Alegerile se apropie. Datele se aduna. Realitatea face show din primul val de Tracking Poll al Insomarului. La clientul nostru...
Alo, se aude? Marketingu? Alo? Alo?
:(
Tabel Primar General
Tabel Consiliul General (partide)
Grafic Primaria Generala (sherpishori)
Grafic Consiliul General (partide shi sherpishori)
luni, 19 mai 2008
Comparatii sondaje alegeri Bucuresti
Scris de Turambar at 21:16
Etichete: Alegeri, Bucuresti, CCSB, Politics, Romania, Sociologie, Sondaje, Statistica
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
8 comentarii:
Bune graficele cu evolutia, atat ca idee, cat si tehnic (am constatat ca de regula se produce eroarea de a trata axa X ca si categorica, fiind puse acolo doar punctele in care sunt facute inregistrari, asa ca, de exemplu, distanta intre 21 si 22 aprilie apare ca egala cu cea dintre 22 si 27 aprilie. Tu esti insa una din rarele exceptii care stii ce inseamna timpul, numerele etc.).
Acum, trecand la subiect, apar niste intrebari legate de tendinte. Daca am vazut eu bine, la INSOMAR exista mult mai putini indecisi, non-votatnti si non-respondenti (NS, "nu votez" si NR) decat la CCSB. Ar putea sa vina de aici o nevoie de precautie in a interpreta cifrele. Banuiesc ca la asta se refera si semnele tale de intrebare de la tendinte...
Pe de alta parte, trebuie vazute extrem de atent ratele de raspuns (o sa zici ca sunt obsedat, insa am senzatia ca Bucurestiul a devenit oversurveyed, ceea ce diminuaza considerabil ratele de raspuns si precizia estimarilor, afectand si posibilitatea de a compara intre face-to-face si telefonic).
Altfel, tare ma intreb daca a aveti sau nu strategie de marketing sau jucati pe cartea jucata de Polaroid in meciul pierdut cu Kodak nitel dupa jumatatea secolului trecut :)
Mersi pt aprecieri :). De chestia cu categorial vs time-line m-am lovit si eu de multe ori in graficele altora. Deh. Common sense :)
Rate de raspuns nu am inca (nu am inca toate info de la coordonatorii de operatori - in iuresul asta numai de asta nu avem timp; facem verificarile and that's it. alte finetzuri metodologice apres la tempete)
Indecisi mai putin la INSOMAR? Probabil diferenta de metodologie. Eu am facut analiza doar pe cei care zic "Cu siguranta DA". Daca pun si "Probabil DA", ne ducem si noi spre 70% - 75%. Diferentele de procente insa sa stii ca nu sunt semnificative. Cifrele tot pe acolo stau.
Pe mine ma intereseaza "Cu siguranta DA" ca sa pot estima cat mai bine participarea la vot. Stii tu, fundamentala pentru Exit Poll.
Oversurveyed? Hmmmm. Cam greu. Totusi, discutam de milioane de oameni, nu de Campina sau de Ploiesti. Si, din informatia anecdotica de la operatorii de teren, nu sunt diferente semnificative. Tot la fel de greu / de usor reusesc sa completeze chestionarele.
Telefon vs teren? Stim biasarile (statusul social). Stiu, din experienta, si ce reusesc sa scot din ponderare, si ce nu reusesc. Asa incat este un risc controlat. Ma intereseaza acum tendintezele.
Tine-ne pumnii. Incepe nebunia. Pe urma discutam si Polaroid vs Kodak. La o bere :)
Am uitat sa adaug, cand de fapt pt asta pornisem sa comentez.
Semnul de intrebare la grafice. Nu atat din diferentele metodologice de care spuneai, cat mai degraba dintr-o scurtime de puncte :). Nu am o serie suficient de mare de date incat sa ma simt confortabil in a emite tendinte. Pe moment, suntem inca la capitolul "prefigurare". Mai am nevoie de 1-2 puncte acolo, la serpisori.
Unul din ele o sa il am maine (inclusiv date despre sectoare. Tu du duuum). Cu siguranta Gallup-ul si / sau Insomarul will provide the other data point.
:)
Spor!
Sa inteleg ca pe linia "Participare la vot" gasim la CCSB pe cei care au raspuns "Sigur votez", iar la INSOMAR "Sigur votez" + "Probabil merg". Nu ar trebui comparate mere cu mere? Mai ales ca stiu ca am vazut si procentul de 52% dat de INSOMAR pentru "Sigur votez".
"Probabil votez". scuze!
În decembrie 1996, imediat după turul 2 al alegerilor pentru Preşedinţia României, mă aflam pe tern într-un sta din nordul Moldovei, aplicând chestionare fără nici o legătură cu alegerile.
Alegerile erau însă pe buzele tuturor, chiar dacă nu ne vorbeau despre asta: eram tânăr, educat peste medie, veneam dinspre Bucureşti, aveam aşadar cu totul alt profil decât votanţii locali.
Un bărbat însă nu s-a putut abţine şi mi-a spus of-ul său: "Cum vine asta, dom'le, să-mi spui mie că te văd că vii de la Bucureşti: Eu l-am votat pe Iliescu, frate-meu l-a votat pe Iliescu, şi vecinul Costică aici de faţă l-a votat pe Iliescu, ce să mai, TOT SATUL A VOTAT CU ILIESCU, cum se poate să iasă Emil ăla???"
Vecinul Costică, şi el de faţă, dădea din cap aprobativ. Ca şi bărbatul ce îmi vorbea, avea în jurul a 60 de ani, absolvise cam 4 clase şi se străduia să priceapă cum devine chestiunea cu democraţia asta...
@Turambar: o să pun asta şi pe blogul meu :))
Anonimule,
Nu stiu daca tu ai facut vreo analiza economica din 1990 incoace...Daca-ai fi lucrat cu cifrele acelea, a-i fi observat ca PSD-ul a produs dezastru! Guvernarile de dreapta (chiar si contestatul CDR) au aplicat anumite masuri economice foarte dure (e drept!), dar fara de care Romania ar fi intrat in incapacitate de plata (datorii facute de PSD) si de aici ar fi iesit o nenorocire...Nu te uita la guvernarea Nastase (ce penal!) care de fapt a cules roadele masurilor dure pe care le-a platit PNTCD, PNL si PD ...
Niciodata PSD-ul NU VA PRODUCE CEVA BUN PENTRU TARA ASTA! Asculta ce-ti spun..NICIODATA!
Cand am facut in 97 prima analiza, am ramas tablou..habar n-aveam atunci cata murdarie a produs acest partid..Poate te gandesti unde s-au dus (economic vorbind) cele 35 miliarde de euro datorii facute de guvernarile de stanga? Daca vei gasi raspunsul, vei intelege ce spun!
Trimiteți un comentariu