vineri, 20 mai 2011

Stance: The Empty Mind (2004)



Two years in the making. A small dedicated film crew, all black belt martial artists themselves, traveled throughout Japan and China to film today's great masters of the martial arts.

We are invited into never before seen training halls and dojos to film unrestricted while the master teaches his students. In-depth interviews reveal the mind-set of a master who has spent over 50 years perfecting his art. This is not the mind that we know in the West - in the East it The Empty Mind or No Mind.

Includes Shaolin KungFu, Beijing WuShu, Wudang TaiChi, Shotokan Karate, Aikido, Kyudo and Kendo... and more!

The Empty Mind won best documntary film at the Fort Lauderdale International Film Festival 2004, just before its release on DVD.


Din pacate, doar pentru premiantii care au cont pe KG :wink:

19 comentarii:

Turnofftheglory spunea...

Multumesc sensei pentru sugestie. Am fost suficient motivat sa arunc un ochi si sunt impresionat. M-a lasat fara suflare si in surprinsa admiratie. Shaolin!

camil spunea...

sau cum să bei ceai dintr-o ceașcă goală :)
PS. Ai de la mine o „leapșă” despre filme.

Anonim spunea...

"Din pacate, doar pentru premiantii care au cont pe KG"
M-ati inebunit cu KG-ul asta!Ce este in fond?Cum ajung si eu pe minunea aia de site sa vad si eu niste filme asa de recomandate!

Anonim spunea...

Lasati, ca se gaseste si pentru prostime, nu doar pentru elita.

Daniel I spunea...

Bai, serios acuma. Nu va inteleg pe astia care venerati aberatiile emanate de japonezi.

Si o spun in calitate de om care "been there, done that".
Nu e nimic mistic in shotokan, aikido, etc.

Pur si simplu niste metode (destul de ineficiente, in opinia mea) de lupta cu mana goala.
Atat si nimic mai mult.

Restul e bagaj cultural neinteles de occidentali.

Turambar spunea...

:) Problema ta, Daniele. Problema ta. In general nu e nimic mistic in lumea asta, ci doar amagiri si voaluri de iluzie. Zen-ul chiar asta face: te ajuta sa sfisii pacaleala.

In privinta lipsei de eficienta, depinde cu cine te-ai intilnit. Stiu eu pe unii care iti fac niste eficiente cu mina goala de zici Tatal Nostru in sanscrita :) :wink:

In general, culturile orientale sint (mai) greu de inteles de catre occidentali. Asta nu inseamna insa ca nu merita sa incercam

:) :wink:

Dragos Bora spunea...

"Restul e bagaj cultural neinteles de occidentali."

E cam ca-n bancul (ante '89)cu "Tata, te rog cumpara-mi masina aia! Costa doar 12 lei si un zero! / Vezi, 12 lei am. Tocmai zero ala imi lipseste.

;)

Cred ca tocmai 'restul' asta conteaza. El e scopul. Celelalte, aikido, ikebana, caligrafia, ceaiul s.a.m.d. is doar mijloacele.

Turambar spunea...

:)

Daniel I spunea...

Stiti cum sunteti ?
Ca niste copii care primesc o jucarie noua ... dar sunt mult mai fascinati de cutia in care vine.

Daca voi va inchipuiti ca purtatul unor pijamale (incomode si impractice, dealtfel), facutul de plecaciuni (la un grad pe care nici un japonez nu-l practica), bolborosirea stalcita a unor cuvinte pe care nimeni nu le intelege, etc. e vreun mare merit ... e doar opinia voastra.

Dar nu stiu cum se face, ca de fiecare data cand contest meritele trasnailor japoneze, primesc un raspuns MAXIM DE VAG, la modul de "tocmai restul conteaza".

CARE REST ??? Unde e, ca nu l-am gasit niciodata !
Va pot zice ce-am gasit - mult efort fizic, transpiratie, sange, oase rupte (lucruri inevitabile cand se practica contactul dur la antrenamente).

Cat despre eficienta, pot spune exact pe ce ma bazez.
Recte, pe faptul ca-n de-alde K-1 si MMA nu exista NIMENI care sa aiba la baza de-alde Shotokan, Aikido & related crap.
In schimb, vad oameni din Kyokushin, Muay Thai, box (mai putin, pe motiv ca-n box se-nvart suficienti bani ca sa-i tina satisfacuti pe luptatori), judo, ju-jitsu brazilian, etc.
Alea-s metodele eficiente, eficienta dovedita in LUMEA REALA !

Ma bazez pe faptul ca dupa 3 ani de aikido/shotokan/etc, esti complet incapabil sa faci fata unui boxer.

A, ca dupa 15 ani de munca esti capabil sa obtii rezultatele pe care altii le obtin in 5 ?
Nu zic nu, dar asta e doar o alta dovada a ineficientei pe care o critic.

Dragos Bora spunea...

Ce-mi place cuvantul asta, cum îi zice... 'eficienta'. E un soi de 'productivitate'.

"Ma bazez pe faptul ca dupa 3 ani de aikido/shotokan/etc, esti complet incapabil sa faci fata unui boxer."

Cam cati boxeri ai vazut la, sa zic, 30 de ani dupa ce s-au lasat? Crezi ca pumnii aia pe care i-au incasat nu lasa urme? Ar fi multe de spus. Au fost in mass-media destul de recent doi oameni de felul asta. Dupa treizeci de ani ei nu mai pot face fatza unei rafale de vant mai serioase. Stii, stejarul, trestia, vantul sau stejarul, salcia si zapada.

Turambar spunea...

@ Daniel: Da, ai dreptate: nu esti primul care sa critice lipsa de eficienta in conditii reale, "acolo afara in strada" a anumitor tehnici de arte martiale, printre care la loc de cinste si Aikido. Se spun multe rautacisme la adresa Aikido: ca e balet, ca e prea incarcat de filosofie, ca nivelul de proficienta in tehnici de aparare se obtine mai greu. Da, ai dreptate. Si?

Vezi ca pe lista aia pe care o insiri, Kyokushin e din categoria pe care de fapt o critici. Ca si Judo, de altminteri.

Dragos are dreptate: depinde de ceea ce cauti.

Si nu, nu sint fascinat de halat si de respect (desi respectul conteaza). Iar tu esti prea fanatic in agresivitatea / vehementa tonului. Ti-l inteleg, dar nu ti-l incurajez.

Hai, cool off. Sint multe cai de urcat muntele. Daca tie nu-ti plac, cel putin nu fa spume la gura si lasa pe altii in pace. Live and let die... :(

Daniel I spunea...

Referitor la boxeri, cunosc fenomenul la care te referi - si cauza exclusiva e uzul manusilor.

Daca boxerii ar renunta la manusi, pumnii la cap (si leziunile cerebrale aferente) ar fi mult mai rari.
Dar, din pacate, asta ar face meciurile mult mai putin spectaculoase - si deci, pe considerente pur economice, nu se va intampla prea curand.

Dar nu pot sa nu observ ca nu-mi contesti ideea.
Daca tie iti repugna conceptul de "eficienta", ghinion.

Pe mine, ca practicant, ma intereseaza maxim de rezultate cu minim de efort.

Daca dupa 10 ani de aikido (de ex), sunt incapabil sa fac fata unui meci full-contact cu un adversar pregatit si motivat ... atunci concluzia mea poate fi una singura - ca e o metoda inferioara.

Turambar spunea...

Dupa 10 ani de Aikido, daca te tii cum trebuie si daca ai minimele capacitati fizice (sa nu fi olog), atunci ii rupi gitul, cotul, incheietura, ce vrei tu in 30 de secunde, si ai timp sa faci si poze dupa aia. In Aikido, cam dupa 4-5 ani de zile (vorbesc la nivel de adulti), ar trebui sa poti sa faci fara la situatii reale (fara arme) in marea majoritate a cazurilor. Da, inveti mai greu, dar e fain :) :p

Daniel I spunea...

Era doar un exemplu ales semi-aleatoriu, nu era cazul sa fie luat ad-litteram.

Oricum, uite aici un nene care se exprima mult mai elocvent decat o pot face eu

http://www.24fightingchickens.com/2007/07/11/the-box/

Dragos Bora spunea...

Daca e vorba exclusiv despre eficienta atunci, da, un boxer sau un luptator sau un judoka sint clar favoriti. Desi, daca ma gandesc la fratii Klitscho sau chiar la Lucian Bute si la cat de frumos se misca ei in ring parca nici boxul lor nu mai e boxul pe care-l stiam.

enterthevoidsucks spunea...

oh, mein gott! conversatia asta ie identica cu leitmotivul "brusli il bate pe vandam" doar ca vocabularul e imbogatit

1. artele martiale au o componenta istorica si una personal-individuala. e absurd/anacronic sa pretinzi eficacitate contemporana de la o shotokan-traditional, creat pentru ca taranoii aia proletari sa lupte impotriva nenorocitului de samurai burghez.

eficacitate, hmm...e la fel de absurd sa pretinzi ca o arta martiala sa contina in ea toate tehnicile si modalitatile de lupta (jetkunedo.ul bruslian a esuat lamentabil- el se baza doar pe impresionantele abilitati ale creatorului sau)

mma, k1 nu sunt arte martiale. sunt, daca vrei, ce este the third man fata de terminator 3.

nici eu, personal, nu sunt adeptul pietrificarii in(si nu, nu ma refer la stil as in retarded small talks about "stilul meu e mai bun decat al tau", ci stil inteles ca manierism) in stil, insa oricine are in spate 10-15 ani de karate do shotokan-fudokan :))), --exact, acel noob stil de karate pe care nimeni nu-l mai practica pt. ca ie ineficient-- poate rupe membre executand un simplu blocaj

dar, non ti preocupare, nu toata lumea s.a transformat intr.un sport :)))

Turambar spunea...

:) Ma io non mi preocupo. Imi vad mai departe de ukemi mele si imi pling soarta cea cruda care ma face sa ma doara gitul umerii si alte articulatii la frageda virsta de 38 de ani. Am ales aikido, mergem mai departe. :) :bow:

sexandzen spunea...

neh, that was directed to the nenea ce mai sus vorbit-a....

cum te.ai hotarat pt aikido? am vz astazi noelianul Enter the Void si cred as incerca aceeasi experienta de extreme boredom daca.s face Aiki. but that's a matter of preferences...

cel putin pentru mine, mai fiabil e un Pusher Trilogy alui musiu Refn - that is kyokushin :))

and long live kg!

Turambar spunea...

Cum aikido? :) He. He he. E o poveste mai lunga. Am avut o altercatie cu un plavan la rugby care m-a ajutat sa descopar doua lucruri: a) ca nu are rost sa mai merg la echipa de rugby, daca se tolereaza mitocania si b) ca artele martiale chiar isi fac efectul (in toiul mermelelii, am reusit performanta sa aplic o metoda de care habar n-aveam pe un plavan de linia 1 mai mare decit mine - am descoperit apa calda de judo in focul luptei pentru pace). Si atunci am hotarat sa ma duc undeva sa invat sa ma apar. Stiam de mai mult timp de aikido si restul a fost simplu.