duminică, 13 martie 2022

Nu mai avem Undo pe stoc

V-am mai scris și altădată despre momentul adevărului. Un concept foarte util în ziua de azi, cînd tancul și portavionul sînt mult mai importante decît bannerele de tip JeSuis de pe Facebook.

Conceptul e simplu. Un concept medieval. E vorba despre acele situații din viață cînd nu poți păcăli realitatea.

Vedeți voi, generațiile mai recente, inclusiv a noastră într-o bună măsură, au fost socializate din ce în ce mai puternic în logica lui Undo. Bunăstarea ne răsfață și ne pune la dispoziție un context de viață din ce în ce mai îngăduitor. Faci greșeli? Nici o problemă. Consecințele sînt reversibile.

Să vă dau exemple.

Pe vremuri, scriai de mînă sau la mașina de scris. Greșeai, se produceau stricăciuni. Ștergeai, cîrcăleai, dădeai cu pastă corectoare. Arăta ca dracu. De aceea erai forțat să te strădui să scrii fără greșeală. De cînd cu editorul de text, e dintr-o dată infantil de simplu. Ai greșit o literă? Imediat Undo.

De la începutul acestui text, am folosit de cel puțin zece ori această opțiune. Am tastat aiurea o literă, am șters-o, am scris înapoi litera corectă. Nici nu se vede. Pagina este albă, curată, textul corect. Am greșit? Nici o problemă. Se repară imediat.

Faci o cumpărătură pe online? Îți vine ceva ce nu-ți convine? Ai greșit? Ai comandat o măsură prea mare? Sau nu-ți place cum arată ce ți-a adus curierul? Nici o problemă. Trimitem produsul înapoi. Să-l înlocuiască. Sau să ne dea banii. Simplu. Curat. Fără consecințe.

De cînd cu Internetul și cu mediul virtual, sîntem consumatori din ce în ce mai mari de produse simbolice. Ce le unește? Logica lui Undo. Nu ne place o emisiune la televizor? Zapp. Alt canal. Avem nevoie să facem pipi sau să răspundem la un mesaj pe telefon? Nici o problemă. Punem pauză la film și ne vedem de altceva. Joc un joc video și m-au omorît nasoii? Nici o problemă. O luăm de la capăt. De data asta știm de unde vin monștrii și-i învingem fără nici un fel de probleme.

Această degrevare de consecințe se înfige insidios în mintea noastră și ne permează valorile. Suferim practic o infantilizare. Precum niște copii răsfățați care sînt protejați de realitate, căci părinții sînt îngăduitori și ne iartă nouă greșalile noastre. Avem o altă atitudine față de risc, căci sîntem mai protejați de tehnologie, de stat, de textura socială.

Această infantilizare pătrunde și în mentalul politic al societății. Protestele sînt regizate, niște făcături de paiață. Nu sînt proteste pe bune. Doar niște biete scene de teatru. Nu există consecințe. Căci știi că jandarmii sînt îngăduitori și-ți permit toate isteriile.

Activiștii? Pe vremuri Ghandi și Mandela și Walesa au făcut pușcărie pentru ideile lor. Acuma? O butaforie ieftină. Poți intra în Parlament să te tăvălești elegant pe preșuri, în văzul camerelor de luat vederi care de-abia așteaptă să-ți transforme isteriile tale de copil răsfățat în ditamai Breaking Newsuri patetice.

Poți să-ți împrăștii indignarea și invectivele în stînga și-n dreapta, căci nu se întîmplă consecințe. Ești de partea bună a istoriei, a propagandei. How dare you? se strîmbă teatral Sfînta Greta Trotineta, această ieftină actriță civică.

Multe din mișcările politice din ultima perioadă sînt ipocrite, false, de mucava. Căci sînt în logica lui Undo. Nu se produc consecințe adevărate.

Pînă vine tancul. Atunci nu mai ai ce face. Dintr-o dată, descoperi cu stupoare că realitatea nu-ți lasă loc de întors. Viața are momente în care degeaba apeși tasta Undo / Delete / Backspace, căci ești sub puterea evenimentelor ireversibile.

Te urci pe motocicletă, crezînd că ești într-un joc online, unde ai parte de 10 vieți. Degeaba. Fizica își face efectul și-ți împrăștie organele pe asfalt sute de metri la rînd, dîre dîre de sînge mațe și oase sparte. Te duci pe munte în șlapi, crezînd că ești la plajă și că n-are cum să ți se întîmple nimic. Și mori ca prostul. Te apropii de urs, căci ai văzut prea multe filme tîmpite în care urșii sînt niște animăluțe pufoase de pluș. Și ursul te sfîșie fără milă.

Sau deschizi gura în politică și crezi că ești într-un film, unde poți să tragi cîte duble vrei tu. Precum președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, fost actor, care probabil a crezut că țara se conduce la fel cum se pune în scenă o piesă de teatru.

Din păcate, relațiile internaționale nu sînt întotdeauna o piesă de teatru. De cele mai multe ori sînt. Multă ipocrizie. Multă vorbăraie. Multă gargară ieftină.

Dar sînt pînă nu mai sînt.

Pînă începi să numeri tancurile și soldații masați la granițele tale. Și te uiți în spate, la puterile occidentale care te-au îndemnat să faci gura mare, să te dai puternic și viteaz. Și vezi că în spate nu e nimeni. Ca în bancul cu lupul: du-te tu primul, Zelenski, că pe noi ne bufnește rîsul.

Nu e prima dată cînd în relațiile internaționale cei mici sînt sacrificați fără pic de milă de către cei mari. Vă mai aduceți aminte de kurzi? Cum au fost ei îndemnați să se semețească, să-și declare dorința de independență, pentru că vor fi cu siguranță ajutați de aliații lor?

Au fost călcați în picioare fără milă. Și aliații lor le făceau înțelept cu mîna de dincolo de ocean. Mergeți, mergeți, că noi vă veghem zbaterea de aici. Ne și rugăm pentru voi. Vai, ce rău ne pare că muriți. O să facem și un film pe acest subiect.

La fel și acum. I-au întărîtat pe ucrainieni să fie niște bieți actori într-o piesă de teatru globală. Hai, că puteți. Hai, că sîntem în spatele vostru. Hai, că ne băgăm și noi.

Și acuma ucrainienii sînt singuri, în fața tancurilor rusești. Care deja au intrat în Kiev. Iar sancțiunile economice sînt năprasnice, doar că foarte selective. Îi pedepsim pe ruși, cum să nu. Dar nu închidem totuși SWIFT-ul, căci parcă mai avem nevoie de tranzacții cu gaz. E foarte bun gazul rusesc. Zelenski, pune-ți bre vesta aia antiglonț și îmbracă te rugăm frumos cămașa de martir. Vai, ce frumos îți stă cu ea. Hai, acuma urcă-te pe scenă și mori glorios.

Aoleu, stai așa, bre. Stai că am uitat să-ți spunem. Nu e ca la piesa de teatru, unde doar te prefaci că mori. Aoleu, ți-am dat indicații regizorale greșite. Nu ai variantă de Undo. Mori și gata.

Lasă, nu-i nimic. Ne rugăm pentru tine. O să facem și un film pe acest subiect.

Nasol cînd te bizui prea mult pe strategia Undo.

PS: Să nu uitați să vă rugați pentru ucrainieni. Chiar trebuie. Un popor care suferă din cauza unei invazii. E cu moarte și cu suferință. Dar vă rog să fiți consecvenți. Să vă rugați la fel cum v-ați rugat și pentru morții îngropați în saci de plastic. La fel precum v-ați rugat și pentru Iugoslavia.

Rugăciunile fac foarte bine. Mai ales la generația asta, pe care ați învățat-o să disprețuiască babele medievale care-și fac cruce. Dă, maică, să fie pace în lume, să nu fie război.

Hai, învățați să vă rugați. Fiți medievali și rugați-vă. A venit și vremea aia.

Ghinion.



.

13 comentarii:

Peacemaker Twister spunea...

Ce să-i faci? Actorașul a crezut că dacă Unchiul Sam i-a zis să bage bățul printre gratii, la URSUL rusesc, acesta o să se lase sâcâit atâta vreme cât vor muschii lui(adică ai lui Zelensky) Apoi Unchiul Sam a plecat să-și vadă de treburi, URSUL rusesc l-a prins pe Volodimir de băț și-l ține strâns la piept de drag ce-i este. Până își dă duhul... 😀 😀 😀

Miha costescu spunea...

Bine...bine rau!!

Diropol spunea...

„când înțeleptul arăta luna, idiotul privea degetul“

Anonim spunea...

De Zelenski au nevoie si Putin si americanii.
Putin , fiindca Zelenski ii ofera ocazia sa toace Ucraina la cm patrat si sa se stabileasca acolo cu “armata de mentinere a pacii” .
Americanii au nevoie de el sperand ca mobilizand pe ucrainieni , rusii sa piarda razboiul . Daca americanii vor considera ca razboiul e pierdut , Zelenski va fi sacrificat . E f posibil sa piara ucis de un ucrainean si asasinatul sa fie pus in carca rusilor . Vom avea un erou in linia lui Iosua , David , Samson si Bar Kochba.

Maria Mihail spunea...

👏👏👏👏👏

Unknown spunea...

😇 just!

Anonim spunea...

Puțini aud, puțini pricep...

Anonim spunea...

Dar sa vezi ce UNDO atunci cand Ursul o sa zica sa ne retragem la pozititle din 1997 cum a cerut de fapt diplomatic inainte de operatia speciala din U...

Cand o sa le dea 1 ora sau 24h la americani si NATO sa aleaga ce vor:

1)Retrag baza de la Deveselu si trupele NATO din RO si PL
2)Razboi atomic si ditrugerea lumii inclusiv toti sefii si miliardarii din NZ
3)Cateva Kalibre peste Deveselu si bazele din RO poate si peste CP asha de motivatie

Oare ce o sa aleaga atunci SUA? Dar ioha?
Si va mai exista UNDO?

Anonim spunea...

Sa-i vezi pe aia de si-au cumparat sau constuit case pe aici in rate pe 30 ani.

Daca are doar 1 perete mai este casa? Mai platesti rate la banca?
DA platesti ca nu e UNDO.

Sa vezi cum trebuie sa vanda toti si sa plece in SUA sau Peru...

NU in Germania sau UE nu mai este safe ...
deh URSU e aproape si un pic supi

Parca a zis P: "vor fi consecinte cum nu ati mai vazut in istoria voastra pentru cei ce ai ajuta pe U si Ze"

Asa a zis? are UNDO?

Oare cine a trimis arme acolo? Oare Ge?
Si cine a primit drone si avioane la acoperire aici?

Ceva cu "denazificare" si "demilitarizare" ...

Hmm oare asta are UNDO?



Iacob Petru spunea...

Pufoși frumoși și liberi ,fac coada la pașapoarte sa apere tara de rusi din ,,diaspora" !

Unknown spunea...

Un amestec de realitati
Lumea functioneaza in normele sctuale..cei mai in varsta sunt socati..probabil si cel care a scris..

vax albina spunea...

Bună ziua,

Vă citeam acum foarte mulți ani, m-am oprit câțiva ani, acum am reluat.
Aș putea copia pe blogul meu un articol din evz? Cu indicarea sursei, bineînțeles. Nu am decât 500 urmăritori și cam 30 de fideli.
Vă urez succes în ale scrisului.

Turambar spunea...

@vaxalbina: cu cel mai mare drag. cum sa nu. sint onorat :) go ahead!