miercuri, 3 august 2011

O sǎ rîdeți

O sǎ rîdeți, dar știți ce? Chiar nu îmi pasǎ cǎ fac Catedrala Mîntuirii Neamului. Chiar nu mǎ deranjeazǎ cǎ vor cheltui o pungǎ maaare de bani. Atîta timp cît au gǎsit un loc relativ neutru din punct de vedere al intromisiunii în textura urbanǎ, în spatele Casei Poporului, atîta timp cît nu bușesc Parcul Carol sau zona dintre Piața Unirii și Piața Alba Iulia, nu vǎd de ce sǎ nu-și facǎ.

Lasǎ-i, dom’le, sǎ se bucure și ei. Sînt majoritari, au toți banii din lume pe mînǎ, le dǎ și statul. So what? Nu uitați: live and let die. Da, îmi iau și mie din bani. Parcǎ ar fi prima datǎ. Da, e un proiect inutil. Parcǎ ar fi prima datǎ. So what?

Nu uitați: toleranța. De regulǎ, e folositǎ în sintagme reprobatorii, gen “casa de toleranțǎ”. Însǎ miezul sensului cuvîntului “toleranțǎ” este prea repede uitat. Nu mai fiți atît de pǎtimași și lǎsați-i sǎ-și facǎ jucǎria pe care și-o doresc de 100 de ani. Va fi monumentalǎ, va fi urîtǎ, va fi ca o mireasǎ din Mizil. So what? Dacǎ stai bine sǎ te uiți, dintr-un anumit unghi și catedrala din Koln este urîtǎ și stearpǎ și arogantǎ.

Lǎsați-i, bre, sǎ-și facǎ monumentul, Catedrala. Pe bune. N-am nici o umbrǎ de resentiment, de șucǎr la adresa acestei construcții. Dacǎ asta îi face pe ortodocși fericiți, de ce vǎ bǎgați voi în fericirea omului, a nației, a poporului?

Pe bune. Prea multǎ patimǎ pentru aceste vremi în care ar trebui sǎ ne lingem rǎnile și sǎ trǎim unul lîngǎ altul, nu unul peste altul, unul în altul, unul împotriva altuia.

Hajime! :)

10 comentarii:

ciNicu spunea...

Ortodocsii sint(em) majoritari,probabil, dar cei care "au toti banii din lume pe mina" nu-s deloc majoritari. Si am impresia ca nici "ortodocsii fericiti" pe motiv de Mareata Catedrala nu-s tocmai majoritari, da' cine-si pierde vremea cu preferintele "turmei"? Apropo, vad ca si aici sintem tratati tot ca o turma.
Daca totusi or fi majoritari, va rog sa-mi permiteti sa ma retrag din majoritatea de fericiti si sa ramin doar in cealalta majoritate: nici fericiti si cu banii luati.

alinutza spunea...

Adevarul e ca suntem extrem de credinciosi si nu ne ajung locurile de rugaciune :)
Si apoi, Daniel , prea-nu-stiu-cum, cum sa ramana in istorie? Cu soptitul? Mai bine cu ridicarea unei catedrale :(

matusalem spunea...

Mi se pare firesc sa se faca multe biserici, cat mai mari si incapatoare. N-ai vazut ce cozi sunt la cate o aniversare de sfant/moaste/resturicanonizate...? Cu cat mai multe, cu atat mai putine cozi. Altfel, da rau la turism... :lol:
Ca pe vremea lui Ceasca, cand se faceau alimentare sa nu mai fie cozi asa de multe... :lol: :lol: :lol:

RODE ORM spunea...

Ce e mic, negru, urit si bate la usa?
Viitorul.

al_core spunea...

...mda!
la concluzia asta care'mi repară fengșuiu' intern am ajuns și eu, dar după ce'am combătut aprig, am țipat, am înjurat, am păcătuit (o doamne, ce'am mai păcătuit) și cu vorba și cu fapta vis'a'vis de această mântuire catedralică a neamului nost'

ipo spunea...

Dictatura majoritatii, dictatura prostiei.
PS: sunt botezat catolic, LOL.

Logosfera.ro spunea...

"live and let die"... ideea asta mi se pare din ce in ce mai tentanta. ce rost are sa-mi pierd timpul incercand sa scot oamenii din ignoranta si de sub sclavia puterii (doar d'aia dau politicienii bani la BOR, ca furnizeaza oitze ascultatoare). nu mai bine-mi consum timpul facand bani pe care sa-i cheltui peste 10-15 ani cand multe din "babele murdare pe picioare" care se calca azi pe capete sa linga moaste vor fi moarte?
Cine stie, poate atunci Catedrala Manturii Neamului poate va deveni Muzeul Prostirii Neamului. http://www.logosfera.ro/2010/09/romania-are-nevoie-de-catedrala-mantuirii-neamului/

Tudor spunea...

Religia e drogul saracilor.

Dragos Bora spunea...

"Lǎsați-i, bre, sǎ-și facǎ monumentul, Catedrala. Pe bune...."

Daca n-ai copii e ok.
Dar sa-ti vezi copiii suferind prin spitale stiind ca banii s-au dus aiurea pe 'lacase de cult' indiferent de religie, confesiune, rit s.a.m.d. ... nasol... ... ...

Dragos Bora spunea...

Lasa c-a murit fata aia in spital la Tg. Jiu, lasa ca la noi Pompierii au niste dotari de te-apuca jalea daca le cunosti, important e ca la noi
Guvernanţii au "miluit" Cultele cu un miliard dolari în ultimii 20 de ani. Sumele s-au triplat, în anii electorali