duminică, 4 septembrie 2011

Forme de consțiințǎ și forme de guvernare

"Persoanele care acționeazǎ de la diversele ordine ale consțiinței înțeleg natura și sensul denocerației în moduri cu totul diferite.

Conștiința imperialǎ vede participarea democraticǎ sub forma unei curse pentru putere, urmǎrind servirea intereselor personale, și chiar și ca pe o șansǎ de impunere a propriilor valori și preferințe asupra celorlalți.

Conștiința socializatǎ are șanse sǎ abordeze participarea democraticǎ oarecum cam ca pe un vot într-un concurs de popularitate sau ca pe susținerea echipei gazdǎ la o competiție sportivǎ. Nici una și nici cealaltǎ nu oferǎ o bazǎ solidǎ pentru autoguvernarea maturǎ.

Prin constrast, conștiința culturalǎ și sau cea spiritualǎ abordeazǎ practica democrației ca pe un proces de rezolvare colectivǎ a problemelor, urmǎrind ridicarea nivelului de bunǎstare și a potențialului tuturor.
"

David C. Korten, De la Imperiu la Comunitatea Terestrǎ; Editura Antet, București, 2007

* * *

Despre autor, aici. Despre carte (The Great Turning: From Empire to Earth Community; 2006), aici si aici. Si un filmulet, un discurs al lui pe aceasta tema.



Probabil lucrurile nu stau chiar atit de prapastios si nu se vor desfasura la o viteza atit de rapida, societatea are un obicei prost de a urni caruta mai greu decit ne dorim noi atunci cind vine vorba despre schimbarea naravurilor - se numeste inertie si se trateaza cu o singura doctorie: timp. Insa este un mesaj demn de luat in considerare.

1 comentarii:

individul_x spunea...

"un proces de rezolvare colectivǎ a problemelor, urmǎrind ridicarea nivelului de bunǎstare și a potențialului tuturor" sau Metaguvernare