miercuri, 28 aprilie 2021

Slugile nu au voie autostrăzi

Țările Uniunii Europene și-au construit bunăstarea prin mijloacele modernității. Adică prin creștere economică, infrastructură și multe betoane. Autostrăzile reprezintă miezul dezvoltării europene. Timp de jumătate de secol, au tot turnat betoane și, drept consecință, au trăit din ce în ce mai bine.

Iete că acuma, cînd au ajuns și proștii de estici la sacul cu bani, dintr-o dată nu mai e voie autostrăzi. Acuma, distinsa și înțeleapta UE ne dă bani doar pentru urșii polari. Hai, maxim pentru căi ferate. Dar pentru autostrăzi, Doamne ferește! Nicht! Verboten!

Îmbuibată și sătulă, coana Europa nu mai are bani decît pentru mofturi post-moderniste. Perdele de protecție, urși polari, orașe inteligente, adică urși polari. După ce zeci de ani au tot băgat în betoane, inclusiv în țările sărace care au aderat ceva mai tîrziu: Grecia, Portugalia, Irlanda, acuma dintr-o dată nu mai sînt bani de betoane și pentru proștii de estici.

Dreptate să fie, dar nu pentru căței. Autostrăzi să fie, dar nu pentru slugi. Bani să fie, dar doar pentru urșii polari. Să nu cumva să aibă parte de autostrăzi și slugile estice, căci cine știe, poate riscă să ajungă să trăiască mai bine la ei în țară și atunci nu mai au motive să emigreze spre vest, spre lumina imperiului plin de autostrăzi. Să emigreze, să fugă la stăpînii lor, să șteargă îmbuibații de vestici la fund, să salveze urșii polari. Să fie slugi în continuare.

E fabuloasă ipocrizia stăpînilor europeni. Ce frumos știu ei să îmbrace jocul economic neocolonialist în meșteșugite justificări ecologice. Vai, ce înțelepți sîntem noi că vă punem piedici să faceți autostrăzi. Vai, ce moraliști sîntem. Pentru binele vostru nu vă dăm banii, nu de altceva. Vă salvăm de la poluare, fraierilor. Lasă, e mai sănătos să mergeți cu trotineta. Ce vă trebuie vouă autostrăzi. Uite la noi, avem autostrăzi să ne punem și-n cap și uite în ce hal sîntem.

Mda. Mare pricepere să maschezi războiul economic centru-periferie pe bază de urși polari. Noroc că știe Nicușor Dan să facă buget pentru urșii polari la București, căci altminteri nu știu unde ajungeam cu relația asta de neocolonialism pe față.

Beți încet, căci conține deontologie europeană. E deontologie de-aia superioară, prin care faci slugile să-ți pupe mîna și cînd îți bați joc de ele și le tai din bani.

Ghinion.

PS: Un articol foarte bun pe această temă aici.

.

1 comentarii:

Unknown spunea...

Am pierdut din cauza noastră, de ex cheltuielile unui proiect se deconectează din bani europeni,iar banii europeni = de șase ori investitia din bani proprii. Din cauza corupției am returnat bani europeni, iar banii proprii s-au fușerit.Deci cine-i de vină? Să amintim că Barcuțele a făcut autostrăzi inclusiv în Albania!