Se confirma. Din ce in ce mai probabil ca asha le'a ieshit.
Pana azi, stiam din trei surse, insa toate trei pesediste. Si ma gandeam sa nu fie perdea de fum. Fie dinspre sursa lor catre ei, fie dinspre ei catre mine.
Insa azi am mai auzit'o si dintr'a patra gura. Total diferita. Care mi'a confirmat. Si care mai mi'a spus inca una: ca asta ar fi fost motivul pentru care ar fi iesit CSOP'ul azi cu acea jena in care Stolojan are 41 si PD'L este peste PSD. Cum dracu' l'au convins pe Mushe, nu shtiu, ca e Mushe un precaut shi jumatate, ca sa nu spun altfel: fricos.
Culmea culmilor este ca erau tentati sa il dea asha cum le'a iesit, insa faptul ca la noi nu incepea cu doi i'a facut sa bage oareshce degete in date. O ajustare mica, nevinovata.
36 29 16. Se pare ca disperarea creshte...
:/
marți, 25 noiembrie 2008
36 29 16
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
29 comentarii:
Cu 7% UDMR inseamna ca ori Jiji ori Dilimache(sau poate amandoi) intra-n Parlament.Desiiii, as'primavara era un mare sondor din Telega care zicea ca la sect.1 o sa iasa(strans) Murgeanu, iar cu un an in urma ca Piratul are doar 63% din echipaj impotriva aruncarii peste bord.
nu poate fi 36, 29, 16, pentru ca 36 cu 29 si cu 16 fac 81% cu 6 pentru udmr ajungem la 87 cu 3 prm si 3 png se fac 92. Unde se duc 8% ???????
Sondajul CSOP, realizat în perioada 19-23 noiembrie, la comanda PD-L, arată că, dintre respondenţii care au declarat că au o opţiune politică (73%), 34% preferă candidaţii PD-L, 31% pe cei ai PSD+PC, 21% pe cei ai PNL.
Ce-ti e neclar? Mama voastra cu sondajele voastre de le dati pe mina cui nu trebuie :P
@ Adi: No comment. Fuck off. Go sing elsewhere.
@ Anonim: Unde se duc 8? Da' ce zici matale de un 4 la PRM, un 2 la PNG si un aproape 2 la restul? Dar daca UDMR face 7 si ceva, aproape 8? Dar de rotunjirea virgulelor ai auzit, care pot face ca suma procentelor rotunjite sa dea uneori 99, alteori 101, in functie de cate 0.4 sau 0.6 ai prin cifre?
Of of. Mai mai. :(
@ Ionut: Nu intzeleg. Mai ecsplica inca o data pentru a doua oara, ca sa intzeleaga shi sociologii.
:blink:
Daca mai dureaza campania asta o luna ajunge PSD-ul la 50%, nu? Hmm... Sunt curios cu ce bomba o sa iasa marinarul in asemenea vreme de furtuna.
Pai domnu' sociolog, depinde ce masuram, nu? Asta spuneai si dumneata mai prin urma.
Scurt: respondenţii care au declarat că au o opţiune politică nu e tot una cu respondenţii care au declarat vor vota (mai mult sau mai putin sigur). Mushe s-a acoperit destul de bine (de rahat eventual, ca mai nimeni nu o sa citeasca si partea aia de komunikat).
:shrug: Ai dreptate. Avem trei populatii sau subpopulatii.
1. Aia mare, totala: toata populatia din Romania (atentie! Din Romania, adica aprox. 15,5 mil oameni, nu 18, cat zice oficial BEC'ul, ca nu putem sa facem sondaj in Italia sau Spania)
2. Aia care zic ca merg la vot. Pe astia facem noi calculele (identificarea, cum am explicat si in alta parte: sunt interesati de alegeri, zic ca merg sigur la vot si de asemenea declara ca stau duminica in localitate. Atentie! Alte institute pot folosi alta maniera de identificare a acestora. Chestia care imi vine cel mai repede in minte: in plus fata de ce folosim noi, se pune si istoria de vot)
3. Cei care au o optiune definita de vot. Adica, pe limba noastra de powerpoint, procente valide, dupe ce dai la o parte nehotaratii, aia care zic ca nu merg la vot (in intrebarea de vot) si nr-urile. Problema este ca raman, totusi, unii care au o optiune de vot, dar pe care nu prea ii trage inima sa mearga la vot.
E evident ca intre sub-populatiile 2 & 3 exista o suprapunere mare. Insa resturile exclusive (aia care au in partid in cap, dar nu ar merge la vot; respectiv aia care merg la vot, dar habar n'au de mama lor inca), asta pot face diferenta de procente.
Se joaca. Se joaca. Azi termin nationalul de 2,400 facut pe teren. Vedem ce iese. Later...
Yep. Noi jucam, voi jucati, ei SE joaca :lol:
Spor la treaba fetelor ;)
Merci, la fel, dar n-am prea
inteles de ce ma-njuri: pentru ca te-ai simtit jignit in sintagma
"sondorul din Telaga"(caz in care imi cer scuze sincer) sau pen'ca
ti-am adus aminte ca si tu ai dat
rateuri(caz in care sa-si ceara scuze electoratul, ca, nu-i asa, daca rezultatul experimentului nu concorda cu teoria, de vina nu-i teoria).
Faptul ca tu m-ai trimis sa-mi dau bacalaureatul intai si apoi sa
invat probabilitati si statistica nu l-am luat ca pe o jignire ci ca pe o gluma la adresa alora care m-au si ma platesc in diverse
valute occidentale ca sa-i invat si teoria probabilitatilor.
In legatura cu dilema mea(nu si a a ta) legata de relatia dintre
marja de eroare si volumul esantionului am citit un pic si am aflat ca in cazul unei populatii repartizate normal (nu la cap) intervalul de incredere pentru medie depinde nu numai de 1/Sqrt(n) si de coeficentul
de incredere ci si de dispersia intregii populatii statistice( sau a esantionului, depinde). Problema este ca, dupa cate se pare, anul asta, cei care vor vota,nu prea respecta distributia data de recensamant si bietul clopot al lui Gauss are o ditamai cocoasa pe stanga, in rural si la cei cu educatie precara(adica si eu).
Asta e motivul pentru care te-am rugat(si inca mai astept) sa-mi dai titlul unei carti serioase,de teoria sondajelor,cu lucruri plicticoase(definitii,teoreme,
demonstratii)si exemple concrete din teren.Teleman (profesorul de la Facultatea de Matematica, nu compozitorul) spunea ca lucrul cel mai greu de inteles intr-un articol de fizica i se pare aparatul matematic.
Cu 2 la suta la altii, tot raman 6 punctt. In plus tu ai zis 2 png 4 prm (eu am dat cate trei, deci e acelasi lucru). Daca mai punem 1 punct la udmr raman cinci procente nealocate. Eu zic ca nu se confirma 36, 29, 16...Oricum, eu zic ca nu se mai joaca nimic, nu stiu de ce mai insisti pe aceste aspect...pdl nu poate recupera...e timpul prea scurt, iar trenurile nu ii sunt favorabile....
OK, Adi, we're serious now.
La diferite probabilitati apriorice ale evenimentului, eroarea standard este diferita, fapt certificat de formula t(p) * abatere standard / radical (n), unde t(p) este coeficientul din distributia Student corespunzator diverselor praguri de certitudine (de cele mai multe ori folosit t(95%), 1,96, adica aprox. 2), iar abaterea standard este aia care rezulta din distributia variabilei masurate, iar n, simplu, este volumul esantionului (ma rog, atunci cand nu stii si faci trecerea de la esantion la univers, se foloseste n - 1, dar la volume mari e tot aia).
Buuuun. Problema este ca de cele mai multe ori nu stii cum se imprastie variabila, pentru ca altminteri nici nu ai mai masura'o, mama ei de necunoscuta. Si atunci se fac aproximari conservatoare. Se pleaca de la ideea ca fiecare variabila poate fi exprimata ca o suma finita sau infinita de variabile dihotomice (csi-urile alea din matematica). pe urma continuam rationamentul, stiind ca abaterea standard a unei variabile dihotomice este radical (p * q), unde p este probabilitatea de a se intampla evenimentul, iar q probabilitatea complementara, sa nu se intample, 1-p. Buuun. Alea de care discutam la inceputul acestui exposeu alambicat. Dar nici o problema: aici intervine componenta de conservator din "estimare conservatoare" (nu, nu are nimic de a face cu PC - conservator se foloseste si in alte situatii - nu sariti sa mushcati). Stim din matematica elementara de clasa a opta ca functia p*(1-p) = p -p2 isi maximizeaza valoarea (maxim de functie) pentru p = 0.5. Adica 50%. Adica incertitudine totala. Nu stim practic nimic despre dihotomica aia. Nici ca e, nici ca nu e. Si atunci aplicam p conservator de 50%, corespunzator lui "hai sa dam cu banul", si rezulta o abatere standard de radical (50% * 50%), adica de 50%, care se anuleaza cu acel 1,96 care este t(95%), si uite asa ajungem la estimarea conservatoare si simplificata a marjei de eroare 1 / radical (n).
Simplu, nu? Ce spuneai, ca predai teoria probabilitatilor in valute convertibile? Atunci cu sigurantza stii aceste mizilicuri.
Da, ma deranjeaza tonul tau. E usor sa fii jemanfishist si sa'tzi dai cu presupusul superios si mishtocaresc in casa altuia. In general, astfel de persoane ma deranjeaza si atunci in gratulez cu un Fuck Off obiectiv si nemuritor si rece.
Accept mishto-ul de la prieteni. De la ei, cu cea mai mare placere. Sunt haios si post-modern si gioccoso. Dar intai trebuie sa demonstrezi ca esti prieten, nu ca esti un amarastean de forumist anonim care e trimis aici sa ma muste pe mine de cur ca lucrez la pravalie la Voiculescu si nu la pravalie la Vantu.
Simplu, domnu' Adi? Simplu ca buna ziua radical (pi patrat).
:/
Crezi ca scorul psd/pc ar putea fi "umflat" cu 2-3 procente de alegatorii oportunisti?...conform sondajelor pe care ni le-ai prezentat, majoritatea cred ca psd/pc va castiga...in aceste conditii nu exista riscul ca 2-3 % sa raspunda psd/pc ca sa fie trendy, insa sa voteze diferit?...in plus, cand pdl conducea clar (ptr. europene, locale), majoritatea credea ca pdl va castiga, astfel ca pdl obtinea in sondaje mai multe puncte decat la urne...in plus, observ ca cei care declara ca va castiga pdl voteaza in procent urias pentru pdl (par mai motivati), nu exista o discrepanta mare intre cele doua raspunsuri si teoretic voturile oportuniste ar fi mult mai putine....crezi ca factorul acesta poate crea surprize la votul de duminica sau crezi ca nu merita a fi luat in considerare ?
Nu. Tocmai acum am in fatza datele de sondaj. Neponderate, e drept, dar mare lucru de la neponderat la ponderat nu se schimba. 1, max 2 puncte procentuale.
Si daca pana acum mai ziceam "Stai sa vedem", acum e clar. S'au desprins in castigatori.
O sa vedetzi. O sa vedetzi. Maine sondajul nostru. Pe urma duminica, la urne. Si o sa il injuratzi atunci pe Turambar din cu totul alte motive: nu ca va manipuleshte, ci pentru ca a spus adevarul. Mama lui de nenorocit, cu sondajele lui...
:(
In aceste zile sunt multi nehotararti. Inclusiv eu. Asa ca nu cred deloc in sondajele din ultimele zile
Nici eu nu cred ca stii ce e aia Teorema Limitei Centrale. Asa ca fuck off. Die, pls.
Sa fie o diferenta neponderata de 3-4 % sau e mai mare ? Ce face pnl ? Isi revine ? In sondajele tale anterioare avea doar 15%...
Ce agresiv esti? De ce respingi ipoteza ca as sti Central Limit theorem? Daca ai avea blog pe Wordpress ti-as si "relata-o" pt ca wordpress are un LaTeX plugin. I-ar daca ti-as da un link la my HomePage ti-ai cere si scuze. Bye!!!!!!!!!
Pai cum sa stiu, daca te dai anonim? Fii barbata, Zoe. Lumineaza'tz fatza.
Bye. Bye bye... Don't forget to write :)
// me doin' the Chilly Willie forget'me'not salute //
PNL? Tot pe'acolo. Ai putzintica rabdare, coane. Soon. Soon. Lasatzi'ma dracu sa termin ce am de terminat, ca arde. Sondaju later.
Si atunci de unde 21% la csop si insomar pentru pnl ?
Nu stiu. Intreaba'i, ca si asa esti priceput la intrebat.
Eu sunt cam pesimist...nu cred ca "se joaca".
Mi-e frica de un absenteism masiv (a propos, cam cat e estimata prezenta la vot, e peste 35%?)
si scor de gemul psd 41 pdl 25 pnl14
Ne ducem dracului cu guvern psd-udmr in conditii de criza economica :-(((
64 60 28.
Adicatalea cate (in %) dintre urmatoarele tipuri de ciondaneli, batai, razboaie m-au amuzat de-a lungul timpului.
64 - chick fights. Scorul variaza cu varsta celor implicate si cu dimensiunea posetei din dotare.
60 - statitician fights. Scorul variaza cu dimensiunea formulelor implicate.
28 - geek fights. Scorul variaza cu dimensiunea dioptriilor si cu amplitudinea bratelor in procesul de palmuire a adversarilor.
Iete, ale naibii, ca dau mai mult de 100 si nici macar nu le-am rotunjit :D
Despre "tanchistii think" o vorbulita-doua...
http://sorinplaton.wordpress.com/2008/11/26/va-vor-judeca-colegii-mei-academicienii-think-tank-istii/
1=
36 PSD?
29 PDL?
16 PNL?
E de rau, dar cu atat mai mult posibil. Esti sigur?!
http://www.infomina.ro/pdf/Manipularea%20prin%20sondaje%20-%20mit%20sau%20realitate.pdf
http://www.infomina.ro/pdf/Nici%20o%20zi%20fara%20sondaje%20-%20marti%2025%20noiembrie%202008.pdf
@ Claudiu: :p Ai chef de glume, cand tzara arde si lumea se pregateshte sa se pie... sa voteze
@ Sorin Platon: txs for dropping by. Promit sa ma inscriu voluntar la arma tanchishti, cand vor invada rusii Europa.
@ Anonim: mama voastra, ca nu va semnatzi. In rest, mishteaux. Fain articolul. Per ansamblu, bine scris. Bineintzeles ca ne muscha de posterior, dar I gradually got used.
Dintr'o lectura pe repede inainte, am vazut ca
- nu se mentioneaza ca am facut niste Exit Polluri care s-au dovedit a fi acurate. Cate institute din lista aia pot spune asta? Doar cateva: IRSOP, IMAS, CURS, INSOMAR - parca si METROMEDIA. Mai recent, si ATLE. Asta este adevarata masura a priceperii unui institut de sondare a opiniei publice. Este singurul moment in care dai lucrare de control cu adevarat: ia sa vedem, mai gugushtiucilor, stiti sa faceti sondaje sau nu? Cine are are, cine n'are, n'are.
- comparatia dintre rezultatele sondajelor nu ar trebui sa contina si sondajul CURS, facut cu o luna inaintea celorlalte. Intr'o luna, coane, sa stii ca se pot intampla multe.
- Graficele de comparatie dintre rezultatele sondajelor per fiecare partid ar trebui sa aiba o scala comuna (minim si maxim comune). De preferinta de la 0 la 40%, ca sa putem sa comparam mere cu mere, nu mere cu suruburi. Altminteri, prezentarea este partinitoare: PNL se bucura de o scala de la 0 la 25, in timp ce PSD de o scala de la 28 la 38, de doua ori mai mica. In consecinta, diferentele bineintzeles ca sunt exagerate vizual de doua ori.
Cine stie, cunoaste. Hai, refaceti graficele. Nu v'as primi cu asa ceva in rapoartele noastre de analiza...
:p
multumesc pentru observatii. ai dreptate si pana maine postez graficele rectificate.
Tz tz tz. Mai Mirelo mai... Nu te angajez. Not yet.
:)
Multumesc pentru "No yet".
@ Mirela: Fain. Te'ai miscat repede. Vad ca ai si facut modificarea de scala in PDF-ul ala.
Well done. Well done. Good point. Good point.
Trimiteți un comentariu