Analiza tehnică aplicată în măsurarea opiniei publice
Studiu de caz: România 2007 ... 2013
Pe repede înainte, căci de acum încolo viața mea doar așa va fi în perioada următoare.
Luăm graficul cu evoluția indicatorului social “Direcția României”, nivelul de nemulțumire socială (procente cei care răspund “România merge într-o direcție greșită”) și aplicăm principiile analizei tehnice din studiul indicatorilor bursieri pentru a identifica efectele fenomenelor economice (prosperitatea economică de pînă în 2008, respectiv criza economică de după 2009) și a evenimentelor electorale majore (alegeri și referendumuri naționale) asupra opiniei publice la români.
Astfel, identificăm:
- paliere de suport / rezistență
- trenduri de perioadă medie (ani de zile) de creștere / scădere care oglindesc fidel ciclurile economice
- trenduri punctuale, electorale, de perioadă scurtă (luni de zile) care se intercalează în trendurile lungi, cauzate economic și sînt caracterizate prin detensionări bruște, “catastrofale”, urmate de reveniri destul de rapide la ciclul general, de termen mediu și lung
Se pot scrie pagini de la aceste două grafice. Later. Deocamdată mulțumiți-vă cu graficele. Primul: efectele economice împletite cu cele electorale. Al doilea: dăm la o parte incidentele electorale și scoatem și mai clar în evidență ciclul de bază, cel economic.
Enjoy pînă joi cînd vine Judecata de Apoi.
Figura 1: Împletirea ciclurilor economice și electorale în opinia publică
Figura 2: Scoaterea în evidență a ciclului economic de bază
Concluzia? Damn it, ce grafice faine fac! :)
.
sâmbătă, 14 septembrie 2013
Analiza tehnică aplicată în măsurarea opiniei publice
Scris de Turambar at 20:31
Etichete: Alegeri, Economie, Grafice, Opinie publica, Politics, Romania, Sociologie, Technical Analysis
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
3 comentarii:
hi, hi. concluzia e ca ponta sta bine in perspectiva anului 2016.
concluzia e ca ponta incepuse sobru,preocupat de locuri de munca de economie...acu se intrece in glumite cu antonescu si in jigniri cu basescu.
o sa fie de ajuns un moment "gen arafat" ca ponta sa o ia la vale.
tensiunile acumulate in urma guvernarii boc doar au fost estompate de noile sperante. cetatenii sunt frustrati de micsorarea puterii de cumparare, salariatii sunt frustrati de prevederile codului muncii impus de corporatii si de salariile tot mai mici, bugetarii sunt afectati si speriati iar, in urma reorganizarii anaf, de catre regionalizare,tinerii care studiaza sunt afectati de costurile tot mai mari ale accesului la educatie( de la abonamentele celor mici pana la cazarea si masa studentilor) iar cei care si-au finalizat studiile, de lipsa locurilor de munca si de pregatirea inadecvata ptr acestea,etc...tuturor acestor categorii le trebuie f putin sa-si schimbe optiunea si ponta sa o ia la vale ca pe tobogan.
In 2008 in loc de PARL ar tb sa fie LOC si in loc de GEN ar tb sa fie PARL.
Trimiteți un comentariu