marți, 4 iulie 2017

Îl au degeaba

Liberalii sînt ori proști, ori ticăloși. Sper din tot sufletul să fie doar proști. Pentru că n-ar trebui să existe nici un partid în România asta care să fie atît de ticălos încît să nu țină cu neamul său.

Liberalii au ajuns să țină cu multinaționalele care sifonează în mod constant profitul în paradisurile fiscale. Liberalii au ajuns să le plîngă de milă celor care scot plus valoarea din țară, făcînd ca această țară să rămînă în continuare subdezvoltată.

Liberalii au ajuns să țină cu cei care își repatriază banii în Viena, în Bruxelles, în Londra, în Frankfurt, în Paris, în New York și Washington, prin evitări de taxe și prin așa-zise “optimizări fiscale” care sînt la fel de ilegale precum corupția cu care acuză un popor întreg.

Liberalii aveau, pe vremuri, un N în denumirea partidului lor. N care venea de la Național. Îl au și acum. Îl au degeaba :(

.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Sunt 2 lucruri complet diferite in postarea asta ta care nu au neaparat legatura intre ele:
- faptul ca liberalii sunt prosti sau ticalosi. Eu zic ca sunt doar prosti si in degringolada
- faptul ca multinationalele scot profitul din tara in mod ilegal. Partea asta este intr-adevar gresita (si nu sunt vreun sustinator al multinationalelor), numai ca se aplica aceiasi legislatie si in Romania ca si in restul UE. Preturile de transfer si transferul profitului realizat de catre o subsidiara la firma mama (chiar daca e inregistrata in paradisuri fiscale), nu are nimic ilegal.
In final sa nu uitam, totusi, cum arata Romania de acum 20 de ani. Faptul ca sunt foarte multe mii de romani platiti in Romania cu salarii de multe mii de euro pe luna se datoreaza totusi acestor multinationale. Banii astia se intorc in consumul intern, corect?
In final se poate muta impozitarea de pe profit pe cifra de afaceri, dar impactul s-ar putea sa fie in reducerea numarului de locuri de munca, iar pe final e posibil sa nu castigam nimic. Mi se pare o poveste complicate...nu stiu...zic si eu, nu dau cu paru'...

Marius Frînculeasă spunea...

Sunt așa simpatici propagandiștii multinaționalelor că-mi vine să-i … mănânc! Cum afirmă excelențele lor cu nonșalanță că „se aplică aceiași legislație și în România ca și în restul UE.”
Serios? Nu știam că restul tărilor membre UE au același Cod Fiscal pe care-l are România! Nu știam că se impozitează profitul cu 16% iar microîntreprinderile sunt impozitate pe venit în funcție de numărul de salariați cu normă întreagă? Dar am fost dezamăgit când am verificat în atotștiutorul goagăl și am aflat că fiecare țară membră UE are propriul său Cod Fiscal. Săpând mai adânc am aflat de la oameni, care se pricep la economie, că împărțirea PIB-ului între muncă și capital în România nu seamănă deloc cu situațiile existente în celelalte țări membre UE. Potrivit înseși datelor UE, nu există vreo altă țară din Europa în care, din valoarea adăugată la nivel național (așa numitul PIB), muncii să-i revină atât de puțin (31%) și capitalului atât de mult (55%), restul de circa 13% reprezentând bilanțul intervenției statului (taxe de producție minus subvenții acordate), spre deosebire de țările occidentale unde munca este cea care ia mai mult decât capitalul din PIB.
În anii considerați de criză, capitalul a făcut presiuni imense asupra guvernanților din acea vreme să „liberalizeze” piața forței de muncă, mai precis să transforme forța de muncă într-o turmă de sclavi. Drepturile la grevă și la contestare a concedierilor le-au fost serios amputate, angajații ajungând griș cu lapte la discreționismul patronilor. S-a pretins că piața se va „flexibiliza” și ca urmare vor crește locurile de muncă. Știm rezultatele. Locurile de muncă n-au crescut, ca și salariile reale, iar drepturile muncii au rămas tăiate.
În 2011 guvernul Boc a decis ca angajații cu studii superioare să nu mai aibă un nivel de salarizare diferențiat de cel al unui lucrător necalificat, decizie ce a dus la sporirea de 12 ori, de la 90.000 la circa 1.000.000 de angajați cu salariul minim pe economie. O adevărată victorie a capitalismului! Probabil salariații ăia cu multe mii de euro pe lună sunt înregistrați în REVISAL cu salariul minim pe economie iar diferența o iau din buzunarul de la spate al angajatorului.
Sunt pentru generalizarea impunerilor din cazul microîntreprinderilor cu toate că șansele ca să devină realitate sunt aproape zero. Cu cât este mai mare furia înfierării măsurii de către ambasade, consilii fiscale de aiurea și corifeii UE cu atât sunt mai convins că măsura este benefică pentru România.

Anonim spunea...

Draga Marius Franculeasa, daca de la prima citire a comentariului meu nu ai reusit sa intelegi ce am vrut sa spun, atunci te invit sa-l mai citesti de 2-3 ori, poate o sa intelegi. Nu am spus nicaieri in comentariul meu de faptul ca tarile UE ar avea acelasi cod fiscal, ci doar ca legislatia referitoare la preturile de transfer e cam aceeasi peste tot iar firmele care repatriaza profitul nu fac nimic mai ilegal in Romania decat in Franta sau Germania. Ca tu vrei sa-mi dai lectii de economie (pe care nu o stii) de pe Wikipedia, asta e problema ta.
O spun pt ultima oara si tie si lui Palada si celor care citesc blogul asta: e usor sa dai cu pietre cand nu stii de vorbesti. Daca multinationalele astea sunt asa de rele, pai atunci in logica voastra superficiala de 2 lei cu fine o sa faceti crestere economica?!? Cu firmulitele romanesti de 2 lei sau du dele abonate la contracts cu statul?!? Eu din cate stiu Tel Drum nu are mii de angajati pe salarii de mii de euro, dar stiu multe multinationale care au.
Dincolo de gargara asta ieftina si fals patriotica ramane o singura intrebare: daca dam afara multinationalele rele capitaliste care sug sangele poporului astuia napastuit, ce cacat punem in loc?!? Vorbe goale?!?

Turambar spunea...

Fix in aceeasi logica de sluga, putem spune precum voi, pufosilor: pai daca nu putem fara ele, sa le lasam sa faca ce vor, sa se pise in capul nostru nestingheriti. Si sa stii ca ei fac ce fac fix pentru ca stiu ca sint o gramada de tefelei speriati si slugarnici care asa gindesc ca tine. Romanii? Da-i dracu de blegi, ca putem sa le facem ce vrem. Sa nu respectam legile, sa ascundem profitul si sa-l ducem unde vrem noi, ca si asa n-au ce sa ne faca, sint cacati pe ei de frica daca o sa plecam de aici in Vietnam sau in Filipine. Stii ca in China nu prea le mai merge? Asa sa faceti pufosilor: sa o sugeti incet prin ciorap de la multinationale, ca au gust bun ciorapii lor... :(

Anonim spunea...

Daca pt tine sluga inseamna ca sa muncesti mult si sa-ti permiti o viata mai buna e mai rau decat sa muncesti f mult pe nimic pt niste asa zisi patroni (in cea mai mare parte fosti si actuali securisti, sau niste simpli hoti), atunci eu prefer prima varianta.
Patriotismul tau ieftin se opreste doar la usa multinationalelor care scot profitul din tara uitand sa spui si cate miliarde au investit pe aici unii dintre ei, in schimb cu capusele securisto-politice autohtone care cara profitul de aproape 30 de ani prin toate paradisurile fiscale, de astia ai uitat complet. Sa-ti aduc eu aminte de marii "oameni de afaceri" ai Romaniei de dupa revolutie?!? De Patriciu, de Copos, de Voiculescu, Catarama, Niculae si cati altii ca ei?!? Cu scoala de secu absolvita cu inalta specializare in furat?!? Aaaaaa, am inteles! Astia sunt buni. Sunt buni pt ca ii fura pe prostii astia de romani pe care ii plateste la salariul minim pe economie ca sa produca ei miliarde de euro din care dupa aia sa imbuibe partidele de la putere (si lichele ca tine) ca sa poata castiga in continuare contracte cu statul...si tot asa.
De fapt aici e problema voastra, asa-i?! Ca multinationalele astea sunt atat de mari ca se pisa pe un alde Dragnea si in tupeul lor nici nu vor sa cotizeze la partid, asa-i?!? Hai ca puteai s-o spui mai direct si nu o dai atata dupa deget...
Si mai las-o p-aia cu slugarnicia, ca nu eu am vandut tara asta pe nimic corporatiilor, ci tocmai farul vostru calauzitor Adrian Nastase.

Marius Frînculeasă spunea...

Deja când mi-ai vârât-o p-aia cu creșterea economică, m-ai răpus!
Ce treabă are conceptul inept de creștere economică cu dezvoltarea țării?
Cu ce mă încălzește pe mine că fac profituri fabuloase multinaționalele dacă nu lasă și p-aicilea partea ce i se cuvine statului român!?
Crezi că ne vor face multinaționalele, din profiturile lor, autostrăzi, spitale, creșe, școli? Te înșeli amarnic. Tot nenorocitul ăsta de stat ne poate scoate la lumină. De ce nu luăm exemplul Ungariei, care nu a reușit să legifereze ca utilitățile publice să fie administrate de societăți non-profit dar a înființat o companie natională, publică, care să administreze utilități publice (deocamdată gaze, energie electrică și termoficare) și care face concurență companiilor străine? Probabil nici n-ai auzit de așa ceva! Detalii de la sursă: enksz.hu

Anonim spunea...

Ba ai sa fii surprins, dar am auzit de asa ceva. Diferenta dintre noi si unguri nu e doar asta mentionata de tine (reala de altfel) dar politicienii nostri nu au suficient sange in instalatie sa faca precum Orban. Ai nostri sunt f vocali si f tari in gura pe la TV, dar cand trebuie sa faca cu adevarat ceva dau vina pe orice altceva.
Daca tot ai mentionat de Ungaria si de autostrazi, hai sa-ti aduc aminte de procentul de atragere de fonduri UE si de investitiile masive in infrastructura pe care le fac ei. Poate stii sau poate nu, dar Budapesta are sosea de centura tip autostrada cu 4 benzi pe sens...exact la fel ca Bucurestiul. Si tot la Budapesta au inaugurat o noua magistrala completa de metrou care mai trece si pe sub Dunare...adica exact ca la Bucuresti cu metroul din Drumul Taberei care trebuia sa fie gata in 3 ani, au trecut deja 7 si nici gand sa-l termine.
Poate am divagat putin de la subiect, dar are mare legatura totusi. Da, ai dreptate, infrastructura tot statul iti construieste si nu corporatiile, dar statul co-finanteaza de ex proiectele cu fonduri UE exact din bugetul de stat acolo unde corporatiile astea poate ca nu platesc impozit pe profit cum ar trebui, dar contribuie masiv la celelalte capitole (CAS, CASS etc.) tocmai pt ca platesc salarii mari.
Scoli, spitale si infrastructura oricum nu o sa avem prea curand in RO atata timp cat toti banii merg doar la cresteri de salarii, mai ales in aparatul birocrat al statului, complet inefficient de altfel. Daca te pricepi (si nu sunt deloc ironic) sa te uiti pe cifrele oficiale si sa vezi cum stam la capitolul investitii publice.
Cam asta ar fi diferenta intre noi si Ungaria. Ei au privit pe termen lung si au preferat investitiile, noi ne uitam doar pe termen scurt la pomeni electorale ca sa mai castigam Inca o data alegerile.

Marius Frînculeasă spunea...

Tot rostogolești ideea cum că salariile plătite de corporațiile multinaționale sunt uriașe și în consecință și impozitele aferente salariilor sunt consistente deci, drept consecință, putem să închidem ochii că evazionează partea cu profitul. Să admitem că ai dreptate, cu toate că informațiile mele sunt contradictorii în sensul că din cei aproximativ 1.200.000 de angajați la multinaționale (români, sârbi, mexicani, marocani, paraguayeni...) grosul angajaților din multinaționale sunt plătiți la nivelul salariului minim pe economie (cel puțin în segmentul de cablaje auto).

Ai informații verificabile, câte salarii uriașe sunt la multinaționale și cum figurează acestea în evidențele multinaționalelor? Este posibil ca salariile alea de jdemii de euroi (câte ori fi) să figureze în ștatele de plată ca salarii minime pe economie și atunci argumentul tău suprem nu mai stă în picioare.

Chestia cu statul ineficient o pun tot pe seama propagandei. Cea mai ieftină energie electrică este produsă în România de Hidroelectrica, societate care este în proporție de 80% proprietatea statului român. Dar compania pare ineficientă comparativ cu firmele care distribuie energia electrică care sunt în majoritate companii străine (culmea este că multe dintre ele nici măcar nu sunt private ci sunt proprietatea altor state precum OMV, E.ON, CEZ, Engie). Ceva similar cu comerțul practicat de țiganii care cumpără la prețuri mici produsele fermierilor pe care le vând la piață unde majoritatea tarabelor sunt ale lor. Fermierul este ineficient iar țiganul performant.
S-a inventat altă prosteală pentru a justifica înstrăinarea activelor statului român, se numește management profesionist. Nu se mai pune problema eficienței pentru că nu se mai poate, sunt bani în conturile Hidroelectricii, inclusiv pentru susținerea investițiilor dar managementul este obișnuit, nu este profesionist!! Prosteală pe față!
A dracu’ propagandă, nu duce lipsă de idei! Perla coroanei, din ce-a mai rămas din ea, este jinduită de samsari. Cum să nu devii eurosceptic!

Pun pariu că nu o să recunoști cui aparțin aprecierile de mai jos, îți spun doar că nu este un nostalgic după sistemul comunist nici naționalist ci se declară apărător și promotor al sistemului privat:
„Un funcționar nu poate fi corupt dacă nu există cineva care să dea mită, la fel cum un minister nu poate plăti cu 50% mai mult pentru un contract dacă nu există un consultant care să facă (în bună înțelegere cu contractantul privat) o expertiză în acest sens ... Să ieșim din ipocrizie. Dacă există corupție, singur statul nu poate fi corupt, are un partener. Statul nu poate fi singur neperformant. Are un partener și acesta este economia privată.”

Mă amuză teribil cum sunt înfierat drept comunist, ciumă roșie, bolșevic, trompeta lui Putin, balalaica lui Xi, mustața lui Dragnea. Am depășit etapa partizanatului politic. Cred că într-o Colonie, cum a ajuns România, rolul politicului este infim, de fapt nu se mai poate construi, ci doar demola și este un exercițiu inutil să te amăgești cu strategii, căci oricum nu mai dispui de mijloacele și pârghiile pentru a le transpune în viață, bașca faptul că stăpânul extern decide să facă tot numai ce vrea el. Partidele politice ori devin instrumente pentru puterea colonială, ori dacă le țin băierele, să joace rolul unei mișcări de eliberare națională, cu programe de redobândire a controlului național măcar asupra celor 3 segmente strategice care definesc un stat independent și anume: exploatarea resurselor naturale, distribuțiile de energie și băncile. Cale de mijloc nu există. Poziționarea pe stânga sau pe dreapta eșichierului politic este o pură bazaconie.
România furată de români este un capitol încheiat, acum România este furată de străini și încă la rate de jaf.

Anonim spunea...

1. Nu am vorbit de salarii uriase, dar sunt mult mai mari decat in sectorul privat romanesc. Nu stiu cum e la cablaje, dar in industria IT (si sunt deja sute de mii de angajati aici), salariile sunt f bune. Salariul unui programator junior se "invarte" de regula pe la 1k euro (+/-) in timp ce seniorii si expertii depasesc frecvent salarii NETE de 3-4k/luna. La fel se intampla si in banci si petrol si gaze si in alte domenii. Repet ce am spus deja: la asemenea sume nete, sa faci tu calculul cat este brutul si cam cat impozit pe salariu, CAS, CASS si alte "maruntisuri" d-astea platesc corporatiile la buget.
2. Am f multi prieteni in corporatiile din RO dar si experienta personala, in domenii ca cele mentionate anterior. Absolut niciunul dintre ei, si nici eu nu am avut vreodata o suma pe contract (salariul minim cum spui tu) si sa fi primit o alta suma in mana. Asta este de fapt comportamentul banditesc al firmulitelor romanesti sa-si plateasca salariatii cu minimul pe economie iar restul sa vina cash. Iti spun f sigur ca nume precum Oracle, Endava, Genpact, Microsoft, IBM etc, etc, nu fac asa ceva.
3. Vorbesti de intermediarii de acum din energie dar ai uitat sa-i mentionezi pe "baietii destepti" din trecutul apropiat. Adica securistii aia spalati ca sa para oameni de afaceri, inventati pe vremea binomului de mare succes Iliescu-Nastase si preluati de Basescu. De alde Energy Holding, Buzaianu si multi alti smecheri care faceau CA anuala de 300 milioane de euro cu 10-15 angajati cumparand energie f ieftina de la Hidro si Nucleara ca sa o vanda prostilor casnici cu de 10 ori pretul. De astia nu zici nimic? Mai stie cineva ceva de ei? Dar de banii lor?
4. Tentatii vor fi intotdeauna, problema nu este la cel care ofera mita, ci la cel care o cere si o accepta. Si hai sa nu mai facem pe inocentii virgini si imaculati. Cererea vine intotdeauna de la lucratorul statului ca procent din contract, altfel nu se face nimic.
5. Referitor la afirmatia ta "România furată de români este un capitol încheiat, (…)", sincer nu am stiut cum sa reactionez. Sa rad, sa plang in hohote sau sa o iau ca pe o manipulare?
Prietene, doar in astia 40 si ceva de ani pe care ii am, nu am vazut altceva decat Romanie furata de romani. De la asa-zisa revolutie facuta de securisti ca sa-l inlature pe Ceausescu sa poata fura linistiti, pana la furtul de tip japca in care toata industria a fost intentionat distrusa si apoi vanduta la fier vechi sau pt terenuri, pana la toate Caritasurile si FNI-urile si pana la formele evoluate de furt de azi.
Prin forme evoluate de furt, ma refer la asfaltari la fiecare 6 luni, aparatura medicala ultramoderna care nu a fost pusa in functiune niciodata, panselute si concerte de muzica populara prin toate orasele si pot continua cu lista asta la nesfarsit. Toate numai contracte de zeci de milioane de euro. Si ce sa vezi, achizitiile sunt facute DOAR de stat si nu de corporatii.
6. Am divagat mult de la discutia si riscam sa pierdem esentialul. Sa ne aducem aminte cum arata Romania anilor 90, atunci cand economia era 100% in proprietatea statului. Prin comparatie, hai sa vedem cum arata Romania de azi si mai ales cum a evoluat economia de prin 2002 odata cu inceperea programelor de preaderare la UE si pana acum.
Tu vorbesti de faptul ca tara a devenit o colonie economica, iar eu nu te contrazic, dar prefer sa traiesc mai bine intr-o colonie economica, decat sa mor de foame intr-o colonie de securisti.
In definitiv voi de alde Palada ce vreti de fapt? Inca o generatie de sacrificiu?!? Trebuie ca si astia care au acum 30-40 de ani sa renunte la tot ca sa scoata tarisoara din cacatul in care au bagat-o securistii si politicienii timp de 30 de ani? Pe bune?!? Voi chiar mai credeti ca se va mai sacrifica vreodata cineva?! Astia de 30-40, nu credeti ca se uita la parintii si la bunicii lor si la sacrificiile pe care le-au facut generatii la rand ca sa profite o mana de jepcari?!? Hai mai baieti, mai rasfirati!

Marius Frînculeasă spunea...

Din experiența acumulată am constatat că doi adulți sunt incapabili să-și schimbe convingerile indiferent de relevanța argumentelor, de fapt, cei doi monologhează.
Subiectul în cauză, după cum era de așteptat, a căzut și probabil nu se va mai relua în următorii ani.
Îți doresc multă sănătate și putere de convingere asupra propriilor copii, să-i convingi să se angajeze la multinaționale și nu la stat ca să ceară „întotdeauna” procent din contract.

Anonim spunea...

Argumentele mele au fost foarte multe si foarte valide, de aceea nu-mi voi schimba parerea asa usor. Am trait si am vazut destule pana acum, incat sa fiu suficient de matur sa-mi formez propriile opinii si judecati si sa decid prin prisma acestora.
Iti multumesc (sincer) pentru urarile de sanatate! Si eu iti doresc acelasi lucru. Dezbaterea, chiar si intr-o tara aproape libera ca Romania, nu trebuie facuta cu ura si incrancenare, ci cu argumente logice si valide. Doar asa putem sa facem pasi inainte.