Aproape 20 de milioane de locuitori. Cam cat Romania, nu?
Aproape 1,7 mil. km2. Adica, dupa cum spun oamenii astia destepti de pe Internet, cam cat toata suprafata
Europei de la Germania inspre vest, pana in Spania. Sau o sesime din China, daca vreti o alta masura a lucrurilor.
Are granita cu India, cu Rusia, cu Pakistanul si cu aproape toate din celelalte -stane din zona (Tadjichistan, Khirghistan, Khazastan, Afghanistan). Si, daca e sa fim rai, are granita si cu Tibetul :) Un sfert din granita Chinei e in Xinjiang. Si un sfert al naibii de sensibil si de important. (Si) pe aici vor intra, incetul cu incetul, chinezii in Europa, o data ce diferentialul demografic de la granita rusa va fi din ce in ce mai greu de tinut in frau.
Capitala sa, Ürümqi, are 2,7 milioane de locuitori. Adica mai mare decat Bucuresti, nu? Cum sa nu. Si mai mare, si mai intens. Ia uite cum arata Ürümqi:
Are vreo trei din marile deserturi ale lumii, dintre care cel mai cunoscut Taklamakan, vreo trei sau patru din marile lanturi muntoase ale lumii, dintre care cel mai cunoscut Tian Shan, o istorie de 3 mii de ani, cu multe suisuri, coborasuri, mutari de populatii si de trupe si schimbari de stapani. A, era sa uit: si are si partea de nord a Drumului Matasii.
Doamnelor si domnilor: una din provinciile Chinei: Xinjiang. Una mica, periferica, plina de barbari, pe care stau cu ochii ca pe butelie cancelariile lumii si militarii si spionii, dar si oamenii de afaceri. Butoi de pulbere si punga de amestecaturi etnice. Zona de pericol si oportunitate. Geografie maiestuoasa si intensa si arida si salbatica si frumoasa. Istorie densa, zbuciumata. Prezent si viitor.
Doamnelor si domnilor: tare provinciali mai suntem. Dar nu ne dam seama si ne place sa ne admiram buricul si sa ne simtim buricul pamantului.
Tz tz tz. Ce iluzii. Ce amagiri. Si ce resentimente. Balcani, frate, Balcani...
:/
marți, 24 februarie 2009
Xinjiang
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
9 comentarii:
China e imensa si ca teritoriu si ca populatie. Chinezii cu siguranta ca vor invada Europa, precum spui. Si mai intai vor merge la rusi, cat de curand. Rusia se va confrunta cu o expansiune din partea barbatilor chinezi, avand in vedere ca spre anul 2015 numarul barbatilor va fi cu 25 de milioane mai mare decat numarul femeilor in China.
Cat despre China ca putere mondiala, George Friedman spune despre China ca va fi afectata de datoria imensa, de somajul ridicat, de diferentele regionale mari. Toate acestea, impreuna cu izolationismul sau istoric, vor impiedica China sa fie un jucator mondial.
Deci om fi noi provinciali, nu zic nu, dar si astia mari au probleme pe masura teritoriului si-a populatiei lor.
tztztz...abandonare de nombrilism? tztztztz...Ai ai ai..frumos...
ai dreptate, este cea mai importanta regiune a Chinei. Importanta si pentru ei, si pt altii. Pt ei - locuitorii pe care i-ai pomenit nu sunt chinezi, ci turcofoni musulmani. Cu alte cuvinte, sunt luptatori pt libertate, care nu mai vor 'cu China", ci vor separat si/sau cu vecinii coreligionari.
iar rautacismul cu Tibetul este exact pe dos - nu pornirile separatiste ale Tibetului sunt principala preocupare la Beijing, sau cel putin nu direct, ci cele ale acestei incredibil de interesante provincii (cum naiba ai ajuns la subiectul asta?!) Tibetul nu se poate separa de China din cauza turcofonilor astora islamici, pe a nu crea un precedent. Si stii de ce este atat de importanta aceasta extrem de mare si depopulata provincie a Chinei? Ai ghicit - zacamintele inca neexplorate de hidrocarburi ale celui de-al doilea consumator mondial (aprox. 10%, dupa SUA, cu 25-30%) se gasesc in provincia... Xinjiang.
Si nu, nu pe aici o sa intre chinezii pt ca intai si intai ar trebui sa intre chinezii in Xinjiang. (uite-te pe google images sau pe ce vrei sa vezi cum arata.)
Felicitari pt tema - da' cum naiba ai ajuns la ea?!
:) Stratfor. Si stiu ca nu sunt chinezi (etnici Han, ca sa fim rigurosi), ci turanieni / popoare turcice. Si stiu ce tensiuni sunt acolo. Si stiu care e miza.
De'aia am si scris. Nu toata ziua fac sondaje si / sau joc rugby
:wink:
stratfor: scump si subiectiiiiiiiiiiiiiv:) (mai ai Kim prin bibioteca? - trece-l mai in fata.)
Scump? Stai linistit, ca nu'l platesc.
Subiectiv? Logic. Serveste interesele SUA. Shtim doar ca shpionii raman shpioni pan' la calatoria cu picioarele inainte. Bine macar ca nu serveste interesele Rusiei.
Kim? Ala al lui Kipling? Imperialistul ala care scria bine si care legitima cucerirea Indiei si responsabilitatea civilizatorie a Imperiului Britanic? Ma duc sa'l caut. Cred ca l'am pus langa pushca de elefantzi... :)
da, el e. acum puneti si palaria coloniala pe cap: creatorul conceptului de great game, atunci intre UK si Ru, concept preluat de catre Zbigniew Brzezinski in 1997 in Marea Tabla de Sah. e zona cea mai bogata in resurse energetice din lume - Orientul Apropiat/Mijlociu + Asia Centrala, incluzand frumoasa ta provincie chineza + Caucazul independent si cel rus. Pute a hidrocarburi acolo de le ia mintile. iar 85% dintre aceste hidrocarburi sunt... in maini musulmane (60% la siiti). iar faptul ca a cazut pretul petrolului la aproape o cincime din cat a fost asta vara, asta evident ca nu ne prosteste pe noi, copii mici si smecheri, care vad cum se face ordine in lume pe baza acestui pret si cum se scurg banii dintr-o parte in alta.
resursele, dupa cum am invatat deja, mai ajung pt 40-70-40 (nu-i Raquel Welch, e petrol-gaze-uraniu) si trebuie scoase cumva de acolo.
e un joc interesant, frumos chiar pt jucatori, pacat ca piesele de pe tabla suntem noi:(
Mda. Stii de Stratfor, pomeneshti de Raquel Welch (cine naiba mai stie despre ea, decat noi, babaciunile iremediabile, cu sufletul in anii 50-60??), stii si de Kipling, si de Brzezinski, stii cat petrol e la siiti si cat e la eschimoshi.
Mda. Interesant vizitator anonim.
Jiene, da'te prins...
:)
:))))))))))))))))))) Femeie, misoginule! Alte postari: Gould&Bach, bancul cu Bula si nationala de rugby
Trimiteți un comentariu