duminică, 10 aprilie 2011

Tzitza de maimutza probabilistica

55 52 51
41 44 45
4 4 3


E fascinant sa vezi cum la unele intrebari distributiile pe sectoare se aseaza absolut la fel, chiar daca sondajele sint facute la ceva timp unul dupa altul (cam una - doua saptamini spatiere intre ele), si doar pe 600 de cazuri - volume de esantion care de regula ii fac pe robespierrenii nostri publici sa dea ochii furiosi peste cap si sa inceapa sa emita ineptii indignate din care sa reiasa ca habar n-au de capul lor, ca nu stiu sa faca diferenta dintre reprezentativitate si exactitate, dar ca vorbesc si ei sa se afle in treaba, sa injure sondajele, ca da bine.

E a dracului de faina masurarea asta cantitativa, mai expresivilor mai, mai literatilor si filosofilor si priceputilor din fotoliul vostru unde le stiti voi pe toate ca niste oameni mari. Ori de cite ori ma intilnesc cu asemenea situatii, se infioara carnea pe mine ce meserie faina am. Si va spun eu ca ma tot intilnesc cu situatii de-astea in care sa exclam: a dracului probabilitate, cit de certa e! Mersi, frate Gauss, ca ne-ai dat acest utilaj, aceasta masina-unealta de cifre si priceperi fuzzy pe mina... :) :wink:

Nota: Distributiile sint de la intrebarea: Q12. Cu care din urmǎtoarele afirmații sînteți mai degrabǎ de acord? cu variantele de raspuns:

1) Primarul ar trebui ales din primul tur al alegerilor, chiar dacă nu a obţinut votul majorităţii populaţiei, pentru că astfel s-ar economisi bani la bugetul local.

2) Primarul ar trebui ales cu votul majorităţii populaţiei, chiar dacă acest lucru înseamnă alegeri în două tururi şi o cheltuială în plus pentru bugetul local.

99) NS / NR



LATER EDIT: Alte distributii foarte asemanatoare intre sectoare, ce dau seama despre o atitudine bine definita si egal raspindita in rindul bucurestenilor, pe alte intrebari asemanatoare:


74 74 75
16 16 18
10 10 7


87 84 83
7 8 9
6 8 8



65 64 67
29 29 29
5 7 3




69 65 70
16 17 15
12 13 10
4 5 4


Pai sa nu dai cu basca dupa porumbei cind vezi corola de minuni a lumii sociale?

4 comentarii:

ADRIAN spunea...

la mine in balcon se mai bat doi gugustiuci. se poate si dupa gugustiuci ca sunt in marja de eroare la ADN?

Turambar spunea...

Daca basca e plina cu alice, sa stii ca nu mai conteaza atit de mult daca sint porumbei sau gugustiuci. La ce pilaf se fac, il ia naiba de ADN si de comparatii genetice. Pune-i niste praz si faci un pilaf sirbesc de numa-numa. Oltenii astia de sirbi... :)

Ovidiu spunea...

Aştept cu nerăbdare să ajungeţi cu sondajul şi la mine la 5 :D

În altă ordine de idei, nu ajung nici luni, la 3, că mă duc la ceva discuţie la AEP... sper că până la 5 să nu se plictisească cei de la ApD şi încă să-mi mai trimită invitaţii :D

Turambar spunea...

:) Sondajul pe 5 e gata deja. Daca nu te-au sunat, inseamna ca n-ai cazut in pas si ca nu e sondajul bun :).

Nu-i bai. Te asteptam la sectoarele urmatoare (4, 5, 6). Vorbim la client sa fie perseverenti in a trimite invitatie :)