vineri, 1 iulie 2011

E simplu: fa-i sa se simta vinovati

E simplu. Fa-i sa se simta vinovati. Si pe urma ale tale vor fi caile Domnului si puterea si gloria si banutzu si influentza si gaina si punga cu oaua. Si vor veni si-ti vor ciuguli din palma ca niste mielushei bicisnici, ca niste beleregi prosti, ca niste dornici de primit pedeapsa cea Sfinta.

Si atunci sa vezi trai neneaca.

E simplu. E pur si simplu o reteta de marketing. Cei de la McDonalds il au pe Ronald McDonald (aud ca mai recent vor sa-l retraga, ca invata copiii la prostii, sa manince grasimi nesaturate). La popi e Sfinta Vina care nu se rezolva decit prin Sfinta Spovedanie. Si dupa ce afli, you get them by all their available balls. Spun tot, dau tot, fac tot ce le zici. Si Sfintul Ban curge dupa voia Sa, caci a Sa este imparatia si gloria si puterea, Tiiie Doooamne.

Yeah, baby. Get them while they're young and soft in the head.

:(

* * *

Din ghid mai aflam ca “Biserica Ortodoxa ne invata ca de la virsta de 7 ani fiecare dintre noi avem pacate personale”. Hai sa vedem cam ce i se cere unui copil sa recunoasca la spovedanie:

Nu am invatat rugaciunile pe de rost: Inger, ingerasul meu, Tatal nostru si altele
Nu am spus rugaciunea inainte si dupa masa
Nu am spus rugaciunea cind m-am culcat si cind m-am sculat
Nu m-am rugat inainte de a-mi face temele si inainte de a merge la scoala pentru a-mi lumina Dumnezeu mintea ca sa pot invata bine
Nu i-am multumit lui Dumnezeu cind mi-a luminat mintea si am luat note bune
Nu mi-am facut metaniile (10-20) in fiecare zi
Nu am mers in fiecare duminica la biserica
Cind am trecut pe linga biserica nu m-am inchinat tot timpul
Nu am purtat tot timpul cruciulita la git
Cind m-am culcat nu mi-am facut cruce cu mina peste perna pe care dorm
Am gresit de multe ori dimineata cind m-am sculat; in loc sa ma spal pe fata, sa-mi zic o rugaciune si dupa aceea sa iau anafura si aghiazma, […] din lacomie, cind m-am sculat am alergat la masa fara sa ma rog si fara sa iau acele lucruri sfintite […]
Cind m-am impartasit, am gresit de am scuipat pe jos. Nu am stiut ca in ziua aceea pina la 12 noaptea nu ai voie sa scuipi, sa alergi, sa glumesti […]


Sursa: Tu cind ai malahit ultima data? (Contributors.ro)

11 comentarii:

Radu Ionescu spunea...

Cand eram mic m-a dus bunica la biserica si si m-a dojenit popa ca nu spun rugaciunea in fiecare seara. Am inceput sa spun rugaciuni in fiecare seara si dupa aia m-a dojenit ca nu spun si in fiecare dimineata. Dupa asta ca nu merg in fiecare duminica la biserica. Moment in care le-am lasat pe toate balta si pur si simplu nu am mai cerut pareri de la popi.

Cristi Călugăru spunea...

Aia cu "nu ai voie să scuipi, să alergi, să glumeşti" e de-a dreptul bestială.
Ăştia-s mai răi ca Băsescu-dictatorul!

Pongo spunea...

Mama lor, fac pe phihologii, ai? Strica bunatate de piata de consum. Nu mai dai tu un zantac, o aia :D

Pongo spunea...

Ptiu, Xanax!

Testokick spunea...

Cum ii inveti asa ii ai! Docili si fricosi ca niste oi. Degeaba se numesc ei pastorii omenirii?

Fluieratorul spunea...

Ok, pe vremuri cind lumea era obscurantista, ca nu citea, multi n-aveau ce, si mai multi n-aveau cum, ca erau analfabeti, am inteles ca vina, frica si promisiunile aiuristice puteau sa-i "faca" pe oameni pe viata... Acum, cind oricine poate sa afle orice si oricind, numai sa vrea, ma uluieste ca merge tipul asta de indoctrinare la o asemenea scara...

Da, ii ia de mici, si questia asta are efect pe termen lung de te ingrozesti. Am fost in State acum citiva ani, am lucrat pe un proiect de cercetare cu lume priceputa in ale meseriei, care in afara de asta erau baptisti super-infocati, si la plecare mi-au urat din inima, cu multa simpatie, sa "gasesc si eu calea cea dreapta, ca Iisus ma asteapta". Doctori in "stiintologie" ...

Octavian Bene spunea...

Sa citez un clasic in viata, pe H-R Patapievici:

"Ce ma deprima cel mai mult este [...] nesimtirea cu care practica si speculeaza trufia sutanei. Ei (preotii) santajeaza cu administrarea vietii de apoi. Acest comportament este sinistru."

godless1859 spunea...

Oadata m-am impartasit cu vreo 4 litri din sangele lui Hristos dar se pare ca ori nu fusese sfintit ori era cam acru ca mi-am vomitat toate maţele si sufletul odata cu ele. Pacat, mare pacat am facut.

Acum daca ma duc sa ma spovedesc pentru iertare, probabil o sa-mi ceara popa sa ma inchin atat de tare la el si la Dumnezeu incat sa-mi intre capul printre picioare si sa ma pup singur in cur, asa cum cica este bine sa te inchini daca esti crestin adevarat, adica ortodox.

Anonim spunea...

stai,stai, care-i povestea cu ronald?
uimeste-ne, lumineaza-ne.

fish

Richard spunea...

Numa lume buna pe aici...Cum e cu juramintul prin Parlament? Cu mina pe cartea aia in 2 volume? Scrisa de niste baieti pastori, patriarhali prin excelenta si saraci cu duhu'?

zvoner spunea...

Imi amintesc de intalnirea cu preotul de cartier pe la 7-8 ani: ne-a strans pe toti copiii in jurul sau, asezati pe un covor in biserica, si a inceput sa ne intrebe multe din lista aia citata de tine (se vede treaba ca e mai veche). Normal, la fiecare intrebare a sa daca am respectat interdictiile noi raspundeam cu Daaaaa!!!

Daca nu raspundeam cu Daaaa, nenea popa ne dadea exercitii pentru acasa. Neplacut.

A fost prima data cand am mintit in mod constient si ultima data cand am intrat in vreo biserica pentru a-l cauta pe Dumnezeu.