miercuri, 30 noiembrie 2011

[...] denigrarea ţării este cu totul altceva [...]

"România a avut marea neşansă să aibă parte de oameni lipsiţi de identitate. Şi vorbesc aici şi de cei care au rămas aici şi de cei care au plecat să se ajungă prin alte ţări. Am stat de vorbă cu mulţi oameni care au plecat din ţară care încotro. Motivul exprimat a fost aproape la toţi acelaşi: “În România nu mai era de stat. Este o ţară de idioţi”.

Drama românului este că nu se poate bucura de nimic. Oricum ai da-o, tot bine nu e, iar cel mai mare rău este că fiecare dintre noi răspândim venin, pe care în final îl consumăm tot noi. Dacă inaugurăm 32 de km de autostradă la Arad “nu e mare lucru” (ca o paranteză, citeam azi că cehii se bucură că vor da drumul la 4 km de autostradă), dacă avem datorie publică redusă iar “nu-i bine”. Dar ce e bine? Există ceva care să vă bucure în ţara asta?

Şi uităm un lucru: critica este critic, iar jignirile sunt jigniri. Dacă aduci argumente solide şi relevante cu care demonstrezi anumite anomalii pe care le observi, este critică. Dacă spui că România este o ţară de idioţi, atunci nu faci altceva decât să jigneşti. (Vezi comentariile postate la acest articol, scris la o săptămână înainte de Ziua Naţională).

Concluzii: Faptul că avem ceva împotriva celor care ne conduc e una, denigrarea ţării este cu totul altceva. Dacă vom continua să credem că România este o ţară de idioţi lucrurile vor merge din prost în mai prost. Valoarea şi calitatea viitoarelor generaţii vor fi tot mai proporţionale cu viziunea şi cu termenii în care ne descriem propria ţară.

Altfel spus, “Your words are as valuable as money”.
"

Valentin Vioreanu: Rânduri pentru românul care îşi jigneşte ţara (Capital, 30 nov. 2011)


.

2 comentarii:

quin spunea...

citeam la d-nul petrisor adelin pe blog cit de revoltat este de un index ciudat de risc acordat romaniei.
http://www.adelin-petrisor.ro/?p=7040

problema tine de faptul ca cu doua articole mai jos dai de un text "oprea.. un stalin mai mic'... acum ca furnizor de content nu isi da seama ca contribuie din plin la feedbackul de genul asta mi se pare de o candoare nitel ipocrita.

la fel si la tv-uri, diverse antene sau realitati, daca deschizi un ziar stii ca guvernantii cu siguranta intra la inchisoare (declaratia lui ponta). deci ca agentie de stiri straina de unde sa iei informatiile? ca ambasada de unde sa ei pulsul.. si uite asa esti atentionat ca daca vrei sa faci o afacere in romania de fapt intri intr-o mica somalie a europei.

Anonim spunea...

Dom'le, am citit articolul!
Exista o idee valida (macar ca punct de pornire a unei dezbateri), dar realizarea este prea ambigua, chiar neclara as zice.
Si eu simt ca traim intr-o isterie continua, ca ne inveninam reciproc, si chiar stiind asta tot ma enervez de 50 de ori pe zi privind in jur.
Dar sa nu exageram, comparativ cu tarile din vest avem mari probleme. Poporul, in majoritatea lui este cam needucat, cam nespalat si necioplit cat incape. Pune botul la toate rahaturile cu sclipici, la toate manifestarile de tupeu, NU VREA sa gandeasca si sa actioneze rational. Moare dupa parerile extreme si dupa paradoxurile de bodega.
Si eu, si tu, si multi altii avem prieteni si cunoscuti care NU sunt asa, de-aici putem avea uneori impresia gresita ca si majoritatea e pe acelasi model. Sa nu ne mintim.
Eu personal nu pot sa iubesc tara asta facand abstractie de oamenii ei. Si despre astia, ca un intreg, am o parer prea proasta ca sa-i iubesc.