luni, 10 ianuarie 2022

No libertate for you today

Recunosc, am greșit. Eram ferm convins că judecătorii o să țină cu statul totalitaro-tefeleu și o să-l deporteze pe Djokovic. În nemernicia mea, ca un sociolog turbat, e din ce în ce mai clar că nu mai cred în dreptate și în justiție și că am impresia că Securistanul se întinde pe tot globul, odată cu tehnologia.

Am și eu piticii mei neuronali pe creier, justificați atît de teorie, cît și de realitate. O cameră de supraveghere, un securist. Un algoritm, o sută de securiști. O monitorizare automată după cuvinte cheie, o mie de securiști, un milion. A Matrix of them.

Între timp, în Securistanul nostru mediocru și autohton, de două luni ni se tot promite că vor introduce antivirale în farmacii. Da, da, cum să nu. Vezi să nu. Le tot promit. Le tot introduc. Evident că n-o să vedeți nici un fel de antiviral în farmacii. Covidul trebuie tratat în mod isteric, ca pe sfîrșitul lumii, doar în regim de spital, ca să justificăm starea de alertă. Că e așa de bine să stăm de doi ani în stare de alertă, să facem ce vrem noi, tehnocrații superiori și perfecți.

V-am spus că trăim în Securistan?

Între timp, tot de doi ani purtăm masca pe figură ca niște primitivi. De-aia textilă. Vezi, de-aia murim noi cu zile, că de-abia zilele astea ne-am luminat la minte să ne dăm seama ce primitivi sîntem și să interzicem masca textilă, să introducem o tehnologie avansată, NASA, mască fepecumîizice, de-aia de prinde și posturi radio, și șpioni, nu numa viruși.

Am și eu o nelămurire. Cînd s-a încălcat legea? Cînd s-a făcut abuz în servici, în serviciu, în servicii? Toți ăștia doi ani de zile, cînd ne-ați forțat să fim primitivi cu cîrpa textila la bot, să murim ca niște inconștienți, neapărați de virusul perfid? Sau acuma, recent, cînd ne forțați să dăm banii aiurea pe altă manieră de legitimare a dictaturii, pe altă izoletă de-a voastră?

Pentru chestii de-astea, alții au făcut deja pușcărie. Mă rog, erau niște alții convenabili, non-sistemici, nu din gașca lor de deosebiți. Pentru chestii de-astea, DNA venea în mod mintenaș, cu toată presa deontoloagă după ea, la nasoii care erau primitivi și în contra lu’ Angela și lu’ Ursula. Așa se face controlul social. Cu Macovei și cu Kovesi pe post de coadă de topor. Și cu legea în mînă. Problema e: care lege? Că le schimbă ăștia mai ceva ca pe măști.

Vedeți de ce vă spun că trebuie să fi cuminți, să stați liniștiți la locurili voastri, să aveți încredere în autorități, în justiție, în dreptate, în statul de drept? Pentru că...

Chiar. De ce trebuie să am încredere în justiție, atunci cînd ea nu există? De ce trebuie să cred în dreptate, cînd ea nu se face? De ce trebuie să cred în statul român, cînd el își bate joc cu perseverență de mine?

Sînt curios cum vor justifica menținerea stării de alertă, totalitarismul mascat, după ce trece și sărăcia asta de Omicron, care are fix, dar fix aceeași rată de mortalitate ca a unei gripe obișnuite. Sînt curios cum vor permanentiza abuzurile și încălcările drepturilor și libertăților individuale.

Ce-o să mai inventeze? Ce altă catastrofă de tip Wag The Dog ne va fi băgată pe gît? Cîte zeci, sute de milioane vor prăvăli peste deontologii din media aproape civilă, încît să ne convingă ei superiori că iar e sfîrșitul lumii și că trebuie să ne abandonăm ca niște vite blegi în brațele generoase, superioare, perfecte ale militarilor cu tot soiul de epoleți și de bîzdîcuri de Moș Teacă? Ce găselniță o să mai inventați? Ce Radu Tudor, ce Gîdea și ce CeTePei și ce Pippide și ce Prelipceni prăpăstioși și marțiali o să ne mai picurați în urechi?

V-am spus că trăim în Securistan? V-am spus că vă place? V-am spus că textila nu mai e bună, după ce ne-a fost îndesată pe gît doi ani de zile? V-am spus că nu se găsesc nici acum antivirale în farmacii, după ce v-au tot prostit luni la rînd că o să bage, imediat cum ajung la putere?

V-am spus că vă păcălesc ăștia ca la Nufărul, în mod constant, cu perseverență, cu plăcere, cu un rînjet aproape civil pe buze?

Ah, ce vă mai place și vouă să fiți abuzați, să fiți păcăliți, să vă duceți după fentă. Sînteți fix ca în bancul cu ursul. Vă meritați soarta. Românii merită tot ce e mai bun.

Ghinion.

.

9 comentarii:

Unknown spunea...

Tare!

Anonim spunea...

A apărut deja un alt carcalac, în Cipru: Deltacron. Cică este o încrucișare între tulpinile Delta si Omicron.

Alexandru Candiano-Popescu spunea...

Doar o mica corectie: o gripa sezoniera mai agresiva sare usor de 0,1% mortalitate, pe cand covrigul se plimba in zona 0,03-0,06% in functie de varianta( sau "tulpina" dupa unii specialisti)

Corina spunea...

Ai pantofi cu talpă din nuș ce plastic? Marș, în casă!
Ai motor la auto cu Euro vechi, la fel, acăsică în garaj.
Ai centrală pe gaz? Taxă până la cer.

Cam așa.

Unknown spunea...

❤️❤️❤️

Tudor spunea...

Cyperpandemic.

https://www.reuters.com/markets/europe/exclusive-imf-10-countries-simulate-cyber-attack-global-financial-system-2021-12-09/

Anonim spunea...

Cand spui "V-am spus că nu se găsesc nici acum antivirale în farmacii, după ce v-au tot prostit luni la rînd că o să bage, imediat cum ajung la putere?" banuiesc ca te refereai la faptul ca PSD a ajuns la putere si coincidenta maxima, ministrul sanatatii este mega-ultra-hiper competentul de rafila, corect?

Turambar spunea...

Exact. Ai inteles perfect, ai surprins absolut toate subtilitatile semantice ale textului meu profund, dar tendentios. Nota zece pentru perspicacitate. Stai jos, sa vii maine cu tac-tu tuns la scoala

Rainismysunshine spunea...

😀