În mod inevitabil, lumea e înfometată zilele astea după sondaje. Pe măsură ce se apropie alegerile, interesul oamenilor e din ce în ce mai mare. Dați-ne date! Vrem să știm! Ochii plînși vrea să vază cifre!
Din păcate pentru ochii plînși, sondajele sînt cam rare. Vorbesc de cele prezentate public, evident, nu de cele făcute pentru birourile pline de fum și cu multe, multe televizoare pe pereți, fiecare pe un alt post de știri.
Alea sînt multe, pe bandă rulantă, dar nu le știți voi. Căci dacă le-ați ști, pe urmă ar trebui să vă omor și pe urmă să mă predau autorităților. "Onorată instanță, am fost un dobitoc: am omorît oameni pentru un fleac, pentru niște sondaje."
INSCOP vine să călărească această nevoie, să dea lumină însetaților și apă orbilor. Sondajele lor prezentate public sînt o gură de oxigen într-o mare plină de hidrogen sulfurat.
Dincolo de rezultate, care sînt cît se poate de predictibile, cel puțin pentru ăștia dintre noi care zilele astea mîncăm sondaje pe pîine și eșantioane cu murături, am cîteva comentarii de făcut.
Nu la adresa acurateții sondajului, pentru că am încredere în profesionalismul colegilor noștri. Dacă sondajele lor seamănă cu ale noastre, e clar, indubitabil, n-au ce face, they are doomed: sînt niște profesioniști :).
Ci mai degrabă la adresa felului în care onorata instanță publică, acele hoarde imense, dar infinite de oameni care se pricep la fotbal, politică și deci și la sondaje, interpretează datele.
În primul și în primul rînd, există o tentație inevitabilă să trageți concluzii indubitabile privind turul 2 plecând de la socoteli simple cu procentele din turul 1 și să nu vă iasă socoteala.
Neeah. Nu e simplu. Vrong. Greșit. Fluxurile de vot dinspre turul 1 spre turul 2 sînt muuuult mai complicate decît simpla artimetică școlărească, adunăm procente, vedem ce iese.
Doar cine a privit felul în care dă mareea năvală peste plaja cea joasă, ori felul în care viermuie furnicile prin pădure, poate să înțeleagă complicăciunea complicată, cvasi-predictibilă, dar întorlocată prin care voturile se mișcă pe canalele minții multor multor oameni.
Dacă nu faceți exercițiul necesar de a converti totul în mii de voturi (sau în procente din total populație, dacă chiar vreți să vă jucați cu procente),
dacă nu țineți cont de cei care părăsesc jocul în turul 2, dezamăgiți de prestația celor cu care au votat (e vorba de votanții candidaților secundari, cei care nu intră în finală),
dar de asemenea să țineți cont și de votul celor care vin *doar* la finală, vestiții nehotărîți care sînt pentru echipele electorale un soi de El Dorado: la fel de strălucitori și la fel de inaccesibili, unde mama dracului e ei?, de ce nu-i convingem?, ce face ei?, părinții lor știe?,
dacă peste toate astea nu puneți și un strop de condiment extern, și anume voturile celor de peste graniță, iar aici chiar nu mai e știință și sondaj, e artă și guesstimation,
dacă după toate astea nu trageți linie și nu calculați din total votanți oficiali, nu din cei care sînt în țară și surprinși în eșantion (de aceea vă spuneam că e mai bine să calculați în voturi absolute, nu în procente),
deci dacă nu faceți toată această bucătărie internă aproape la fel de complicată și de discretă precum cea a recrutării și gestionării ofițerilor acoperiți de către SIE, MIE, ȚIE și alte acronime cu ochelari negri și cu pastila de cianură fecaloidă înfiptă în măsea, să nu-l prinză dușmanul,
atunci greșiți.
Și pe baza greșelii voastre vă apucați să emiteți judecăți de valoare și estimări și trăirisme apocaliptice, deci indubitabil obiective și arțăgoase și totalmente vocale, să vă audă lumea. Și păcăliți lumea cu calculele voastre simple, simpliste, primitive, de țață care nu știe sondaje dar care spune că știe sondaje.
Mai mult: lucrurile sînt în continuă schimbare. Trebuie să vă uitați la aceste curgeri de hoarde de oameni și să vă închipuiți unde se înfige fluxul, nu unde e el acum. Altă complicăciune suplimentară, pe care nu o poți gestiona dacă nu ai suficiente puncte de măsurare.
Mai mult, dacă faci calcule din total populație, iară nu din acel subset destul de greu de estimat al participanților la vot, iar greșiți. După cum văd că începe deja să se rostogolească discuțiile și comentariile la adresa votului de tur 2 calculat din total populație, nu doar din potențial votanți, un subset distinct și mai hotărît decît întreaga societate cu drept de vot.
Scorurile per total populație de regulă sînt ceva mai netezite, diferențele ceva mai atenuate decît cele obținute pe evaluarea din total populație. Și finale care ni se par coșmăresc de strînse prin prisma primei evaluări se dovedesc a fi ceva mai lejere prin prisma celui de-al doilea indicator.
Deci nu spun să nu comentați sondajele și să nu vă dați cu părerea pe marginea lor, căci e ca și cum m-aș chinui să împiedic balena să înoate, vițelul să zboare, monstrul din Loch Ness să mănînce scoțieni ori moderatorii de talk show să întrerupă invitații.
Neah, nu sînt atît de naiv. Doar că mă văd nevoit, în marea mea deontologie și în neprecupețitul meu profesionism de nemernic guvernamental, deci care ține cu Ponta și care vă minte cu sondajele, mama mea de nemernic, să vă atrag atenția asupra potențialelor greșeli pe care le puteți face înfingîndu-vă în cifre și în procente precum mireasa în dormitor, precum flankerul în uvertură, precum gladiola în mămăligă și narcisa în brînză, precum sinucigașul în asfalt.
Evident că vorbesc degeaba. Voi tot aia o să faceți.
Sondaje plăcute, pufoșilor! :)
.
miercuri, 15 octombrie 2014
Cifre to the people!
Scris de Turambar at 11:23
Etichete: Alegeri, Metodologie, Politics, Responsabilitate sociala, Romania, Sondaje
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
6 comentarii:
:)
toata vorbaria asta la o singura, dureroasa, intrebare: are de unde aduna VVP jumate din voturi in turul 2?
Ah, cum te aşteptam!
Iar într-o buna zi (da, o să fie BUNĂ) voi avea bucuria să te întâmpin şi să-ţi spun: Bun-venit! Eu am crezut. În versurile alea din Shelley, Ode to the West Wind :)
Pentru că eu voi fi acolo. For sure.
Da, are de unde aduna peste jumatate de voturi in turul 2. Acum este la 56-57 in sondaje. In turul 2, dupa ce te uiti pe evolutii si iei in calcul si votul din strainatate, va cistiga cu 53-54. Sa moara dujmanii, sa le stea in git cifrele, ca stiu ca nu le convin, cum ar zice metodologul :)
Mireille, in branza s-a infipt zambila, necedecum narcisa. Narcisistule!
Zici ca sondajul INSCOP seamana cu al vostru...dar, in ultimul vostru sondaj public, iohannis avea 26, la Inscop are 30..deci, seamana ? imi amintesc ca si geoana avea 56-58% in sondajele din prima saptamana dintre cele doua tururi si....a pierdut....stiu ca iohannis nu e basescu (poate asta e atuul lui acum), dar, putina retinere nu strica....esentiala va fi dinamica care se va crea dupa primul tur...si aici vor fi importante cifrele primului tur....dar, cum ramane cu concluzia ta ca daca peste 60% din cei care au o parare cred ca un candidat va castiga (in speta ponta) vreo 4 procente din zestrea lui din sondaje sunt false (vezi europarlamentarele)....adica, la un 36-37% vesus 31-32% in turul 1, dinaqmica turului 2 devine imprevizibila.....
@Sheshe: ce fain e sa vezi ca prietenii te citeshte cu atentzie. Ca tine, bibicule, mai rar :)
@ Sergiu: ce surpriza! iata ca ai aparut din nou, pufosule, acoperitule :)
Dupa sondajul nostru public au mai fost si altele, pufosule. Vorbesc de sondajele noastre cele mai recente.
Geoana avea 56 in primul tur IN PRIMA SAPTAMINA, la inceputul acesteia. Lansarea filmuletzului a fost catastrofala pentru ficatzii si rinichii sai. Filmuletzul l-a scos presedinte a doua oara pe Basescu, nu dezbaterea si scandalul cu spa-ul la Vintu
Ponta va obtine in turul 1 41. Iohannis 31. In turul 2, Ponta cistiga cu 53 la 47 (dupa ce numaram si voturile din strainatate). Plus minus unu la fiecare din astea. Scrie pe shervetzel, sa ai dovada la ce am spus aici, sa nu zici ca sterg / modific aceasta predictie :)
Trimiteți un comentariu