Barbu Mateescu afirmǎ în cel mai recent articol al sǎu cǎ una din miturile sociologiei politice recente vehiculate în spațiul public ar fi cǎ Traian Bǎsescu ar fi beneficiat de pe urma suspendǎrii.
Plecînd de la afirmații ale unor persoane publice din zona analizei politice, Sebastian Lǎzǎroiu și Bogdan Chireac, care sǎ exemplifice aceastǎ percepție, Barbu vine cu contraargumente demontatoare bazate pe analiza frecvențelor absolute, a voturilor nu în procente din participare la vot, ci în mii de persoane. Se bazeazǎ pe cifre oficiale de vot, iar concluzia sa este cǎ referendumul de suspendare nu l-a ajutat pe Bǎsescu.
Iar aici vin eu și contraargumentez la contraargument. La vot, poate nu l-o fi ajutat, dacǎ e sǎ ne luǎm dupǎ calculele lui Barbu, pe care nu le contest. Dar la stare de spirit, la favorabilitate, la apreciere pozitivǎ cu siguranțǎ l-a ajutat.
Știți, în sondaje avem noi întrebarea aceea despre încrederea în oamenii publici. Nu doar noi, ci de altminteri toate institutele de sondare. Uneori sînt mici diferențe metodologice, unii întreabǎ despre “încredere”, alții despre “pǎrerea bunǎ”. Unii forțeazǎ patru categorii, ori cǎ cǎ, ori cǎ cǎ, alții lasǎ loc și pentru o stare de mijloc neutrǎ emoțional, nici de bine, nici de rǎu.
Dar nu cifrele în sine conteazǎ cît comparațiile. Dacǎ ai o serie mai mare de date mǎsurate la fel și te uiți la ea, la curgere, la evoluție, îți dai seama de multe chestii.
Cum ar fi de exemplu graficul de mai jos, care reprezintǎ procentele din total populație (deci, modulo ușoarele variații de migrație, ce pot fi convertite fǎrǎ probleme și în frecvențe absolute, în mii de simpatizanți, cum a fǎcut Barbu în articolul sǎu) al celor care au încredere multǎ (suma rǎspunsurilor “destul de multǎ” + “foarte multǎ”) în Bǎsescu.
Sondajele sînt fǎcute de CCSB, din 2006 încoace, și putem vedea cu claritate singularitatea momentului primǎvarǎ 2007, cînd Bǎsescu a fost suspendat. De la un platou de aprox. 50% și cu semne de scǎdere, dintr-o datǎ un salt fabulos pînǎ la 70%, nivel de încredere pe care nici Isǎrescu, nici Patriarhul, nici Gicǎ Hagi ori alte persoane foarte apreciate de cǎtre români nu le ating de regulǎ. Și repet: a fost din total populație. Nu a fost un efect artificios de participǎri diferite la vot. Tot timpul ne raportǎm la (aprox.) aceeași bazǎ: total populație.
În consecințǎ, așa cum i-am promis lui Barbu, vǎ ofer acest grafic spre completare și mai bunǎ înțelegere.
PS: Da, acum Bǎsescu e varzǎ, e jos, în zona lui 10% - 13%. Și nu, nu mai are șanse sǎ se ridice. Erodarea e permanentǎ.
joi, 24 noiembrie 2011
Evoluția încrederii în Traian Bǎsescu
Scris de Turambar at 09:21
Etichete: Alegeri, Blogosfera, CCSB, Grafice, Politics, Prieteni, Romania, Serendipitati, Sociologie, Sondaje
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
12 comentarii:
Spune drept, pe nimeni nu intereseaza ce a fost in 2007, totul e scris pentru ultimele 2 randuri :-)
Aia oricum se stia. Doar ca de regula se spune cu mult mai multa patima. Niste spumantzi, dom'le, niste spumantzi. :)
Ce a fost in Martie-Iunie 2010 de l-a daramat asa de rau, ca nu-mi aduc aminte?
"erodarea e permanenta".
Da' daca il suspenda astia din nou, pe motiv complet absurd, in 2013 (deci dupa alegeri, si cu putin timp inaintea prezidentialelor?).
Da, stiu, suna SF. Da' nu uita cat de prosti este unii.... viata bate filmu'! Poate ca nu gasesc alta modalitate de a-si compromite sansele , cred ca o simpla vizita la SOV nu ar ajuta de data asta, tre' ceva mai spectaculos.
Eu cred că încă poate ajunge, pasager, la 20-22%. Ceea ce nu-i mult, dar poate duce PDL la un scor neașteptat azi. Și, da, poate ajunge acolo pe greșelile adversarilor. Dar ce știu eu?
@ Ipo: in primavara lui 2010? Cum? Nu-ti mai aduci aminte? Masurile de austeritate. Mare zaticnire. Mare scandal. 15% pensii. 25% salarii bugetari.
@ Vala Ulmo: daca il suspenda, ar avea interes sa-l suspende la anul, sa lipeasca alegerile parlamentare de cele prezidentiale
@ Calin Hera: Nu, nu mai are cum sa mai ajunga la 20%-22%
@Turin: da, asta ar avea sens, da' nu tre' sa cauti solutii logice.
Plus, sa-l suspende inainte de alegeri nu pot (ca n-au majoritate), asa ca poate incearca dupa? pe principiul, "acum putem, na! take this!".
Partea buna pentru Basescu e ca el nu trebuie sa mai candideze nicaieri pana cel putin in 2016, asa ca are timp destul sa-si refaca imaginea.
Teoretic, el mai poate recastiga ceva din popularitate daca la anul pdl trece in opozitie iar noul guuvern nu va reusi sa indrepte mai nimic din ce au stricat astia. Intr-o astfel de situatie ar fi in elementul lui.
Daca raman tot ai lui, se poate duce si mai jos, dar in cazul asta poate sa aiba si incredere de 0,1%, ca nu-l va interesa asta.
Point taken. Fac cinste cu o bere... sau un vin fiert, dacă continuă să fie aşa rece.
@ Barbu: Vin, vin e ok :)
Uitasem, la noi, astia care lucreaza "la patron", austeritatea a inceput cu un an si ceva inainte.
Trimiteți un comentariu