duminică, 10 octombrie 2021

Miliția și vaccinarea: un calcul simplu

O să fac acuma un lucru contraintuitiv. O să vă explic că eșecul vaccinării, în particular, dar și conceptul de Românie eșuată, în general, nu sînt de fapt în totalitate vina celor care în momentul de față vremelnic guvernează România.

Cu accent, evident, pe vremelnic, acest cuvînt tare drag tuturor funcționarilor publici (“e vremelnic, mai devreme sau mai tîrziu o să scăpăm și de ăsta.. noi sîntem adevărații nemuritori ai sistemului.”)

Încă de la începutul acestui an, de la începutul campaniei de vaccinare, în sondajele Sociopol realizate pe tema Covidului în general și a vaccinării în particular, în mod constant reieșea că aproximativ jumătate din populația adultă rezidentă a României era de acord să se vaccineze.

55%, mai exact. Aceștia se împărțeau în 40% total de acord și 15% oarecum de acord.

Ce înseamnă populația adultă rezidentă? Înseamnă adulții pe care îi găsim în țară. Noi nu putem să facem sondaje pe toată populația oficială a României, dacă ei nu sînt acasă, ci plecați fără acte în Spania, Italia, Germania, Anglia, unde-or mai fi ei plecați.

Noi nu-i putem găsi în țară decît pe cei care sînt în țară. Sună tautologic, dar asta e realitatea. Așa e cu sondajele. Nu ajungem la diasporezi, decît dacă din întîmplare îi nimerim prin țară, în vizită la neamuri.

Cîți sînt rămași în țară? Să socotim.

INS dă următoarele date oficiale. 22,1 milioane români în total, de-ăia oficiali, după acte, adică după domiciliu. Nu contează unde sînt. Contează buletinul, CNP-ul. Din ăștia 22,1 milioane, de fapt doar 18,2 milioane sînt adulți, peste 18 ani. Restul copii.

Rețineți. 18,2 milioane adulți oficiali.

Ookey. Aici începe povestea cu emigrația. Cu diferența dintre domiciliu (ăia din actele oficiale) și rezidență (ăia care de fapt sînt cu adevărat în România).

Din România au plecat în ultimii 15 ani 3,5 milioane de români. Aproape toți adulți, la muncă. Ei sînt cu buletinul și cu CNP-ul aici, în România. Dar de fapt cu trupul, cu viața, cu soarta în alte țări.

Această cifră de 3,5 milioane e bine documentată, atît în sondajele noastre Sociopol, cît și în alte date mai mult sau mai puțin oficiale. Toată lumea acceptă tacit această realitate, doar că nu o oficializează, să fim mai mulți pe hîrtie, să primim bani mai mulți de la Imperiu. Gubernia Nerealist De Populată România.

Scădem 3,5 milioane adulți plecați din 18,2 milioane de adulți oficial pe hîrtie.

Rezultă 14,7 milioane de români.

Doar atîția adulți sînt în România de fapt. Asta este baza de calcul la care trebuie să ne raportăm cu adevărat. Doar 14,7 milioane de fapt.

Cît înseamnă 40% total de acord să se vaccineze din 14,7 milioane? 5,9 milioane.

Cît înseamnă restul de 15% oarecum de acord să se vaccineze din aceleași 14,7 milioane? 2,2 milioane.

În total, vreo 8 milioane de români care spuneau că sînt de acord să se vaccineze. Dintre care de fapt doar vreo 6 milioane (5,9 milioane) care ziceau cu gura plină, "da, să moară pisica, dă-ncoace vaccinul ăla să mi-l dau în venă".

Cîți s-au vaccinat pînă acum, imensa lor majoritate adulți? 5,5 milioane.

Cîți ziceau în mod constant, încă de la începutul campaniei de vaccinare, că se vor vaccina,? 5,9 milioane cu adevărat. Restul de 2,2 milioane doar cu jumătate de gură, probabil sub presiunea conformismului mesajului oficial.

Care e diferența dintre 5,9 milioane care ziceau de la bun început că se vor vaccina și 5,5 milioane care în cele din urmă s-au vaccinat? Una destul de mică, la aceste volume de oameni.

Care e concluzia?

Campania de vaccinare nici n-a stricat, nici n-a ajutat. Întocmai precum apa sfințită. Doar a consumat niște resurse și i-a enervat pe cei care oricum nu voiau să se vaccineze.

Procentul de vaccinare în România, care în momentul de față este în mod real de 37% în rîndul adulților (5,5 milioane din 14,7 milioane total adulți care sînt cu adevărat în România) este pur și simplu o constantă socială, independentă de iureșul de comunicare.

Asta e România. Ăsta este profilul ei valoric, ăsta este mersul lucrurilor. Nu poți forța baba să treacă strada, nici copilul să nu se urce în pom. Nu poți forța românul care nu vrea să se vaccineze să și-o dea în venă. Nu comentez deocamdată motivele pentru care nu vrea să se vaccineze. Vorbesc doar despre conversia opinie – comportament.

Ce n-a reușit campania de vaccinare de fapt? Să-i convingă să se vaccineze pe cei aprox. 2,2 milioane români care erau cu jumătate de gură de acord în sondaje.

De ce? Pentru că în loc să adopte calea blîndeții, a empatiei și compasiunii, milițienii noștri care conduc țara și campania de vaccinare au făcut singurul lucru pe care-l știe miliția de la Nabucodonosor încoace: să beștelească lumea, să-i ordone, să țipe la lume, să se ștropșească la ea ca un sergent major îngîmfat și plin de sine.

Atîta știe miliția. Cum atîta știu românii, la fel și miliția: atîta știe. Nu te pui cu natura umană. Cu predispozițiile valorice, atitudinale.

E milițian? Și îi dai în mînă un megafon? Ce știe să facă milițianul cu megafonul? Un singur lucru: să urle plin de indignare în el. “Circulați! Circulați!”

Deci, dragi români și restul concetățeni, nu e nici un mister. De la bun început cam 6 milioane de români erau de fapt de acord să se vaccineze. Din ăștia s-au vaccinat aproape toți: 5,5 milioane.

Restul s-au uitat la miliție cum urlă și face spume la gură și au făcut ce au făcut românii dintotdeauna în fața autorității oprimante: s-au ascuns prin colțuri și au așteptat să treacă furtuna.

Zi ca ei și fă ca tine. Strategia multiseculară de supraviețuire a românului obidit, urgisit de Imperiu: turci, habsburgi, ruși, acuma mai nou bruxellezi, de fapt germani. Capu’ la cutie și joc de glezne. Mergi pe burtă, maică. O să plece și ăștia. O să scăpăm și de ăștia. Nu știu cînd. Acuma. Peste 10 ani. Peste o sută de ani. Nu știm cînd. Deocamdată lasă-i să urle.

Sînt vremelnici, maică, și ăștia. Vremelnici. Niște pițifelnici vremelnici. Nu mor românii cînd vor cîinii.

Din păcate, unii români mor. Dar asta e altă discuție. Nu discut de ce peste jumătate din români sînt reticenți să se vaccineze de gripă, nu de tetanos, poliomelită sau varicelă. Noi acum discutăm de ce miliția nu e în stare să convingă lumea.

Simplu: pentru că e miliție, și românii n-au avut niciodată încredere cu adevărat în miliție. În opresor.

Ghinion.





.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Cam alambicate socotelile cu romanii care mai populeaza inca aceasta tara insa , in general corect rezultatul . Finalul , ei bine daca-ti spun ca finalul merita toate paralele , merita felicitari din toata inima , te superi ? " Noi acum discutăm de ce miliția nu e în stare să convingă lumea.

Simplu: pentru că e miliție, și românii n-au avut niciodată încredere cu adevărat în miliție. În opresor.

Ghinion. " Mai mare adevar , nici Sanctitatea Sa Papa nu putea enuntza !

krossfire spunea...

Un lucru similar s-a întâmplat cu cifrele pentru București, aflat acum în scenariu roșu (datorită neglijenței, dar și nevaccinării). Inițial se raportase o rată de vaccinare de 58% - din păcate, era raportată la populația cu domiciliu în București, cam jumătate din populația reală. Odată făcu calculul, ajungeai de fapt la cifra reală pentru București.