joi, 8 iulie 2021

Vor vota moldovenii din diaspora la aceste alegeri?

În cîteva zile, duminica asta, vor avea loc alegeri parlamentare în Republica Moldova. Sondajele cît de cît credibile de acolo, căci în Republica Moldova e o problemă de multe ori cu seriozitatea acestora, nu ca în România, unde aveți de unde alege institute serioase, credibile, Pieleanu, Pieleanu everywhere,

Unde rămăsesem?

Sondajele din Republica Moldova arată că cele două mari partide de acolo, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) al lui Maia Sandu, și Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor al lui Igor Dodon, sînt bară la bară, la o egalitate strînsă, în jur de 35%. Mai sînt încă vreo două partide ușor peste buza pragului de intrare în Parlament, de 5%, și încă două ușor sub buza acestui prag – printre care și surpriza plăcută a alegerilor de anul trecut din România, AUR.

Deci luptă strînsă. Deci o să fie care pe care. În urma unei campanii pătimașe, cele două tabere mari din Republica Moldova, pro-sovieticii din jurul lui Dodon și pro-occidentalii din jurul lui Maia Sandu își dispută întîiietatea pînă la ultimul buletin de vot, pînă la ultima strigătură electorală plină de patimă.

Ca de obicei, mobilizarea în ziua votului va conta cel puțin la fel de mult ca și efortul din campanie. Duminică vom fi martorii unei asemenea mobilizări puternice. Întrebarea este: va funcționa mobilizarea doar pe teritoriul Republicii Moldova, sau și în rîndul moldovenilor din străinătate?

De ce întreb asta? Republica Moldova, ca și România, are o diasporă semnificativă, care pune la fel de multă patimă în jocul politic. Mulți moldoveni locuiesc aici, în România. Unii sînt deja prin Occident, în țări mai bogate. Alții sînt prin Rusia.

Dat fiind că scorul intern al sondajelor electorale este cît se poate de strîns, și ținînd cont de faptul că acestea nu pot să cuprindă în măsurare și efectul votului din afara granițelor, rezultă că votul diasporei moldovene va conta puternic, pînă la ultimul vot.

Sînt curios în ce măsură cetățenii Republicii Moldova care locuiesc la noi în țară, și pe care eu, în ciuda ideologiei oficiale a statului nostru vecin și prieten, îi consider români, vor merge să voteze. Ținînd cont de profilul politic al acestora, e mult mai probabil să voteze cu Maia Sandu și cu PAS, partidul pro-occidental al acesteia, decît cu comuniștii. Întrebarea este: votează doar în gînd, sau se și vor mobiliza duminică la vot?



.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Moldovenii din diaspora , nu-s precum sant romanii din diaspora .Romanii din diaspora voteaza deoarece , daca tot nu traiesc in Romania isi iau informatiile mai mult de pe NET de la influenceri iar acestia...nu-s intotdeauna ceea ce vor sa para , un exemplu : Rares Bogdan desi nu-i chiar cel mai nimerit insa , altul nu mi-a venit acum pe moment in minte din puhoiul de influencer ce compun " media " romaneasca .Ca atare romanii din diaspora fac cozi la centrele de vot deschise in strainatate si voteaza ceea ce le este sugerat de catre altii , fara sa mai ceara/caute informatii suplimentare cu privire la...candidati . Moldovenii nu-s asa ! Moldovenii , atunci cand au plecat din tara , aia stuchesc in san si , in secunda doi dupa ce-au trecut frontiera Rep.Moldova , nu doar ca uita definitiv de tara lor dar...nu-i mai intereseaza absolut DELOC ceea ce se petrece acolo .Nu uita ca , printre primii militari sovietici ce-au fost trimesi in Afganistan atunci la inceputuri , au fost tinerii din RSSMoldova . Am cunoscut destui moldoveni in UK insa...parca nu i-am vazut vreodata { nici macar la ultimele alegeri } , sa se inghesuie sa voteze niste javre{ asa-i considera ei pe politicienii lor } despre care stiu precis ca , vor sta SMIRNA in fatza dispozitiilor venite de la Kremlin . Asta , ca s a nu mai a mintesc de faptul ca , la ei , la moldovenii , acele vorbe ale lui Ion Creanga { si asta era ... tot moldovean } sant litera de Evanghelie : SARAC CA ACUM , CA-N ANUL CE TOCMAI A TRECUT SI CA-N ANUL CE VINE... PARCA N-AM FOST NICIODATA . In plus ei , spre deosebire de romani , cunosc aluatul din care-s plamaditi politicienii si partidele ce i-au adunat sub aripa lor .Chiar crezi sensei TURAMBAR ca , Maia Sandu si PAS sant acolo de capul lor , ca fac ce le trece prin cap adica , inclusiv unirea cu Romania si ca nu stie Moscova ce treburi invartesc pe-acolo ? Apropo : Armata 14 isi mai are locatia in Tiraspol ? Si-atunci...Chiar crezi ca tipii de la Kremlin vor permite ca UE sa aviva o granita comuna cu Rusia ? Crede cineva ca fenomenul Gorbaciov se va repeta vreodata ? Da , vor vota si diasporenii dar...doar aia " de partid " de asta sunt mai mult decat sigur ! Insa analiza dumitale este de retinut si , dupa alegeri , voi avea onoare de-ati reamintii unele pasaje ce mi-au retinut atentia . Respect omule ! P.S. Stai linistit ca A.U.R . nu-i atat de iubit in Rep. Moldova asa cum se lauda iar despre Simion&comp ...sa nu mai vorbim de funie in casa spanzuratului !

ADRIAN spunea...

Intrebarea este cati transnistreni voteaza si cine numara voturile ...