miercuri, 24 noiembrie 2021

Lumea nu înțelege cifrele

Lumea nu înțelege cifrele.

Stați, nu săriți să mă înjurați. Încă n-am ajuns să spun precum superiorii de germani cvasi-naziști că sîntem proști. Sau o spun, dar o spun și eu mai elegant, mai cu perdea.

Da, e posibil să fim proști. Dar cu o notă de subsol ispășitoare. Cînd vine vorba de evaluarea riscului, mai toată lumea e proastă.

(Evident, cu excepția noastră, a superiorilor, a ubermenșilor, noi strălucitorii cei care mîncăm matematică pe pîine și care sîntem cu trei capete peste voi, o naivilor, pufoșilor, medievalilor.)

Lăsînd gluma la o parte, să vă explic de ce nu sîntem în stare să pricepem procentele. Dintr-un motiv foarte simplu. Sîntem programați genetic să ni se întunece privirea și rațiunea și să încurcăm lucrurile, să acordăm aceeași importanță unor riscuri cu grade foarte diferite de probabilitate.

Cuvîntul cheie este “probabilitate”.

De milioane de ani, sîntem programați genetic de sfînta, neiertătoarea, necruțătoarea selecție naturală să belim ochii la riscuri, să le luăm în seamă, să nu le ignorăm.

Sau le putem ignora, dar pe barba noastră. Să zicem că te riști, că te doare la bască. Să zicem că nu ești atent și ignori riscurile. Atunci sare șarpele sau tigrul din tufiș, haț, și gata. Ai belit procentul. Te-ai lins pe bot evolutive fitness, succes de supraviețuire și de reproducere. Te papă și nu mai faci urmași.

Așa funcționează selecția naturală. Pe bază de smuls buruienile cele neatente din priză.

Deci tindem să belim ochii. Să ținem cont de riscuri.

Aici intervine problema. Tindem să ținem cont de mai toate riscurile. Prevăzător is the name of the game. Cine e prevăzător, precaut, cuminte, reticent, primește bombonica și dă gena mai departe. Cine nu...

Drept pentru care mai toate semnele care prefigurează risc sînt la fel de importante pentru noi. Și un foșnet aparent neînsemnat, și o bubuitură de trăsnet, și o ușoară sclipire printre frunze. O fi o rază de lumină? O fi ochii tigrului? Nu știm. Mai bine nu ne riscăm.

Cînd vine vorba de Covid, acest principiu instinctiv funcționează la blană. Cu toate consecințele de rigoare.

Da, așa este. Dacă te vaccinezi îți asumi un risc. Efecte secundare. Moarte. Alea alea. Cunoaștem povestea. Este puternic vehiculată zilele astea.

Dar și cînd ieși pe stradă îți asumi un risc.

Fie riscul rezidual de tip “cărămidă în cap”, că te plimbi pe stradă și-ți pică o cărămidă în țeastă de la cine știe ce construcție sau casă veche.

Fie riscul ceva mai puțin rezidual de tip “cărămidă în cap de tip tîlhărie”, cînd cărămida e ținută în mod intenționat de cineva răuvoitor în mînă, să-ți dea cu ea în cap, să-ți ia maul și tot ce ai la tine.

Fie riscul mult mai civil, mai puțin cărămidos, dar și mai însemnat, să dea o mașină peste tine. Doar știm că rata accidentelor la pietoni este măricică, mai ales în țări de-astea balcanice de-ale noastre, unde se aplică regula “lasă, că merge și așa”.

Și totuși, ieșim din casă. Înfruntăm aceste riscuri. Dacă nu le-am înfrunta, am vegeta închiși între patru pereți și n-am mai face nimic în viață.

La fel și cu riscul să se întîmple ceva neplăcut, atunci cînd facem comparația vaccin vs Covid. Cifrele sînt clare. Riscul de moarte din cauza vaccinului este într-o clasă mult mai improbabilă decît riscul de moarte din cauza Covid. Nu vreți să știți cum e la Covid, cînd faci formă gravă. Eu știu. Eu am făcut. Nu vă doresc.

Evident că vin conspiraționiștii să spună: lasă, că știm noi că acest vaccin este făcut să ne controleze genetic, să ne bage 5G, nanotehnologie, să ne producă sterilitate, să fim sterili pînă la a șaptea generație, să mai rărească din noi, să murim că sîntem prea mulți pe lumea asta.

Da, da. Cum să nu. Covid-ul omoară o mie și vaccinul unu și vouă vă e frică de vaccin, care e de o mie de ori mai puțin eficient să omoare oameni, să îndeplinească programul șerpilian al lui Bill Gates. Da, da. Bună gîndire.

Aici e problema. Că în capul nostru, mai ales dacă sîntem umpic ajutați de mesaje intense, prăpăstioase, nu e nici o diferență între o mie, un milion și un miliard. Mai ales pe dos, cînd facem funcția “unu pe”. Unu la mie. Unu la un milion. Unu la un miliard.

Unii dintre noi punem pe același palier de risc procentul de unu la o mie și de unu la un milion. O mie, un milion, tot un drac. Ceva acolo. Cînd e la numărător, ceva des. Cînd e la numitor, ceva rar.

Nu. Greșit. Wrong. Unu la o mie e destul de rar. Unu la un milion, în schimb, este foarte foarte rar. E de o mie de ori mai rar.

Dar gena nu ne lasă să facem aceste comparații. Sîntem programați să tratăm riscurile la fel. Mai vine și social media să urle că e la fel. Gata fandacsia. E risc? Este. Nu mai mă freca la cap cu detalii. E risc. Gata. Punct. Nu vreau.

Cînd mergi pe stradă, ți se pot întîmpla multe. Să fii lovit de fulger. Să-ți pice o cărămidă în cap. Să dea mașina peste tine. Să dai nas în nas cu Elena Udrea și să nu ai rujul la tine. Toate riscuri din categorii diferite de probabilitate. Imens de diferite.

Dar mulți dintre noi nu înțelegem diferența dintre diverse clase de riscuri.

Nici o problemă. Natura n-are milă. Natura nu ține cont de chestii de-astea. Natura papă vieți orbește, la grămadă. În mod probabilistic. Natura îl papă pe unu că s-a vaccinat. Și pe o mie că nu s-au vaccinat și că au murit de Covid. Tot un drac pentru coana Natură. N-are ea grețuri de-astea de semnificație. Virusul nu cunoaște carte.

Ghinion.



.

17 comentarii:

Tatăl de campanie spunea...

Deci : azi a aparut o boala nemaivazut de noua si mortala.
In maxim un an de la aparitia ei facem un vaccin absolut nou si extrem de eficient , produs de firme care nu au mai facut vaccinuri niciodata cu o tehnologie care nu a a produs niciodata nici un alt medicament.
Si ne propunem sa eradicam aceasta boala noua cu acest vaccin nou in maxim un an prin vaccinarea globala.
Nu este un pic , doar un pic, prea fantezist ?
Oare acest obiectiv monumental nu depaseste , totusi , nivelul inca primitiv al rasei umane (tehnologic, organizatoric, etic, etc).

Ambitia asta nu este un pic desantata ?
In stilul fabulei despre corbul care a vrut sa imite vulturul- de La Fontaine ?

Geaba vointa daca nema putirinta !

Exista si oameni corect reticenti la asa ceva cum au existat oameni corect reticenti la a baga banii la Caritas, intr-o epoca in care asa ceva nu se putea refuza.

Este absolut corect sa ai putintica rabdare cand este totusi vorba de viata si libertatea ta.
Zic si eu !

Tatăl de campanie spunea...

Primul comentariu a fost un pic off-topic , asa ca revin pe traiectorie.

Lumea intelege perfect de tot cifrele.
De exemplu cele din Gibraltar cu 100% vaccinati.
Acolo , curba infectarilor este la deal cu 44 de cazuri noi ieri din 33.700 de locuitori.
Cam 1,5 la mie.
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/gibraltar/#graph-cases-daily

Deci sunt NUMAI vaccinati infectati.
Vaccinati recent (in ultimele 6 luni) din care 40% si cu doza a 3-a.


In partea opusa Uganda :
8,5 % vaccinati din 47,8 milioane locuitori.
37 de cazuri noi ieri.
Curbele de infectare si morti sunt complet la vale.
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/gibraltar/#graph-cases-daily

Ce se intampla doctore ,apropo de cifre , ca nu intelege lumea ?

Zic si eu!

Turambar spunea...

Ia povesteste-ne dumneata si de cifrele de morti, nu doar de cele de cazuri, care sint puternic dependente de numarul de testari. Bolnavi grav (ATI) si mai ales morti. Ia, lumineaza-ne, ca nu intelege lumea...

Anonim spunea...

Foarte mulți refuză vaccinul pentru ca au avut covid. Pentru ăștia riscurile sunt în cu totul altă formula, pentru unii mai tineri, bărbați, ar putea fi chiar mai mare riscul de miocardita decât de febră de la o a doua infecție. Poate ne estimezi tu cam câți sunt. Că tare ma tem ca sunt foarte mulți și sunt prigoniți degeaba în loc să fie cooptați.

Codrin spunea...

260 milioane din 7.8 miliarde au făcut covid.Din 260 milioane,5 milioane au murit.In aproape 2 ani.Grea boală.

Codrin spunea...

260 milioane din 7.8 miliarde au făcut boala.5 milioane au decedat.Grea boala.

Tatăl de campanie spunea...

Despre morti numai de bine (vorba "guvernelor" de astazi ale lumii).

Imi place mult de tot o tara anume de pe planeta : Bangladesh.
Cam jumatate din populatia acestei tari defecheaza inca in aer liber.
Ieri au murit 3 oameni si au avut 312 cazuri noi la 167 de milioane de locuitori.
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bangladesh/

Rata de vaccinare in Bangladesh 33%
https://covidvax.live/location/bgd

In Romania ieri 2,796 cazuri noi si 195 morti la 18 milioane de locuitori.
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/romania/

Rata de vaccinare Romania 38%
https://covidvax.live/location/rou

Probabil in Bangladesh se numara in baza 3 iar la noi in baza 14.

Altfel , cred ca trebuie organizat imediat un proces Nurnberg 2.0 pentru corpul medical si absolut toata clasa politica si media mainstream din Romania.

Doar pe cifre , suntem in plin GENOCID ORGANIZAT.

De aia "antivaccinistii rusofoni , habotnici medievali" nu sare in cortul de vaccinare ca musca la parjoale.

De la cifre !

Zic si eu .

Marius Frinculeasa spunea...

OK. Vaccinul e o minune. Atunci de ce să nu vaccinăm și copiii deja de la naștere? Dacă ți-ai dus copiii la vaccinare atunci nu mai zic nimic, mă declar învins. Sunt un medieval, un daco-get primitiv.

ADRIAN spunea...

Era cu idioti si nu cu prosti. Si nu era Germania, era Olanda ... Daca referirea era la declaratia referitoare la protestele antirestrictii.

In Gibraltar sunt 4.300 locuitori/kmp, rotunjit in minus. In Uganda sunt 145 locuitori/kmp, rotunjit in plus. Adica de 30 de ori mai densa situatia in Gibraltar in conditiile in care acolo e cam o forfota permanenta in timp ce in Uganda nu stiu cine ajunge de prin afara sau cat se deplaseaza ugandezii pe la ei prin tara ... Oricum, vaccinul previne nu infectarea ci imbolnavirea grava/moartea. E ca si cum as zice ca la noi avem 100% asigurati CASCO si totusi avem accidente in trafic in timp ce unii de prin Coreea de Nord abia au cate vreun accident intr-un an desi nu e nimeni asigurat ...

Cosma spunea...

#lajumate.ro cam acolo e adevărul ��, adica avem si ignoranți în rândul anti-vacxerilor dar și fricoși, și proști-grămadă, și conștienți de ponderea riscurilor, s.a.m.d.
Unul din motivele pentru care nu m-am și nici nu mă voi vaxxina este că trebuie ca cel ce urmează să fie injectat, în prealabil, semnează cu mâna lui sentința. De ce ?!?!
De ce doar în colonii se procedează așa?
De ce Statul, care acum îmi îngrădește deja drepturi și libertăți, nu-și asumă el ORICE efect nociv al vaxx-ului?
De ce nu sunt lăsat să "dau colțu'" așa cum/când/unde va decide Dumnezeu, cel care a decis să vin pe lume?!

Iar în privința cifrelor, dvs mai aveți timp să le luați de bune, când sunt informații din toată lumea că cifrele sunt manipulate după bunul plac al "gestionarilor"????

__Vali spunea...

All is good: "Cu cît mai mulți antivaxeri cu atit mai puțini antivaxeri
https://www.youtube.com/watch?v=G-OmijTzJMM

__Vali spunea...

Și încă una,
"For God’s sake let’s just once allow the return of natural selection since all the other forms of getting rid of stupidity are illegal”

Tatăl de campanie spunea...

Povestea cu "anti-vaccinistii care nu inteleg nimic" chipurile este absolut hilara.

Deci , conform propagandei oficiale , acest vaccinel nu este chiar "baiat mare" si spre deosebire de un vaccin adevarat , iti asigura doar o imbolnavire usoara si posibil periodica.
Nu te protejeaza de virus dar macar il poti transmite , ca sa nu fii egoist.

Sa transpunem aceste prostii hilare in parametri de ortopedie.
Sa zicem ca iti rupi efectiv femurul.
Te duci la ortoped si el zice :
Am descoperit o procedura noua acum si folosim atele de cauciuc.
Nu o sa iti lipeasca la loc osul dar macar o sa te doara mult mai putin , posibil toata viata ta.

Un pacient cu toate mintile la el ar spune cam asa :
Ori imi pui atele de metal sa ma vindec definitiv ori imi tai dracu piciorul.
Ambele variante sunt normale.
Atelele de cauciuc , chiar daca par o rezolvare temporara , ar produce daune ireversibile osului fracturat.
Varianta in care ortopedul iti propune o suferinta mica si imprevizibila pe termen lung in locul rezolvarii ei definitive este o sarlatanie.

"Anti-vaccinistii" acestui moment sunt unica speranta la normalitate pentru aceasta planeta debusolata.

Propaganda de astazi "pro vaccinare COVID" este din pacate victima analfabetismului celor angajati sa o faca si un subiect de circ si amuzament pentru "victimele" carora li se adreseaza.

"Guvernele" lumii au hotarat sa-si salveze gratuit si obligatoriu popoarele de la moartea de COVID.
De la moartea de cancer , ciroza, sau scleroza in placi nu ar face o pomana.
Adica sa le oblige sa nu moara de cancer si sa le trateze gratuit pe termen nelimitat.

Cand propagandistul este inferior intelectual nici macar nu realizeaza cu cine se pune de fapt si nici semnificatia textelor pe care le recita.
Si nici nu isi da seama ca in "intunericul maselor" pe care vrea sa le manipuleze exista exemplare umane in fata carora nu ar indrazni sa deschida gura niciodata in viata reala.

Marius Frinculeasa spunea...

A apărut la fix și varianta cu mutații căcălău, din Botswana monedei, care cică va face ravagii îndeosebi printre vacginați. Era previzibil, trebuia să apară și justificarea că vacginarea de până acum a fost un succes dar a apărut scârba asta din sudul Africii care a stricat jocul băeților!

Sorin spunea...

Felicitări pentru înscrierea în clubul celor care îi face proști pe cei care nu se vaccinează!

Am văzut că îți plac cifrele, uite aici niște cifre, poate le explici celor care nu înțeleg:

Până acum, în regiunea România, fost stat suveran cu constituție democrată, au fost aprox. 1,77 milioane infectați (teste pozitive - mai precis. Raportat la o populație de cca. 19 milioane, înseamnă, în mare, 9,3 %. Totalul deceselor de la începutul pandemiei în regiunea România, fost stat suveran cu constituție modernă, este de 55,99 mii de persoane. Raportat la cei 1,77 milioane de infectați înseamnă cam 3,1 %. La totalul populației vine cam 0,3 %. Cam atât de mare e cărămida aia statistică. Dacă vorbim de cifre, dacă vorbim de oameni, de suflete, de persoane dragi, da, ne doare. Dar dacă vorbim de cifre, nu se justifică măsurile de tip nazisto-bolșevico-apartheid impuse populației în anii 2020,2021 și cei ce vor mai urma. Știi câți oameni au murit pentru drepturile și libertățile de care ne-am bucurat, unii mai mult timp, noi mai puțin?

Acum despre cei decedați:

Faptul că în minunata și fascinanta Românie mor atâți oameni nu poate fi neapărat pus pe seama ne-vaccinării. Oamenii mor pentru că nu sunt tratați, pentru că nu sunt medicamente, pentru că personalul medical e incompetent și neglijent cu săracii și bătrânii (da, chiar asta se întâmplă), pentru că sunt neglijate alte afecțiuni, pentru că bolnavii nu sunt tratați diferențiat, pentru că... multe altele. Analizele cantitative sunt bune la sondajele electorale, unde am văzut că-ți ies, dar poate mai faci și o cercetare calitativă pe lângă, în cazul de față. Știi de câte ori vede bolnavul de covid un medic? Maxim o dată. Dacă ești bătrân, ghinion! Există cercetări în domeniu care arată că la secțiile de urgențe ale spitalelor (UPU - la noi) personalul medical, deși respectă întocmai protocolul, execută procedurile mai lent în cazul bătrânilor și mai rapid în cazul tinerilor. Există și o explicație, dar poate o știi deja, că ești un sociolog mai bun decât Dâncu și Lăzăroiu și Pieleanu la un loc. Imaginează-ți cum se poartă la noi asistentele cu bătrânii infectați, mai ales când le mai e și frică să nu se infecteze ele însele. Am auzit destule mărturii din secțiile de covid, suficiente care să susțină ceea ce am afirmat mai sus. Unele sunt publice.

Despre vaccinare: cei care nu se vaccinează au motive diverse, nu neapărat pentru că le e frică de cipare. Adică e fain să facem mișto de ei și de conspirațiile în care cred, dar poate vorbim un pic și despre încrederea în cei care ne-au mințit încă de la început, să ne întrebăm de ce capitalul social (în sensul dat de Robert Putnam)este la un nivel atât de scăzut prin țările astea de „inculți”. Sociologic vorbind...

M3 spunea...

Înțelept este să pui ouăle în mai multe coșuri. În cazul vaccinării anticovid sunt doar două coșuri, cei vaccinați și cei nevaccinați. Singurul arbitru care va decide cine a luat decizia corectă este timpul. Asta doar în situația în care vor exista și nevaccinați și astfel se pot face comparații. Dacă vaccinezi 100% n-ai ce comparații să mai faci și devine irelevant să caracterizezi vaccinarea.

Anonim spunea...

E prima oara când un vaccin nu previne îmbolnăvirea si "o forma grwva". Unii sint sau ne cred idioti.