marți, 4 noiembrie 2008

Se intampla lucruri, si noi ne bucuram

Voi va dati seama ca e din ce in ce mai mult consumer-defined content pe piata? Ca citim din ce in ce mai multe bloguri?

Nu stiu voi cum sunteti, dar eu asta fac. Nu stiu cati suntem, e clar o minoritate. Una mica mica. Dar deja nu atat de mica. Iar in cinci-zece ani de zile, vom fi mai mult decat atat.

Ziarele vor incepe sa aiba o problema (o au deja, nu'i asa?). Nu numai cu maniera de distributie, care se muta incetul cu incetul de pe hartie pe ecranul leptocului. Ci, si mai important, cu productia de continut.

Si, cel mai si cel mai important, cu pierderea monopolului adevarului absolut. Lumea incepe sa le puna la indoiala abilitatile, priceperile, obiectivitatea si omnipotenta. Lumea incepe incetul cu incetul sa iasa din paradigma ex chatedra: aia de acolo, de sus, mari si puternici, spun, noi astia de aici, de la capatul celalalt al ziarului sau al ecranului de televiziune, mici si bicisnici, credem si nu cercetam.

Incetul cu incetul, presa isi pierde monopolul asupra crearii de informatie si devine doar una din multele surse de informare, among many others.

Stiu, stiu, descopar apa calda. Multi au vorbit inaintea mea despre aceasta democratizare a informatiei. Stiu, stiu: multi sunt cei care deplang scaderea calitatii continutului, a invaziei mediocritatii. Ca doar adevaratii ziaristi stiu cum sa scrie profesionist o stire. Ca doar ei au facut scoala si doar ei stiu cum trebuie tinut echilibrul BBCist.

Dar pana la BBC, deocamdata vad doar parti-pris-uri si balacarisme si balcanisme si tatulicisme si tzoape care declama indignate adevarul absolut. Asa ca ma indoiesc ca are cum sa scada calitatea presei in Romania o data ce distinsii ziaristi isi vor pierde suprematia.

Drept pentru care, cu glas mare si adevarat si ingrosat de euforia resentimentului creator, adevarat va graiesc voua: ma bucur. O sa le mai pice din galoane si din superbie si din nas si din ingamfare si din coaie si din morga.

Pazitorii portii pulii mele...

:/

6 comentarii:

Anonim spunea...

No, io ce să zic? Cum mă poziţionez? În oala blogherilor sau în a ziariştilor? Complicat. Mai bine nu zic nimic :)))
Dar nu pot să nu-ţi dau dreptate măcar în parte :)

Turambar spunea...

Pai si tu, si Vlad, si Ciutacu, si Tolo, si bezmeticu de Joska, suntetzi totzi a sign of things to come. Early adopters. Early adapters.

Evolve or die.

:)

Unknown spunea...

jesus, de ce nu poti scrie asa in fiecare zi? :)

Turambar spunea...

Pentru ca uneori sunt ocupat, alteori nu am chef, iar alteori sunt in dispozitie grafica. Si atunci pun poze cu tzatze, logic...

:)

Anonim spunea...

mai, stii ce vad eu? Ca-i totusi plin de ziaristi deghizati de-acum in bloggeri ;)

Turambar spunea...

Da, ai si tu dreptatea ta. Multi dintre cei mai vizibili bloggeri sunt, de fapt, ziaristi deghizati. Dar stii ce vad eu? Partea plina a jumatatii de pahar: acum trei ani de zile, nici tu, nici eu nu dadeam cu vorbe in lume. Acum amandoi o facem. Si ca noi, multi altii. Suntem multi, coane, suntem multi. Si vom fi din ce in ce mai multi, pe masura ce generatia atomica post-1990 si 100% Internet isi intra cu adevarat in paine...