Am rezerve fata de datele CCSB din sectorul 2, in care cred ca Blaga este prea bine plasat (54-46), comparativ cu sectorul 3. Cred ca pe ansamblu datele Insomar par mai aproape de realitate. Insomar a avut un esantion de aproape 8.000 de respondenti, cu chestionare la domiciliul acestora. Oricum, datele ne sunt utile si iti multumim Turambar ca raspunzi pozitiv interesului nostru, al blogger - ilor. Daca le comparam cu datele Insomar, cred ca Blaga are sanse sa ia un mic avantaj la S1, S2 si S6, sa castige detasat la S3, sa piarda onorabil la S4 si sa piarda clar la S5, dar cu un scor mai strans, caz in care ar putea castiga turul II...este greu...dar nu imposibil...
Întrebări tehnice (sorry, dar eu chiar nu pot să înţeleg, dacă nu ştiu despăre ce se vorbeşte :D):
1- cat de mari sunt eşantioanele pe fiecare sector în parte
2- tot telefonic? Doar Romtelecom şi alte reţele fixe sau şi mobil?
ty
Ptr.Bleen24
Daca la S4 si S5, candidatii pro-Oprescu sunt in pole position, si il ajuta pe Oprescu, la S1 nu se stie...daca ne-am lua dupa Insomar, Murgeanu ar avea un foarte mic avantaj...probabil ca dupa CCSB este invers...dar va functiona si un efect diferit (mai redus, ce-i drept)...si lupta de la PG va influenta, intr-o anumita masura, scorurile de la primariile de sector...Oprescu este clar favorit, zic doar ca exista si posibilitatea unei surprize...va amintiti alegerile prezidentiale din 2004 cand intre tururi nastase avea 54-57% in sondaje, iar basescu 43-46%...iar in ziua votului s-a rasturnat...a contat trendul...stiu ca nu poti compara merele cu perele, dar ...cine stie ?!
@ Anonymous: Gata. Am spus si am tot spus. Mai intreaba-i si pe cei de la Insomar. Sa vad, ei sunt la fel de transparenti? Sau eshti de la Insomar si deja le shtii? :)
@ Bogdan: telefonic, Romtelecom & RDS. Cate 800 pe sectoarele unde se intampla turul II, cate 500 pe sectoarele unde nu se intampla (2 & 3)
Mda. Cam mari erorile pe sectoarele fără tur 2. Adăugate la faptul că există probabilitate nulă de selecţie a electorilor care au, de exemplu, doar Zapp fix, înseamnă că cifrele devin interesante mai ales dacă sunt privite longitudinal, ca trenduri...
Turambar,
Nu ma intelege gresit...am apreciat foarte mult transparenta...si daca nu mi-ar placea sa vad opiniile tale nu as fi pe acest blogg...apreciem fiecare informatie cu comentariile aferente pe care ni le pui la dispozitie...insa, putem avea si pareri nu intotdeauna concordante cu ale tale...
Nu am cerut alte informatii...cred ca ai fost foarte deschis cu noi si ne-ai ajutat sa ne facem o opinie...
NU LUCREZ LA INSOMAR SI S-AM LEGATURA CU FIRMELE DE CONSULTANTA POLITICA SAU CU PARTIDELE...ESTE PUR SI SIMPLU ....CURIOZITATE...ATAT...
Trimiteți un comentariu