Mulți dintre Dvs. probabil știu cǎ una din marotele și punctele mele sensibile o reprezintǎ Rusia.
Și nu anume trǎirisme filosofice precum spiritul rus, poporul rus, cultura rusǎ, intensitatea ruseascǎ. Ci un lucru mult mai simplu, mai pragmatic: relația asimetricǎ de exploatare de tip cǎlǎu – victimǎ care de vreo douǎ sute de ani s-a instaurat între Rusia și România.
Mai ales în cea de-a doua parte a secolului XX, bucatǎ de istorie care ne-a afectat direct și cǎreia încǎ îi simțim reverberațiile otrǎvite.
Nu conteazǎ cǎ se numește comunism sau Uniunea Sovieticǎ sau Stalin sau Putin sau Pantiușa Bondarenko. Conteazǎ cǎ ei au luat fǎrǎ ca noi sǎ vrem sǎ dǎm.
Conteazǎ cǎ ne-au cucerit cu tancurile, cǎ ne-au omorît oamenii cei mai buni, cǎ ne-au luat petrolul, uraniul, grînele, cǎ ne-au distrus elita și cǎ timp de cincizeci de ani ne-au spǎlat creierele și ne-au îndobitocit cu metodǎ, cǎ ne-au învǎțat sǎ le fim slugi, ba chiar sǎ ne și placǎ.
Vrem nu vrem, am fost colonia lor. E o mare ranǎ a acestui popor. Și, din pǎcate unii dintre noi încǎ mai doresc sǎ fim, chiar și la douǎzeci de ani dupǎ marea reașezare geostrategicǎ din 1989 - 1990. Nu pe fațǎ, ci de manierǎ mai șulfǎreascǎ și mai vicleanǎ, dar cu aceeași finalitate.
Pentru asta e necesarǎ o continuǎ vaccinare. Pe principiul “Cine uitǎ istoria riscǎ sǎ o trǎiascǎ din nou”, trebuie sǎ ne repetǎm periodic la nivel de conștiințǎ publicǎ de manierǎ ritualicǎ, precum creștinul Tatǎl Nostru, “am fost exploatați de ruși și nu trebuie sǎ uitǎm asta”.
Nu sîntem singurii. Toatǎ Europa de Est a avut mai mult sau mai puțin aceeași soartǎ. Cu cît ești mai spre est și mai aproape de Moscova, cu atît e mai mare nevoia de ritualicǎ, necesarǎ, periodicǎ amintire.
Mai ales polonezii nu uitǎ. Au fost aproape zdrobiți de înțelegerea cîineascǎ ruso-germanǎ, au fost tǎvǎliți și mǎcelǎriți și aproape șterși de pe fața pǎmîntului, și totuși s-au ridicat. Și acum nu uitǎ.
Nici noi nu trebuie sǎ uitǎm. La fel cum în Germania este o continuǎ, periodicǎ, ritualicǎ reamintire pentru generațiile recente despre ce a fost nazismul și de ce nu mai trebuie sǎ se mai întîmple, la fel și la noi, chiar dacǎ nu e politicǎ de stat, trebuie sǎ ne repetǎm, și nouǎ și copiilor noștri: ce au fǎcut rușii și ce nu trebuie sǎ mai facǎ.
Recent, ambadasorul Rusiei declara cǎ în ultimul timp Rusia și-a pierdut interesul pentru România. E foarte bine cǎ a fost așa! Și așa trebuie sǎ rǎmînǎ. E bine. Voi vǎ vedeți de treaba voastrǎ, noi de-a noastrǎ, voi ne înjurați cǎ ne-am dat cu americanii, noi vǎ întrebǎm ce mai faceți cu chinezii ǎia care tot intrǎ în Siberia. Și ne vedem la ONU.
Viclean oștean, ambasadorul fǎcea legǎtura între slǎbirea relațiilor comerciale și instalarea scutului antirachetǎ. Vezi Doamne, piața aia de mobilǎ pe care noi am pierdut-o și tot o pierdem de vreo 20 de ani în Uniunea Sovieticǎ este cea fǎrǎ de care nu mai merg lucrurile în țara asta. Și poate ar fi totuși mai bine sǎ renunțǎm la scutul ǎla antirachetǎ ca sǎ ne cumpere Rusia din nou mobila.
Ambasadorul mai declarǎ cǎ “existǎ multe elemente emoționale” în relația Rusia-România. Da, existǎ. Și e foarte bine sǎ existe. Emoția întǎrește amintirea. Ar trebui sǎ fim în continuare foarte emoționați de ceea ce ne-au fǎcut rușii și sǎ nu uitǎm.
Sǎ nu uiți, Darie, sǎ nu uiți. Fie și de-ar trebui sǎ ne punem mobila de export pe foc, tot nu trebuie sǎ uitǎm. Ce au trǎit bunicii și pǎrinții noștri e mult mai important decît deranjurile diplomației rusești ori decît succesul industriei de mobilǎ cu îngerași.
Scriu aceste rînduri ca urmare a citirii interviului luat recent unui american care de ceva timp stǎ în România.
Da, veți spune, noul val de Pantiușa. Noii spioni care lucreazǎ pentru prinderea României în sfera de influențǎ americanǎ. Ce mi-e unii, ce mi-e alții, tot niște colonialiști care vor sǎ ia.
Însǎ din ce îmi aduc eu aminte nici un rus nu a spus vreodatǎ despre România urmǎtoarele:
"In Romania, principala povara tine de resursele naturale. Si e motivul pentru care nu a devenit o tara pana in 1918, care oricum a durat 20 de ani este din nou dat de resursele naturale, de petrol . Si motivul pentru care aceasta este principala problema este ca modelul si reflexul economic este de a fi o colonie, anume de a-i lasa pe oameni sa fure resursele, sa le duca in China, Suedia, Ungaria sau Italia sa le proceseze iar apoi sa le vanda inapoi aici. Este o mentalitate de colonie si un dezstru pentru tara. Sper ca oamenii din Romania aleg lideri. Aveti alegeri in toamna care se traduc in “cum sa devenim altceva decat o colonie”. Economic vorbind."
Nici un rus n-a venit sǎ se instaleze în capul munților, la Cuca Mǎcǎii în Apuseni, sǎ-i învețe pe români sǎ nu-și mai taie pǎdurile și sǎ nu-și mai batǎ joc de ceea ce au.
Nici un rus n-a venit sǎ învețe românii sǎ se gospodǎreascǎ și sǎ-și vadǎ interesul, ci din contrǎ.
Nici un rus n-a venit pînǎ acum în România sǎ facǎ voluntariat, sǎ dea din preaplinul lui, de cunoaștere, de bani, de timp. Ci a venit sǎ ia.
Drept pentru care vǎ recomand sǎ citiți articolul și sǎ nu uitați cǎ dincolo de cele mǎrunte, tactice, în România pentru ceva timp de-aici încolo vor rǎmîne la fel de actuale întrebǎrile:
Cu cine crezi cǎ e mai bine sǎ fim aliați: cu americanii sau cu rușii?
În a cǎror sferǎ de influențǎ geopoliticǎ crezi cǎ e mai bine sǎ fim?
Ce tabǎrǎ alegi?
Știți cum spunea Lenin: poate tu nu ești interesat de rǎzboi, însǎ rǎzboiul este cu siguranțǎ interesat de tine.
La fel și în acest caz: poate pe tine te doare în cot de geopoliticǎ și de America și de Rusia. N-ai însǎ cum evita interesul lor, interesul țǎrilor mari pentru România.
Și atunci trebuie sǎ conștientizezi acest interes, sǎ-i acorzi atenție și sǎ alegi. Sǎ alegi în cunoștințǎ de cauzǎ, știind istoria și cunoscîndu-ți interesul.
Sǎ nu uiți, Darie, sǎ nu uiți...
luni, 18 iunie 2012
Sǎ nu uiți, Darie, sǎ nu uiți...
Scris de Turambar at 09:29
Etichete: Geostrategy, Politics, Responsabilitate sociala, Romania, Rusia, Russia, Scriitura, SUA
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
25 comentarii:
mentalitatea ca Romania (si tot fostul bloc estic) li se cuvine rusilor el al dracului de bine incetatenita in mentalul rusesc. si nu vorbesc despre politicieni, cu car enu prea am ocazia sa ma intalnesc, ci de Ivan si Irina de pe strada.
vad distrugerea blocului estic ca pe o mare pierdere, la nivel personal. deh, vacantele georgiene, vinul moldovenesc, mobila si incaltarile romanesti, erau toate (relativ) ieftine, bune si mai ales disponibile. mobila nu, aia era scumpa cu draci. :)
ma intreaba multi prin Baku, mai batrani, cand era mai bine: "atunci" sau "acum". si se plang cat de bine le era atunci, si cat de nasol e acum.
pai da, 'ra-ti ai dracu, pentru voi stiu ca era bine. nu va lipsea mancarea, bauturica, tzoalele, gazu, benzina. ca pe majoritatea le luati de la noi, pe mai nimic.
cea mai buna relatie cu Rusia este ignorarea totala. chiar fara afaceri economice. nu exista nimic ce ne pot oferi doar ei, si altii nu (fie si la un pret mai mare). si asta pentru ca pentru Rusia, economia e noul tanc.
Dracu
Însǎ din ce îmi aduc eu aminte nici un rus nu a spus vreodatǎ despre România urmǎtoarele
Pai si un american e esantion reprezentativ statistic?
Ceilalti vor acelasi lucru, vor sa ne ia resturile de resurse naturale si sa ne vanda in loc cacat: coca cola, mac donalds si filme proaste.
Macar rusii au petrol si au si gaze, americanii si-au terminat petrolul nu pot decat sa ne dea decat mancare de mac donalds ca sa ne faca copii dependenti de zahar si femeile obeze, ca ale lor.
Gazele alea rusesti gratis tot nu o sa le primim, macar sa nu ni le dea la suprapret.
n a cǎror sferǎ de influențǎ geopoliticǎ crezi cǎ e mai bine sǎ fim?
Nu au venit rusii peste noi cu tancurile pur si simplu, au semnat tratat cu americanii, au consifintit cu americanii (si cu englezii) aceasta situatie - sfere de influenta. Odata ca nu prea decidem doar noi in care sfara de influenta sa fim iar in masura in care noi decidem cel mai bine zic ca ar fi sa stam in afara vreunei sfere de influenta. Ceea ce ar fi ceva nou pentru noi.
pai invingatorul ia tot, nu? cam asa a fost cu imparteala europei. din punctul asta de vedere, da, au dreptate rusii. am fost colonia lor. la fel cum si americanii au acum dreptate. si sintem colonia lor.
pina cind nu esti un stat puternic, invingator in lupta cu... tine insuti, in lipsa de alt adversar, atunci n-ai alta sansa decit sa ramii o colonie...
mai zi, mai zi. si de cum au darimat rusii industria romaneasca, ca sa mai tipe unii si altii ca ce destepti eram noi pe vremea comunistilor.
@ Godless: Daca vrei, poti sa nu cumperi Coca Cola si sa bei braga. Nu te obliga nimeni sa o faci, nici sa te uiti la Pro TV. Poti sa te uiti la Etno, de-aia ai telecomanda. Asta e diferenta: ai dreptul sa alegi. Asta nu intelegi: rusii nu ne-au dat nici un drept de alegere. Iar americanii au batut palma cu rusii cind tancurile erau deja aici.
O tara mica sau medie nu are cum sa nu fie intr-o sfera de influenta. Atunci mai bine iti alegi sfera convenabila.
Daca vrei, poti sa nu cumperi Coca Cola si sa bei braga [...] Asta e diferenta: ai dreptul sa alegi
Dreptul de-a alege e o mare parascovenie. Acum pot sa aleg intre 50+ de tipuri de pasta de dinti pentru care pot sa platesc sume intre 2 si 40 de RON. Din cate am inteles e suficient sa fie fluorurate ca sa faca treaba iar restul e bullshit si minicuni sfruntate. Acum 20+ de ani nu aveai de ales, trebuia sa cumperi "Supercristal" iar acuma nu mai poti sa cumperi Supercristal dar poti sa "alegi" sa fi prostit de comerciantii de paste de dinti si sa platesti acelasi serviciu de 20 de ori cat nu face, doar pentru ca e ambalat frumos si te spala pe creieri cu reclame la TV. Alegere intr-adevar.
A-i oferi unui om capacitatea de-a alege inseamna a-i oferi iluzia de control, si abia atunci incepe adevaratul sclavagism, atunci cand si sclavul crede ca e liber, ca e in control.
O tara mica sau medie nu are cum sa nu fie intr-o sfera de influenta. Atunci mai bine iti alegi sfera convenabila
Dupa cum ziceam, mai mult conteaza cine te "alege" pe tine nu pe cine "alegi" tu si probabil ca mai conteaza si geografia. Uite, despre japonezi n-ai putea sa spui ca sunt in sfera de influenta a cuiva.
Tocmai tu ai spus-o: poti cumpara foarte bine pe-aia de 2 lei, care te asigur ca depedeve calitate este mai buna decit SuperCristalul careia ii duci dorul. Nu te obliga nimeni sa crezi reclamele. In schimb, cind iti ia cineva ceasul de la mina, pamintul, casa si viata, nu mai e persuasiune. Vad ca nu ai deloc proprietatea dimensiunilor, a marimilor de scala.
In privinta alegerii, alegi in functie de locul unde esti. Japonia e o insula. Alta pricepere de aparare. E un pic cam complicat sa-ti explic aici cum devine situatiunea cu Japonia. Ai dreptate, conteaza si resursele imateriale (ideologie, valori, cultura in sensul antropologic). Dar peste suprastructura primeaza apasator infrastructura. Citeste teorie marxista si te vei elucida in privinta acestei probleme ce tine de relatia cu principiul realitatii
Vad ca nu ai deloc proprietatea dimensiunilor, a marimilor de scala.
Ba o am insa la mine in cap treburile se judeca dupa "ce-am avut si ce-am pierdut" iar faptul in sine ca alegi si ca nu esti constrans, nu reprezinta nimic. In nici un caz libertatea de-a alege nu reprezinta o valoare absoluta. Esti constrans sa-ti placa sa faci sex dar poate ca sunt unii care isi doresc libertatea de-a alege sa nu le mai placa sa faca sex, nu-i asa?
Daca ai fi constrans sa primesti un cadou de 1000 de euro ar fi mai dezavantajos decat daca ai avea de ales intre a plati o amenda de 500 de E si una de 355 de E, doar asa ca sa-ti dea tie iluzia ca controlezi ceva? Iti spun eu lucrurile pana la urma se judeca corect dupa ce-ai avut si ce-ai pierdut, iar faptul ca le alegi sau iti sunt impuse e egal cu zero. Nu conteaza.
In exemplul tau cu ciordirea ceasului de la mana , adica cu SOVROM-urile, lucrurile n-au fost rele pentru ca au fost impuse ci pentru ca ne-au supt aia bogatiile din tara. Daca veneau rusii peste noi si ne civilizau presupun ca n-ai fi avut vreo problema cu faptul de-a fi constransi sa fim mai civilizati iar acu americanii "ne dau" libertatea de-a "alege" sa fim consumeristi, adica manelisti dar cu alt nume. Nu vad nimic valoros care vine din America si intra in Romania ci numai balarii. In fapt nu e nici un fel de libertate, oamenii sunt circuitati genetic sa puna botul la coca cola si mac donalds si celelalte aiureli americanesti de aia sunt facute, ca sa exploateze slabiciunile omenesti si sa-i suga pe oameni de bani. Nimic diferit de rusi decat sub forma de manifestare. Aceeasi Marie cu alta palarie.
Imi pare rau ca am cititori care cred in "circuitarea genetica" ca si strategie de marketing.
Credeam ca toti cititorii mei sint cel putin la fel de inteligenti ca si mine. Se pare ca ma insel. Ma insel genetic de monstruos... :(
Cum poti sa crezi ca cititorii tai sunt inteligenti... Ntz, ntz, ntz... Daca am fi inteligenti am avea pretentii... De exemplu: in articolul de mai sus Lenin putea fi exemplificat cu ajutorul acestui videoclip (are Maia, are bratara de aur, are grec, are si are si are... cam tot ce ti-ar fi trebuit pentru un impact vizual) insa tu ai preferat un text lung si complex ca pentru oameni inteligenti... Ntz, ntz, ntz :)
P.S. Cam atat pe blogul asta. Revenim cand lucrurile vor deveni iar controversate, ascutit controversate... :)
@godless1859 - eh, as fi umpic magar si ti-ash spune ca acum ai posibilitatea de a te informa si a alege - cel putin la nivel individual. pe vremea rusilor nu aveai asa ceva. sau puteai sa sapi intr-o veselie la canal daca faceai asa ceva.
@Dracu: cuvintul cheie din citatul:
ma intreaba multi prin Baku, mai batrani, cand era mai bine: "atunci" sau "acum". si se plang cat de bine le era atunci, si cat de nasol e acum.
e batrini. alora li se pare mai bine. asa cum si alor nostri li se pare ca "inainte era mai bine"
de acord cu faptul ca exista o nostalgie a vremurilor apuse (am trait o vreme pe acolo - cam stiu ce spun) dar nu toti o au.
ceea ce e predominant acolo e ca - exista iluzia aia de stabilitate, exista iluzia unei fugi de responsabilitate individuala - se rezolvau in komsomol sau la partid, sint alte chei de citit acele nostalgii.
human nature, mate!
@turambarr: "Recent, ambadasorul Rusiei declara cǎ în ultimul timp Rusia și-a pierdut interesul pentru România. "
vezi ca de obicei declaratiile ambasadorilor se citesc de la cap la coada. eu cel putin as fi cumva mai sceptic in a inghiti asemenea baliverne.
da, intr-adevar - dusmanul rusilor e sua - dar noi sintem aliati pe fata ai lor, adica in lista de tinut ochiu' si timpanu' ...
faptul ca relatiile economice se pot imbunatati - e parte din zaharelul cu care sintem momiti. dar nici o clipa sa nu crezi ca iesim de pe radarul rusilor. asa cum nici o proxy nu e scoasa o secunda.
fish
Ia niste documentatie atunci ai apoi intreaba-te ce fel de strategie de marketing e aia ca sa bagi zahar in paine si indulcitori in carne.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sweetness
The high sweetness detection threshold and low bitterness detection threshold would have predisposed our primate ancestors to seek out sweet-tasting (and energy-dense) foods and avoid bitter-tasting foods. Even amongst leaf-eating primates, there is a tendency to prefer immature leaves, which tend to be higher in protein and lower in fibre and poisons than mature leaves.[8] The 'sweet tooth' thus has an ancient evolutionary heritage, and while food processing has changed consumption patterns,[9][10] human physiology remains largely unchanged.
http://atheistuniverse.net/group/healthnutrition/forum/topics/evolution-gave-us-a-sweet-tooth
Coca cola / MAc Donalds este industria adictiei fata de zahar, adictie care incepe daca se poate din frageda pruncie.
Predispozitiile genetice sunt folosite in marketing cu varf si indesat; ce naiba vorbesti tu aici?
ce e funny in commenturile alea: deraierile logice. astea au intrat puternic in cultura romana - in cei 50 de ani de comunism. Is super funny cand le iei la puricat. Vorbim de A ca implica B si el vorbeste ca B are zahar (fara nici o legatura cu predicatul - "implica" ). Si da-i si lupta cu zaharul.. care are bobitele patrate nu rotunde cum are strugurele, care nu-i asa de cand cu incalzirea globala.. (scuze de zambet, dar eu rad cand citesc commenturi din astea, umor absurd, dar umor).
Perseverent comentatorul asta kaghebist.
Asaaa, ce se discuta ? despre rusi ? asa, pe uscat ? fara o votculita mica ?
@ Anonim: perseverent, dar prost. Nu e kaghebist, ca aia sint ceva mai periati la minte totusi, nu ajunge orice loaza sa fie trimisa in deplasare sa submineze statul roman :)
@ Semanticu: lol. inca nu sint suficient de sovietic in suflet incit sa-mi acompaniez suferinta creativa cu o votca mica la 9 dimineata, cind scriam acest articol. Dar un whisky... :) :wink:
E troll nu e comunist. Scrie prea corect pentru a fi atat de prost cat vrea sa para ;)
Respect! Singurul meu bunic in viata are 92 de ani si e din Basarabia. A ramas acasa cu ai lui in '40, apoi l-au luat rusii in Armata Rosie, dar a dezertat si a trecut la romani. Asa ca nu am cum sa uit. Si spun si eu la randul meu altora.
Inteleg ca rusofobia, ca orice fobie, este irationala, dar nu e demn pentru un sociolog care e interesat si de antropologie sa sara peste niste fapte istorice minore, dar esentiale, care au marcat istoria societatii romanesti. De exemplul ofiterii aia rusi de vorbeau franceza pe la 1800, cei care i-au convins pe boierii pamanteni sa-si trimita odraslele la studii in Franta, fiind astfel direct raspunzatori de generatia pasoptista. Sau de domnu ala cu nume de bulevard, Kiselyov, de a scos administratia romaneasca din evul mediu si a implantat-o ireversibil in epoca moderna. Paradoxal, democratizarea societatii romanesti se datoreste tot rusilor... Desi meritul revine formulei sovietice, si nu uneia ruse propriu-zise, introducerea unui invatamant riguros, precum si imbunatatirea conditiilor sanitare si alimentare pentru masa populatiei au avut ca efect infaptuirea egalitatii de sanse pentru prima data in istoria acestei tari (vorbim desigur la scara mare, doar in statistica conteaza mai mult tendinta generala decat evolutia unei minoritati care a trebuit sa sufere in timpul acestui proces de ridicare a maselor).
Aceasta fapte istorice desigur nu justifica in nici un fel inchinarea destinului prezent al tarii in fata republicii lui Putin. Ratiunea de stat nu are loc de sentimentaliste din acestea... Totusi, indemnul la a nu uita evolutiile negative determinate de istoria comuna cu Rusia nu trebuie sa se constituie intr-un indemn la uitarea beneficiilor pe plan societal de care Rusia este direct raspunzatoare in cazul Romaniei.
"Mulți dintre Dvs. probabil știu cǎ una din marotele și punctele mele sensibile o reprezintǎ Rusia."
Am ceva pentru tine.
Un roman de C.Stre. 9(noua)volume.
In preajma revolutiei.
exact timotei. cultura si informatia au venit din vest nu din rusia. incidental erau rusii atunci pe aici in vizita. dar cultura de care vorbesti era franceza si s-a exportat peste tot, inclusiv in SUA, de unde o luam acum. deci rusii(zici) i-au incurajat pe romani sa plece in vest sa invete, nu ? nu spre rusia...
Imi place treaba asta: 'introducerea unui invatamant riguros'. Cred ca profesorii care au sapat canalul dintr-un capat in celalt se mandresc cu realizarile anilor '50. Consideri denominarile din 47 si 52 la fel de glorioase? Banuiesc ca au fost un rau necesar pentru ' imbunatatirea conditiilor sanitare si alimentare pentru masa populatiei'. Mai Raskolnikov mai...
O seara faina si mnulta obiéctivitate,
Flo.
cititor ocazional
ti-a trecut vreo secunda prin cap ca preopinentul timotei s-ar putea sa aiba dreptate? fie si partial...
@Strajnik. daca simplifici suficient de mult si un cerc contine segmente drepte. daca cauti segmente particulare din orice argumentare are dreptate oricine in oarecare masura referitor la orice subiect.
@preopinent
La momentul istoric respectiv, Rusia nu devenise încă un focar de cultură, ea însuşi aflându-se in fazele finale ale adoptării culturii înalte vest-europene. Prezenţa ofiţerilor ruşi nu a fost "incidentala", ea a fost cauza primă a francofoniei româneşti in vechiul regat (până în acel moment, reperele româneşti de cultură laică erau Polonia şi Înalta Poartă). Fără cineva care să te îndrume spre cultură, s-ar putea să nu găseşti niciodată drumul.
Din pacate grosul intelectualitatii din Rusia e de acord cu politica imperialista. Nu ca la altii ar fi altfel. :(
Din pacate Churchill si poporul rus libertate ne-a adus... :(
Din pacate Occidentului nu i-a pasat nici de Ungaria anului 1956 nici de Cehoslovacia anului 1968. :(
Bine ca e preocupat de Libia, Siria, Irak, Iran... :(
Trimiteți un comentariu